LAATSTE KAARTEN / Muziek
21 Juni 2024

Ligconcert Les Moucherons op Midzomeravond

Kamerkoor Les Moucherons zingt rustgevende improvisaties

In Scandinavië wordt de langste dag van het jaar feestelijk gevierd op 21 juni: Midzomeravond. Vanaf deze dag worden de dagen korter en de nachten weer langer. Midzomeravond is een scharnierpunt in het jaar.

Fotograaf Piet van Burgel

Tijdens dit ligconcert zingt het Haarlemse kamerkoor Les Moucherons meditatieve improvisaties geïnspireerd op de zon, de maan en de natuur. De stemmen klinken als klankschalen.  Bovendien zingt het koor rustgevende muziek over de nacht, de schemering, de natuur en de ziel. Het repertoire komt uit noordelijke sferen o.a. IJsland, Zweden, Estland en Letland. Het repertoire is deel van het avontuurlijke zangproject The Blue Hour. Het blauwe uur is de fase meteen ná zonsondergang (of net vóór zonsopkomst) waarin een blauw-getinte schemering het scharnierpunt vormt tussen dag en nacht. Het is een moment van verstilling. 

Onze luisterende gasten worden uitgenodigd om liggend op een matje of kussens een afwisseling van klanken, zang en korte stille momenten te ervaren. Neem zelf matjes, kussentjes en een dekentje mee om comfortabel en ontspannen te kunnen liggen en luisteren. En zoek zelf een plekje op gepaste afstand van elkaar in de prachtige grote zaal van Verhalenhuis Haarlem.

Vrijdag 21 juni, 20.30 uur

Lees verder
Film / LAATSTE KAARTEN
23 Juni 2024

Bob Marley: One Love

One man. One message. One revolution. One legend.

Het verhaal van Bob Marley over het overwinnen van tegenspoed en de reis achter zijn revolutionaire muziek. Geproduceerd in samenwerking met de familie Marley, met Kingsley Ben-Adir als de legendarische muzikant en Lashana Lynch als zijn vrouw Rita.

Op 11 mei 1981 kwam Bob Marley op veel te jonge leeftijd te overlijden aan de gevolgen van kanker. De Jamaicaanse muzikant is tot vandaag de dag een van de belangrijkste vertolkers van de reggae, de door een syncopisch ritme gekenmerkte muziekstijl. Marley was bovendien een verbinder, in een tijd dat dit nog geen leeg modewoord was. Zijn teksten gingen over vrede, het overbruggen van verschillen en het manifesteren van innerlijke kracht. 

https://youtu.be/T1mG-3qdykM

Zondag 23 juni, 14.30 uur, 107 min

Lees verder
Beeldend
29 Juni 2024

Iedereen is kunstenaar!

Zaanenpark
Zaanenpark, theatertent

Kunst als medicijn, maak je eigen kunstwerk

Als de Pop up ARTs opduikt met twee dokterskoffers vol losse onderdelen en 8 lege lijsten,
dan zie je al snel het ene kunstwerk na het andere verschijnen. En die maakt zij niet zelf…

Wanneer deze ARTs je aanspreekt, ongeacht je leeftijd, ben je vóór je het weet kunst aan het maken. Klaar? Dan mag jouw werk op de foto en het gebruikte materiaal weer terug in de koffer. Hop, op naar de volgende onverwachte kunstenaar. Da’s nog eens duurzame kunst!

Wat overblijft is een mooi plaatje in je telefoon èn een goed gevoel.

Gratis meedoen, reserveren is niet nodig, 
Doorlopend, naast de Zomer in de Zaanen theatertent.
Zaterdag 29 juni, van 14.00-17.00 uur

Lees verder
Jeugd
29 Juni 2024

Vos en Haas in Gevaar (4+)

Zaanenpark
Zaanenpark, theatertent

Spannend en humorvol – voor de hele familie

Haas leest een prachtig sprookjesboek. Terwijl zij droomt van een prins die haar komt redden, wil Vos met haar spelen. Maar Haas is diep verzonken in haar verhaal en stuurt Vos naar Ever. Ever weet wel iets spannends om de aandacht van Haas te trekken… Als dat maar goed gaat!

Vos en Haas in gevaar is een spannend verhaal naar het gelijknamige boek van Sylvia Vanden Heede waarin Vos en Haas in het decor van de reizende bibliotheek een nieuw vriendje introduceren, Ever. Houtjetouwtje speelt de muzikale vertelling met de bekende Vos en Haas humor, swingende liedjes en volop interactie met de kinderen.

Houtjetouwtje werkt samen met uitgeverij Lannoo. Voor iedere Vos en Haas – voorstelling maakt tekenaar Thé Tjong-Khing een prachtige illustratie speciaal voor de affiches en flyers.

Toegang €0, reserveren niet nodig.
Locatie: Zomer in de Zaanen, theatertent
14.30 uur

https://youtu.be/h89MlLrUl14
Lees verder
Jeugd / Theater
29 Juni 2024

KIEKEBOE! (1+)

Zaanenpark
Zaanenpark, theatertent

Beeldend jeugdtheater voor de allerkleinsten

De voorstellingen van Theater Stof waren in de afgelopen jaren altijd uitverkocht in Verhalenhuis Haarlem, daarom komen ze nu op Zomer in de Zaanen! 
Kiekeboe!' is een beeldende, muzikale, lichte en associatieve voorstelling over hoe fijn het is om te verstoppen en daarna weer tevoorschijn te komen. Een verhaal over verlegenheid, nieuwsgierigheid en het plezier in spelen. Geheel geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.

Ontmoet olifant, schaap, uil en kikker in een verrassend aaibaar decor waar van alles aan te ontdekken valt. Laat je verrassen in deze stoffen wereld voor de allerkleinsten!

Na de voorstelling kunnen de kinderen volledig spelen in en met het decor! Kinderen mogen klimmen, klauteren en natuurlijk opnieuw het plezier van het verstopspel met ons en de dieren spelen en herbeleven!​

Toegang €0, reserveren niet nodig.
Locatie: Zomer in de Zaanen, theatertent
16.30 uur

Lees verder
Muziek
29 Juni 2024

Iris de Leeuw

Zaanenpark
Zaanenpark, theatertent

Muziekhuis023 singer-songwriter programma

Iris de Leeuw, een gepassioneerde pop singer-songwriter, moedigt een wereldwijd publiek, vooral (jong)volwassenen, aan om dromen na te streven. Met de visie om haar boodschap ver te verspreiden, streeft Iris ernaar haar muzikale passie tot haar beroep te maken.

Zaterdag 29 juni, 17.00 uur
Zomer in de Zaanen Cultuurtent (veldingang voetpad Orionweg)

https://www.youtube.com/watch?v=yuVlj7lLAPY
https://www.youtube.com/watch?v=fmupI3Dd6Ug
Lees verder
Muziek
29 Juni 2024

Maria Masur Solo

Zaanenpark
Zaanenpark, theatertent

Muziekhuis023 singer-songwriter programma

Maria's delicate maar krachtige stem maakt indruk met een lichtheid en authenticiteit die de diepte van haar teksten echt tastbaar maakt. Haar nieuwe album heet “Postcard Picture”, het releaseconcert daarvan zal zijn op 29 september in Verhalenhuis Haarlem, waar ze met volledige band optreedt, in trio met contrabas en piano. Op Zomer in de Zaanen speelt ze enkele nummers al solo! Elk van de nummers klinkt als een persoonlijke ansichtkaart, die echter meer inhoudt dan alleen een korte groet van de vakantie. De intieme triobezetting met contrabas en piano brengt de kleurrijkdom van Maria's stem uitstekend naar voren en vult deze aan met een opzwepend instrumentaal enthousiasme en creativiteit.

Maria werd geboren in Berlijn, studeerde jazz-zang in Mainz, Lissabon en Stuttgart en werkt al meer dan tien jaar als zangeres en zangleraar. Ze woont al drie en een half jaar in Haarlem Noord, geeft zangles aan de Amsterdamse Zang Academie en schrijft muziek waarvan de pakkende melodieën en ontroerende teksten de luisteraars meenemen op een reis naar de plaatsen waar Maria al heeft gewoond.

Zaterdag 29 juni, 17.45 uur
Toegang gratis

https://www.youtube.com/watch?v=Wp0ecHXD5-E
Lees verder
Muziek
29 Juni 2024

Jules

Zaanenpark
Zaanenpark, theatertent

Muziekhuis023 singer-songwriter optreden

Jules (Julia Rosenhart) is a singer-songwriter and theatre performer/writer. After living in Antwerp for four years to study ‘Kleinkunst’, she returned to the Netherlands. Since she graduated she has performed on different stages such as OPEK, Leuven and for ADE.

She loves experimenting with vocals, synthesizer and piano. Aside her solo-career, Jules started a duo with Eva Mareen (actrice and singer from Gent) called ‘Salmonella.’ They strive for an amalgamation of the disciplines and make musical ulestheatre performances.

https://www.youtube.com/watch?v=vOG96IGM5LA
https://soundcloud.com/user-418303880/joachims-song

Zaterdag 29 juni, 18.30 uur
Zomer in de Zaanen, theatertent (veldingang voetpad Orionweg)

Lees verder
Muziek / Theater
29 Juni 2024

Surprise! – Muziektheater collectief Mynx

Zaanenpark
Zaanenpark, theatertent

Het wordt een feest, of toch niet…?

Super fijn dat jullie allemaal willen komen! Dit gaat een hele leuke verrassing worden.

Eefje heeft hard gewerkt om een spectaculair verrassingsfeest te organiseren. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt, maar als ongewenste gasten op het feest verschijnen en assistent Louis een belangrijk telefoontje krijgt, dreigt alles in het water te vallen. 

Een muzikale voorstelling vol humor en geheimen. Over egoïsme, miscommunicatie en een bedorven feest. En jullie zijn allemaal uitgenodigd.

Muziektheatercollectief MYNX bestaat uit Amelie Ackx en Myrthe van der Vuurst de Vries. Beiden studeerden zij in 2022 af aan de opleiding Muziektheater aan Codarts Rotterdam, speelden met Alex Klaasen, Het Zuidelijk toneel en Toneelgroep de Jonge Honden, en bereikten met Paddy en de Tijdgenoten onlangs de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Zaterdag 29 juni , 19.15 uur
Zomer in de Zaanen theatertent
Toegang gratis, reserveren niet nodig

Lees verder
Jeugd / Muziek
30 Juni 2024

Jeugdkoor Spaarne Zomerconcert – Elementen

Jeugdkoren bezingen de 4 elementen Water, Aarde, Vuur en Lucht

Op zondag 30 juni zullen de Kinderkoren, Jeugdkoren, Jeugdkoor Selectie en Zanggroep Spaarne 13+ van het Haarlems Jeugdkoor Spaarne onder leiding van Marina Besselink samen hun jaarlijkse zomerconcert zingen.
Dit jaar zullen de verschillende groepen de 4 elementen Water, Aarde, Vuur en Lucht bezingen.

In aanloop naar de expositie van Kunstenaar Matthijs Wils in de Haarlemse BAVO komend najaar, hebben een aantal kinderen uit de koren met deze vier elementen gewerkt.
Ze hebben kunstwerken van klei gemaakt die eveneens in deze expositie tentoongesteld zullen worden.
Van dit proces hebben de kinderen beeldmateriaal gemaakt dat tijdens het zomerconcert getoond zal worden.

Artistieke leiding en dirigent: Marina Besselink
Piano: Lodewijk Crommelin
Beeldmateriaal: Emilano Zappadu

Met dank aan Matthijs Wils

Zondag 30 juni, 15.15 uur

Lees verder
Muziek
7 Juli 2024

Summerconcert Haarlem Haarmonix

Een Muzikale Kaleidoscoop

Sing, sing, sing it out as hard as you can! De internationale vrouwen van het Haarlem Haarmonix koor zijn terug in het Verhalenhuis!

Laat je meevoeren op de betoverende klanken van deze muzikale kaleidoscoop. We nemen je mee door verschillende muzikale landschappen, variërend van uptempo songs als Sing en Come Alive tot de magie van Sure on this Shining Night. Geniet van de rijkdom van onze multiculturele achtergrond die samenvloeit in deze collage van diverse muziekgenres.

Haarlem Haarmonix is een eigentijds, enthousiast, internationaal vrouwenkoor dat Engelstalige, moderne muziek zingt, van pop en rock, tot musical theater en jazz songs. Haarlem Haarmonix zingt onder de bezielende leiding van Heather Kent en wordt begeleid door een band, die met hun muziek de songs naar een hoger niveau tillen. Ons vorige optreden was een groot succes. We zien er naar uit onze muzikale mix van verrassende melodieën weer met je te delen. Come Alive!

A Kaleidoscope of Music
Sing, sing, sing it out as hard as you can! We are back in the Verhalenhuis, the international women of the Haarlem Haarmonix choir. Be enchanted by the vibrant sounds of our musical kaleidoscope. We take you through different musical landscapes, ranging from uptempo songs such as Sing and Come Alive to the magic of Sure on this Shining Night. Enjoy the richness of our multicultural background that weaves into this collage of diverse music genres.

Haarlem Haarmonix is a contemporary, enthusiastic, international women's choir that sings English-language, modern music, from pop and rock, to musical theater and jazz songs. Haarlem Haarmonix sings under the inspiring leadership of Heather Kent and is
accompanied by an band, who take the songs to a higher level with their music. Our last year’s performance was a great success. We look forward to sharing our musical mix of surprising melodies with you again. Come Alive!

Zondag 7 juli, 14.30 uur

Lees verder
Muziek
14 Juli 2024

Zomerconcert Cero Dos Tres

Zonnig repertoire van Haarlems popkoor

Cero dos Tres! een Haarlems popkoor dat in 2010 is opgericht en is uitgegroeid tot 30 leden, die elke maandag vol enthousiasme met elkaar repeteren onder leiding van onze dirigente Tessa Jimmink.
Tijdens het zomerconcert op 14 juli nemen wij je graag mee in ons zonnige repertoire van pop, jazz enmusicalnummers. Kom genieten van liedjes als Feeling Good, Mr. Blue Sky, Shackles en meer!

Als koor zingen wij alles meerstemmig onder begeleiding van een toetsenist en een percussionist. Tijdens dit zomerconcert zullen de nummers die wij als koor voor jullie zingen afgewisseld worden met muzikaleintermezzo's, uitgevoerd door verschillende (individuele) leden.

Zondag 14 juli, 16.00 uur
Toegang: volwassenen €10 (incl. drankje na afloop), kinderen €3

Lees verder
Film
1 September 2024

Ezra

Autistische jongen, speelbal tussen gescheiden ouders

Het Amerikaanse drama Ezra, genoemd naar de autistische jongen die de speelbal wordt van een twist tussen zijn ouders en de autoriteiten, onderneemt een aardige poging. Ezra is een fijngevoelige jongen die gewoon een beetje bijzondere aandacht nodig heeft. Hij kan niet tegen heftige prikkels of tegen fysieke aanraking. Ezra's vader Max probeert zijn brood te verdienen als stand-upper waarbij hij regelmatig hulp krijgt van zijn zoon. 

Max leeft gescheiden van Ezra's moeder en woont bij zijn vader met wie hij een ingewikkelde relatie onderhoudt. Wanneer Max met zijn ex en Ezra bij de dokter belandt loopt het bezoek uit de hand. Max heeft het opmerkelijke vermogen om overal een puinhoop van te maken. In de nasleep van de gebeurtenissen bij de dokter neemt Max een rigoureus besluit met dramatische gevolgen, waarbij ook nog eens een professioneel buitenkansje een rol dreigt te gaan spelen.

De vader van Max wordt gespeeld door Robert De Niro die lange tijd op de automatische piloot lijkt te acteren door een mopperige eigengereide vader neer te zetten. Tijdens een sleutelscène wordt echter duidelijk dat het gemakzuchtig overkomende acteerwerk eigenlijk heel vakkundig is. De meeste lof valt echter te beurt aan de jonge acteur die de jonge titelrol invult. De vijftienjarige debutant is zelf gediagnosticeerd met autisme en zet een razendknappe naturelle prestatie neer.

Verenigde Staten 2023. Komedie van Tony Goldwyn. Met o.a. Bobby Cannavale, Whoopi Goldberg, Rose Byrne, Willem A Fitzgerald, Robert De Niro en Rainn Wilson.

https://youtu.be/_HV26mKageo?si=zB-cjvjzkC-2F1tk

Zondag 1 september, 15.00 uur

Lees verder
Filosofie / Lezing
3 September 2024

Filosofie café – Spelen met waarden

Erasmus, Spinoza en dat wat ons bindt, door Ronald van Raak

Ronald van Raak gaat te rade bij de twee grootste filosofen uit de Nederlandse geschiedenis. Erasmus en Spinoza zijn filosofen die in ons land lang werden gehaat, om vervolgens te worden vereerd. Denkers die in weinig opzichten met elkaar te vergelijken zijn, maar toch beiden symbolen werden van vrijheid en tolerantie. Erasmus hield tijdgenoten een morele spiegel voor in de Lof der Zotheid (1511). Spinoza beschreef in zijn Ethica (1677) een uitdagende morele filosofie.

In Spelen met waarden, betalen met gedachten onderzoekt Ronald van Raak hoe het denken van Erasmus en Spinoza tot stand kwam en welke waarden eraan ten grondslag lagen. Hij vertelt hoe hun denkbeelden door de tijd heen werden gebruikt en wat hun filosofie kan betekenen in het huidige debat over de vraag wat ons nog met elkaar verbindt.

Fragment

‘Volgens Erasmus kunnen gedeelde waarden niet van buitenaf worden opgelegd, maar moeten deze uit de mensen zélf komen. Hij wierp de vraag op hoe de maatschappij burgers in staat kon stellen om zichzelf moreel te ontwikkelen, om op deze manier inzicht te krijgen in de verplichtingen die we hebben tegenover elkaar. Voor Erasmus staat of valt een vrije samenleving met de vrijheid die we aan anderen gunnen.’ 

Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en is als raadslid verbonden aan de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).

Dinsdag 3 september, 20.00 uur

Lees verder
Film
6 September 2024

One Life 

De redding van 600 kinderen uit de handen van de nazi's

Indrukwekkende biografiefilm over Sir Nicholas Winton (briljant gespeeld door Anthony Hopkins), een Britse beurshandelaar die aan de vooravond van WO II honderden Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s wist te houden. Per trein vervoerden hij en zijn team de kinderen vanuit Centraal-Europa naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze een veilig nieuw thuis kregen. We volgen de hoogbejaarde Winton in de jaren tachtig, en in flashbacks tijdens de oorlogsjaren.

One Life is ontroerend gespeeld door Anthony Hopkins en laat treffend zien wat voor bureaucratische megaklus het was die van Winton een oorlogsheld maakte.

One Life isvertolkt door Anthony Hopkins (The Two Popes, The Father, The Silence of the Lambs), Helena Bonham Carter (The Crown, de Harry Potter-films, Sweeney Todd), Johnny Flynn (Emma, Beast) en Sir Jonathan Pryce (The Two Popes, The Wife).

https://youtu.be/eF5QJgrUuMM?si=YfD-yBTHPDkLWiLB

Vrijdag 6 september, 20.00 uur

Lees verder
Film / Muziek
8 September 2024

Klanken van Oorsprong – Poekoel Teroes!

Dé documentaire over Nederlands-Indische muziek

Regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions) toont in haar nieuwe documentaire Klanken van Oorsprong het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond. Samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders moesten zij tussen 1945 en 1962 gedwongen terug naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland.

Nederlands-Indische bands als “The Tielman Brothers” en “The Crazy Rockers” vinden direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.

Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen, hebben ze ook veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

The Blue Diamonds

Mozaïek van verhalen

Deze muzikale documentaire gaat over de belangrijke rol die deze artiesten speelden in de Nederlandse popmuziek. Het is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden en de herkomst van de geportretteerden. Afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal uit het koloniale tijdperk.

Ook in Verhalenhuis Haarlem:
Zondag 15 september - Books on Tour
Een evenement met drie bekende en minder bekende schrijvers en een optreden van Bintangs gitarist Johnny Laporte!

https://youtu.be/TeOv6izmnfM?si=chPl3TRlYMYmtdmY

8 september, 15.00 uur

Lees verder
Filosofie / Lezing
10 September 2024

Filosofie café – De filosofie achter horror

Dimitri Goossens over de relatie tussen doodsbesef, kunst en cultuur, en religie

Van Dr. Frankenstein en Dracula tot The Walking Dead en The Last of Us – vanaf zijn ontstaan in de romantiek tot op de dag van vandaag is horror mateloos populair. Angstaanjagende monsters en choquerende beelden blijven generaties kijkers boeien. Maar wat is er zo intrigerend aan deze ogenschijnlijk platte vorm van vermaak? Is er een diepere betekenis te ontwaren in de bloederige wereld van slashers, shock en gore?

Volgens de Vlaamse filosoof Dimitri Goossens valt in horror de hartslag van de menselijke conditie te beluisteren. Hij beschrijft waar het genre vandaan komt en legt uit waarom het ons blijft achtervolgen en fascineren. Aan de hand van filosofen als Bataille, Nietzsche, Kristeva en Foucault verkent Goossens de horror onder het bed van onze westerse cultuur. Daar opent zich een afgrond waarin de dood, monsters, het abjecte en de walging zich ongemakkelijk aan ons opdringen. Zo houdt horror ons een duistere spiegel voor, waarin beelden van het onmenselijke ons nieuwe en verhelderende inzichten bieden in ons mens-zijn en onze sterfelijkheid.

Dimitri Goossens is filosoof en historicus. Hij is als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen doodsbesef, kunst en cultuur, en religie. Hij verkent daarbij noties als transgressie, het sublieme en het abjecte. Als de ‘horrorprofessor’ is hij een veelgevraagde gast in de media en komt hij nu ook eenmalig naar Verhalenhuis Haarlem!

Dinsdag 10 september, 20.00 uur

Lees verder
Lezing
12 September 2024

Dante Alighieri – De Italiaanse Prinses

Het rusteloze leven van Marianne van Oranje-Nassau

De Italiaanse prinses is het verhaal van het verzwegen leven van een
vrijgevochten prinses, Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883). Ze trouwt op
twintigjarige leeftijd, maar vlucht al snel naar Italië (Ischia, Napels, Rome) en koopt aan het Lago di Como een villa. 

Deze avond wordt georganiseerd door de SOCIETÀ DANTE ALEGHIERI Comitato di Haarlem

Als ontdekt wordt dat ze een affaire heeft met haar koetsier barst de bom. Na vele omzwervingen betrekt ze Villa Celimontana in Rome, die ze omtovert tot een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars.

Deze lezing wordt verzorgd door Willemijn van Dijk.

Donderdag 12 september, 20.00 uur
Toegang €
11,50 Zitplaats niet-leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)
€4,50 Zitplaats leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)

Lees verder
Jeugd / Theater
15 September 2024

De Kleine Prins (6+) – Theatergroep HoutjeTouwtje

Kijken met je hart

Theatergroep HoutjeTouwtje speelde ondermeer de Vos en Haas theaterstukken in een altijd uitverkocht Verhalenhuis Haarlem. Bij het Open Huis is hun nieuwste voorstelling te zien: De Kleine Prins. 

Een vliegtuigje stort neer in de woestijn en de piloot, amper bekomen van de val, kijkt recht in de ogen van de Kleine Prins, die hem vraagt: ‘Toe, teken een schaap voor me?’ Zo start een reis met de Kleine Prins door zijn wondere wereld vol onbegrijpelijke volwassenen, een Slang en een Vos en natuurlijk: Zijn geliefde Roos, die hij achterliet, maar die hij nu terug moet vinden. We leren over de ware betekenis van vriendschap en dat je de werkelijkheid alleen goed kan zien als je durft te kijken met je hart.

Op hun eigenzinnige wijze hebben de mannen van Houtjetouwtje een heerlijke, uitvergrote kijkdoos gecreëerd waarin een wereld in- en uitschuift die letterlijk van bordkarton is gemaakt. Deze frisse kijk op de klassieke poppenkast is wederom van eigen hand, net als de poppen en de muziek, die dit keer live wordt uitgevoerd. Een eigentijdse bewerking van het bekende boek van Antoine de Saint-Exupéry.

https://vimeo.com/683739474

Zondag 15 september, 14.00 uur

Lees verder
Film
15 September 2024

De Terugreis

Een reis om nooit te vergeten

Na Rocco & Sjuul en Neem me mee is 'De terugreis' al de derde bitterzoete seniorenkomedie in een paar maanden tijd. Centraal staan de nurkse Jaap (Van Waardenberg) en de dementerende Maartje (Breederveld), die al zo’n vijftig jaar samen zijn en nog één laatste autoreis naar Spanje ondernemen.

Daarbij worstelen ze met een papieren landkaart, draaien ze oude bandjes van Radio Veronica en staren ze vol onbegrip naar de sushi in een wegrestaurant. Een tikje neerbuigend wel, zo’n wereldvreemde verbeelding van hedendaagse zeventigers. Toch een mooie film, vooral dankzij de sympathieke acteurs.

Nederland/​België 2024. Drama van Jelle de Jonge. Met o.a. Leny Breederveld, Martin van Waardenberg, Ivan Pecnik, Janni Goslinga en Trudy de Jong.

https://youtu.be/FzzGsDz2G-g?si=qkl-LFtn8DRhWe90

Zondag 15 sept, 19.30 uur

Lees verder
Lezing
19 September 2024

Lunch & Lezing: Imker Pim Lemmers

Over bijen, honing, imkers en ongewenste gasten als wespen en horzels

Pim Lemmers is één van Nederlands bekendste imkers. Vanuit Haarlem verzorgt hij bijenkasten van Den Haag tot Alkmaar. Zo heeft Pim bijenvolken op het Catshuis, paleis Noordeinde en op het dak van de Tweede Kamer staan. In Kennemerland staan de bijen op het dak van het stadhuis van Haarlem, het raadhuis van Heemstede en in de tuin van de Provincie Noord-Holland. Hij verzorgt ook al vele jaren de bijen op het Thijsseshof in Bloemendaal.

Kortom: een imker met grote liefde, passie en respect voor de natuur en de bijen. Met met al ruim 35 jaar ervaring vertelt hij bevlogen over (wilde) bijen en hun rol in de natuur. Dit verhaal mag je niet missen. Last van een wespennest of horzels? Bel Pim en hij komt de ongewenste gasten weghalen.

Voor de lezing serveert de Seniorenclub Haarlem u een lekkere lunch met broodjes, soep en een drankje.

Donderdag 19 september, 12.00-14.00 uur

Lees verder
Lezing / Muziek
19 September 2024

Verhalen uit de wereld van pleegzorg

Drie verhalen, drie betrokkenen, één muzikante

Er wordt veel geschreven en gezegd over jeugd- en pleegzorg in de media en iedereen vindt er wel iets van. En waarom zou je ook eigenlijk een beschadigd kind in huis nemen? Maar hoe kijken de mensen er tegenaan die zelf in een pleeggezin hebben gezeten of pleegouder zijn?

Een volwassen pleegkind, een moeder en een pleegmoeder vertellen hun levensverhaal. Hoe heeft het leven deze mensen gevormd, wat heeft pleegzorg betekent in hun leven en waar staan ze vandaag?

Singer-songwriter Noraly Hendriks speelt een aantal nummers die de verhalen prachtig illustreren.

 Voor iedereen die meer wilt weten over pleegzorg of die van een mooi levensverhaal houdt.

Donderdag 19 september, 20.00 uur, kleine zaal

Lees verder
Film
20 September 2024

Bonnard, Pierre et Marthe  

Romantisch drama over de Franse schilder Pierre Bonnard

Als de schilder Pierre Bonnard op een dag de raadselachtige Marthe ontmoet, is hij op slag verliefd. Onafscheidelijk vanaf de eerste minuut verruilt het stel al snel de kleine Parijse studio voor een groot, afgelegen huis langs de Seine waar Pierre volop kan schilderen. Zijn kunstzinnige vriendengroep heeft echter zijn bedenkingen bij deze nieuwe muze, die de carrière van Pierre weleens in de weg kan zitten. Ondertussen blijft Bonnard in contact met het leven in de stad en zijn vrienden zoals schilder Monet en de rijke kunstliefhebster Misia Godebska. Het idyllische leven verandert wanneer hij de jonge kunststudente Renée ontmoet; een ontmoeting die Marthe ertoe drijft haar lot in eigen handen te nemen.

Alliance Francais
In samenwerking met Alliance Francais

Bonnard, Pierre et Marthe is een romantisch drama over de Franse schilder Pierre Bonnard en zijn grote muze Marthe, die op meer dan een derde van zijn werken staat afgebeeld. De film van regisseur Martin Provost (Séraphine) ging in première op het Filmfestival van Cannes en ontving internationaal veel lof voor het schilderachtige kleurgebruik en de sterke vertolkingen van Cécile de France en Vincent Macaigne.

https://youtu.be/O6K3nYGTVu4?si=EHbGquhvIN2HUFtf

Vrijdag 20 september, 20.00 uur

Lees verder
Muziek / Theater
22 September 2024

Molo Uku

Theatrale vertelling over de Molukse cultuur en geschiedenis

De voorstelling Molo Uku laat de rol zien die de Molukken in de ontstaansgeschiedenis van Nederland heeft gehad. De middag bestaat uit drie delen die elk een uniek perspectief bieden op de geschiedenis en cultuur van de Molukken:
Hoe ik Molukker werd - Een persoonlijke monoloog van Erno Pickee over zijn ontdekking van zijn Molukse roots. 
Molo Uku - Een theatrale presentatie van een deel van de graphic novel, waarin de aankomst van de VOC op de Molukken wordt beschreven. Tijdens deze scène wordt het publiek getrakteerd op een Molukse versnappering. 
Hoe wij Nederlander werden - Een gesprek tussen Erno, Gibrael en Esther over de invloed van de Molukken op de Nederlandse geschiedenis en de diepe wortels van het VOC-systeem in onze maatschappij. 

Tussendoor brengt rapper Gibrael Mustamu hedendaagse rap over het onderwerp en zingt Esther Nijehoven traditionele Molukse liederen. 

Zondag 22 september, 15.30 uur, kleine zaal

Lees verder
Beeldend / CULTUURTUIN / Muziek
27 September 2024

Garden of delight – Lichtbende

Eenmalig visueel verbluffend concert over liefde en verlangen

Lichtbende komt eenmalig naar Haarlem!

Licht-Kunst-Concert met orgel, zang, percussie, strijkers en prachtige live projecties.

Majanka Fotografie

LICHTBENDE maakt sinds 2010 muziektheater en licht-kunst-concerten met analoge, live gemaakte projecties en livemuziek.
Een samensmelting van beeldende kunst, muziek en theater. Lichtbende dompelt je onder in de magische wereld, waarin de liefde in diverse stadia wordt verkend.

Een indrukwekkende totaalbeleving van ingenieuze toverlantaarnprojecties en (nieuwe) muziek in een ruimtelijke setting van projectieschermen.

ORGEL, ZANG, PERCUSSIE, STRIJKERS EN LIVE PROJECTIES op muziek van
Cevin Volans - Régis Campo - Meredith Monk - Jacob TV -  Mauricio Kagel -  Kurt Schwitters - Georg F. Händel -  David Lang

UITVOERENDEN MUZIEK
Francesca Ajossa, orgel - Helene Jank, zang en percussie - Nina Künzel, zang - Tim van Breemen, zang - Jan van der Plas, cello - Djessy van den Dries, viool

CREATIVES EN PRODUCTIE
Rob Logister & Marie Raemakers, productie, concept, projectiebeelden, decor, techniek en muziekkeuze -
Jeannette van Steen: eindregie
https://vimeo.com/883719543

Vrijdag 27 september, 20.30 uur

Lees verder
CULTUURTUIN / Jeugd / Theater
29 September 2024

Tot op de Bodem (6+)

Een wonderbaarlijke ontdekkingsreis in de bodem

Zaterdag 29 september, 14.30 uur
Toegang € 6

Lees verder
CULTUURTUIN / Jeugd / Theater
29 September 2024

Tot op de Bodem (6+)

Een wonderbaarlijke ontdekkingsreis in de bodem

Zondag 29 september, 16.30 uur
Toegang € 6

Lees verder
CULTUURTUIN / Film
29 September 2024

A casa tutti bene

Hilarische film, lekker over de top Italiaanse familieruzie!

Zondag 29 september, 19.30 uur
Toegang €6

Lees verder
Lezing
1 Oktober 2024

Filosofie café – Het zoölogisch manifest 

EcoTrip Festival editie met Erno Eskens

Het nieuw te verschijnen boek van de bekende filosoof en politicoloog Erno Eskens komt eind september uit en gaat over de rechten voor alles wat leeft, oftewel het zoölogisch manifest.

Erno Eskens (1964) is filosoof en politicoloog. Hij studeerde filosofie en politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1992 was hij betrokken bij de oprichting van Filosofie Magazine, het tijdschrift waar hij later hoofdredacteur werd. Hij is uitgever filosofie en wetenschap bij Noordboek. Voorheen was hij programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.

Daarnaast is Eskens een van de initiatiefnemers van de Maand van de filosofie. Hij organiseerde de eerste Nacht van de filosofie in 2001, waarbij hij ook de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek in het leven riep. Vanaf 2002 tot juli 2010 werkte Eskens als uitgever bij Veen Magazines. Hij kreeg de boekenuitgeverij onder zich en gaf filosofie- en wetenschapsboeken uit.

Dinsdag 1 oktober, 20.00 uur

Lees verder
Jeugd / Theater
6 Oktober 2024

Kinderboekenweek: Rare Snuitert (4+)

Een muzikale ode aan de fantasie met als thema: wees jezelf!

Voor iedereen vanaf vier jaar die zich weleens anders voelt. Dus voor alle rare snuiters van de wereld!

Fief is een ‘buitenbeentje’, een ‘zingt altijd hard in haar alleentje’, een ‘speelt op het schoolplein in d’r eentje.’ Ze verzint het liefst spannende verhalen en de zolder is daarvoor de allerbeste plek! Daar kan ze haar fantasie de vrije loop laten en beleeft ze de meest spannende en grappige verhalen. 
Maar deze keer gebeurt er iets geks! De zolder komt tot leven en Fief belandt in een hele nieuwe wereld. De wereld van Koning Rare Snuitert. In die wereld is er wel één groot probleem: de koning is sip. Hij snottert en snuitert en maakt iedereen een beetje verdrietig. Alle spullen op zolder veranderen in bijzondere personages die hard aan het werk zijn om een feest te organiseren om de koning op te vrolijken. Zal het Fief en haar nieuwe vrienden lukken om de koning weer aan het lachen te krijgen?

De Amazones is een spetterend, jong en vernieuwend muziektheatercollectief. Zij maken activistische voorstellingen en zetten zich in voor een mooiere wereld voor iedereen. De Amazones bestaat uit Ayla van Summeren, Judith Boesen, Pepijn van den Berg en Willemijn Böcker. Samen stellen ze zich als doel om eigentijdse thema’s en problematiek met hun publiek onder de loep te nemen door middel van muziektheater doorspekt met humor. Ze brengen muzikaal theater vol lef en nieuwe verhalen voor jong en oud.

https://vimeo.com/819777499

Zondag 6 oktober, 15.00 uur

Lees verder
Meer