Film / LAATSTE KAARTEN
2 Juni 2023

Godland

Fenomenaal gefilmd avontuur in een ongerept IJsland

De film Godland van Hlynur Pálmason speelt zich af in de tweede helft van de 19e eeuw. Lucas, een jonge idealistische dominee met een obsessie voor fotografie, wordt vanuit Denemarken naar een klein dorp in Oost-IJsland gestuurd om daar een kerk te bouwen.

De film is contemplatief en contrasteert de schoonheid van het land met het harde leven van de IJslanders. In hun constante strijd tegen de elementen zijn de IJslanders verhard en argwanend geworden tegen alles wat ze niet kennen.

https://www.youtube.com/watch?v=1Ie8s3tEP2g

Vrijdag 2 juni, 19:30 uur
Toegang €6

Lees verder
Muziek
3 Juni 2023

Wereldkoor Haarlem jubileumconcert

Bitterzoet - 12,5 jaar Wereldkoor

Met dit jublieumconcert viert Wereldkoor Haarlem hun 12.5 jaar bestaan met bitterzoete polyfone liederen uit Zuid-Afrika en de Zwarte Zee en Méditerranée regio. In het leven zijn licht en donker, leven en dood, oorlog en vrede, blijdschap en verdriet, besef van vergankelijkheid en vreugde over de blijvende schoonheid van de wereld, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het leven is bitterzoet…

In het afgelopen jaar hebben we met Wereldkoor Haarlem vele nieuwe liederen verzameld. Bij de repetities hebben we gemerkt dat we bij elk volgend lied steeds moesten schakelen in stemming: van het opbiechten van schuld naar het geklets van jonge meisjes; van een ontsnappingspoging uit de greep van een net te gastvrije familie naar het afscheid van een moeder van haar zoon die vertrekt naar de oorlog; van de bedwelmende gevoelens van een klein mens in de grootte van de natuur naar een uitbundig feest rond de tafel; van gelukzalige liefde voor de eigen stad naar een onbeantwoorde dwaze verliefdheid.…

Onze ultieme gevoelens kunnen we vaak niet in woorden vangen. Daarom vertrouwen we ze aan liederen toe. Liederen helpen ons om zielenleed en zielenvreugde een plek te geven, bitterzoet zijn ze.

Wereldkoor Haarlem staat onder leiding van Tatiana Lina.

Zaterdag 3 juni, 20.00 uur
Toegang €15 / €7,50
(jeugd <18)

Lees verder
Theater
9 Juni 2023

Volgende X

Tragi-komische en 'geestige' solovoorstelling Nico Meurs

Na de succesvolle voorstelling “Onder Het Melkbos” van Dylan Thomas, keert acteur/theatermaker Nico Meurs terug naar Het Verhalenhuis Haarlem met de solo: “VOLGENDE X”.

Deze bekroonde tekst uit 1993 is van de Engelse schrijver Ron Aldridge. Nico Meurs heeft het voor deze Nederlandse versie opnieuw vertaald en bewerkt. Het resultaat is een ‘tragi-komische’ solo van ruim een uur. De voorstelling zit vol: humor, vaart en ontroering; is zowel beklemmend, als ook grappig en diep-menselijk. Maar bovenal kent “VOLGENDE X” een aantal zeer onverwachte ‘plot-twists’ die de toeschouwer op het puntje van de stoel zal laten zitten!

Korte inhoud: Een man alleen in een verlaten wachtruimte van het ziekenhuis wacht gespannen af of zijn vrouw Maaike, die een auto-ongeluk heeft gehad, nog uit haar coma zal ontwaken. Ondertussen doodt hij de tijd met: verhalen, grappen, liedjes, imitaties, anekdotes, bespiegelingen en herinneringen… Langzamerhand kom je meer-en-meer te weten over zijn leven en over de toedracht van het ongeluk.

Nico Meurs (Alkmaar, 1970) studeerde in 1994 af aan de Toneelschool Amsterdam. Hij is verbonden aan Theaterstichting De Blauwe Feniks en Theatergroep ALKmaar (TALK). Daarnaast is hij als gast-acteur te zien bij andere gezelschappen.

https://www.youtube.com/watch?v=s74s4SrlUwI

Vrijdag 9 juni, 20:00 uur
Toegang €10

Lees verder
Groene Horizon
11 Juni 2023

Verhalenwandeling door Noord

Zo heb je Noord nog nooit gehoord!

Een exclusief voor het Verhalenhuis samengestelde verhalenwandeling door Haarlem Noord met verteller Monique Veelenturf.

In deze 4 km durende wandeling luistert u naar vier verhalen over vier karakters die zich letterlijk of figuurlijk op glad ijs begaven, zoals de schaatser Jaap Eden of de Spanjaard Don Fadrique. Na zo’n 1,5 uur kijkt u met andere ogen naar de vier locaties en personen waar we stil zijn blijven staan tijdens deze Verhalenwandeling.

Monique Veelenturf kruipt in de huid van historische personages en geeft hen emotie, zodat de luisteraar meegenomen wordt in de tijd.

Zondag 11 juni, 14.30 uur
Deelname €7,50

Lees verder
Film
11 Juni 2023

Las Bestias

Spannende Spaanse psychologische thriller

Las Bestias is een spannende thriller over een Frans echtpaar dat een biologische boerderij runt in een dorp in Galicië, Spanje. Ze krijgen te maken met vijandigheid en geweld van de lokale bevolking, die hen ziet als indringers en tegenstanders van een windmolenproject dat hun economische redding zou kunnen zijn.

De film laat zien hoe een ogenschijnlijk simpele kwestie kan escaleren tot een strijd tussen twee culturen en levenswijzen. De onderhuidse spanning is de hele film voelbaar en subtiel aanwezig door het geweldige spel van de hoofdrolspelers. Je voelt het langzamerhand misgaan maar staat 139 minuten machteloos...

De film is geregisseerd door Rodrigo Sorogoyen en heeft Denis Ménochet, Marina Foïs en Luis Zahera in de hoofdrollen.

https://www.youtube.com/watch?v=KrQRo5Vt-WM

Zondag 11 juni, 15:00 uur
Toegang €6

Lees verder
Film
15 Juni 2023

Et maintenant, on va où?

Krachtig, aangrijpend, vitaal en provocatief

In een Libanees dorpje leven een islamitische en christelijke gemeenschap vredig samen – voornamelijk dankzij de inspanningen van de vrouwen. Wanneer de mannen in het dorp een bedreiging voor dit vredige leven lijken te gaan vormen, bedenken de vrouwen een humoristische list om hen af te leiden. 

Et Maintenant, On Va Où? van Nadine Labaki is met haar belangrijke thema’s, geweldige acteerwerk, heerlijke muziek en scherpe dialogen een film die je gezien moet hebben.

https://youtu.be/NIt3f8P8Byk

Donderdag 15 juni, 20.00 uur
Toegang €
6

Lees verder
Muziek
16 Juni 2023

Jubileumconcert 10 jaar Kamerkoor JIP

Maar de zon is nog op

In juni 2023 bestaat Kamerkoor JIP 10 jaar. Het Utrechtse koor maakte naam met het brengen van honderden koorwerken van voor velen onbekende komaf, tientallen opdrachtcomposities en de poëtische verbinding met maatschappelijke thema’s van vandaag. Een tienjarig jubileum verdient een feest! Daarom vroeg Kamerkoor JIP vijf componisten een werk te schrijven, geïnspireerd op de zoektocht van de koorzangers naar perspectief, verbinding en een gevoel van thuis zijn in de turbulente wereld waarin we leven. Nieuwe werken die over de zangers zelf gaan, over wat hen beweegt, wat onze individuele krachten zijn als mens en waar we elkaar vinden. Dit resulteert in concerten met vijf solisten (Iraanse en Spaanse zang, trompet, elektronica, piano en slagwerk) onder de titel 'Maar de zon is nog op'.

De concerten van Kamerkoor JIP zijn onderdeel van de Dag van de Componist, een landelijk festival waarin meer dan 100 in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers staan. Het festival is een initiatief van het netwerk en platform New Music NOW, dat met online-tv live verslag doet. 'Maar de zon is nog op' zal te horen zijn in Amsterdam (10 juni), Den Haag (11 juni), Haarlem (16 juni) en sluit af op 17 juni, tijdens de Dag van de Componist in de Hertz-zaal van TivoliVredenburg. Voor de concerten werkt JIP samen met het Gaudeamus Festival, TivoliVredenburg en Culture Unlimited.

Programma
Gerard Beljon - Maar de zon is nog op…*
Oene van Geel - Belonging**
Maripepa Contreras - Barane Sobh ***
Antonio Moreno Glazkov - Islands ***
Setareh Nafisi - Weaving Light (Into Darkness) ***
* In opdracht van Gaudeamus met financiële ondersteuning van Fonds Podiumkunsten.
** In opdacht van Culture Unlimited met financiële ondersteuning van Fonds Podiumkunsten
*** In opdracht van Gaudeamus met financiële ondersteuning van Fonds Podiumkunsten

Solisten
Paloma Lázaro Arteaga - zang
Oene van Geel - percussie
Behrang Alibabaei - zang
Antonio Moreno Glazkov - trompet
Setareh Nafisi - elektronica en piano

vrijdag 16 juni, 20.15 uur
Toegang €16 volwassenen, €8 jongeren en studenten, €1,50 programma boekje

Lees verder
Muziek
18 Juni 2023

Zomerconcert Jeugdkoor Spaarne

Verhalend concert over de Miesmuizers van Annie MG Schmidt

De kinderkoren en jeugdkoren van het Haarlems Jeugdkoor Spaarne onder leiding van Marina Besselink zingen samen hun jaarlijkse zomerconcert in Verhalenhuis Haarlem. Het concert wordt begeleid door pianist David Quakkelaar en Simanto Dragsma (percussie).

Het verhalende concert is gebaseerd op het hoorspel 'Een fluitje van een cent' van Annie MG. Schmidt met heerlijke vrolijke liedjes over zeurende mensen die nooit tevreden zijn en die altijd klagen. Die terecht komen op een schillenkar en voortaan maar schillen moeten eten. Die verlangen naar tafels vol taarten, luchtkastelen en regendruppels op rozen. En die stiekem toch gemist worden. Zal de zon weer voor ze gaan schijnen?

Zondag 18 juni, 15.00 uur
Toegang €12 volwassenen, €7,50 kinderen

Lees verder
Muziek
23 Juni 2023

Connect! Muzikale verhalen

Music connects people

CONNECT! is een verbindend Haarlems muziekevenement, speciaal voor alle stadsgenoten, liefhebbers en nieuwsgierigen. We bieden voor ieder wat wils en ook voor ieder iets nieuws. Omdat goede muziek geen grenzen of hokjes kent. 

Op 23 juni gaan de musici van deze derde editie van CONNECT! Muzikale Verhalen vertellen op verschillende melodieën, waarbij de Syrische liedjes van oudh-speler en zanger Nawras Altaky samen komen met de fantasierijke klankwereld van zingende altvioliste Yanna Pelser.

Verhalenverteller en presentator Winston Brandon neemt jullie mee op deze muzikale ontdekkingsreis! Meer informatie via www.connect-haarlem.nl

Vrijdag 23 juni, 20.00 uur
Toegang €10 (jongeren <30 jaar) / €20

Lees verder
Jeugd / Theater
24 Juni 2023

Dender Cartoontheater – Blieb blieb (5+)

Zaanenpark
Zaanenpark, theatertent

Humor, live cartoons en muziek over een man en zijn robot

Een robot die alles voor je doet. Voordat je zelf weet wat je wilt, weet de robot het al. Het kruiswoordraadsel is al ingevuld voor je eraan begonnen bent. Je moeder heeft al een bloemetje voor je er zelf aan dacht. Je schoenen zijn al gestrikt, je haren gekamd, je tanden gepoetst, kamer opgeruimd, was gedaan...

Tijd om ‘m even uit te zetten, maar waar is de STOPKNOP!

Met veel fysieke humor, live tekeningen en live muziek komt een indringend verhaal tot leven over een man en zijn robot. Wat als sprookje begint eindigt in een verbeten machtsstrijd tussen mens en techniek. Met deze cartoontheatervoorstelling schetst theatergroep Dender een griezelig toekomstbeeld.

Dender Cartoontheater

Een levend stripverhaal, maar in plaats van de getekende plaatjes zie je acteurs op het podium die rekwisieten en decor tekenen op papier. De cartoongeluiden worden live gemaakt door de Gerauschmacher die op het podium zit met z’n geluidseffecten.

De mannen van Dender blazen herkenbare situaties op tot absurde proporties. Ze slepen het publiek mee in hun verwondering over de wereld. Door het fysieke spel en een minimum aan tekst zijn de voorstellingen geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar.

https://vimeo.com/529235083

Zaterdag 24 juni, 14.30 uur
Locatie: Zaanenpark cultuurtent

Toegang gratis

Lees verder
Jeugd / Theater
24 Juni 2023

Harro van Lien – De snelste zebra (4+)

Zaanenpark
Zaanenpark, theatertent

Energiek jeugdtheater over lelijk winnen en mooi verliezen

Vorig jaar een uitverkochte zaal, daarom nu terug op Zomer in de Zaanen! De vertelvoorstelling 'De snelste zebra van de wereld' is gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige prentenboek van Youp van het Hek. De snelste zebra van de wereld is een voorstelling over lelijk winnen en mooi verliezen.
En over vriendschap. En natuurlijk over het belang van een goeie schuilhut.


Zebra wil iedere dag hardloopspelletjes doen. Hardrennertje, Sprinterdesprint, Vlugge Wilma, het is allemaal goed, als hij maar keihard kan rennen en altijd kan winnen.
Tijger, Eekhoorn, Haas en Nijlpaard hebben zich verstopt, ze zijn het zat, ze willen niet meer rennen. Zebra wint niet alleen altijd, hij wint ook nog eens helemaal niet leuk. Tijger gaat het hem vertellen: ”Zebra, niemand wil tegen je rennen!” Even is het stil in het bos, heel stil.
Maar dan schraapt Zebra zijn hoef, Zebra is niet bang, zelfs voor Niemand niet!
Het hele bos en ver daarbuiten maakt zich klaar voor de wedstrijd van het jaar: Zebra tegen Niemand.

Over Harro van Lien producties

Harro van Lien is verteller, acteur en theatermaker. Zijn passie ligt bij betrokken theater. Hij maakt voorstellingen die het publiek raken, maar toch bemoedigen. Hij richt zich met zijn voorstellingen op kinderen in de basisschoolleeftijd. Hij maakt graag verhalen zonder een strak educatief/maatschappelijk doel. Gewoon mooie verhalen in een theatrale verpakking. Harro won de Kijk|Kunst-Kup 2015/2016 met zijn voorstelling 'De verdwaalde Viking'. Deze voorstelling voor groep 5 en 6 van het basisonderwijs werd afgelopen jaar het hoogst gewaardeerd door leerlingen en leerkrachten van 318 scholen in 36 Zuid-Hollandse gemeenten.

https://vimeo.com/215484907

Zaterdag 24 juni, 16.15 uur
Locatie: Zaanenpark, Cultuurtent

Toegang gratis

Lees verder
Muziek
24 Juni 2023

Jubileumconcert Haarlems Studenten Koor

Liederen over verbondenheid

Verbondenheid gaat over opbouwen en behouden van vertrouwensrelaties met mensen. Gezien de enorme giften aan Giro 555 voelen we ons ook verbonden met mensen in rampgebieden. Het Haarlems Studenten Koor bestaat 15 jaar en zingt deze avond liederen over het thema verbondenheid. 

Onder leiding van de dirigent Reyer Ploeg brengen de gepassioneerde leden, uit de leeftijdsgroep van 18-30 jaar, een jubileumconcert waarin ook de verbondenheid van de koorleden met elkaar wordt belicht. Geniet van het prachtige programma met liederen van onder andere Rachmaninov, Söderqvist en Deprez.

Programma: 

Nothern Light van Ola Gjeilo; Bogoroditse Devo van Sergei Rachmaninov; What is life? van Ann-Sofi Söderqvist; Abendlied van Josef Rheinberger; Trilo (vrouwenkoor) van Bengt Ollén; Heyr Himna Smiður (mannenkoor) van Þorkell Sigurbjörnsson; Sing to the moon van Laura Mvula; Hijos del sol y del viento (wereldpremière) van Gerben Rebel; nieuw werk van Judith Wesselius; Drop down ye heavens van Anna Semple; Who shall separate us? van James MacMillan. Madrigalen en motetten zoals Mille Regretz en In te Domine van Josquin Deprez; Bonjour mon coeur van Orlande di Lasso; Fenice fu’ e vissi van Jacopo da Bologna

Zaterdag 24 juni, 20.15 uur
Toegang: €17,50 (regulier incl. drankje na afloop)
€15 (jongeren/studenten incl. drankje na afloop)

Lees verder
CULTUURTUIN / Film
25 Juni 2023

A man called Otto

Hartverwarmende drama comedy met Tom Hanks

Zondag 25 juni, 16.00 uur
Toegang €
5

Lees verder
Theater
26 Juni 2023

Zie de mens

Reis door de ongeziene delen van onze samenleving

Zie de mens wordt op vele plaatsen in het land gespeeld door een multicultureel theatercollectief van mensen die leven in kwetsbare en kansarme situaties, en theatermakers. Samen nemen zij u mee op een poëtische reis door de Nederlandse samenleving, zoals deze gezien en beleefd wordt door mensen aan de voet van de maatschappelijke ladder. 

De voorstelling is een zeer persoonlijk document gebaseerd op autobiografische geschiedenissen uit hun leven. Zo brengt de theatervoorstelling op een authentieke manier een wereld over het voetlicht, die gewoonlijk ongezien en ongehoord blijft. 

Naast dat Zie de mens een bijzondere theaterervaring is, dragen wij onze kennis van armoede over en roepen op tot solidariteit met allen die kansarm en kwetsbaar zijn. Op die manier hopen wij mensen te inspireren om samen te bouwen aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen zich thuis en veilig voelt.

Enkele reacties van toeschouwers:

“De persoonlijke levensverhalen komen ‘binnen’. Als je deze levenslessen kunt accepteren en als uitgestoken hand ziet om samen verder te komen, is ‘Zie de mens’ een onmisbare ervaring.”

“Een heel sterke voorstelling. Bijzonder hoe de spelers een levensecht verhaal vertolken. Soms confronterend, dan weer kunstzinnig. Het is een rake voorstelling die mij ook echt heeft geraakt.”


De voorstelling wordt in de grote zaal uitgevoerd door De Joseph Wresinski Cultuur Stichting  i.s.m. de UWV Maatwerkplaats.

Bekijk hier de reportage die uitgezonden is in het programma: Roderick zoekt licht

Maandag 26 juni, 20.00 uur
Dinsdag 27 juni, 15.00 uur
Toegang €0 (inclusief 2 consumpties)

Reserveren is noodzakelijk in verband met het beperkte aantal kaarten!

Lees verder
Theater
27 Juni 2023

Zie de mens

Reis door de ongeziene delen van onze samenleving

Zie de mens wordt op vele plaatsen in het land gespeeld door een multicultureel theatercollectief van mensen die leven in kwetsbare en kansarme situaties, en theatermakers. Samen nemen zij u mee op een poëtische reis door de Nederlandse samenleving, zoals deze gezien en beleefd wordt door mensen aan de voet van de maatschappelijke ladder. 

De voorstelling is een zeer persoonlijk document gebaseerd op autobiografische geschiedenissen uit hun leven. Zo brengt de theatervoorstelling op een authentieke manier een wereld over het voetlicht, die gewoonlijk ongezien en ongehoord blijft. 

Naast dat Zie de mens een bijzondere theaterervaring is, dragen wij onze kennis van armoede over en roepen op tot solidariteit met allen die kansarm en kwetsbaar zijn. Op die manier hopen wij mensen te inspireren om samen te bouwen aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen zich thuis en veilig voelt.

Enkele reacties van toeschouwers:

“De persoonlijke levensverhalen komen ‘binnen’. Als je deze levenslessen kunt accepteren en als uitgestoken hand ziet om samen verder te komen, is ‘Zie de mens’ een onmisbare ervaring.”

“Een heel sterke voorstelling. Bijzonder hoe de spelers een levensecht verhaal vertolken. Soms confronterend, dan weer kunstzinnig. Het is een rake voorstelling die mij ook echt heeft geraakt.”

De voorstelling wordt in de grote zaal uitgevoerd door De Joseph Wresinski Cultuur Stichting  i.s.m. de UWV Maatwerkplaats.

Bekijk hier de reportage die uitgezonden is in het programma: Roderick zoekt licht

Maandag 26 juni, 20.00 uur
Dinsdag 27 juni, 15.00 uur
Toegang €0 (inclusief 2 consumpties)

Reserveren is noodzakelijk in verband met het beperkte aantal kaarten!

Lees verder
Muziek
30 Juni 2023

Ligconcert Les Moucherons – Roemte

Koorklanken, muziek en stilte

De toenemende haast en stress in onze maatschappij zorgt de laatste jaren voor een opvallende tegenbeweging, een zoektocht naar plekken van rust, bewustzijn en soms ook meditatie. Ligconcerten en stilteconcerten zijn hiervoor heel geschikt. Kamerkoor Les Moucherons gaat dit ligconcert spelen met klank, muziek en stilte. Het programma Roemte  bevat mooie afwisselende koorliederen van o.a. Hildegard von Bingen, Handl,  Gjeilo, Sibelius, Rachmaninov en Lang. Een concert rondom het aandachtig waarnemen en ervaren van klank en ruimte.  

Het koor heeft zich laten inspireren door de weidsheid van het Noord-Groningse landschap, het Hogeland. Daarvoor is een speciaal koor-arrangement gemaakt door Jetse Bremer van het populaire Groningse lied ‘Mien Hogelaand’ van Ede Staal. We dragen dit lied op aan de aardbevingsslachtoffers én de schoonheid van de Groningse ‘roemte’ (=ruimte). 

Ik loop in de ruimte van het Groningse land. Het Hogeland. De Wadden, de zee en de eilanden zijn daarachter. Sporen van een oer-landschap. Een oer-ruimte. Onmetelijkheid. Die ruimte doet iets met mij.  Het raakt mij aan van binnen. Het is of in mij dingen verschuiven en ruimte komt. Wat onder druk kwam, kan nu weer ademen en bewegen. Buitenruimte en binnenruimte. 

Als ik zing, kan ik dat ook ervaren. De klank in mij schept ruimte in mij. De klank in mij reageert ook op de  klank en ruimte buiten mij. En omgekeerd. De klank buiten mij reageert op de klank en ruimte in mij.  Een dialoog tussen binnen en buiten. Tussen mij en de ander. Echo en resonantie. Het zijn wonderlijke fenomenen van de klank. En als ik lig te luisteren, met al mijn zintuigen… Hoe ervaar ik klank, ruimte en mezelf?

Vrijdag 30 juni, 20.30 uur
Toegang €
12,50
Neem zelf matje, kussentje en een dekentje mee om op gepaste afstand van elkaar te gaan liggen.

Lees verder
Film
1 Juli 2023

Keti Koti film: Hoe duur was de suiker

Twee halfzusjes in het achttiende-eeuwse Suriname

Keti Koti, 150 jaar vrij van slavernij op 1 juli. Verhalenhuis Haarlem vertoont Hoe duur was de suiker, een prachtige film over de slavernij in Suriname in de 18e eeuw. De film volgt het leven van twee jonge vrouwen, Sarith en Mini-Mini, die opgroeien op een suikerplantage. Sarith is de dochter van de plantage-eigenaar, terwijl Mini-Mini haar slavin is. Ondanks hun verschillende posities, zijn ze als zussen voor elkaar. Maar als ze ouder worden, verandert hun relatie door liefde, jaloezie en macht.

Hoe duur was de suiker laat zien hoe de slavernij niet alleen de slaven, maar ook de meesters beïnvloedde. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cynthia McLeod en heeft een geweldige cast, prachtige beelden en een meeslepend verhaal. Het is een film die je niet mag missen!

https://www.youtube.com/watch?v=IEhbgSiT-Fo

Zaterdag 1 juli, 20.00 uur
Toegang €6

Lees verder
Film
7 Juli 2023

The Whale

Prachtige, Oscarwinnende comeback van Brendan Fraser

Op het gelijknamige toneelstuk van Samuel D. Hunter gebaseerd drama over Charlie, een driehonderd kilo zware man die zich letterlijk aan het doodeten is. Hij is de walvis uit de titel, al slaat de titel ook op de walvis uit Moby Dick, het boek dat een belangrijke rol speelt in de film.

Ontroerende film van regisseur Aronofsky (Requiem for a Dream, The Wrestler, Black Swan) met uitstekende rollen van Fraser als Charlie, Sink als zijn boze dochter, en vooral Chau als verzorger Liz, die gek is op Charlie, maar ook de bergen voedsel voor hem koopt die zijn dood kunnen betekenen. Bekroond met twee Oscars, voor Fraser en de make-up.

https://www.youtube.com/watch?v=JCmOTt_Od-g

Vrijdag 7 juli, 20.00 uur
Toegang €6

Lees verder
Muziek
16 Juli 2023

Haarlem Haarmonix presents

The Magic of Musicals

Get ready en stap in de wereld van musical theater; laat je meeslepen! Het Haarlem Haarmonix koor zingt je favoriete showklanken uit musicals als Hairspray, The Wiz, Rent, Wicked, The Greatest Showman, We Will Rock You, The Secret Garden, and Into the Woods.

Haarlem Haarmonix is een eigentijds, enthousiast, internationaal vrouwenkoor dat engelstalige, moderne muziek zingt, van pop en rock, tot musical theater en jazz songs. Haarlem Haarmonix zingt onder de bezielende leiding van Heather Kent en wordt begeleid door een gelegenheidsband, die met hun muziek de songs naar een hoger niveau tillen. Geniet van een heerlijke middag vol muziek, entertainment en fun met klassiekers uit het musicaltheater die nog lang zullen naklinken.

The Magic of Musicals
Get ready to be transported to the world of musical theatre, as the Haarlem Haarmonix choir performs your favourite show tunes from such musicals as Hairspray, The Wiz, Rent, Wicked, The Greatest Showman, We Will Rock You, The Secret Garden, and Into the Woods.

Haarlem Haarmonix is a dynamic and fun English-speaking, international women's choir that sings a mix of contemporary styles, ranging from pop and rock, to musical theatre and jazz. Haarlem Haarmonix is blessed to be directed by Heather Kent and accompanied by a resident band, which elevates the music to another level. Experience an exciting afternoon of music, fun and entertainment with musical theatre classics that will have the audience singing all the way home.

Zondag 16 juli, 14.30 uur
Toegang €8 (12+/volwassenen, incl. drankje na afloop) / €5 (5-12 jaar, incl drankje na afloop) / €0 (0 t/m 4 jr, zonder drankje)

Lees verder
Kunst
3 September 2023

De wereld is van ons!

Urban art project met bewoners van de Spaarnrijkstraat

Samen met je buren je eigen straat in het zonnetje zetten? Je eigen straat met urban art meer eigen maken? Kunstenaars Marion van der Vegt (Rebup) en Hans Bossmann organiseren een urban art project met de bewoners van de Spaarnrijkstraat. Wat is urban art en waarom juist in deze straat? Een interactieve avond over urban art met en voor de bewoners van Haarlem Noord.

Zondag 3 september 19:30 uur
Toegang €2,50

Lees verder
Aan tafel / Lezing
14 September 2023

Lunch & lezing – Schandalig!

Schandalen uit de historie

De serie ‘Lunch & …’ wordt georganiseerd met Seniorenclub Haarlem. Iedere maand is er een lunch gevolgd door een interessante lezing of leuk optreden. Voor de presentatie wordt u getrakteerd op een heerlijke lunch (broodjes en zelfgemaakte vegetarische soep).

Schandalen op Buitenhuizen door George Beer
Op de buitenplaatsen woonden alleen maar ‘beste’ families, en daar kwamen dan ook alleen de beste families over de vloer. Ze waren verwikkeld in de grootste schandalen van hun tijd. Waarom werd Koning Willem I op Elswout ontslagen? Wie was de Kleine Piemelaar van koningin Sophie en waarom werd de blaaskaak oneervol ontslagen? Hoe zat het met de valse Munter van Duinvliet?

Donderdag 14 september, 12.00-14.00 uur
Toegang €9,50

Lees verder
Kunst / Lezing
14 September 2023

De Romeinse Rijn

In het kader van de Italiaanse vereniging Dante Alighieri

Tom Hazenberg nodigt u uit voor een bootreisje over de Romeinse Rijn om aan de hand van opgravingen, topvondsten en inscripties kennis te maken met de Neder-Germaanse Limes in West-Nederland. Daarnaast vertelt hij over de logistieke uitdagingen van het Romeinse leger in het noordwesten van het rijk. Tenslotte licht hij een tip van de sluier op over ‘Operatie Zwammerdamschepen’, het immense restauratieproject van de Rijkscollectie Zwammerdamschepen in Museumpark Archeon en de ontwikkeling van het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum als uitbreiding van het park.  

Tom Hazenberg is archeoloog Hazenberg Archeologie), curator van de Zwammerdamschepen (Museumpark Archeon) en gast-onderzoeker (Universiteit Leiden). Naast onderzoek, advisering en publicaties is hij mede- ontwikkelaar van Limes Presentatie Units. Onlangs heeft hij met collegae uit België, Frankrijk en Groot-Brittannië het netwerk "Bridging the North Sea" opgericht. Ook begeleidt Hazenberg Limes-dagtochten en -reizen naar bijvoorbeeld de Muur van Hadrianus (via reisorganisatie Historizon, Museumpark Archeon of Sloepennetwerk.nl.

Donderdag 14 september, 20.15 uur
Toegang € 11
Zitplaats niet-leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)
€4 Zitplaats leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)

Lees verder
Aan tafel / Muziek
17 September 2023

Franse chansons met Jose van Waveren

Heerlijk chanson concert na een heerlijke franse lunch

Vive la chanson! is een wervelend Frans Chanson programma waarin alle facetten van het leven en de liefde aan bod komen. José van Waveren is een intense vertolkster van het Franse chanson en pianiste Anna van Nieuwkerken volgt haar op fijnzinnige wijze.

Zangeres en prijswinnares van de Prix Wallonie-Bruxelles van het Concours de la Chanson Alliance Française 2022 José van Waveren brengt een programma vol melancholie, hoop en humor. Er zijn chansons over de overspelige en de verloren liefde, maar ook de verloren gegane jeugd wordt bezongen. Daarnaast wordt u mee op reis genomen van Brussel via Paris en Dijon naar het eiland Capri! Luistert u naar de mooiste – zowel minder bekende als bekende- pareltjes van Brel, Aznavour, Barbara, Piaf en Michel Fugain en naar enkele eigen nummers, waaronder het prijswinnende lied “Portrait d’un mariage”. Met af en toe een uitstapje naar een Nederlands of een in het Nederlands vertaald chanson. Laat u meeslepen door de heerlijke melancholie van het Franse chanson!

https://www.youtube.com/watch?v=WNhrXzIKCwQ&authuser=0

zondag 17 September
€5 (speciaal tarief lunch én concert!)

Lees verder
Jeugd / Theater
17 September 2023

De Hermannen – Hermannosaurus Rex (6+)

Knotsgekke voorstelling over de allereerste hergebruiker

Deze knotsgekke familievoorstelling a la Buurman en Buurman gaat over creativiteit, duurzaamheid en het betere knutselwerk. Via een doldwaze achtbaan van gekke tekstjes, grappige liedjes en fysieke capriolen laten de Hermannen zien dat iedereen een Herman kan zijn.

"Verreweg de beste, meest energieke, en grappige voorstelling met een zinvol thema van het jaar!"
Arno v.d. Vuurst - programmeur Verhalenhuis Haarlem

De broertjes Herman en Herman hebben een geweldig apparaat: een recyclemachine. Je gooit je troep erin en de machine maakt er prachtige nieuwe spullen van: een leeg eierdoosje, drie bananenschillen en een oude paperclip, en voilà, een nieuw skateboard! Die machine hebben ze gekregen van hun vader Herman, die hem weer heeft gekregen van zijn vader. Ook Herman.

Ze komen dus uit een echte recyclefamilie en het begon allemaal bij de allereerste hergebruiker: de Hermannosaurus Rex. Maar wat nou als die recyclemachine kapot gaat? En wat nou als er een monsterlijke berg vuilnis hun kant op komt? En wat nou als ze ook nog ruzie krijgen omdat Herman het altijd beter weet dan Herman? Is dit het einde van de originele hergebruiker?

https://vimeo.com/524154487

Zondag 17 september, 15.00 uur
Toegang €
5

Lees verder
Lezing
21 September 2023

Verhalen uit de wereld van pleegzorg

Drie verhalen, drie betrokkenen, één muzikante

Alles wat je meemaakt in je leven vormt je.  Soms raak je onderweg beschadigd. Maar blijf je dan gewond, of lukt het een eigen hoopvolle toekomst te schrijven? 

Een volwassen pleegkind, een moeder en een pleegmoeder vertellen hun levensverhaal. Hoe heeft het leven hen gevormd, wat heeft pleegzorg hen gebracht en wat heeft hen geholpen om verder te gaan. 

Er is een muzikante die een aantal nummers speelt die deze verhalen prachtig illustreren. 

Donderdag 21 september, 20.00 uur
Donderdag 16 november, 20.00 uur
Toegang €5

Lees verder
CULTUURTUIN / Theater
24 September 2023

Voor Barbara

Toneelstuk over dilemma’s en familierelaties

Alinea 1

Alinea 2

Zondag 24 september, 16.00 uur
Toegang €
5

Lees verder
Filosofie / Muziek
29 September 2023

Wishful Singing – De zin van het leven

Filosofisch muziektheater door Wishful Singing & Fokke Obbema

De zangeressen van Wishful Singing worden door pers en publiek geprezen om de beheersing van een brede waaier aan muziekstijlen, uiteenlopend van werken uit de renaissance en de barok tot volksmuziek, close harmony en hedendaagse muziek. In de afgelopen jaren betovert het ensemble haar publiek bovendien met de tijdloze schoonheid van het gregoriaans in samenwerking met Herman Finkers.

De zin van het leven is filosofisch muziektheater met intieme a cappella zang ‘Wat als alles, maar dan ook werkelijk alles waar ik me in het dagelijks leven druk over maak, in één klap zou zijn weggevaagd als het verkeerd was gelopen? Wat stelt dat hele bestaan dan eigenlijk voor?’

Foto: Jitske Schols

Over Fokke Obbema

In 2018 schreef Volkskrantjournalist Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor kreeg. Het stuk maakte veel los en resulteerde in een bestseller met een serie interviews over De zin van leven. Ook de zangeressen van Wishful Singing lopen rond met grote levensvragen. Samen met Fokke Obbema gaat het ensemble op zoek naar antwoorden. Dit leidt tot verrassend filosofisch muziektheater waarin poëzie, a cappella zang en gesproken woord ons brengt tot nieuwe perspectieven op de cruciale vraag: 'Wat is de zin van het leven?'

Over Wishful Singing

Vijf vrouwen, die méér willen dan alleen muziek maken, dat is Wishful Singing. Het ensemble geeft met haar muziek stem en betekenis aan wat haar beweegt en inspireert. Wishful Singing treedt regelmatig op in Nederlandse zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en op festivals als November Music en de Cello Biënnale, Ook maakt het ensemble tournees, onder andere door Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Estland en Italië. In 2021 ontwikkelde Wishful Singing ondersteund door het CWZ ziekenhuis het programma Zing je Sterk, een zangtherapie voor patiënten met langdurige covidklachtenwaar inmiddels circa 1.500 mensen aan hebben deelgenomen.

Vrijdag 29 september, 20.00 uur, grote zaal
Toegang €
21,50 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
CULTUURTUIN / Theater
30 September 2023

Voor Barbara

Toneelstuk over dilemma’s en familierelaties

Alinea 1

Alinea 2

Zaterdag 30 september, 20.00 uur
Toegang €5

Lees verder
Muziek
1 Oktober 2023

Senioren Bigband in concert

Uit de gouden jaren van de swing

De Senioren Big Band Kennemerland (SBBK) is opgericht in 2019 door Rodney Calis en wijlen Kees van de Broek en musiceert wekelijks in het Verhalenhuis in Haarlem-Noord. De Big Band voor senioren speelt herkenbare bigbandmuziek, een muziekstijl welke vooral geassocieerd wordt met het spelen van jazzmuziek. Deze muziekstijl werd bijzonder populair in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw tijdens de periode van de swing. Heldere trompetten, warme trombones en fijne klanken van saxofoons staan garant voor een optreden dat je meeneemt naar de bigbandsound uit de vorige eeuw. De SBBK speelt onder andere stukken van Count Basie, Duke Ellington, Glenn Miller e.a. en is een vereniging die zich ten doel stelt om met senioren onderling op plezierige en ontspannende wijze bigbandmuziek te spelen onder de inspirerende leiding van Rodney Calis.

De Big Band voor senioren speelt herkenbare big band stukken van onder andere Count Basie, Duke Ellington en Glenn Miller. Scherpe trompetten, vette trombones en lyrische saxofoons staan garant voor een optreden die het publiek mee neemt naar de big bands van vroeger.

Zondag 1 oktober, 16.00 uur
Toegang €10 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
Aan tafel / Theater
6 Oktober 2023

TheaterTapas

Heerlijk 3 gangen walking dinner en 2 gangen theater

Vorig seizoen waren beide TheaterTapas avonden binnen enkele dagen uitverkocht, daarom nu opnieuw vijf avonden in Verhalenhuis Haarlem: TheaterTapas! Twee overheerlijke theatervoorstellingen om over na te praten, omlijst door een drie gangen tapasdiner (met vegetarische optie) in de vorm van een walking dinner.

Zodra het programma bekend is maken we dit bekend in onze Nieuwsbrief. U kunt nu al hieronder uw plaatsen reserveren om zeker te zijn van een van de slechts 50 plaatsen!

Vrijdag 6 oktober, 19:00 uur
Toegang €25

Lees verder
Meer