Muziek
27 Januari 2023

Ben onderweg

Ben Blom zingt de mooiste chansons

Verplaatst naar de Grote Zaal! Samen met pianist Kees van Zantwijk stelde podiumkunstenaar Ben Blom een breed repertoire samen. Van chansons tot kleinkunst, van musical tot pop. Op geheel eigen wijze verrassen zij hun publiek met veel onbekende of in de vergetelheid geraakte pareltjes. Vanwege het Nationaal Theaterweekend waar wij in participeren is de toegang vanaf nu verlaagd naar slechts €10 !

Al jarenlang heeft zanger Ben Blom een zwak voor Nederlandstalige chansons van onder meer Charles Aznavour, Jacques Brel, Robert Long, Rob de Nijs en Herman van Veen. In al zijn voorstellingen vormde dit rijke repertoire de rode draad en trok hij deze liedjes aan als een op maat gemaakte jas. Zijn eerste (theater)concert staat nu volledig in het teken van zijn liefde voor Nederlandstalige muziek.

'Ben is zo iemand uit de categorie "moet je gezien hebben" en hij verdient het om ontdekt te worden door het "grote" publiek.'
- Theaterkantoor.nl

'Ik vind dat je een prachtige stem hebt en de liederen mooi en intens interpreteert.'
- Paul van Vliet

'Ik vind je prachtig zingen en subliem articuleren.'
- Liesbeth List

https://www.youtube.com/watch?v=XPX7cLDlGD0

Vrijdag 27 januari, 20.00 uur
Toegang €10
(Nationaal Theaterweekend tarief, excl. drankje)

Lees verder
CULTUURTUIN / Jeugd / Muziek / Theater
29 Januari 2023

Jasper Smit – Ik heb een heel vies woord geleerd (6+)

Kleinkunstliedjes over belangrijke issues voor kinderen

Jasper Smit maakt al ruim twintig jaar liedjes voor volwassenen (winnaar Utrechts Cabaret Festival, finalist Cameretten Festival) en richt nu al zijn energie, blijheid en podiumervaring op een jong publiek. Met een vlijmscherp randje en een enorm hart. 

foto Froukje Klop

“Zanger van scherpe en grappige liedjes, waarbij hij zichzelf zeer kundig op de gitaar begeleidt” 

De Volkskrant

Kinderen hebben genoeg dingen aan hun hoofd die grote kleinkunstliedjes verdienen. En dus zingt Jasper over iedereen moeten zoenen op verjaardagen (getver). Over doen alsof je slaapt wanneer je vader je ’s nachts uit de auto naar bed draagt. En over moeders die hun chocolade voor je verstoppen.  Met de liedjes van Jasper mag je meteen meezingen. En je onthoudt ze de rest van je jeugd. En natuurlijk leer je wat er rijmt op ‘stoep’! Zoals… soep! En snoep! En YouTube! En hoelahoep! Enzo.

https://vimeo.com/471385750

Zondag 29 januari, 15.00 uur

Lees verder
CULTUURTUIN / Film
29 Januari 2023

Dancer

Topdanser uit Oekraïne gaat over grenzen

Alinea 1

Alinea 2

Datum, tijd
Toegang €

Lees verder
CULTUURTUIN / Film / LAATSTE KAARTEN
29 Januari 2023

Flee

Oscar nominaties voor aangrijpend overlevingsverhaal

In de met prijzen overladen animatiedocumentaire Flee visualiseert de Deense filmmaker Jonas Poher Rasmussen het traumatische levensverhaal van zijn vriend Amin, die in de jaren negentig Afghanistan ontvlucht en via een aantal omwegen terechtkomt in Denemarken. Oscarnomaties voor Beste Documentaire, Beste Animatiefilm en Beste Internationale Film.

Documentairemaker Jonas Poher Rasmussen (1981) en zijn vriend Amin—die anoniem wil blijven—kennen elkaar al vanaf hun vijftiende. Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Toch krijgt regisseur Jonas Poher Rasmussen zijn schoolvriend Amin aan het praten over de weg die hij aflegde van het Afghanistan uit de jaren tachtig naar het Denemarken van nu. Met de belofte dat hij volledig anoniem kan blijven.

Een razendspannend, soms ontroerend geanimeerd verhaal. In handgetekende 2D-animaties schetst hij Amins tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte Russische agenten en onmenselijke mensensmokkelaars, levend met eindeloze verveling en levensgevaarlijke spanning. Maar meer nog toont Flee hoe een mens geestelijk gevormd wordt onder deze omstandigheden: jezelf verstoppen houdt niet op zodra je de juiste papieren hebt.

Amin, zakenman en homoseksueel, heeft noodgedwongen een valse identiteit moeten construeren, die hij hier veilig verscholen achter animaties eindelijk, langzaam maar zeker, durft af te leggen.

https://youtu.be/Iq5MGk2hT10

Zondag 29 januari, 19.30 uur

Lees verder
Dans / Muziek
4 Februari 2023

Samen Dromen presents Dabke Night

Storytelling en workshop Dabke dance

De Haarlemse 'Samen Dromen' organisatie heeft afgelopen jaar met veel succes enkele keren in Verhalenhuis Haarlem culturele avonden gehouden waarin verbinding tussen Syriers en Nederlanders centraal staat. In 2023 starten ze met een workshop Dabke dance! De Midden-Oosten 'Dabke' combineert cirkeldans en line-dancing en wordt op grote schaal uitgevoerd op bruiloften, partijen en andere vrolijke gelegenheden.

Het leuke van Dabke is dat het een dans is die je met elkaar uitvoert. Hand in hand. Met een groep mensen of een klein gezelschap. Het is eenvoudig te leren maar wat je er mee kan is eindeloos. En dabke staat voor een avond plezier hebben met elkaar, voor een aanstekelijke dynamiek en een fijne work-out.

Mede mogelijk gemaakt door

Tijdens de workshop leer je de basisbeginselen van de dabke én over de bijbehorende muziek. Je hoeft geen danservaring te hebben om te starten met dabke. Alleen een flinke dosis.

Deze workshop wordt georganiseerd door het Dabke Night team.
Dabke Night is de afgelopen jaren dé nieuwe hit geweest in het uitgaansleven door heel Nederland. Misschien danste je afgelopen Lowlands wel mee in de Heineken tent. De populaire en energieke Dabke dans uit het Midden-Oosten groeide dankzij Dabke Night uit tot een onmisbare trend in het nachtleven. Waar je ook vandaan komt, voor je het weet blend je met je nieuwe familie op de dansvloer.

https://www.youtube.com/watch?v=78LzUc7Yxnk&t=3s

Zaterdag 4 februari, 19:00-20.00 uur
Toegang €5
(incl. Syrisch hapje)

Lees verder
Literair / UITVERKOCHT
6 Februari 2023

Schrijven over ‘Stilte’

cursus in autobiografisch schrijven door Susanne Gijsbers

Autobiografisch schrijven is een vorm van zelfonderzoek. Je krijgt opdrachten en associatieoefeningen waardoor je als vanzelf tot schrijven komt. Door het beschrijven van momenten uit je leven ontdek je iets wezenlijks over jezelf. Je herinnert je wat jij belangrijk vindt, waar je geïnspireerd door raakt. Je schrijft in een groep van maximaal 10 mensen. Het voorlezen van je stukje en het in stilte luisteren naar de verhalen van anderen is ook een onderdeel. Voorlezen is nooit verplicht. We sluiten af met een dichtvorm. Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen. Iedereen kan het.

Stilte is een levensbehoefte die onder druk staat in deze drukke samenleving waarin we voortdurend prikkels op ons af krijgen. Wat is stilte? Waar vind je nog stilte? Wanneer neem jij stilte in acht? En wat geeft stilte jou? Daar gaan we met elkaar naar op zoek in deze schrijfmiddag.

Autobiografisch schrijven is een vorm van zelfonderzoek. Je krijgt opdrachten en associatieoefeningen waardoor je als vanzelf tot schrijven komt. Door het beschrijven van momenten uit je leven ontdek je iets wezenlijks over jezelf. Je herinnert je wat jij belangrijk vindt, waar je geïnspireerd door raakt. Je schrijft in een groep van maximaal 10 mensen. Het voorlezen van je stukje en het in stilte luisteren naar de verhalen van anderen is ook een onderdeel. Voorlezen is nooit verplicht. We sluiten af met een dichtvorm. Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen. Iedereen kan het.

Susanne Gijsbers studeerde communicatiewetenschap en is opgeleid tot biografisch coach. Ze heeft een praktijk waarin ze mensen begeleidt met zingevingsvragen en geeft cursussen autobiografisch schrijven met groepen.

Maandag 6 februari 13.30 uur
Toegang €15 per keer (iedere middag is ook los te volgen
)

Lees verder
Lezing
9 Februari 2023

Het onstuimige leven van Caravaggio

Zijn korte leven en realistische schilderkunst

Lezing van Ton van Kempen over Michelangelo Merisi (1571-1610), beter bekend als Caravaggio. Een kunstenaar die al eeuwen tot de verbeelding spreekt. Zijn revolutionaire realistische schilderkunst schokte zijn tijdgenoten. Hij wordt de meester van het chiaroscuro genoemd.

Deze avond wordt georganiseerd door de SOCIETÀ DANTE ALEGHIERI Comitato di Haarlem

Op zijn schilderijen zien we dramatische momenten fel uitgelicht tegen een donkere achtergrond. Zijn modellen haalde hij van de straat. Er zijn maar weinig schilders die zo'n diepgaande invloed op de Europese schilderkunst hebben gehad als Caravaggio. Hij leefde aan de zelfkant van de samenleving, werd talloze malen gearresteerd en gevangen gezet.

In een zwaardgevecht op de tennisbaan doodde hij een rivaal waarna hij vervolgens op de vlucht sloeg. Via Napels week hij uit naar Malta waar hij ridder van de Maltezer orde werd. Na een sensationele ontsnapping uit de gevangenis aldaar verbleef hij een jaar op Sicilië. Uiteindelijk kreeg hij gratie van de paus en vertrok per zeilboot naar Rome. Onderweg ging hij echter van boord in de havenplaats Palo, waar hij gearresteerd werd. Na zijn vrijlating vervolgde hij zijn tocht langs de kust over land. Ernstig ziek kwam hij aan in Porto Ercole waar hij overleed, 38 jaar oud.

Ton van Kempen  (1952) is gepensioneerd apotheker. Hij studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn militaire dienst werkte hij in een ziekenhuisapotheek. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan in diverse stadsapotheken, o.a. in Haarlem en Almere. Op latere leeftijd studeerde hij af als kunsthistoricus aan de Universiteit Leiden met als specialisaties Oude Kunst en Musea/Collecties. Vooral de beeldende kunst in relatie tot exacte wetenschappen zoals biologie, geneeskunde en farmacie heeft zijn bijzondere interesse. Zo gaf hij lezingen over Leonardo da Vinci, over de middeleeuwse pest en over de rol van hallucinogenen en sjamanisme bij paleolithische grotschilderingen.

Donderdag 9 februari, 20.15 uur
Toegang €4 voor leden en €10 voor niet leden (incl. 2 keer koffie/thee)

Lees verder
Muziek
11 Februari 2023

Baba Jaga – Nuit d’etoiles

Vrouwenkoor zingt sterren van de hemel

Baba Jaga is een koor dat de sterren van de hemel zingt onder enthousiaste leiding van dirigent Michelle Mallinger. In maart 2022 traden zij voor het eerst op in het Verhalenhuis met hun jubileumconcert met stukken van Renaissance tot muziek uit de 20e eeuw.

Dit jaar brengt het koor een programma met muziek van Franse componisten. De Messe Sainte Cécile van Gounod, de Litanies à la Vierge Noire van Poulenc en enkele korte werken van Fauré, Massenet en Debussy.
Het koor wordt begeleid door Elena Roce op orgel en piano. 

Het belooft een bijzondere avond te worden

Zaterdag 11 februari, 20.00 uur
Toegang €15 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
Filosofie
14 Februari 2023

Van Wereld naar Aarde – prof. dr. Vincent Blok

Filosofische ecologie van een bedreigde planeet

Filosofie café over een nieuw perspectief op onze zorg voor de planeet. In de filosofische traditie is de materiële aarde als thema altijd onderbelicht gebleven. Van Aristoteles en Descartes tot Nietzsche en Heidegger blijkt de aarde altijd te zijn gedacht vanuit de vorm, vanuit het denken of vanuit de wereld. Hierdoor is de aarde als passief, inert of zelfs niet-bestaand beschouwd, maar niet vanuit zichzelf. In tijden van ecologische crisis en klimaatverandering is deze manier van denken niet langer toereikend. We moeten toe naar een nieuwe omgang met de aarde. Van wereld naar aarde biedt hiertoe een eerste aanzet.

Interview met Vincent Blok
in Filosofie Magazine: 
'Het beheersen van de
aarde is een utopie'

Vincent Blok ontwikkelt een ecologische ontologie van de aarde in tijden van klimaatverandering. Hij gaat in tegen de filosofische traditie door zijn ontologie niet antropocentrisch, maar eco-centrisch te oriënteren. Vervolgens presenteert hij een speculatieve ecologie van de aarde als mogelijkheidsvoorwaarde voor de menselijke bewoning van de wereld. Zijn nieuwe perspectief op onze zorg voor de aarde biedt relevante inzichten voor de milieu- en techniekfilosofie.
Vincent Blok (1970) is universitair hoofddocent techniekfilosofie en verantwoord innoveren aan Wageningen University & Research. In 2005 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over techniekfilosofie. Zijn huidige onderzoek en onderwijs zijn gericht op filosofische en ethische vragen rond maatschappelijk disruptieve technologieën, circulaire economie en duurzame ontwikkeling.

https://youtu.be/qrldXVAaLzs

Dinsdag 14 februari, 20.00 uur
Toegang € 10

Lees verder
Aan tafel / Lezing / Overdag
16 Februari 2023

Lunch & Lezing: Het oneindige heelal, over sterren en planeten

Presentatie door Paul Dolk, amateur-sterrenkundige

Paul Dolk neemt ons mee op een reis door de ruimte. Hij legt ons het verschil uit tussen sterren, planeten en manen, tussen meteoren, meteorieten en kometen. Hij laat zien waar de aarde zich bevindt en welke plaats ons melkwegstelsel inneemt in het heelal. We duiken de geschiedenis in en ontdekken hoe wetenschappers door de eeuwen heen hebben geprobeerd het geheim van het heelal te doorgronden.

Ook kijken we naar de (verre) toekomst: hoe ontwikkelt het heelal zich en wanneer is onze zon opgebrand? En natuurlijk komt de brandende vraag aan de orde: is er buitenaards leven?

Voor de presentatie wordt u getrakteerd op een heerlijke lunch (broodjes en zelfgemaakte vegetarische soep). Iedereen is welkom, reserveren is noodzakelijk in verband met de inkopen voor de lunch.

Donderdag 16 februari, 12.00-14.00 uur
Toegang €9 (incl. lunch en 1 drankje)

Lees verder
Lezing
16 Februari 2023

Verhalen uit de wereld van pleegzorg

Levensvormende verhalen over een hoopvolle toekomst

Alles wat je meemaakt in je leven vormt je.  Soms raak je onderweg beschadigd. Maar blijf je dan gewond, of lukt het een eigen hoopvolle toekomst te schrijven? 

Een volwassen pleegkind, een (ex) pleegjongere en een pleegmoeder vertellen hun levensverhaal. Hoe heeft het leven hen gevormd, wat heeft pleegzorg hen gebracht en wat heeft hen geholpen om verder te gaan. 

Er is een muzikante die een aantal nummers speelt die deze verhalen prachtig illustreren. Deze vertelavond wordt georganiseerd door Kenter Jeugdhulp.

Donderdag 16 februari, 20.00 uur
Toegang €5

Lees verder
Theater
18 Februari 2023

Mindset – River Höfle

Overwin je eigen ego!

Muziektheater over het overwinnen van je eigen ego en hoe jezelf in een hoekje duwen kan leiden tot verdriet en frustraties met thema's en sferen die verwijzingen leveren aan zwart wit thriller films zoals die van Alfred Hitchcock. 

Geschrokken wakker worden op een locatie die voor hem vreemd is. Duidelijk een motelkamer waar geen twee stenen meer op elkaar staan. Hier, in deze kamer, moet Olivier accepteren wie hij is en wie hij was. Olivier was voor zijn doen altijd enorm netjes en punctueel,  zonder dat hij ooit zichzelf tegengekomen was. Mag hij zichzelf eigenlijk wel? En wilt hij wel als zichzelf door? Op een absurde manier kijken we naar hem terwijl hij zichzelf leert kennen, na het maken van dramatische keuzes die hem in deze vreemde kamer liet belanden.

Acceptatie is een ingewikkeld begrip. Hoe besluiten mensen verder te gaan na keuzes gemaakt te hebben en hoe roeien ze met de riemen die ze hebben. In deze voorstelling kunnen we gaan zien welke stappen mensen meemaken voor ze op een eindpunt terecht komen. Met als basis de spanning en vibe van vroegere thrillers in theater en film laten we deze spannende overgang van gebeurtenis naar acceptatie zien.

Zaterdag 18 februari 20.00 uur en zondag 26 februari 15.00 uur
Toegang €10

Lees verder
Muziek
19 Februari 2023

Projectkoor 023 – Georgia on my mind

Close Harmony arrangementen van Kirby Shaw

Op zondagmiddag 19 februari zingt Projectkoor 023 onder leiding van Felix van den Hombergh lichte muziek in close harmony. Bekende en minder bekende liederen uit onder meer musicals en films zijn bewerkt door de invloedrijke arrangeur Kirby Shaw voor a capella koor. Enkele liederen worden begeleid door een klein jazz combo. Kom naar deze middag en hoor de zangers van 023 swingen!

Projectkoor 023 is een projectkoor met zangers uit Haarlem en omgeving. Elke winter studeren ze een nieuw programma in, met een wisselend thema. In het verleden werden uitgevoerd
Russische koormuziek, madrigalen, Jonge Vlamingen, Eton Choirbook, Harlem Transfer e.v.a. Dit keer dus close harmony met thema ‘Georgia on my mind’.

Zondag 19 februari, 15.30 uur
Toegang € 15
(incl. drankje), €13 (v.d. Hombergh korting incl. drankje), € 8 kinderen t/m 16 jaar (incl. drankje)

Lees verder
Theater
26 Februari 2023

Mindset – River Höfle

Overwin je eigen ego!

Muziektheater over het overwinnen van je eigen ego en hoe jezelf in een hoekje duwen kan leiden tot verdriet en frustraties met thema's en sferen die verwijzingen leveren aan zwart wit thriller films zoals die van Alfred Hitchcock. 

Olivier de Graaff wordt zojuist wakker van een blackout in een motelkamer die duidelijk gesloopt is. Vlak voor het publiek binnenkomt heeft er een hevig voorval plaatsgevonden. In deze voorstelling leer je hem kennen als een voormalig brave jongen die nu zijn plek in deze ruimte en situatie probeert te vinden. 

Zaterdag 18 februari 20.00 uur en zondag 26 februari 15.00 uur
Toegang €10

Lees verder
Lezing
9 Maart 2023

Bernini – Meer dan beeldhouwer

Dé vertegenwoordiger van de Italiaanse Barok

Een lezing van Marc Permeke over Gian Lorenzo Bernini (1598-1680), zonder twijfel de belangrijkste vertegenwoordiger van de Italiaanse Barok. In vele opzichten heeft hij het aanzicht van het 17e eeuwse Rome bepaald (kerken, kapellen, paleizen, pleinen en fonteinen). Een zeer veelzijdig kunstenaar, die echter primair beeldhouwer is.

Deze avond wordt georganiseerd door de SOCIETÀ DANTE ALEGHIERI Comitato di Haarlem

Zijn oeuvre is onlosmakelijk verbonden met het pauselijk hof. Hij schiep spectaculaire meesterwerken voor pausen als Urbanus VIII (pauselijk baldakijn in de Sint-Pietersbasiliek), Innocentius X (Vierstromenfontein op piazza Navona) en Alexander VII (Sint-Pietersplein). Ook vooraanstaande families voorzien Bernini van belangrijke opdrachten. Bernini is uitermate innovatief in allerlei disciplines w.o. portretbustes, grafmonumenten, fonteinen.

Bernini is bij uitstek ook de uitdrager van de opvattingen van de katholieke Contrareformatie, die er mede voor moest zorgen dat de verspreiding van het Protestantisme een halt zou worden toegeroepen. 

Over Marc Permeke

"Tot aan mijn pensionering in 2012 was ik werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV Breda (tegenwoordig BUas: Breda University of Applied Sciences), waar ik me o.m. heb beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa. 

Mijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van vier jaar in Rome, waarna ik van 1980 tot 1984 op Sicilië als professioneel gids culturele reizen heb begeleid. Terug in Nederland heb ik mijn kunsthistorische kennis verbreed en verdiept tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden. 

Al vele jaren verzorg ik in Nederland en België cultuurhistorische lezingen en cursussen over Italiaanse regio’s en steden als Sicilië, Campanië (Napels, Pompei, Herculaneum, Capri), Rome, Florence en beroemde kunstenaars als Caravaggio, Gian Lorenzo Bernini en Michelangelo Buonarroti."

Donderdag 9 maart, 20.15 uur
Toegang €4 voor leden, €10 voor niet leden (incl. 2 keer koffie/thee)

Lees verder
Aan tafel / Theater
10 Maart 2023

NIEUW: TheaterTapas

Heerlijk 3 gangen diner en 2 gangen theater

Een nieuw theater initiatief in Verhalenhuis Haarlem: TheaterTapas!
Twee overheerlijke theatervoorstellingen om over na te praten, omlijst door een drie gangen tapasdiner (met vegetarische optie). De eerste TheaterTapas wordt feestelijk geopend op vrijdag 10 maart met ’Surprise!’ door muziektheatercollectief MYNX en ‘ik ben er even niet’ met Myrthe van der Vuurst de Vries. Beiden studeerden vorig jaar af aan de opleiding muziektheater aan Codarts Rotterdam.

Surprise

Super leuk dat jullie allemaal zijn gekomen!
Dit gaat een hele leuke verrassing worden.
Eefje heeft maandenlang gewerkt om een spectaculair verrassingsfeest te organiseren. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt, maar als ongewenste gasten op het feest verschijnen en assistent Louis een belangrijk telefoontje krijgt, dreigt alles in het water te vallen.

Aan de hand van zelfgeschreven nummers die verschillende muziekstijlen aanraken wordt het publiek door het feest heen geleid. We zien twee absurde personages die niet naar elkaar lijken te luisteren en verstikt raken door hun geheimen. Een muzikale voorstelling over egoïsme, miscommunicatie en een bedorven feest. En jullie zijn er onderdeel van.

Ik ben er even niet

Wat doe je als je jezelf kwijt bent en er niemand is om je te vinden? Vijf personages in een metro zoeken naar een antwoord. Een muziektheatervoorstelling over eenzaamheid aan de hand van vijf muzikale verhalen.

Myrthe maakte deze voorstelling voor haar afstudeerproject. Ze begon te schrijven vanuit haar angsten en ideeën over de wereld en over haarzelf, en die stopte ze in vijf personages. Zo ontstond een muzikale wereld in een metro.

https://www.youtube.com/watch?v=z2QOiAJyBCg

Vrijdag 10 maart, 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Toegang €20 (incl. 2 voorstellingen en 3 gangen tapas diner, excl. drankjes)

Lees verder
Literair
13 Maart 2023

Schrijven over ‘Verwondering’

Drieluik autobiografisch schrijven door Susanne Gijsbers

Autobiografisch schrijven is een vorm van zelfonderzoek. Je krijgt opdrachten en associatieoefeningen waardoor je als vanzelf tot schrijven komt. Door het beschrijven van momenten uit je leven ontdek je iets wezenlijks over jezelf. Je herinnert je wat jij belangrijk vindt, waar je geïnspireerd door raakt. Je schrijft in een groep van maximaal 10 mensen. Het voorlezen van je stukje en het in stilte luisteren naar de verhalen van anderen is ook een onderdeel. Voorlezen is nooit verplicht. We sluiten af met een dichtvorm. Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen. Iedereen kan het.

Er zijn slechts twee manieren om je leven te leven; doen alsof niets een wonder is en doen
alsof alles een wonder is, zou Einstein ooit gezegd hebben. Verwondering is wat het leven
kleur geeft en de moeite waard maakt. In deze schrijfmiddag gaan we even terug naar de
onbevangenheid van onze kindertijd. En: wat herken je daarvan in je leven nu?

Autobiografisch schrijven is een vorm van zelfonderzoek. Je krijgt opdrachten en associatieoefeningen waardoor je als vanzelf tot schrijven komt. Door het beschrijven van momenten uit je leven ontdek je iets wezenlijks over jezelf. Je herinnert je wat jij belangrijk vindt, waar je geïnspireerd door raakt. Je schrijft in een groep van maximaal 10 mensen. Het voorlezen van je stukje en het in stilte luisteren naar de verhalen van anderen is ook een onderdeel. Voorlezen is nooit verplicht. We sluiten af met een dichtvorm. Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen. Iedereen kan het.

Susanne Gijsbers studeerde communicatiewetenschap en is opgeleid tot biografisch coach. Ze heeft een praktijk waarin ze mensen begeleidt met zingevingsvragen en geeft cursussen autobiografisch schrijven met groepen.

Maandag 13 maart, 13.30 uur
Toegang €15 per keer (iedere middag is ook los te volgen)

Lees verder
Literair / Muziek
14 Maart 2023

De Haarlemse Dichtlijn

Maandelijkse poëzie avond in Verhalenhuis Haarlem

De Haarlemse Dichtlijn organiseert haar vijfde Open Podium in het Verhalenhuis. Kom en luister op dinsdagavond 14 maart in de sfeervolle theaterzaal van het Verhalenhuis naar diverse dichters: ervaren en beginnend, jong en oud, ontroerende poëzie en met een knipoog, alles is mogelijk. Elke dichter leest 3 eigen gedichten voor. Als u zelf ook gedichten schrijft en deze wilt komen voordragen: van harte welkom! Meld u aan via podia@haarlemsedichtlijn.nl

Na de pauze is er een maandelijks wisselend programma.
De poëzie wordt afgewisseld met muziek van een singer-songwriter.

14 maart, 20:00 uur
Toegang €0, aanmelden noodzakelijk

Lees verder
Aan tafel / Lezing / Overdag
16 Maart 2023

Zelfgekozen levenseinde

Vragen aan de NVVE

Eerdere bijeenkomsten over keuzes rond het zelfgekozen levenseinde, georganiseerd door de Seniorenclub Haarlem, werden heel goed bezocht. Daarom is besloten om na 4 jaar hier opnieuw aandacht aan te besteden.

 Mevrouw Jannie Willemsen van de NVVE, voorlichter van de Levenseinde Academie,  zal ons informeren over de mogelijkheden om de regie bij het levenseinde in eigen hand te houden. Met name de vraag over euthanasie bij dementie roept vaak vragen op. Maar ook de vraag of euthanasie mogelijk is bij een ‘voltooid leven’.

Donderdag 16 maart van 12.00 - 14.00 uur
Deelname: €9 (incl. koffie/thee, soep, broodjes en de lezing
)

Lees verder
Filosofie
16 Maart 2023

Epicurus – Jacqueline Duurland

Epicurus: wijze lessen voor nu

In dit filosofie café gaat Haarlems bekendste filosofe Jacqueline Duurland in op het gedachtengoed van Epicurus. In een lezing van ongeveer een uur praat zij je helemaal bij over deze Griekse denker. Na de pauze gaan we aan de hand van door Jacqueline voorbereide vragen met elkaar filosoferen.

Wanneer we ons hedonisme bevragen of druk doende zijn met consuminderen, dan brengen we gedachtegoed van de filosoof Epicurus (341 - 270 v.Chr.) in praktijk. Ook de moestuin en het selfsupporting zijn (denk aan onze afhankelijkheid van Russisch gas) was een voorzetje van deze Griekse denker. In zijn eigen tijd was hij een absolute out-of-the-box denker. Geen wonder dat hij ons nog zoveel te zeggen heeft!

https://www.youtube.com/watch?v=v7CqiSO2GE0

Donderdag 16 maart of dinsdag 21 maart, 20.00 uur
Toegang €11

Lees verder
Muziek
17 Maart 2023

Ligconcert Jörgen Boots

electronische soundscapes en vleugelmeditaties

De toenemende haast en stress in onze maatschappij zorgt de laatste jaren voor een opvallende tegenbeweging, een zoektocht naar plekken van rust, bewustzijn en soms ook meditatie. Ligconcerten en stilteconcerten zijn hiervoor heel geschikt. Pianist Jörgen Boots zal zijn meest verstillende werken ten gehore brengen op vleugel en synthesizer.

De Alkmaarse pianist Jörgen Boots componeert en speelt neo-klassieke pianostukken. Soms minimalistisch en op andere momenten aangevuld met een synthesizer en een looper. De muziek heeft naast klassieke invloeden ook veel popelementen in zich. Zijn pianostukken zijn kleine instrumentale gedichten waar elke luisteraar zijn of haar eigen gevoel in kan vinden. Kom even helemaal tot rust bij de fijne pianoklanken, die hij uit zijn piano tovert. Dit concert duurt ongeveer een uur en vindt plaats in de grote zaal met haar prachtige ruimtelijke akoestiek.

Neem zelf matjes, kussentjes en een dekentje mee om op gepaste afstand van elkaar te gaan liggen in de prachtige grote zaal van Verhalenhuis Haarlem.

https://www.youtube.com/watch?v=2SkS2sYyxHA

Vrijdag 17 maart, 20.30 uur
Toegang €11

Lees verder
Jeugd / Theater
19 Maart 2023

Jongen van Glas (6+)

Van de makers van "een ober van niks"

'Jongen van glas' is een voorstelling over vrij zijn en veilig blijven. Over je dromen volgen en voorzichtig zijn. Over uit liefde, liefdeloze dingen doen. Wat is de grens tussen verstandig voorzichtig en onnodig bang? Jansen en de Boer speelden eerder in het Verhalenhuis de uitverkochte voorstellingen 'Flat' en 'Een ober van niks' waarbij ze lieten zien dat hun levensgrote poppen werkelijk tot leven komen en niets menselijks hen vreemd is.

foto-joep-van-aert-jeugdtheater-pr

Siem is niet van glas. Dat weet hij zeker, want hij knapt niet als hij in zijn arm knijpt. Als hij stampt op de grond, blijven zijn voeten heel. Toch moet hij van zijn moeder altijd binnen blijven. Binnen achter het glas. Wat als hij buiten kou vat? Of struikelt over de stoeprand? Dan kan zijn moeder al zijn stukjes opvegen. Binnen bij mama kan er gelukkig niets gebeuren. Niets. Helemaal niets.

“Mooie ideeën, een goed verhaal en prachtige liedjes; het werd een spannende, grappige en ontroerende voorstelling. "

Elout Hol - Theater Gnaffel
https://player.vimeo.com/video/690507842?h=12cd24ea94&dnt=1&app_id=122963

Zondag 19 maart, 15.00 uur
Toegang € 9.50

Lees verder
Filosofie
21 Maart 2023

Epicurus – Jacqueline Duurland

Epicurus: wijze lessen voor nu

In dit filosofie café gaat Haarlems bekendste filosofe Jacqueline Duurland in op het gedachtengoed van Epicurus. In een lezing van ongeveer een uur praat zij je helemaal bij over deze Griekse denker. Na de pauze gaan we aan de hand van door Jacqueline voorbereide vragen met elkaar filosoferen.

Wanneer we ons hedonisme bevragen of druk doende zijn met consuminderen, dan brengen we gedachtegoed van de filosoof Epicurus (341 - 270 v.Chr.) in praktijk. Ook de moestuin en het selfsupporting zijn (denk aan onze afhankelijkheid van Russisch gas) was een voorzetje van deze Griekse denker. In zijn eigen tijd was hij een absolute out-of-the-box denker. Geen wonder dat hij ons nog zoveel te zeggen heeft!

https://www.youtube.com/watch?v=v7CqiSO2GE0

Donderdag 16 maart of dinsdag 21 maart, 20.00 uur
Toegang €11

Lees verder
Muziek / Theater
25 Maart 2023

De zomer in mij

Muziektheater over eenzaamheid, immigratie en botsende culturen

De Zomer In Mij is een modern sprookje dat vertelt over eenzaamheid, immigratie, verschillende botsende culturen en vervreemding. De mens heeft het universele verlangen ergens bij te horen. Maar waarom is dat niet zo makkelijk en zijn veel mensen zo eenzaam?

Als je een plaats verlaat, blijft een deel van jou daar achter. Je gaat dan op twee plekken wonen, in twee landen, in twee tegengestelde seizoenen. Iets in jou is verdeeld. Het is alsof je een geest hebt achtergelaten; iets dat vastgebonden is gebleven op de plek die je hebt achtergelaten. Of: alsof jij de geest bent op de plek waar jij nu woont."

De Argentijns-Nederlandse actrice Paula Lima heeft een zinnenprikkelende muzikale theatervoorstelling gemaakt samen met muzikanten Guillermo Celano en Iman Spaargaren.

Paula, de hoofdpersoon van ‘De zomer in mij’, woont bijna 12.000 kilometer van haar geboorteplaats. Soms wordt die afstand overbrugd met een simpel telefoontje naar haar moeder. Soms is die afstand letterlijk een zee die niet kan worden overgestoken. 

De Zomer In Mij is een poëtische poging om het ongrijpbare te benoemen van wat het is om buitenlander te zijn. Van wat het is en hoe het voelt om een taal te spreken en in een land te wonen dat niet van jou is.

De tekst is van de prijswinnende Argentijnse tekstschrijver en regisseur Fabian DiazAbdel Daoudi is onze regisseur.

De voorstelling is met financiële ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting NORMA, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kattendijke Drucker Stichting, Gemeente Haarlem en Stichting Marea tot stand gekomen.

https://www.youtube.com/watch?v=pxDyB4ZqJm0

Zaterdag 25 maart, 20.00 uur
Zondag 26 maart, 16.00 uur
Toegang €5

Lees verder
CULTUURTUIN / Muziek / Theater
26 Maart 2023

De zomer in mij

Muziektheater over eenzaamheid, immigratie en botsende culturen

De Zomer In Mij is een modern sprookje dat vertelt over eenzaamheidimmigratie, verschillende botsende culturen en vervreemding. De mens heeft het universele verlangen ergens bij te horen. Maar waarom is dat niet zo makkelijk en zijn veel mensen zo eenzaam?

Als je een plaats verlaat, blijft een deel van jou daar achter. Je gaat dan op twee plekken wonen, in twee landen, in twee tegengestelde seizoenen. Iets in jou is verdeeld. Het is alsof je een geest hebt achtergelaten; iets dat vastgebonden is gebleven op de plek die je hebt achtergelaten. Of: alsof jij de geest bent op de plek waar jij nu woont".

De Argentijns-Nederlandse actrice Paula Lima heeft een zinnenprikkelende muzikale theatervoorstelling gemaakt samen met muzikanten Guillermo Celano en Iman Spaargaren.

De Zomer In Mij is een poëtische poging om het ongrijpbare te benoemen van wat het is om buitenlander te zijn. Van wat het is en hoe het voelt om een taal te spreken en in een land te wonen dat niet van jou is. Paula, de hoofdpersoon van ‘De zomer in mij’, woont bijna 12.000 kilometer van haar geboorteplaats. Soms wordt die afstand overbrugd met een simpel telefoontje naar haar moeder. Soms is die afstand letterlijk een zee die niet kan worden overgestoken. 

De tekst is van de prijswinnende Argentijnse tekstschrijver en regisseur Fabian DiazAbdel Daoudi is onze regisseur.

De voorstelling is met financiële ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting NORMA, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kattendijke Drucker Stichting, Gemeente Haarlem en Stichting Marea tot stand gekomen.

https://www.youtube.com/watch?v=pxDyB4ZqJm0

Zaterdag 25 maart, 20.00 uur
Zondag 26 maart, 16.00 uur
Toegang €5

Lees verder
Theater
31 Maart 2023

Arie Vuyk – Every Boeddha Happy

Een spiritueel cabaretprogramma

Het leven van een boeddhist valt niet mee. Maar je kunt er wel om lachen, want dat is heel spiritueel! Mantrazingen, zentuinen, zingeving, onzingeving, alles komt langs tijdens deze feel good cabaretavond! De Boeddha deed er zes jaar over om verlicht te worden. Dat is toch niet meer van deze tijd?
Arie probeert het op één avond. Lukt hem dat? En raakt ook het publiek verlicht? Ervaar het zelf. Of : ervaar het Zelf. Dat kan ook. U kunt veilig op de eerste rij zitten ( ook op de achterste ) en grofheid zit er niet in. Wel een orkaan van grappen, liedjes en typetjes.

Arie Vuyk won drie cabaretfestivals, verscheen op televisie en speelde in New York en Reykjavik in het Engels.

Uit de pers:
Arie Vuyk laat de wereld lachen (Algemeen Dagblad)
De lach van herkenning rolt door de zaal (Trouw)
Arie Vuyk is een natuurtalent (Franca Treur)

https://youtu.be/F_Kqr7GzrF4

Vrijdag 31 maart, 20.00 uur
Toegang €
13

Lees verder
Muziek / Overdag
2 April 2023

Pergolesi Ensemble – Stabat Mater

Met inleiding van de alt Marianne Selleger

Het gerenommeerde Pergolesi Ensemble doet jaarlijks terugkerende uitvoeringen van Pergolesi’s welbekende Stabat Mater en doet dat dit jaar in de grote (kerk)zaal van Verhalenhuis Haarlem met haar prachtige akoestiek. Dit Stabat Mater project staat onder leiding van de alt Marianne Selleger. Naast haar zingt sopraan Wendeline van Houten. Bijzonder bij het begeleidend instrumentaal ensemble is dat er saxofoons in plaats van strijkers gebruikt worden. Marianne Selleger houdt een inleiding over het Stabat Mater. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook overlevingskracht en optimisme.

Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. Hij schreef het stuk in Pozzuoli, het plaatsje waar hij zich teruggetrokken had vanwege zijn zeer slechte gezondheid. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in de kerk Maria dei Sette Dolori in Napels werd opgevoerd, te vervangen. De tekst van het Stabat Mater is geschreven in de Middeleeuwen door een onbekende dichter, vermoedelijk Johannes Fidenza (1221-1274), die later de naam Bonaventura aannam. Het stuk bestaat uit twaalf delen. De eerste zes beschrijven de pijn die Maria doorstaat terwijl ze haar zoon aan het kruis ziet hangen. De laatste zes delen worden gezongen vanuit een ‘ik’-persoon die de pijn die Maria voelt ook wil voelen.

Na afloop zal Stabat Mater kenner Hannie van Osnabrugge (zie www.stabatmater.info) haar boek Stabat Mater Dolorosa, een reis door zeven eeuwen muziek verkopen en signeren. Ook de cd van het Pergolesi Ensemble is te koop.

https://www.youtube.com/watch?v=tb5qUPrLNzs

Zondag 2 april, 15.00 uur (duur 65 minuten)
Toegang € 16 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
Muziek
8 April 2023

An Other Judas Passion

Gezongen door bijna 100 koorleden

Twee jaar lang moest deze door René v.d. Rijst geschreven Passion op de plank blijven liggen, maar nu wordt deze dan toch uitgevoerd met een heel groot koor en live band. De Nederlandstalige songs zijn dit keer van ondermeer Diggy Dex, De Dijk, Suzan en Freek, Herman van Veen en Nielson.

Dit jaar een iets minder theatrale maar vooral muzikale avond waarin diverse kanten van Judas worden belicht, want hij staat centraal in deze Passion. Iedereen is wel eens een Judas, toch?


U kunt nog meedoen met de scratchdag op zaterdag 8 april, u krijg dan van tevoren alle materiaal om alvast te oefenen. U kunt natuurlijk ook komen kijken en luisteren bij de uitvoering om 19.30 uur.

Zaterdag 8 april
Deelnemers scratchkoor: 9.00-21.00 uur, meedoen: €20 (incl. diner en catering, bladmuziek)
Bezoekers: 19.30-20.30 uur, tickets: €10 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
Literair / Muziek
11 April 2023

De Haarlemse Dichtlijn

Maandelijkse poëzie avond in Verhalenhuis Haarlem

De Haarlemse Dichtlijn organiseert haar zesde Open Podium in het Verhalenhuis. Kom en luister op dinsdagavond 11 april in de sfeervolle theaterzaal van het Verhalenhuis naar diverse dichters: ervaren en beginnend, jong en oud, ontroerende poëzie en met een knipoog, alles is mogelijk. Elke dichter leest 3 eigen gedichten voor. Als u zelf ook gedichten schrijft en deze wilt komen voordragen: van harte welkom! Meld u aan via podia@haarlemsedichtlijn.nl

Na de pauze is er een maandelijks wisselend programma.
De poëzie wordt afgewisseld met muziek van een singer-songwriter.

11 april, 20:00 uur
Toegang €0, aanmelden noodzakelijk

Lees verder
Lezing
13 April 2023

La Dolce Invasione door Daniela Tasca

De zoete invasie, 100 jaar Italiaans ijs

De lezing De zoete invasie, 100 jaar Italiaans ijs in Nederland vertelt het verhaal van Italiaanse ijsmakers in Nederland. De eerste Italiaanse ijssalons in Nederland werden geopend in de jaren twintig van de vorige eeuw door ijsmakers uit de valleien van de Boven-Veneto, een gebied met een lange traditie in de ijskunst. Maar al snel werden de Venetianen gevolgd door Toscaanse landgenoten, van oorsprong fabrikanten van gipsen beeldjes (figuristi), die in de jaren van de crisis van de jaren dertig noodgedwongen van baan moesten wisselen. Sindsdien is de Italiaanse ijssalon (la gelateria italiana) een begrip dat behoort tot het Nederlandse culturele erfgoed, zoals blijkt uit de recente opening van ijssalon Venezia in het Openluchtmuseum. De lezing van Daniela Tasca is gebaseerd op tientallen historische foto’s en historische documenten. Veel van het materiaal is ongepubliceerd, afkomstig uit openbare en particuliere archieven, en door haarzelf verzameld ter gelegenheid van een tentoonstelling in 2014 in Longarone.

Daniela Tasca, sinds 1989 in Nederland, is onderzoekster, schrijfster en programmamaakster bij Stichting Culturissima, en artistiek directeur van het project 1001 Italianen. Zij is bekend van haar boek ‘1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden’ (Singel Uitgeverijen, 2016) over de migratiegeschiedenis van Italianen in Nederland.

De lezing wordt gegeven in het Italiaans met Nederlandse ondertiteling. Ook door degenen die nog niet zo lang Italiaanse les hebben gehad is het een plezierige uitdaging om de lezing bij te wonen. Daniela kan daarbij moeiteloos overstappen van het Italiaans naar het Nederlands, mocht dat nodig zijn.

Donderdag 13 april, 20.15 uur
Toegang €4 voor leden (incl. 2 keer koffie/thee),
€10 voor niet leden (incl. 2 keer koffie/thee)

Lees verder
Meer