LAATSTE KAARTEN / Overdag / Theater
25 September 2022

Paul Haenens ‘Een bijzonder prettig vergezicht’

Toneelstuk van Paul Haenen over onverwerkt verdriet

Rosenhart Producties i.s.m. Theatergroep Spin speelt Paul Haenens "Een Bijzonder Prettig Vergezicht" Over Hoedjes- afluisteren- roze flamingo's- onverwerkt verdriet- moeder en dochter.

Sylvia en Ingrid zijn moeder en dochter, maar niet van elkaar. Ingrid voelt zich schuldig aan haar moeders dood; ze kan zich alsmaar niet de fatale woorden herinneren die ze sprak vóór haar moeders hartaanval. Sylvia neemt de moederrol graag op zich en in wekelijkse sessies spelen de beide vrouwen scènes uit Ingrids leven, momenten uit haar relatie met haar moeder.

Als Sylvia uit haar moederrol stapt op het moment dat Ingrid zegt dat ze niet van haar houdt, krijgt Ingrid argwaan. Het valt haar meer en meer op dat Sylvia niets over zichzelf loslaat. Als dan ook Otto, Sylvia's vriend, die steeds in de weer is met afluisterapparatuur, aan Ingrid vertelt dat Sylvia al vaker vriendinnen van Ingrids leeftijd heeft gehad voor wie ze zichzelf volkomen wegcijferde, eist Ingrid dat Sylvia over haar eigen verleden vertelt.

Acteurs: Arma Klaasen - Ada Vinken - Fred Rosenhart
Stem: Norbert Smol
Muziek: Michiel Sonius
Regie: Rene Roza

Vrijdag 23 september 20.00 uur
Zondag 25 september, 15.00 uur
Toegang € 5

EXTRA KAARTEN BESCHIKBAAR!

Lees verder
Filosofie / LAATSTE KAARTEN / Lezing
27 September 2022

Jacqueline Duurland – Spiegeltje aan de wand

Filosofie café over ‘de schoonheid'

Haarlems bekendste filosofe Jacqueline Duurland houdt ook dit seizoen weer enkele filosofische lezingen in het Verhalenhuis, gevolgd door een interactief gesprek.

Het Schone is een begrip dat door de Oude Grieken ooit samenviel met het Goede en het Ware. Voor ons hedendaagse mensen is dat al lang niet zo vanzelfsprekend meer. Schoonheid is iets dat ons – bijvoorbeeld in de kunst - aanspreekt en troost. Hoe zou dat komen?

Van schoonheidsverlangen gaan we naar schoonheidseisen. Hoe verhouden de eisen ten aanzien van vrouwen zich tot die ten aanzien van mannen en hoe spelen sociale media als Instagram hier een rol in? Hoe verhouden wij ons tot ons lichaam? Wanneer wordt schoonheid een juk?

Donderdag 22 september, 20.00 uur of
Dinsdag 27 september, 20.00 uur
Toegang € 11

Lees verder
LAATSTE KAARTEN / Muziek
30 September 2022

The Story of Billy Joel

Levensverhaal van Billy Joel via zijn songs

Maurits Fondse bezingt het turbulente leven van pianist en zanger Billy Joel. Aan de hand van zijn beroemde songs (en onbekendere parels) vertelt Fondse het levensverhaal van de straatjongen, geboren in The Bronx, opgegroeid op Long Island, die een enorme haat-liefde verhouding had met de muziekindustrie. Daarnaast belicht Fondse zijn bijzondere, haast filosofische teksten, zijn liefde voor New York, zijn optredens in Rusland tijdens de Koude Oorlog, zijn vaderschap en uiteraard de relaties met de vele vrouwen in zijn leven.

De uitvoering van het concert in het Verhalenhuis wordt gedaan in de bezetting piano en saxofoons met Iman Spaargaren.

foto: Marlies Wessels

Maurits Fondse is een veelzijdig pianist, zanger en songwriter. Hij werkt als vaste pianist (en backing vocalist) voor Freek de Jonge en stond in 2017 met hem en de voorstelling 'Koffers' in de theaters. In 2018 was er een reprise van 'Dansen met de vijand', waar Maurits de muziek voor schreef en de pianist is in de voorstelling (4 Musical Award Nominaties). Daarnaast speelt hij met Britta Maria en Oleg Fateev in de voorstelling 'Huiswaarts'.

https://www.youtube.com/watch?v=QmgRqnZAygo

Vrijdag 30 september, 20.00 uur
Toegang € 5
(geen extra HaarlemPas korting)

Lees verder
Overdag
2 Oktober 2022

Verhalenwandeling door Noord

Wandel door de geschiedenis van Noord met mooie verhalen

Een exclusief voor het Verhalenhuis samengestelde verhalenwandeling door Haarlem Noord met verhalenverteller Monique Veelenturf. In deze 4 km durende wandeling luistert u naar vier verhalen over vier karakters die zich letterlijk of figuurlijk op glad ijs begaven, zoals de schaatser Jaap Eden of de Spanjaard Don Fadrique. Na zo'n 1,5 uur kijkt u met andere ogen naar de vier locaties en personen waar we stil zijn blijven staan tijdens deze Verhalenwandeling.

Monique Veelenturf heeft meerdere verhalenwandelingen georganiseerd in de historische binnenstad van Haarlem en in de Hout. Zij heeft verteld tijdens de open monumenten dagen in Paviljoen Welgelegen en in samenwerking met het Archeologisch Museum tijdens de Museumnacht Kids. Zij kruipt in de huid van historische personages en geeft hen emotie, zodat de luisteraar meegenomen wordt in tijd en verhaal.

Zondag 2 oktober, 14.30-16.00 uur
Deelname €7,50

Lees verder
Muziek / Overdag
2 Oktober 2022

Senioren Bigband in Concert

Herkenbare bigband muziek

De Senioren Big Band is opgericht in 2019 door Rodney Calis en wijlen Kees van de Broek en musiceren wekelijks in Verhalenhuis Haarlem. Ze spelen herkenbare bigband muziek, een muziekstijl welke vooral geassocieerd wordt het spelen van jazzmuziek, deze muziekstijl werd bijzonder populair in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw tijdens de periode van de swing.

Heldere trompetten, warme trombones en fijne klanken van saxofoons staan garant voor een optreden die je mee neemt naar de bigbandsound uit de vorige eeuw. De SBBK speelt onder andere stukken van Count Basie, Duke Ellington, Glenn Miller e.a.

https://www.youtube.com/watch?v=hn2BdRVKifA

Zondag 2 oktober, 15.00 uur
Toegang €
9 (inclusief drankje na afloop)

Lees verder
Cursus
4 Oktober 2022

Schrijf je eigen (vervolg)verhaal

Nieuwe cursus van schrijfcoach Susanne Gijsbers

In deze cursus ga je een vervolgverhaal schrijven. In iedere aflevering (van zo’n 600 woorden) wordt een nieuwe gebeurtenis belicht, die een vervolg heeft in de volgende aflevering. Het kan autobiografisch zijn, dan schrijf je over je eigen leven, waarin je steeds toont hoe de situatie, of jouw kijk op de gebeurtenissen, zich ontwikkelt. Je mag ook een fictief hoofdpersonage verzinnen. Je leert in deze cursus hoe je dat doet en waar je allemaal aan moet denken.

Verder gaan we in op hoe je een spanningsboog creëert en cliff hangers introduceert, zoals je die ook in soaps of tv series terug ziet. Hoe stuwen personages het verhaal voort? Wat is de invloed van de setting waarin het verhaal zich afspeelt? Je gaat dialogen schrijven en je leert hoe je een dialoog met ‘vertelde’ tijd op een manier afwisselt dat het ‘natuurlijk’ voelt. Je ontdekt hoe je autobiografische elementen om kunt vormen in fictie.

Spelenderwijs werken we toe naar een resultaat dat we aan het einde aan elkaar presenteren. Het gaat niet om perfectie, wel om de plezier en voldoening van het creëren, het leren van enkele technische aspecten van het schrijven en het inspireren van elkaar. We schrijven hoofdzakelijk in de lessen, je krijgt wel wat aansprekende opdrachten mee om thuis aan te werken.

Dit is een cursus voor mensen die graag (willen) schrijven, met veel of nog niet zoveel schrijfervaring.

Docent: Susanne Gijsbers
Kosten: 245 euro, 8 avonden
Data: dinsdag 4, 11, 25 oktober, 8, 15, 22, 29 november en 13 december van 19.00-21.45 uur

Meer info? www.verhaalvormen.nl

Lees verder
Lezing
6 Oktober 2022

Ik kan er een boek over schrijven

Annerieke de Vries geeft interactieve lezing

Ik kan er een boek over schrijven’, je zegt het vaak, maar wat ís precies jouw verhaal? Waar start je? Hoe krijg je het begrijpelijk en boeiend op papier? 

Auteur, spreker over levensthema’s en gids in jouw verhaal, Annerieke de Vries (1964), vertelt hoe zij zich voorbereidt op het schrijven van een nieuw boek. Ze neemt je mee in haar schrijfprocessen en geeft inspiratie, tips en tricks en schrijfopdrachten waardoor jouw teksten direct aantrekkelijker worden en jij zin krijgt om door te schrijven. Ieder verhaal mag er zijn, iedereen die schrijft is uniek, ieder boek verdient een flitsende start.

Na de lezing van Annerieke de Vries praten we verder. Met, aan de ronde tafel, Alje Bosma, auteur van ‘de Waslijn’. Wat is de waarde van schrijven voor Alje geweest in zijn wonderlijke proces van beter worden? En hoe inspireert hij nu anderen? U hoort er meer over tijdens deze inspiratieavond.

Na een ernstige depressie met psychosen op zijn 58e werd de taalkunstenaar in Alje wakker. Hij schreef ‘de waslijn’ als een verhalen mozaïek dat de basis vormt voor de theaterproductie die in samenwerking met Conny van der Heul en PeterJan Eckstein is vorm gegeven. Het boek toont de diepe wonden van depressie gekoppeld aan psychoses. En de lange weg van herstel, volgend op opnames en elektroshocks. Uiteindelijk beschrijft Alje het wonderlijke proces van beter worden. Reset en recharge. Alje stelt dat als ziekte niet leidt tot een proces van beter worden, heeft ziekte ook geen zin.

Van de lezing wordt een podcast gemaakt, die u naderhand kunt terugluisteren. Als u vooraf vragen heeft, stuur gerust een bericht aan Caroline de Bes of Patty-Lou Leenheer van “Door het Leven” via info@doorhetleven.nu

Donderdag 6 oktober, 19.30 uur
Toegang €7

Lees verder
Jeugd / Muziek
8 Oktober 2022

Muziekhuis

Muzikale avond voor en door jongeren

Bij het Muziekhuis willen wij samen met opkomende bandjes en heel veel jongeren een toffe avond neerzetten waarbij iedereen zijn muziektalenten kan laten zien. Bij deze vierde editie komen weer een aantal leuke bands uit Haarlem en omstreken zoals Relatief, Minor Citizen, Reino en meer! Blijf op de hoogte via onze sociale media en website voor de line-up en verdere details. Kom samen met ons en je vrienden gewoon een avondje genieten!
Instagram: muziekhuishaarlem
Facebook: muziekhuisHLM
Website: www.muziekhuishaarlem.com

Luister hier naar de line up:
Erik Reino
Krachtstroom
Minor citizen
Relatief

Minor Citizen
Relatief

Zaterdag 8 oktober 19.00 tot 23.00 uur
Toegang gratis, reserveren niet nodig

Drankjes € 1,50/€ 2 (Nix 18)

Lees verder
Film / Jeugd / LAATSTE KAARTEN
9 Oktober 2022

Kinderboekenweek: Hallo Wereld (4+)

Ontdek samen met de dieren de wereld

Wie ben ik? Heb ik pootjes? Hoe leer ik ademen? En oh ja … wat ik eet ik eigenlijk graag? Minstens tien verschillende diersoorten worden geboren, leven en overleven langs de rivier. De ransuil vliegt op en leeft z’n tweede leven ‘s nachts! De watervogel maakt zich onzichtbaar, doet de zeewierdans en vangt zo een vis. De ijsvogel zoekt naar een plekje in de zon. Ontdek wie de oeverbouwer is en maak kennis met een gigantische snoek, die op zoek gaat naar groot avontuur. En dan zijn er nog de moerasschildpad, de bosvleermuis en de vuursalamander. Samen juichen ze: “Hallo wereld!”

In dit fantasierijk debuut van papier-maché en stop-motion-animatie ontwaakt een levendige biotoop. Samen met de dieren ontdekken kinderen tijdens Hallo wereld! stap voor stap de wereld. Met de vertelstem van Kristel Verbeke.
Deze film wordt vertoond in het kader van de Kinderboekenweek.

https://youtu.be/FjjrA8Pfb5Q

Duur: 60 minuten
Zondag 9 oktober, 13.30 uur
Toegang € 5
(geen extra HaarlemPas korting)

Lees verder
Film / Jeugd / LAATSTE KAARTEN
9 Oktober 2022

Kinderboekenweek: Mia and the White Lion (8+)

Realistische film zonder trucage of computerbeelden

Het leven van de tien jaar oude Mia staat op zijn kop als haar familie besluit hun huis in Londen te verruilen voor een leeuwenboerderij in Zuid-Afrika. Zij mist haar vrienden. Als de mooie witte leeuw, Charlie, wordt geboren, slaagt ze erin een nauwe band op te bouwen met de witte welp. Dat geeft haar leven weer kleur.

Na drie jaar wordt Mia’s leven weer opgeschud als ze een geheim ontdekt dat haar vader verborgen houdt. Verontrust door de gedachte dat Charlie in gevaar zou kunnen zijn, besluit Mia weg te lopen en de boerderij en haar familie achter te laten. Samen met Charlie begint ze aan een avontuurlijke tocht over de wilde Afrikaanse savanne, op zoek naar een ander land waar Charlie veilig en in vrijheid kan leven.

De film is chronologisch gedraaid in een periode van ruim drie jaar. Bovenal: niks is trucage en er is geen computer aan te pas gekomen! Mia en Charlie hebben vooral achter de camera veel tijd met elkaar doorgebracht en raken onder begeleiding van een heuse leeuwenfluisteraar vertrouwd met elkaar. Charlie wordt ouder (en gigantisch groot) en dit geldt ook voor Mia. 

https://youtu.be/nkKnA1Q4pQY

Zondag 9 oktober, 15.00 uur
Toegang € 5
(geen extra HaarlemPas korting)

Lees verder
Kunst / Lezing
11 Oktober 2022

Kick Bras – Visionaire Kunst: de Apocalyps

Visionaire kunst, een serie van vier lezingen

Dit najaar zal Kick Bras een serie van vier lezingen houden over visionaire kunst. De lezingen zijn apart te volgen, maar het is boeiender om ze alle vier te volgen. De eerste lezing gaat over kunst die geïnspireerd is door het oerboek van visionaire beelden, de Apocalyps, ofwel het laatste Bijbelboek, Openbaring. Vanaf de middeleeuwen tot in onze tijd toe inspireerde dit boek kunstenaars tot aangrijpende beelden van oorlog en vernietiging, maar ook van hoop op vrede.

De andere lezingen zijn op 25 oktober over de prachtige miniaturen die gemaakt zijn bij de visioenen van de middeleeuwse mystica Hildegard van Bingen. Op 8 november behandelt Kick Bras de intrigerende en soms bizarre beelden van William Blake. De laatste lezing is op 22 november en zal gaan over de kunst van het symbolisme.

Dinsdag 11 oktober, 20.00 uur
Dinsdag 25 oktober, 20.00 uur
Dinsdag 8 november, 20.00 uur
Dinsdag 22 november, 20.00 uur
Toegang €
8 per lezing

Lees verder
Lezing
13 Oktober 2022

Claudia Campagna – Venezia è un pesce

Een stadsgids vol met verhalen

Leidraad voor deze in het Italiaans gehouden lezing is het boek ‘VENEZIA È UN PESCE’ van Tiziano Scarpa. Een stadsgids, maar zonder lijsten met restaurants, bars, ijssalons of monumenten, maar juist met verhalen. Elk hoofdstuk van het boek heeft een deel van het lichaam als titel, omdat dit voor de auteur de beste manier is om deze stad, die tussen hemel, aarde en zee is, te leren kennen: door middel van je zintuigen.

Deze avond wordt georganiseerd door de SOCIETÀ DANTE ALEGHIERI Comitato di Haarlem

In haar lezing refereert Claudia Campagna aan een noodzakelijke specifieke mentaliteit en houding van de luisteraars, die een voorwaarde is om de sensitieve tocht door de parel in de lagune te maken. Zij neemt ons mee, onze zintuigen zijn onze gids.

Het ruiken, voelen, smaken, praten, stil zijn, allen aspecten die onze herinnering aan een stad bepalen. Het is ons sensitieve geheugen dat boven de rationaliteit staat.

Claudia Campagna is geboren in de omgeving van Venetië, de stad waarin zij vele jaren als dierenarts werkte. De liefde lokte haar uiteindelijk naar Maastricht, waar zij onder meer werkzaam is als docente bij Dante Alighieri Maastricht.

Deze lezing is in het Italiaans.

Donderdag 13 oktober 2022, 20.15 uur
Toegang:
leden van Dante Alighieri € 4 (incl. 2 x koffie/thee)
niet-leden: € 10 (incl. 2 x koffie/thee)


Lees verder
Theater
14 Oktober 2022

Onder het Melkbos

Inkijkje in levens en intriges in een klein vissersdorp

Onder het Melkbos is een literair hoogstandje van de beroemde Welshe dichter Dylan Thomas. Oorspronkelijk, halverwege de 20ste eeuw, als “stemmenspel” door hem zelf op de radio vertolkt, vond de tekst sindsdien zijn weg naar TV en theater. Talloze keren is het inmiddels verfilmd of gespeeld en in even zovele vormen: van theatermonologen, voltallige ensemblestukken met meer dan vijftig spelers tot psychedelisch ogende TV films. In 2021 speelde het Britse National Theatre een succesvolle toneelversie op West End in Londen, met in de hoofdrol de bekende acteur Michael Sheen.

Onder het Melkbos, in deze theaterbewerking gebaseerd op de prachtige vertaling van Erik Bindervoet uit 2020, neemt je een etmaal mee naar een klein vissersdorp aan de kust, waar je een inkijkje krijgt in de levens en intriges van de kleurrijke bewoners. Aan de hand genomen door een duo vertellers word je meegesleurd in de tsunami van hun dromen, angsten, eigenaardigheden, verlangens en geheimen… en ongemerkt ga je een beetje van ze houden. De tientallen rollen in deze voorstelling worden vertolkt door slechts twee acteurs die, zonder rekwisieten, met behulp van vijf peertjes licht en twee houten blokken, op een kleine 9m² een ode brengen aan literatuur, theater en bovenal: de verbeelding. Onder het Melkbos wordt onder de vlag van TALK (Theatergroep Alkmaar) gespeeld door acteurs Linda van Pesch - van Ginneken en Nico Meurs in een regie van Maarten Elout.

Under Milk Wood © The Dylan Thomas Trust 1954

https://www.youtube.com/watch?v=YmDQ_iFxKIc

Vrijdag 14 oktober, 20.00 uur
Toegang € 11

Lees verder
Lezing / Overdag / UITVERKOCHT
15 Oktober 2022

Wandeling door Schoten

Verhalen uit een bijzondere buurt

Haarlem-Noord is een bijzondere buurt. Een buurt met een geschiedenis en een verhaal. Op de Verhalenhuis wandeling van zaterdag 15 oktober gaat u onder leiding van Hans Hulsbergen vanaf 15.00 uur op ontdekkingstocht door Noord en dan vooral voormalig Schoten. De wandeling start in het Verhalenhuis in de van Egmondstraat 7 en duurt ca. twee uur.

voormalig raadhuis Schoten
Oude plattegrond Schoten

Zaterdag 15 oktober, 15.00 uur
Toegang €
5

Lees verder
Jeugd / Theater
16 Oktober 2022

Kinderboekenweek: De Snelste Zebra (4+)

Over lelijk winnen en mooi verliezen

Een voorstelling naar aanleiding van het gelijknamige prentenboek van Youp van het Hek met tekeningen van Georgien Overwater van Harro van Lien over lelijk winnen en mooi verliezen. En over vriendschap. En natuurlijk over het belang van een goeie schuilhut.

Je kunt leuk winnen, vrolijk winnen, gezellig winnen, maar je kunt ook vervelend winnen. Zebra wil iedere dag hardloopspelletjes doen. Hardrennertje, Sprinterdesprint, Vlugge Wilma, het is allemaal goed, als hij maar keihard kan rennen en altijd kan winnen. Tijger, Eekhoorn, Haas en Nijlpaard hebben zich verstopt, ze zijn het zat, ze willen niet meer rennen. Zebra wint niet alleen altijd, hij wint ook nog eens helemaal niet leuk. Tijger gaat het hem vertellen: ”Zebra, niemand wil tegen je rennen!” Even is het stil in het bos, heel stil. Maar dan schraapt Zebra zijn hoef, Zebra is niet bang, zelfs voor Niemand niet! Het hele bos en ver daarbuiten maakt zich klaar voor de wedstrijd van het jaar: Zebra tegen Niemand.

https://vimeo.com/215484907

Zondag 16 oktober, 15.00 uur
Toegang €
9,50

Lees verder
Filosofie
18 Oktober 2022

Neoliberalisme – Een Nederlandse geschiedenis

Neoliberalisme hoort in het hart van de Nederlandse politiek

In deze aflevering van het Filosofie Café gaat Bram Mellink nader in op het Nederlandse neoliberalisme. In het publieke debat is de afgelopen jaren veel kritiek geleverd op het neoliberalisme, maar wat dit begrip inhoudt blijft meestal vaag. Waar komt het eigenlijk vandaan en hoe heeft het zich in Nederland genesteld?

Bram Mellink

In Neoliberalisme - Een Nederlandse geschiedenis geven historicus Bram Mellink en socioloog Merijn Oudenampsen het neoliberalisme voor het eerst een plaats in de geschiedenis van ons land. Zij laten zien dat het marktdenken veel eerder in Nederland landde dan altijd is gedacht en veel nauwer met onze naoorlogse instituties is verweven dan deskundigen tot nu toe aannamen. Dit boek volgt de politici, ambtenaren en wetenschappers die na de Tweede Wereldoorlog het marktdenken ontketenden en plaatst hun neoliberalisme waar het thuishoort: in het hart van de Nederlandse politiek.

Bram Mellink (1985) is historicus aan de Universiteit van Amsterdam. Merijn Oudenampsen (1979) is als socioloog en politicoloog verbonden aan de Université Libre de Bruxelles. De afgelopen jaren onderzochten zij samen de geschiedenis van het neoliberalisme in Nederland.

Dinsdag 18 oktober, 20.00 uur
Toegang € 10

Lees verder
Aan tafel / Muziek
20 Oktober 2022

Lunch & Muziek: Bewegen met de luchtdirigent

De Maestroclass luchtdirigent laat zoveel mogelijk mensen genieten van luchtdirigeren. Even alles vergeten: kijk naar die emotie, die lachende gezichten en die vreugde. Zoveel positieve energie! Na de gezonde lunch in Verhalenhuis Haarlem gaat u samen met de Maestro luchtdirigent Richard heerlijk muzikaal bewegen. Wees gerust: iedereen kan hieraan meedoen naar eigen mogelijkheden!

Het verband tussen voldoende beweging en gezondheid is wetenschappelijk overtuigend vastgesteld. Dat geldt voor jong, maar zeker ook voor oud! Maar luchtdirigeren biedt meer dan alleen het positieve effect op de vitaliteit. Andere factoren zijn bijvoorbeeld de herkenning, de herinnering en de beleving van de muziek. Soms komen emoties en herinneringen los, waardoor mensen helemaal opgaan in het luchtdirigeren.

Donderdag 20 oktober, 12:00-14:00 uur
Toegang €10

Lees verder
Kunst / Lezing
25 Oktober 2022

Kick Bras – Visionaire kunst: Hildegard von Bingen

De middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen als inspiratie

Dit najaar zal Kick Bras een serie van vier lezingen houden over visionaire kunst. De lezingen zijn apart te volgen, maar het is boeiender om ze alle vier te volgen.

De tweede lezing gaat over de prachtige miniaturen die gemaakt zijn bij de visioenen van de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen. Deze beelden geven een weg te zien die de mens kan gaan naar zijn diepste bestemming. Maar ook tonen zij ons de plaats van de mens in de kosmos en de opdracht om de aarde ‘groen’ te maken.

De derde lezing op 8 november zal gaan over de intrigerende en soms bizarre beelden van William Blake. De laatste lezing op 22 november behandelt Kick Bras de kunst van het symbolisme.

Dinsdag 25 oktober, 20.00 uur
Dinsdag 8 november, 20.00 uur
Dinsdag 22 november, 20.00 uur
Toegang € 8 per lezing

Lees verder
Muziek
28 Oktober 2022

Stiltefestival: Ligconcert klassiek piano

Lennie Kerkhoff speelt rustgevende klassieke pianomuziek

De jaarlijkse ligconcertenserie in Verhalenhuis Haarlem wordt uitgebreid met een concert waarbij klassieke pianowerken worden gespeeld. De sfeervolle, licht meditatieve, klassieke en zeer poëtische pianomuziek worden uitgevoerd door pianiste Lennie Kerkhoff. De toenemende haast en stress in onze maatschappij zorgt de laatste jaren voor een opvallende tegenbeweging, een zoektocht naar plekken van rust, bewustzijn en meditatie. Ligconcerten zijn hiervoor heel geschikt om het weekend relaxed te starten, met professionele musici die de muziek als uitgangspunt nemen en laten spreken. Dit ligconcert duurt ongeveer een uur en vindt plaats in de grote zaal met haar prachtige ruimtelijke akoestiek. Neem zelf matjes, kussentjes en een dekentje mee om op gepaste afstand van elkaar te gaan liggen.

Lennie Kerkhoff speelt o.a. werken van Fréderique Chopin, Edvard Grieg, Leoš Janàcek en Aleksandr Skrjabin. Ook kunt u luisteren naar muziek van Oekraïense componisten zoals Reinhold Glière en Sergei Bortkiewicz. De meeste composities, op enkele romantische nocturnes van Chopin na, zullen u niet bekend in de oren klinken. Maar onbekend hoeft zeker niet onbemind te zijn. Laat u verrassen en meeslepen door de licht melancholische, gevoelige muziek die op deze vrijdagavond op een unieke ontspannen manier kan beluisteren.

Lennie Kerkhoff studeerde piano aan het Utrechts conservatorium bij de Belgische pianist Robert Groslot. Na het behalen van haar bachelor diploma vervolgde Lennie haar studie aan de conservatoria in Antwerpen en Tilburg waar zij piano en kamermuziek studeerde bij Robert Groslot, Jacques Detiège en Florian Heyrick en haar master cum laude afrondde. Lennie richt zich op het spelen van solowerken en kamermuziek. Ook begeleidt zij koren en solozangers. Zo is zij vaste begeleidster van de COV Haarlem en vormt zij een vast duo met de tenor Joost van Velzen met wie zij afgelopen winter verschillende uitvoeringen gaf van de “Winterreise” van Franz Schubert. Naast haar werkzaamheden als uitvoerend pianiste heeft Lennie een pianolespraktijk in Haarlem en zingt zij met veel enthousiasme bij het vocaal ensemble Haarlem Voices.

Vrijdag 28 oktober, 20.30 uur
Toegang €11

Lees verder
Jeugd / Theater
29 Oktober 2022

Stiltefestival: Theater Stof – De Wondertuin (1+)

Verwonder je in een tuin waar alles groeit

De Wondertuin is een voorstelling over de groei – en veranderkracht in de natuur, geschikt voor kinderen van 1 t/m 7 jaar. Een verhaal zonder woorden en verstillende muziek, waarin stil gestaan wordt bij de magie die aanwezig is in ieders tuin. Bijzondere verschijnselen in de natuur worden daarbij uitgelicht: denk aan de metamorfose van rups naar vlinder, van zaadje naar ontkieming, van storm en regen naar zonneschijn en vogelzang. Kinderen kunnen vol verwondering genieten van het magische schouwspel van de tuin en zijn prachtige muziek. Voor de oudsten binnen deze groep openen de groei- en veranderprocessen in de natuur een schat aan ontdekkingen en nieuwe kennis.

In de wondertuin groeit en beweegt alles mee op het ritme van de natuur. Vogels vliegen over, een rups knabbelt aan een blaadje, een plant steekt voor het eerst zijn hoofd voorzichtig boven de grond uit en verandert langzaam in een steeds groter wordende, geurende bloem. Maar wanneer de tuinvrouw op een warme dag de tuin bewatert, gebeurt er iets wonderlijks. Wat eerst groot groeide, groeit nu reusachtig. Wat eerst zachtjes bewoog op de wind, lijkt nu te dansen in de rondte. Wat eerst de stille geurende bloem was, verandert opeens in een 'brullende' zonnebloem!

https://youtu.be/zX7cs4sn4xM

Zaterdag 29 oktober, 10.30 uur
Toegang € 9,50

Lees verder
Overdag / Spiritualiteit
29 Oktober 2022

Stiltefestival – Labyrint lopen

Informatie over het labyrint en stilteloop

Introductie Labyrintcyclus
Ook dit jaar brengt het Verhalenhuis een labyrintcyclus. Gerard van der Waard en Ad de Graaf introduceren een 'nieuw' labyrint: het Amiens labyrint. We beginnen met een gratis openstelling op zaterdag 29 oktober tijdens het Stiltefestival. Gevolgd door een workshop op 10 november waarin het unieke van dit Amienslabyrint wordt uitgediept. Tijdens de advent houden we met medewerking van een dominee op 1 december een labyrintloop. Daarin staat een tekst uit de Bijbel centraal. De toegang voor de workshops in november en december bedraagt € 8 per workshop. De stilteloop tijdens het Stilte Festival is gratis toegankelijk.

De verstillende beweging van lopen
Het bijzondere van labyrintlopen is dat je al bewegend mediteert. De beweging die je maakt: naar het centrum lopen, is tegelijkertijd een innerlijke beweging. Je komt in je eigen centrum waar je stil wordt: geen stress, geen agenda’s; geen drukte enz. Alleen je stille zelf. Dit is nu net zo als meer dan zesduizend jaar geleden, want zo oud is het labyrintlopen al.

Open inloop
Je kunt het allemaal op je eigen manier ontdekken: het zelf lopen waarbij je loopt in een sfeervol verlicht Amiens-labyrint met zachte meditatieve muziek; meer horen over de bijzondere dingen die erin gebeuren; literatuur bekijken; er stil naar kijken of begeleid worden door Gerard van der Waard en Ad de Graaf. Zij begeleiden al vele jaren labyrintworkshops in Haarlem en zijn ook geregeld te zien met een labyrint in de Grote Bavo.
De open inloop is van 13.00-16.30 uur, gevolgd door de stilteloop in de kerk van 16.30-18.00 uur. De stilteloop duurt ongeveer een uur, daarna uitwisseling. Tijdens deze stilteloop is de kerkdeur dicht en is zomaar binnenlopen niet meer mogelijk. De toegang is gratis, maar reserveren is wel verplicht.

Zaterdag 29 oktober: open inloop 13-16.30 uur, Stilteloop 16.30 uur
Toegang € 0
(reserveren wel noodzakelijk)

Lees verder
Herdenken / Muziek
30 Oktober 2022

Allerzielen – ik noem jouw naam

Gedichten, kaarsen en Kamerkoor Les Moucherons

Na de bijzondere Allerzielen bijeenkomst van vorig jaar wordt Allerzielen ook dit jaar een gedenkwaardig moment met een geheel nieuw muzikaal programma van Kamerkoor Les Moucherons, afgewisseld met treffende gedichten die passen bij de muziek. Kamerkoor Les Moucherons onder leiding van Antje de Wit zingt prachtige stukken van o.a. Poulenc, Elgar, Dvorak, Andriessen, Gjeilo en Saint-Saens. 

U kunt ook weer een kaarsje branden en daarbij in stilte de naam noemen die u gedenkt. Na afloop staat voor wie wil iets te drinken klaar in de foyer.

De gedichten zijn dit jaar voor een groot deel van de hand van Eelco van der Waals die al vele jaren in Den Haag voor 'Allerzielen - dichter bij de dood' gedichten schrijft.

Les Moucherons is een Haarlems kamerkoor van ongeveer 25 ambitieuze zangers/ressen. Op het repertoire staan oude en moderne muziek, van Renaissance tot en met 21e -eeuwse muziek. Bovendien is een doel van het koor om geregeld concerten aan te bieden waarin meerdere kunstdisciplines samen komen en waar aandacht wordt besteed aan gebruik van ruimte, regie en presentatie. Concerten worden zo tot een totaal-ervaring.

Zondag 30 oktober, 16.00-17.30 uur
Toegang €9
(incl. drankje na afloop)

Lees verder
Film / Voor het goede doel
30 Oktober 2022

Benefiet Oekraïne – Adam, waar ben je?

Vorige keer uitverkocht, daarom nog eenmaal!

Een benefietavond waarvan de opbrengst is voor de Oekraïense vluchtelingen. We vertonen een bijzondedamr filmproject van de Oekraïense producer Alexander Plyska en cineast Aleksandr Zaporoshchenko. Deze filmdocumentaire geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos. Met inleiding van de maker!

De film is al in 10 landen uitgebracht (Letland, Estland, Litouwen, Griekeland , Cyprus, Georgia, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Bulgarije) en is nu ook in Nederland te zien, Nederlands ondertiteld. De film heeft diverse nominaties en prijzen in de wacht gesleept. In 2019 won hij de Grand Prix van het Internationale filmfestival ‘’Pokrov’’. Ook behaalde de film een nominatie voor de publieksprijs van de ‘’Golden Dziga Price.’’

https://youtu.be/h7o-P0VHO9w

Zondag 30 oktober, 20.00 uur
Toegang €10 (benefiet, opbrengst voor Oekraïense maker)

Lees verder
Filosofie
1 November 2022

Grootse Dromen – André  Nusselder

Identiteit, gemeenschap en het verlangen naar vrijheid

Filosofie café met filosofische verkenning van het ego, de ander en het samenleven in de hedendaagse cultuur. In een maatschappij waarin individuele vrijheid het hoogste goed is dat door de wet wordt beschermd, hebben mensen toch het gevoel dat er iets wezenlijks ontbreekt. Hoe zit het met de eigen identiteit, en met verbondenheid tussen mensen die meer is dan de kille en formele binding die wordt aangebracht door recht en regels? De toenemende afkeer van ‘abstracte’ regels en instituties en de roep om ‘eigen’ identiteit en gemeenschap laten zien dat de mens behoefte heeft aan meer dan alleen welvaart, individuele vrijheid en de rechten en plichten die daarbij horen: hij verlangt ernaar echt zichzelf te kunnen zijn.

In Grootse dromen onderzoekt André Nusselder de onbewuste drijfveren en verlangens van de mens. De Duitse filosoof G.W.F. Hegel en de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan zijn hierbij zijn belangrijkste gesprekspartners. In zijn fundamentele beschouwing van het ego, de betekenis van de ander, rivaliteit en verbondenheid stuit Nusselder op de grote kwesties van deze tijd: identiteit, gemeenschap en het verlangen naar vrijheid.

André Nusselder (1969) is filosoof en docent Onderwijs & Technologie. Hij publiceerde eerder Interface Fantasy (onder redactie van Slavoj Žižek) en The Surface Effect. The Screen of Fantasy in Psychoanalysis. In 2021 verscheen bij Uitgeverij Boom zijn eerste Nederlandstalige werk, Meer dan de mens alleen (genomineerd voor de Socratesbeker).

https://youtu.be/Drwz-zmHcic

Dinsdag 1 november, 20.00 uur
Toegang € 10

Lees verder
Lezing / Literair
6 November 2022

Arthur Japin

Lezing - Wat stilte wil

Zondagmiddag 6 november om 15:00 uur verwelkomen Kennemer Boekhandel en Verhalenhuis Haarlem schrijver Arthur Japin in Haarlem. De meesterverteller zal een lezing geven over de achtergrond achter zijn nieuwe roman Wat stilte wil, over de in 1889 aan haar einde gekomen zangeres Anna Witsen. Meld u nu aan voor deze interessante, literaire middag!

Deze middag wordt georganiseerd door de Kennemer Boekhandel

Op 5 maart 1889 maakt de zangeres Anna Witsen, zuster van de schilder, een einde aan haar leven door zich te verdrinken in de vijver van het landgoed Ewijkshoeve. Gorter, die haar niet dan uit de verte heeft gekend, heeft niettemin een van zijn meest magistrale gedichten op haar dood geschreven: het vers dat aanvangt met de regel ‘In de zwarte nacht is een mensch aangetreden’.

Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, de opleiding en het talent en de ambitie, maar in de negentiende eeuw is een carrière als zangeres voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar.

Maar we schrijven 1885: de tijden lijken te veranderen. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt door haar broer Willem, durft Anna haar eigen weg te gaan. In stil verweer oefent zij haar stem en zet, als onafhankelijke vrouw, haar eerste eigen stappen in de muziek en de liefde. Maar zij heeft buiten de macht van haar familie gerekend…

Zondag 6 november, 15.00 uur
Toegang €10

Lees verder
Kunst / Lezing
8 November 2022

Kick Bras – Visionaire Kunst: William Blake

Vlammende beelden van een grote Britse kunstenaar

Visionaire kunst, een serie van vier lezingen Dit najaar zal Kick Bras een serie van vier lezingen houden over visionaire kunst. De lezingen zijn apart te volgen, maar het is boeiender om ze alle vier te volgen.

De derde lezing zal gaan over de intrigerende en soms bizarre beelden van William Blake. Hij maakte zijn schilderijen en bijzondere drukwerken omstreeks 1800. Hij was diep onder de indruk van de Amerikaanse en de Franse revolutie. Hij maakte zijn eigen mythologische verhalen en illustreerde die met vlammende beelden. Hij zei dat hij vaak onder de invloed was van visioenen, en gaf daarmee uiting aan een radicaal soort christelijk geloof met een sterke politieke spits. Blake geldt tegenwoordig als een van de grootste Britse kunstenaars.

De laatste lezing van deze serie is op 22 november en zal gaan over de kunst van het symbolisme.

Dinsdag 8 november, 20.00 uur
Dinsdag 22 november, 20.00 uur
Toegang €8

Lees verder
Lezing
10 November 2022

Seksueel misbruik, kunnen we erover praten?

Mascha van Reenen over heling, schaamte en schuld

Schaamte en schuld zijn vaak leidend om seksueel misbruik geheim te houden, terwijl de plek van de wond juist de plek van de heling is. 

Hoe herkennen we eigenlijk de gevolgen van seksueel misbruik en zijn die wel te herkennen? Welke impact heeft dat op ons functioneren, op wie we zijn en hoe we reageren in ons dagelijks leven?  Wat doet het eigenlijk met de innerlijke structuur van een slachtoffer ?  

Mascha van Reenen is ervaringsdeskundige en traumaseksuoloog. Zij neemt jullie mee naar een stukje uit haar leven en geeft een beknopte uitleg over de impact van het seksueel misbruik op haar leven.  Zij vertelt hoe de dader (en de daad) leeft als een ongewenste gast in het lichaam, als een profiteur die de seksualiteit bepaalt.  

Na de lezing van Mascha gaan we aan tafel om het interactieve gesprek te hebben Mascha en Annelou Kuiper van der Togt. Annelou is traumaseksuoloog met specialisme daders en zedendelicten en ervaringsdeskundige. En we horen de vragen en verhalen uit de zaal.  We praten over de schade en gevolgen van seksueel misbruik en horen de persoonlijke verhalen. 

Van deze avond wordt een podcast gemaakt die naderhand is terug te luisteren.

Donderdag 10 november, 19:30 uur
Toegang €7

Lees verder
Filosofie / Spiritualiteit
10 November 2022

Labyrintworkshop: Squaring the Circle

Een bijzondere titel met een diepe symboliek.

Een bijzondere titel met een diepe symboliek. De cirkel is vanouds het symbool van de zon en van God. Het vierkant staat voor de aarde. Hemel en aarde worden met elkaar verbonden. Dit is ook de diepere betekenis van het octogonale Amienslabyrint, dat we in deze workshop zullen gebruiken. .

Dit labyrint heeft dezelfde indeling als het Chartreslabyrint, echter zijn de banen recht. In deze workshop gaan we werken met het aarde element en het verhevene. Zoals altijd doen we dit ervarend: beide aspecten in jezelf met elkaar verbinden tot een ´hemel op aarde´. Het Amienslabyrint was kennelijk erg gewild: 80 km ten oosten van Amiens ligt hetzelfde labyrint in de kathedraal van Saint Quentin.

 Tijdens de advent houden we met medewerking van een dominee op 1 december een labyrintloop, waarin teksten uit de Bijbel centraal staan. 

Donderdag 10 november, 20.00 uur
Toegang € 8

Lees verder
Film / Jeugd
13 November 2022

Operatie Noordpool (7+)

Spanning en fraaie natuurbeelden zorgen samen voor een knusse warmte

Door een misverstand belanden 13-jarige Julia en de 8-jarige tweeling Ida en Sindre op een verlaten eiland in de Noordelijke IJszee. Hun verdwijning wordt spoedig opgemerkt, maar niemand heeft enig idee waar de kinderen zijn. De dagen verstrijken terwijl de kinderen moeten zien te overleven. Het is oktober; de winterstormen komen er aan en de zon laat zich nauwelijks nog zien. Wat doe je als er plotseling een hongerige ijsbeer voor je staat? Hoe maak je contact met de bewoonde wereld en hoe kom je aan eten?

Een spannend en uitdagend survivalavontuur, dat zich afspeelt in een oogverblindend mooi landschap. Voor de hele familie vanaf 7 jaar.

De film is Nederlands gesproken.

https://youtu.be/7YdUg2adOTc

Zondag 13 november, 15.00 uur
Toegang € 6,50

Lees verder
Film / Overdag / UITVERKOCHT
17 November 2022

Lunch en Film – Haarlem op Film

Erik Willems maakte film over de ziel van Haarlem

Vorig jaar uitverkocht, daarom dit seizoen nogmaals: Haarlem op film!
Haarlem was in de vorige eeuw de filmstad van Nederland, een soort Hollywood aan het Spaarne. Het begon met filmfabriek Hollandia, de eerste filmstudio van Nederland. Maar ook het roemruchte Polygoon zetelde jarenlang op de Koudenhorn, en ook Multifilm was nationaal bekend. Er is dan ook ongelooflijk veel gefilmd in en rond de stad, maar er is nog nooit een poging gedaan om met al die filmschatten op zoek te gaan naar wat Haarlem tot Haarlem maakt.

Haarlem op Film, wordt een spannende zoektocht naar de ziel van de stad, met materiaal uit een hele eeuw, aangevuld ook met wat Haarlemmers zelf gefilmd hebben in die honderd jaar. Die oogst is wonderlijk groot en prachtig. Filmmaker Erik Willems zag het maken van Haarlem op film als een soort inburgeringscursus toen hij ruim twee jaar geleden in de stad kwam wonen.

Om 12.00 uur kunt u genieten van een vegetarische lunch. Reserveren is verplicht in verband met de inkoop voor de lunch.

https://youtu.be/8zmLa1_HxNk

Donderdag 17 november, 12.00-14.00 uur
Toegang € 10 (inclusief lunch en drankje)

Lees verder
Meer