CULTUURTUIN / Jeugd / UITVERKOCHT
24 Februari 2024

Sjakie en Jopie (3+)

Grappige, herkenbare verhalen en vrolijke meezingers. Toegang €6!

Zaterdag 24 februari, 10.30 uur, grote zaal

Lees verder
Lezing / Literair
24 Februari 2024

Kick Bras – Christelijke meditatie

Boekpresentatie: christelijke meditatie door de eeuwen heen

Meditatie is erg populair in onze tijd. Mensen zoeken naar innerlijke rust in deze hectische tijd met zijn vele problemen. Zou u meer van meditatie willen weten? En bent u ook nieuwsgierig welke betekenis meditatie gehad heeft in de christelijke geschiedenis van Europa en Amerika? Dan bent u bij dr. Kick Bras aan het goede adres. Hij is een van de oprichters van Vacare, het platform voor meditatief leven. Hij heeft al meerdere boeken over meditatie geschreven.

Nu verschijnt er een nieuw boek van zijn hand, waarin hij de weg van de christelijke meditatie door de eeuwen heen beschrijft. Van de joodse wortels, via de woestijnkluizenaars en de kloosters, langs de grote mystici in de middeleeuwen. Vervolgens bij Maarten Luther en de protestantse vroomheidsbewegingen daarna. Daarnaast de rooms-katholieke aandacht voor meditatie in de afgelopen eeuwen, tot op de dag van vandaag. En meer recent de internationale bewegingen van christelijke meditatie van dit moment, maar ook de kenmerken van de World Community for Christian Meditation en van Vacare in ons eigen land.  En de uitdagingen waar wij in onze tijd voor staan, waaronder de inspiratie vanuit oosterse religies en niet-religieuze meditatie. 

Het boek zal worden gepresenteerd op een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van Kicks 75ste verjaardag en wordt omlijst door live harp muziek van Annelies Kole.

Zaterdag 24 februari, 16.00 uur

Lees verder
CULTUURTUIN / GEANNULEERD / Jeugd
25 Februari 2024

Chef KAnin LAAt zich niet kisten (8+)

Geannuleerd door langdurige uitval speler

Alinea 1

Alinea 2

Zondag 25 februari, 14.30 uur, kleine zaal
Toegang € 6

Lees verder
CULTUURTUIN / Dans / Muziek
25 Februari 2024

Flamenco van Tjebbe Broek trio

Tablao, een muzikale reis naar Flamenco

Zondag 25 februari, 16.00 uur
Toegang €6

Lees verder
CULTUURTUIN / Film
25 Februari 2024

Get on Up

Verhalenhuis Haarlem
van Egmondstraat 7, 2024XL, Haarlem

Biografie van 'godfather of soul' James Brown

Alinea 2

Zondag 2 februari, 19.30 uur
Toegang € 6

Lees verder
Lezing / Theologie
27 Februari 2024

Indecent Theology

Theologie café over Maria en haar seksualiteit

Theoloog Janneke Stegeman, ondermeer auteur bij Volzin, is te gast in het theologie café. Janneke zal ons meenemen in haar pleidooi voor ‘indecent theologie’ die zich verzet tegen het feit dat lichamelijkheid en seksualiteit zo beperkt aan de orde komen in de klassieke theologie. Vrouwelijke, niet heterosexuele, seksualiteit is daarin zo goed als afwezig.’  

Deze avond zal Janneke zich richten op Maria.  Het is mooi dat de moeder van Jezus zo’n glansrol heeft in het geboorteverhaal, maar haar seksualiteit doet niet mee.  Haar lichaam is nadrukkelijk aanwezig: ze wordt zwanger, baart een kind. Maar waar is de inhoud van Maria gebleven? Hoe komt het dat deze strijdbare vrouw van het Magnificat zo lief en volgzaam is geworden? Hoeveel zeggenschap had ze eigenlijk over haar lichaam? Typisch vragen die aan de orde komen in indecent theology, of onbetamelijke theologie.

Dinsdag 27 februari, 20.00 uur

Lees verder
Muziek
1 Maart 2024

Chansons met Annemarie Brijder

Annemarie zingt over alles wat ze niet snapt

Van de voordelen van biologische groenten tot de economische crisis, en van de liefde tot de dood. Annemarie zingt over alles wat ze niet snapt. Met haar ontwapenende chansons – in Nederlands en Frans – doet ze opgewekt pogingen de wereld een beetje beter te begrijpen. Met humor, lichtheid en hier en daar een felle uithaal neemt ze haar publiek mee in haar zoektocht.

Annemarie Brijder, singer-songwriter (van oorsprong bioloog), treedt afwisselend op in Nederland en Frankrijk. Ze staat met haar deels Franstalige, deels Nederlandstalige liedjesvoorstelling in verschillende theaters en op poëziepodia. In 2019 won ze de Aanmoedigingsprijs van het Utrechts Kleinkunst Festival.

In Frankrijk speelde zij onder meer op chansonfestival Les Nuits du Chat in Montpellier en verzorgde zij het voorprogramma van chansonnier Yves Duteil in Vauvert. En nu is ze hier, bij ons in Het Verhalenhuis!

In samenwerking met Alliance Française Kennemerland. 

https://www.youtube.com/watch?v=YCldd3bxLkA&t=27s

Vrijdag 1 maart, 20.00 uur

Lees verder
Film
3 Maart 2024

Sweet Dreams

Vernietigend oordeel over koloniaal geweld met humor en nuance

Winnaar van 6 Gouden Kalveren en Nederlandse inzending voor de Oscars van 2024. Wanneer plotseling plantage-eigenaar Jan overlijdt, haalt weduwe Agathe (een fijn-vileine Soutendijk) snel zoon Cornelis en diens hoogzwangere vrouw Josefien naar Nederlands-Indië. Het is rond 1900 en zonder man aan het hoofd valt de suikerplantage immers stil. Ondertussen broeit het ook nog in het land, waar de lokale bevolking af wil van de koloniale overheerser. Het visueel fraaie Sweet Dreams kijkt kritisch naar Nederlands koloniale verleden, en regisseur Sendijarević verpakt die kritiek in absurdistische, droogkomische, bijna theatrale scènes. .

Voor haar sterke rol als Agathe, de vleesgeworden stagnatie, won Soutendijk een prijs op het filmfestival van Locarno, maar ook de andere acteurs weten zich knap te voegen naar de door Sendijarevic verlangde droogkomische acteerstijl. Vooral Hayati Azis, die de huishoudster Siti speelt, valt op: ze acteerde nooit eerder en blijkt een natuurtalent. Siti is de spil van het verhaal, degene die de film van innerlijke logica voorziet. Natuurlijk zorgt uitgerekend zij voor de verzengende finale.

Met Renée Soutendijk, Hayati Azis, Muhammad Khan, Florian Myjer, Lisa Zweerman, Hans Dagelet, Peter Faber, Rio den Haas.

https://youtu.be/BtfurLbWv8E

Zondag 3 maart, 14.30 uur

Lees verder
Filosofie / Lezing
5 Maart 2024

Filosofie café – Leven als een stoïcijn, of niet?

Gerard Boter en Floris Leest over deze levensfilosofie

De stoïcijnse filosofie is ongekend populair in Nederland. Ze is dankzij haar heldere wijsheden een welkom toevluchtsoord voor wie een levensfilosofie zoekt. Maar heeft deze antieke filosofie wel echt wat te bieden aan ons eenentwintigste-eeuwers?

In Leven als stoïcijn. Of niet? verdiep je je samen met twee kenners in de filosofie van de stoïcijnen, aangereikt met de nodige humor en zelfspot. Zo ontdek je zelf of je al dan niet (een beetje) als een stoïcijn wil leven.

In gesprek met elkaar onderzoeken classicus Gerard Boter en ervaringsstoïcijn Floris van der Pol de zin en onzin van de stoïcijnse filosofie. Kunnen we een filosofie die slavernij zag als een fact of life als leidraad hanteren? Hoe pak je mondiale vraagstukken aan vanuit een individualistische filosofie? Werkt een kalme houding altijd of mag je ook weleens flink boos worden?

Gerard Boter is emeritus hoogleraar Grieks aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij maakte een Griekse teksteditie van Epictetus’ Encheiridion (Handboekje) en samen met Rob Brouwer vertaalde hij het verzameld werk van Epictetus naar het Nederlands.

Floris Leest (Floris van der Pol) studeerde filosofie en is YouTuber. Na te zijn afgestudeerd op de stoïcijnse ethiek probeerde hij naar hun denken te leven. Met wisselend succes.

Dinsdag 5 maart, 20.00 uur, kleine zaal
Toegang €10

Lees verder
Lezing / Literair / Muziek
7 Maart 2024

Boekenweek: Peter Brouwer – op alles wat ik ben

Muzikale boekpresentatie van deze multi-kunstenaar

In aanloop naar de Boekenweek een optreden van Peter Brouwer, een multi-kunstenaar die aanvankelijk niet kon kiezen. Hij liet uiteindelijk een carrière als beroepsmusicus achter zich om schrijver te worden, maar musiceert nog altijd regelmatig tijdens zijn boekpresentaties, een fijne mix van woord en klank!
Na ‘Spagaat’ heeft hij twee nieuwe romans geschreven, waarvan zijn nieuwste, 'Op alles wat ik ben’ in februari is verschenen bij zijn Haarlemse uitgever, In de Knipscheer.

Over het boek
Is ze het kind van de rekening of een kind van haar tijd? Voor het hoofdpersonage Ellen bestaan de jaren tachtig uit twee werelden. De moderne school en het alternatieve café prikkelen haar nieuwsgierigheid. Maar thuis wacht moeder, met haar geloofsideeën en twee gezichten. In de hal luistert Ellen, naast een Mariabeeld, heimelijk naar gesprekken over de Vrouwe aller Volkeren. Wanneer ze een jongen ontmoet aan wie alles anders is, staat Ellen voor een dilemma dat haar blijvend verandert. Jaren later verdiept ze zich als journalist in de invloed van kerk en geloof. Wat werd voor haar verborgen gehouden, ‘verpakt in het kleed van devotie, met het masker van de Maagd Maria op’? Ellens zoektocht is er een met uitglijders, in haar werk en in de liefde.

Op alles wat ik ben gaat over de blauwdruk van een jeugd. Over familie, dubbelhartigheid, geloof en idolatrie, activisme en schuivende panelen. Een verhaal ook over waarheid en herinnering. Verrassend actueel, door het spoor naar politieke netwerken.

Hieronder en impressie van de presentatie van Peters vorige boek:

https://www.youtube.com/watch?v=S-OzRlCeISg

Donderdag 7 maart, 20.00 uur, kleine zaal

Lees verder
Aan tafel / Theater / UITVERKOCHT
8 Maart 2024

TheaterTapas

Heerlijk 3 gangen walking dinner met 2 gangen theater

Vorig seizoen waren beide TheaterTapas avonden binnen enkele dagen uitverkocht, daarom nu opnieuw vijf avonden in Verhalenhuis Haarlem: TheaterTapas! Twee overheerlijke theatervoorstellingen om over na te praten, omlijst door een drie gangen tapasdiner (met vegetarische optie) in de vorm van een walking dinner.

Foto: Boy Hazes
Foto: Rikkert Wijrdeman

Zeit ist eine Illusion
Paddy Schleidt maakte in 2022 haar afstudeervoorstelling: Zeit ist eine Illusion. Een komische moderne revue (in het Nederlands!) over de tijd. Muziek, sketches en persoonlijke monologen wisselen zich af rondom de vraag of tijd een illusie is en wat de snelheid van tijd met je kan doen.

Paddy brengt samen met Myrthe van der Vuurst de Vries deze TheaterTapas avond een verzameling van zelf geschreven materiaal uit deze voorstelling waarmee ze inmiddels in de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2023/2024 staan! In 2022 studeerden Paddy en Myrthe af aan het conservatorium van Rotterdam in de richting Muziektheater. Ze speelden en spelen onder andere bij het Zuidelijk Toneel, Toneelgroep Maastricht, TC Macabre, Theater Jaski en met Alex Klaasen.

‘Maar we zijn toch vrienden?’
Paddy Schleidt en Elaine Hakkaart vormen samen het duo Paddy & Elaine. Paddy is in 2022 afgestudeerd aan de opleiding Muziektheater (Codarts), Elaine in 2023 aan de opleiding Kleinkunst (Koninklijk Conservatorium Antwerpen). Als duo maken ze toegankelijk muziektheater waarin vlotte dialogen worden afgewisseld met muziek, geïnspireerd op zowel kleinkunst als hedendaagse elektronische popmuziek.

Promotietekst:
In de muziektheatervoorstelling ‘Maar we zijn toch vrienden?’ spreken twee vrienden af in een café. De één om gezellig bij te kletsen, maar de ander heeft een heel andere intentie. Zij wil de vriendschap namelijk uit te maken. Tekst wordt afgewisseld met muziek, geïnspireerd op zowel kleinkunst als hedendaagse elektronische popmuziek.

Vrijdag 8 maart, 19:00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Toegang €25

Lees verder
Film / UITVERKOCHT
9 Maart 2024

The Miracle Club

Drama en komedie tijdens pelgrimstocht naar Lourdes

Nog nooit hebben ze hun mannen en hun schattige dorpje aan de Ierse kust achtergelaten, maar nu gaan de hartsvriendinnen uit The Miracle Club toch echt op pad: ze hebben een bus- en bootreis naar Lourdes gewonnen. Lily (Maggie Smith), Eileen (Kathy Bates) en Dolly (Agnes O’Casey) hebben ieder hun eigen reden om naar het pelgrimsoord af te reizen, ieder hopend op haar eigen wonder. Al voordat ze voet op Franse grond hebben gezet, is de spanning om te snijden, omdat Chrissie (Laura Linney), de verloren dochter van hun pas overleden maatje, zich ongevraagd bij hun gezelschap heeft gevoegd. Er moet dus een hoop verwerkt en verzoend worden, in een in de jaren zestig gesitueerde film met een appetijtelijke mix van komedie en sentiment.

Hoe zwaarder de tijden, hoe harder mensen in wonderen geloven. En hoe groter de behoefte aan verstrooiing. The Miracle Club komt dus als geroepen. Een mooi gemaakte, vermakelijke en hartverwarmende film, die niet verzandt in sentimentaliteit. Dat is wat The Miracle Club met je doet, een film waarin geen andere wonderen voorkomen dan die van de liefde voor en tussen mensen.

De film speelt ergens eind jaren zestig in Ierland, in volle huiskamers achter vrolijk gekleurde deuren. Hier wonen grote katholieke gezinnen, die worden geregeerd door de regels van de kerk en de even sociale als benauwende conventies van de buurtgemeenschap.

https://youtu.be/RvemZdIPi44

Zaterdag 9 maart, 20.00 uur

Lees verder
Muziek / UITVERKOCHT
10 Maart 2024

Ampzing speelt Robert Long – 3e concert!

En... nogmaals zijn mooiste liedjes

De twee concerten van Ampzing waren vliegensvlug uitverkocht, en daarom is besloten er nog een derde en laatste concertdatum aan toe te voegen op zondagmiddag 10 maart! Tijdens de huidige optredens van het Ampzing Genootschap eren zij hun muzikale voorbeelden. Ditmaal is Robert Long (1943-2006) aan de beurt. Het programma van deze avond bestaat uit eigen werk en liedjes van Robert Long.

Het Ampzing Genootschap is inmiddels 25 jaar een begrip in Haarlem en ver daarbuiten. Deze groep Haarlemmers zet zich in voor de Nederlandse taal en strijdt tegen overbodige Engelse leenwoorden. De Ampzingers doen dit op luchtige wijze met boeken, radioprogramma's, geluidsdragers, optredens (in Nederland en Vlaanderen), standbeelden, illustraties en muziek.

Het Ampzing Genootschap maakt eigen liedjes die ook door andere artiesten worden gespeeld. Zo werden er liedjes opgenomen door Rob de Nijs en Boudewijn de Groot. Bij de Grote of st. Bavo staat een borstbeeld van Samuel Ampzing. Gemaakt door het Ampzing Genootschap.

Het Ampzing Genootschap bestaat uit: Henny Leeflang, Joost Mulder, Fons Stam, Maarten Brock, Henk Tijbosch, Alain Timmers en Eric J. Coolen. Meer informatie op www.ampzing.nl

Zondag 10 maart, 15.30 uur, kleine zaal
Toegang € 12,50

Lees verder
LAATSTE KAARTEN / Literair / Workshop
11 Maart 2024

Schrijven over… lucht in je leven

Onderzoek schrijvend de elementen van je leven

Iedereen heeft verhalen over zijn leven. Die verhalen intrigeren. Ze gaan over hoe je naar het leven kijkt, over hoe toevalligheden je levenspad bepalen, of over wat je zomaar kan overkomen en hoe je daar vervolgens mee omgaat. Dit seizoen kun je autobiografisch schrijven met schrijfcoach Susanne Gijsbers over de elementen van je leven: Aarde, water, lucht en vuur.

Blok 3: Lucht

Het element lucht markeert je relatie met de buitenwereld. Het aantrekken en afstoten. Het luchtgebied is het terrein van de voorstellingen en de gedachten van gevoelens en emoties. Ook het gebied van je dromen. Als alles mogelijk is wat zou je dan doen? Het gaat over de mensen die je aantrekt en alle rollen die je vervult. Je schrijft over relaties met mensen, dieren, de natuur, over de beleving van schoonheid en dromen die je al dan niet wilt waarmaken.

11, 25 maart en 8 april 2024

Blok 4: Vuur

Het vierde element is vuur. Wat zet jou in vuur en vlam? Welke richting wil jij op of ben je opgegaan? Hier gaat het over doen. Over jouw sturende ‘ik’ dat dingen mogelijk maakt. Het ik dat bewuste keuzes maakt in het leven en ergens voor opstaat. Het gaat over je leven in eigen hand nemen en de verantwoordelijkheid voor je daden erkennen. Je schrijft over keerpunten, over levensthema’s en je krijgt meer zicht op je eigen kompas.

13 , 27 mei, 10 juni 2024

Over Susanne Gijsbers

Na haar studie (communicatiewetenschap UvA) is Susanne als redacteur en later als freelance tekstschrijver en journalist gaan werken voor verschillende bladen. Portretten en levensverhalen, dat werd haar terrein. Later volgde ze een opleiding tot biografisch coach. Nu schrijft ze met groepen en individuen. Daarbij staat de eigen biografie als bron voor zelfonderzoek centraal.

Maandag 11, 25 maart en 8 april 13.30-16.00 uur
Toegang €
60

Lees verder
Literair
12 Maart 2024

De Haarlemse Dichtlijn

Maandelijkse poëzieavond van de Haarlemse Dichtlijn

De unieke formule van de Haarlemse Dichtlijn garandeert bijzondere poëtische belevingen: elke dichter is welkom op het podium en het publiek wordt aangemoedigd om te luisteren. Met een zestal programma’s per seizoen, op de tweede dinsdag van de maand, schitteren sterren, starten debutanten en zegeviert de woordkunst.

Dichters dragen elk drie gedichten voor, er is een gesproken column over poëzie in de actualiteit, een Nederlandstalige singer-songwriter zorgt voor een muzikaal intermezzo en direct na de pauze is er: de poëziecarrousel.

Te gast is dichter, voordrachtskunstenaar en organisator van poëzie- en muziekevenementen Simon Mulder
Simon studeerde vergelijkend-historische taalwetenschap te Leiden en wijsbegeerte en klassieke talen te Amsterdam. Hij doceert Grieks en Latijn in het middelbaar onderwijs en schrijft gedichten, waarbij hij vaak gebruikmaakt van de vaste vorm (rijm en metrum), en essays. Als vertaler debuteerde hij met een bundel vertalingen uit het dichtwerk van Paul Verlaine. 
Simon legt hij zich toe op de klassieke voordrachtskunst en draagt hij voor uit eigen werk, maar brengt ook klassiekers uit de literatuurgeschiedenis opnieuw tot leven op het podium. Verder is hij oprichter en artistiek leider van Stichting Feest der Poëzie, waarmee hij literaire evenementen met voordracht en muziek organiseert.

foto door Remco van der Kruis
Simon Mulder
Freddie Kuiper

Onderstaand gedicht, gepubliceerd in Avantgaerde, nr. 5, Stichting Feest der Poëzie/Papyrus Private Press (2023), is voor de gedichtencarrousel:

Je hebt al zoveel anderen gekust
om, al was het maar één breekbaar moment,
je bij een ander warm lichaam bekend
te weten. Je hebt ingespeeld op lust.

Je zag verwonde paradijzen branden –
zovelen heb je teder aangekeken,
zovelen zijn bevattelijk gebleken;
nu sta je daar met wanhopige handen.

Je was het waterbekken en de bron
van schijnbloei, nederlaag en tegenslag.
Toch wou je dat je, zomaar, op een dag,

er een zag staan tot wie je zeggen kon:
Je hebt al zoveel anderen gekust.
Kom hier, en streef niet meer, en wees gerust.  

Simon Mulder

Fredie Kuiper komt vier van haar eigengemaakte liedjes zingen. Het zijn doorleefde teksten die ze schrijft, maar ook de humor ontbreekt niet. Daarbij begeleidt zij zichzelf op accordeon. Fredie  is autodidact. Haar schorre en Amsterdams stemgeluid maakt het geheel wat volks maar de teksten zijn soms weer dusdanig filosofisch dat de sfeer meer het “chanson“ uitademt. Noem haar gerust een eigentijdse troubadour. Ze treedt op samen met Fons Stam.

Bezoekers melden zich hieronder aan bij het Verhalenhuis. Dichters mailen voor deelname naar: podia@haarlemsedichtlijn.nl Meer info op de website: http://www.haarlemsedichtlijn.nl

Dinsdag 12 maart, 20.00 uur
Toegang €0, reserveren noodzakelijk

Lees verder
Lezing
14 Maart 2024

Dante Alighieri – Italiaanse archeologie

Door Matteo Merlini in het Italiaans!

Matteo Merlini vertelt over een Italiaans archeologisch onderwerp:
Ik ben een Italiaanse archeoloog gespecialiseerd in het nabije oosten en in
Italiaanse archeologie. Mijn ervaring in Italië richt zich voornamelijk op
Romeinse en pre-Romeinse opgravingen waarbij ik veel heb samengewerkt
met Nederlandse instellingen. Ik zal een onderwerp presenteren met
betrekking tot de Italiaanse archeologie dat in eenvoudige Italiaans zal
worden besproken en gerelateerd zal zijn aan het heden.

Donderdag 14 maart, 20.15 uur
Toegang
€ 11 Zitplaats niet-leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)
€4 Zitplaats leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)

Lees verder
Muziek
15 Maart 2024

Ligconcert Jörgen Boots

Electronische soundscapes en vleugelmeditaties

De toenemende haast en stress in onze maatschappij zorgt de laatste jaren voor een opvallende tegenbeweging, een zoektocht naar plekken van rust, bewustzijn en soms ook meditatie. Ligconcerten en stilteconcerten zijn hiervoor heel geschikt. Pianist Jörgen Boots zal zijn meest verstillende werken ten gehore brengen op vleugel en synthesizer.

De Alkmaarse pianist Jörgen Boots componeert en speelt neo-klassieke pianostukken. Soms minimalistisch en op andere momenten aangevuld met een synthesizer en een looper. De muziek heeft naast klassieke invloeden ook veel popelementen in zich. Zijn pianostukken zijn kleine instrumentale gedichten waar elke luisteraar zijn of haar eigen gevoel in kan vinden. Kom even helemaal tot rust bij de fijne pianoklanken, die hij uit zijn piano tovert. Dit concert duurt ongeveer een uur en vindt plaats in de grote zaal met haar prachtige ruimtelijke akoestiek.

Neem zelf matjes, kussentjes en een dekentje mee om op gepaste afstand van elkaar te gaan liggen in de prachtige grote zaal van Verhalenhuis Haarlem.

Vrijdag 15 maart, 20.30 uur

Lees verder
Film / Kunst
16 Maart 2024

Anselm

Portret van een baanbrekende kunstenaar door Wim Wenders

De Duitse schilder/beeldhouwer Anselm Kiefer werd geboren in maart 1945, als kind van de toen al bijna verloren oorlog. Wat van grote invloed zou zijn op zijn latere werk, waarin oorlog, verval en vernietiging een grote rol spelen. In Wenders’ fraaie, impressionistische documentaire komt de kunstenaar zelf nauwelijks aan het woord, maar zien we hem vooral aan het werk. Onder meer in zijn gigantische atelier in Croissy, net buiten Parijs. Waar hij zijn ontegenzeglijk imposante kunstwerken met gasbranders en kokend lood te lijf gaat.

Wim Wenders, generatiegenoot van onder andere Werner Herzog is een van Duitslands belangrijkste filmkunstenaars, net als dat Anselm Kiefer dat is voor de beeldende kunst. Al langer bevriend, komen de twee samen in deze documentaire die in 3D en 6K opgenomen is. Maar geen zorgen, ook met een gewoon beeldscherm zijn Wenders’ beelden van Kiefers kunst en atelier verbluffend. Na Pina is Anselm Wenders’ tweede ode aan een iconische Duitse kunstenaar.

https://youtu.be/ZpVfk7FpZ_I

Zaterdag 16 maart, 20.00 uur

Lees verder
Jeugd / Theater
17 Maart 2024

Boekenweek: Groei – Theatergroep Nooitgedacht (4+)

Naar het beroemde boek Iorg Idur van Roald Dahl

Een voorstelling over groter worden, opgroeien en de voordelen van klein zijn. Dit verhaal speelt zich af in een flat met heel veel verdiepingen, maar vooral met veel balkons. Meneer Hoppe heeft zo’n balkon, met prachtig uitzicht op het balkon onder hem. Daar woont mevrouw Zilver, met haar schildpad Rudi.

Schildpad Rudi is klein, maar fijn. Toch zou mevrouw Zilver graag hebben dat hij wat groter was. Meneer Hoppe, die smoorverliefd is op mevrouw Zilver, kan haar daar wel mee helpen. Hij bedenkt een spreuk waardoor Rudi razendsnel groeit, of lijkt dat maar zo?

Ruben en Willemijn vertellen, spelen, filosoferen en zingen verhalen voor jong en oud. Met een verhaal als basis nemen ze het publiek mee op reis. Dat doen ze niet alleen, maar altijd met behulp van live muziek en zelfgemaakte poppen. Daarnaast is de voorstelling interactief, stellen ze het publiek boeiende vragen en nemen de antwoorden mee in het verhaal. Kortom; een educatieve, toegankelijke levensles voor iedereen!

Theatergroep Nooitgedacht bestaat uit Ruben Wetzels en Willemijn Hordijk, allebei afgestudeerd als Docent Theater aan de Hogeschool voor de Kunsten.

Zondag 17 maart, 16.00 uur

Lees verder
Lezing / Muziek
19 Maart 2024

De Matthäus Passie doorgrond

NPO Klassiek presentator Sander Zwiep over Bachs meesterwerk 

Nederland is een Matthäus-land. Van Aardenburg tot Naarden: het jaarlijkse ritueel brengt velen op de been. Van politici tot barokfans en ook de betrokken gelovige: men komt samen voor dat legendarische oratorium van Johann Sebastian Bach. Maar waar komt die collectieve adoratie vandaan? En belangrijker: onder welk gesternte kwam de Matthäus-Passion tot stand?

Aan de hand van muziekvoorbeelden loodst Sander Zwiep u in mum van tijd door Bachs grote Passie. Hoe is de Matthäus opgebouwd? Hoe verhoudt de compositie zich tot andere muzikale verklankingen van het lijdensverhaal? Hoe heeft de uitvoeringspraktijk zich in de loop der tijden ontwikkeld? Waar schuilt het muzikale succes in? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens een avond vol Bachiaanse klanken.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) naar een portret door Elias Gottlob Hausamann.
 
Passie: het verhaal in 14 beelden

Elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur presenteert Sander Zwiep het programma 'Maatwerk' op NPO Klassiek. Na zijn studie Muziekwetenschap werkte hij bij Radio Nederland Wereldomroep, Bax Music, AVROTROS en sinds 2020 bij Omroep MAX. Alles voor de muziek en dan met name de klassieke zaak. Zoveel eeuwen van klinkende schoonheid, schoonheid die gehoord móet worden. Die muzikale ontsluiting via de radio is de missie. In zijn vrije tijd luistert Sander recreatief naar muziek en mag hij graag pianospelen met als motto: geen dag zonder Bach.

Passie: Het verhaal in 14 beelden
De fototentoonstelling 'Passie: Het verhaal in 14 beelden' van Henk Veldhuizen is deze avond gratis te bezoeken in de grote zaal. Meer over deze moderne kruisgang leest u hier.

Dinsdag 19 maart, 20.00 uur, grote zaal

Lees verder
Beeldend / Kunst
19 Maart 2024

Passie: het verhaal in 14 beelden

Een oud verhaal in een modern fotografisch jasje

Fotograaf Henk Veldhuizen presenteert 'Passie: het verhaal in 14 beelden'. In deze fotoreeks
met jonge moderne mensen zet hij de kruisweg neer in een eigentijds, maar zeer
herkenbaar beeld. Want wie kent niet het gevoel van opoffering, vernedering, pijn of
verdriet.
Hiermee heeft Henk Veldhuizen, die de laatste jaren zijn passie volgt in de 
portretfotografie, een project neergezet dat zich al langer in zijn hoofd aan het
ontwikkelen was. Ondanks dat Henk Veldhuizen niet heel kerkelijk aangelegd is,
loopt hij nooit zomaar een kerk voorbij zonder er even naar binnen te stappen. “Met
name die vreedzame sfeer in kerken boeit mij mateloos”, aldus de fotograaf. Alle
aanwezige kunstuitingen in de kerk zijn de inspiratie geweest voor deze fotoreeks.

Henk Veldhuizen - Maker van verhalende en theatrale verhalen
Met de mens als uitgangspunt maak ik mijn verhalende en theatrale beelden. In mijn zoektocht naar meer creatieve ontwikkeling ben ik gaan samenwerken met kunstenaars uit diverse disciplines.

Naast de combinatie van verschillende kunstvormen met fotografie, is de synergie met de kunstenaar belangrijk. Zo bundelen wij onze krachten en versterken elkaars kunstuitingen. Mijn theaterachtergrond en -ervaring komt daarbij van pas. Het is een boeiende reis die nog steeds in ontwikkeling is.

19 maart t/m 5 april, toegang gratis
Geopend tijdens openingstijden van Verhalenhuis Haarlem en ma/di/do/vr van 8.00-12.00 uur.

Lees verder
Lezing / Literair
21 Maart 2024

Lunch & Lezing Boekenweek: Conny Braam

Over haar laatste boek:"De revolutie van Pelle"

Het is Boekenweek! Schrijfster en jarenlang voorzitter van de Anti-Apartheids Beweging Nederland Conny Braam geeft na een heerlijke lunch een lezing over haar nieuwste roman De revolutie van Pelle. Hier vlakbij, in de IJmond, liggen haar wortels en hier schreef zij ook haar persoonlijke boek, over haar familiegeschiedenis én over de geschiedenis van de stad IJmuiden.

In De revolutie van Pelle zoekt Conny Braam naar antwoorden op de vraag wat haar tot de rebelse meid heeft gemaakt die in mei 1968 na een laatste knallende ruzie op de trein stapt naar het grote Amsterdam. De reconstructie van haar verleden begint in het negentiende-eeuwse IJmuiden, waar grootmoeder Keet Pelle een kroeg uitbaat en evenals vele werkloze kanaalgravers en arme vissers in de ban raakt van de revolutionaire socialistenleider Ferdinand Domela Nieuwenhuis. 

Vanaf 1924 is het Keets dochter Grada, die vanuit Beverwijk vertelt over haar vastberadenheid te ontsnappen aan de vernederende armoede alsook aan haar moeder, die collecteert voor de Rode Hulp. 

Begin jaren vijftig komt Conny Braam zelf aan het woord en vertelt ze over haar jeugd in Arnhem, waar de koude-oorlogmentaliteit, brave burgerlijkheid en het racisme van haar vader uiteindelijk onverdraaglijk worden en de belofte van revolutie haar naar Amsterdam zal lokken.

Conny Braam debuteerde in 1992 met Operatie Vula (1992). Ze schreef vervolgens de roman Zwavel (1996), die genomineerd werd voor de Gouden Strop.  In februari 2006 publiceerde Conny Braam Mandela op de koelkast, waarin zij terugkijkt op haar rol als anti-apartheidsstrijder in Zuid-Afrika, zowel voor als na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990. In 2007 verscheen de roman De Russische timmerman.  In 2016 verscheen Ik ben Hendrik Witbooi, over de Afrikaanse ervaring met kolonialisme in de twintigste eeuw. 

Het is mogelijk om na deze middag het boek aan te schaffen bij een medewerker van de Kennemer Boekhandel.

Donderdag 21 maart, 12.00-14.00 uur

Lees verder
Kunst / Lezing
21 Maart 2024

De kleurrijke beelden van Chagall

Zijn levensverhaal en de Jiddische cultuur in Rusland

Dit voorjaar geeft Kick Bras drie lezingen over de joodse schilder Marc Chagall (1887-1985). Hij is beroemd om zijn schitterend kleurgebruik. Maar ook om zijn wonderlijke, sprookjesachtige beelden. De eerste bijeenkomst is op donderdag 21 maart. We verdiepen ons dan in zijn levensverhaal en zullen ons bezinnen op de betekenis van die beelden uit zijn werk die verband houden met de jiddische cultuur uit het Rusland van zijn jonge jaren. De jiddische literatuur leverde hem een schat aan symbolen die hij telkens weer een plek gaf in zijn schilderijen. 

Dr. Kick Bras was PKN predikant, docent spiritualiteit aan de Theologische Universiteit te Kampen, hoofdredacteur van het blad Herademing en is auteur van verschillende boeken over meditatie, spiritualiteit en mystiek. Bras heeft zich verdiept in de Nederlandse mystiek en geeft workshops over meditatievormen uit de christelijke spiritualiteit, maar ook lezingen over de achtergronden van beeldende kunst en spiritualiteit zoals Van Gogh en kunststromingen uit vorige eeuwen.

Donderdag 21 maart, 20.00 uur

21 maart: Zijn levensverhaal en de Jiddische cultuur in Rusland

4 april: De illustraties bij verhalen uit het Oude Testament

25 april: De illustraties bij verhalen uit het Oude Testament

Lees verder
Beeldend / Muziek
22 Maart 2024

Pergolesi Ensemble – Stabat Mater

Stabat Mater met zang, saxofoons en speciale Passie expo

Dit bekendste en mooiste Stabat Mater heeft ook in deze versie voor zangstemmen en saxofoons een sterke ontroerende kracht. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook overlevingskracht en optimisme.

Bij dit concert kunt gratis een speciale expositie bekijken van fotograaf Henk Veldhuizen: Passie in 14 beelden. Meer info:

Passie in 14 beelden

Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. De tekst van het Stabat Mater is geschreven in de middeleeuwen door een onbekende dichter, vermoedelijk Johannes Fidenza (1221-1274), die later de naam Bonaventura aannam. Het stuk bestaat uit twaalf delen. De eerste zes beschrijven de pijn die Maria doorstaat terwijl ze haar zoon aan het kruis ziet hangen. De laatste zes delen worden gezongen vanuit een ‘ik’-persoon die de pijn die Maria voelt ook wil voelen.

Het Pergolesi Ensemble doet jaarlijks terugkerende uitvoeringen van Pergolesi’s welbekende Stabat Mater. De concerten zijn geconcentreerd rond Pasen. Dit project staat onder leiding van de alt Marianne Selleger. Naast haar zingt sopraan Wendeline van Houten. Bijzonder bij het begeleidend instrumentaal ensemble is dat er saxofoons in plaats van strijkers gebruikt worden. Het Stabat Mater van Pergolesi staat altijd centraal op het programma, maar kan aangevuld worden met werken in dezelfde sfeer.

Bezetting:

- Wendeline van Houten - sopraan
- Marianne Selleger - alt
- Leo van Oostrom - sopraansax
- Tilen Lebar - sopraan- en altsax
- Dirk Hooglandt - tenorsax
- Michiel van Dijk - baritonsax

Vrijdag 22 maart, 20.00 uur

Lees verder
Aan tafel / LAATSTE KAARTEN / Muziek / Verhaal
23 Maart 2024

Supra! Voeding voor de ziel

Muzikale en culinaire wereldreis van Wereldkoor Haarlem

Een muzikale en culinaire wereldreis van Wereldkoor Haarlem in samenwerking met Orchestre Partout en storytellers. Ontdek verhalen tijdens ons muzikale doorschuifdiner! Aan tafel vervagen grenzen en verbinden zintuigen en nieuwsgierigheid ons als mens. Geïnspireerd op de Georgische traditie van de supra’s, waar het diner een plek is om elkaar te ontmoeten, verhalen te vertellen en samen muziek te maken, organiseert Wereldkoor Haarlem SUPRA!

We nodigen jullie uit voor dit avondvullende programma, waar het erom draait elkaar te leren kennen. Samen met Orchestre Partout maken we een muzikale en culinaire wereldreis: elke regio heeft zijn eigen lekkernij. Na iedere gang draaien we door en kom je aan tafel met nieuwe gesprekspartners. 
Storytellers vertellen prachtige en ontroerende verhalen.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Haarlem

Wereldkoor Haarlem
Onder leiding van Tatiana Lina nemen we je mee op reis langs alle windstreken: van de polyfone parels van de Balkan tot aan de swingende dansliedjes van Zuid-Afrika: Wereldkoor Haarlem

Orchestre Partout
Vanuit de overtuiging dat muziek een universele taal is die verbindt, maakt Orchestre Partout vanaf 2010 muziek met azc-bewoners en statushouders. Vanavond brengen de muzikanten van Orchestre Partout liederen uit verre landen voor ons dichterbij.
Meer over Orchestre Partout

Marijn Vissers en vrienden
Mezrab storyteller van het eerste uur Marijn Vissers kan verhalen ophalen die raken: over ontheemding, heimwee, verlangen en liefde. De taal die geen grenzen kent.

Zaterdag 23 maart 2024, 19.00-23.00 uur

Wachtlijst: wilt u hiervoor in aanmerking komen, stuur dan een mailtje naar onderstaand mailadres.
U kunt nog wel kaartjes bestellen voor 'de anonieme ander'!
Ben je nieuwe Nederlander met een kleine portemonnee? Schroom niet en mail ons dan krijg je een kaartje: wereldkoor.haarlem@gmail.com

Lees verder
CULTUURTUIN / Muziek
24 Maart 2024

Zaanse Bigband met Delfos & Friends

Traditionele Bigband muziek met modernere stukken en solisten

Zondag 24 maart, 15.30 uur Grote Zaal
Toegang € 6

Lees verder
CULTUURTUIN / Film
24 Maart 2024

Rose

Deens feelgood drama over schizofrene vrouw

Zondag 24 maart, 19.30 uur
Toegang € 6

Lees verder
Film
29 Maart 2024

The Book of Clarence

Nog nooit eerder vertoonde visie voor open minded publiek

Clarence (LaKeith Stanfield) wil een beter leven voor zichzelf en zijn gezin en waagt zich aan een gedurfde poging om te profiteren van de opkomst van de Messias. De film belicht zijn reis door het geloof, die onverwachte wendingen met zich meebrengt. The Book of Clarence bevat muziek gecreëerd door Jeymes Samuel, JAY-Z en andere getalenteerde artiesten. De cast bestaat uit onder meer LaKeith Stanfield, Benedict Cumberbatch, James McAvoy, Omar Sy, David Oyelowo en LaKeith Stanfield.

Samuel wilde duidelijk een film wilde maken over religieuze bekering, een verlangen dat historisch bepaald werd door onderdrukking en uitwissing. Gaat zwarte bevrijding er niet over dat zwarte mensen het soort vrijheid van denken bezitten waardoor zwartheid niet monolithisch kan zijn?

https://youtu.be/T07nMRnVP_M
https://youtu.be/ntNS-ANoMyM

Vrijdag 29 maart, 20.00 uur, kleine zaal

Lees verder
Muziek
30 Maart 2024

Participatiekoor zingt Mattheus Passion

U kunt nog niet reserveren voor dit concert. Nadere info volgt!

Zaterdag 30 maart, 16.00 uur

Lees verder
Filosofie / Muziek
2 April 2024

Filosofie café – Taal geven aan muziek

Jos Kessels over een nieuwe harmonieleer

Hoe kun je de ervaring van muziek beschrijven? Taal is niet in staat uit te drukken wat er met je gebeurt als je luistert naar muziek. Al zijn de klanken zelf nog zo duidelijk, je kunt je beleving ervan niet goed onder woorden brengen, net zomin als van dromen of van geuren en kleuren. Alles wat je erover zegt, klinkt flets. Het doet geen recht aan het bijzondere van je ervaring en aan je emotie. Toch is muziek te belangrijk om onbesproken te blijven. Zij is een grotere openbaring dan alle wijsheid en filosofie, vond Beethoven. Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn, schreef Nietzsche. 

‘Muziek openbaart het diepste wezen van de wereld en spreekt de diepste wijsheid uit, in een taal die de rede niet kan verstaan.’
– Arthur Schopenhauer
Muzikaal weten

Gelukkig staan ons naast de gewone taal nog andere uitdrukkingsvormen ter beschikking, zoals poëzie, beeldtaal en kunst. Die hebben een wijder bereik dan de gewone taal. Maar het gebruik daarvan veronderstelt een andere manier van denken over muziek en een andere opvatting van kennis. Die leiden tot een nieuwe harmonieleer waarmee het wel mogelijk is om uitdrukking te geven aan wat je beleeft in muziek. Taal geven aan muziek onderzoekt deze rijke vorm van muzikaal weten, waarover ieder mens van nature beschikt.

Jos Kessels

Jos Kessels (1948) studeerde rechten en filosofie en werkte aanvankelijk als musicus, journalist en filosofiedocent. Hij schreef een proefschrift over kennistheorie en filosofieonderwijs en specialiseerde zich in de theorie en praktijk van het socratisch gesprek. Sinds 25 jaar leidt Kessels gesprekken en trainingen met managers en bestuurders in verschillende sectoren van de samenleving: gezondheidszorg, overheid, politie, onderwijs, banken. Hij werkt vanuit bureau Eidoskoop, dat zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van ideeën. Kessels publiceerde bij Boom onder meer Geluk en wijsheid voor beginners (zesde druk 2012), Vrije ruimte (vijfde druk 2013), Spelen met ideeën (2012), Scholing van de geest (2014) en Het welgetemperde gemoed (2019).

Dinsdag 2 april, 20.00 uur

Lees verder
Meer