Filosofie / Muziek
29 September 2023

Wishful Singing – De zin van het leven

Filosofisch muziektheater door Wishful Singing & Fokke Obbema

De zangeressen van Wishful Singing worden door pers en publiek geprezen om de beheersing van een brede waaier aan muziekstijlen, uiteenlopend van werken uit de renaissance en de barok tot volksmuziek, close harmony en hedendaagse muziek. In de afgelopen jaren betovert het ensemble haar publiek bovendien met de tijdloze schoonheid van het gregoriaans in samenwerking met Herman Finkers.

De zin van het leven is filosofisch muziektheater met intieme a cappella zang ‘Wat als alles, maar dan ook werkelijk alles waar ik me in het dagelijks leven druk over maak, in één klap zou zijn weggevaagd als het verkeerd was gelopen? Wat stelt dat hele bestaan dan eigenlijk voor?’

Foto: Jitske Schols

Over Fokke Obbema

In 2018 schreef Volkskrantjournalist Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor kreeg. Het stuk maakte veel los en resulteerde in een bestseller met een serie interviews over De zin van leven. Ook de zangeressen van Wishful Singing lopen rond met grote levensvragen. Samen met Fokke Obbema gaat het ensemble op zoek naar antwoorden. Dit leidt tot verrassend filosofisch muziektheater waarin vraaggesprek, lezing en muzikale interventie ons gezamenlijk terugbrengen tot nieuwe perspectieven op de cruciale vraag: ‘Wat is de zin van het leven?’.

Over Wishful Singing

Vijf vrouwen, die méér willen dan alleen muziek maken, dat is Wishful Singing. Het ensemble geeft met haar muziek stem en betekenis aan wat haar beweegt en inspireert. Wishful Singing treedt regelmatig op in Nederlandse zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en op festivals als November Music en de Cello Biënnale, Ook maakt het ensemble tournees, onder andere door Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Estland en Italië. In 2021 ontwikkelde Wishful Singing ondersteund door het CWZ ziekenhuis het programma Zing je Sterk, een zangtherapie voor patiënten met langdurige covidklachtenwaar inmiddels circa 1.500 mensen aan hebben deelgenomen.

https://youtu.be/f58cp8uwYDU

Vrijdag 29 september, 20.00 uur, grote zaal
Toegang €
21,50 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
CULTUURTUIN / Theater
30 September 2023

Première: Voor Barbara

Toneelstuk over dilemma’s en familierelaties. Toegang €5!

Alinea 1

Alinea 2

Zaterdag 30 september, 20.00 uur
Toegang €5

Lees verder
Muziek
1 Oktober 2023

Senioren Bigband in concert

Uit de gouden jaren van de swing

De Senioren Big Band Kennemerland (SBBK) is opgericht in 2019 door Rodney Calis en wijlen Kees van de Broek. De Big Band voor senioren speelt herkenbare bigbandmuziek, een muziekstijl welke vooral geassocieerd wordt met het spelen van jazzmuziek. Deze muziekstijl werd bijzonder populair in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw tijdens de periode van de swing. Heldere trompetten, warme trombones en fijne klanken van saxofoons staan garant voor een optreden dat je meeneemt naar de bigbandsound uit de vorige eeuw. De SBBK speelt onder andere stukken van Count Basie, Duke Ellington, Glenn Miller e.a. en is een vereniging die zich ten doel stelt om met senioren onderling op plezierige en ontspannende wijze bigbandmuziek te spelen onder de inspirerende leiding van Rodney Calis.

De Big Band voor senioren speelt herkenbare big band stukken van onder andere Count Basie, Duke Ellington en Glenn Miller. Scherpe trompetten, vette trombones en lyrische saxofoons staan garant voor een optreden die het publiek mee neemt naar de big bands van vroeger.

Zondag 1 oktober, 15.00 uur
Toegang €10 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
Filosofie / GEANNULEERD / Lezing
3 Oktober 2023

Filosofie café – Straf volgens Clara Wichmann

Marthe van Kerkwijk, filosoof van de ISVW

Dat een misdadiger straf verdient, vinden we vanzelfsprekend. Het strafrecht is volledig gebaseerd op deze aanname. En de wil om te straffen is diep in onze maatschappij verankerd.

Rechtsfilosoof Clara Wichmann (1885-1922) zet een streep door dit argument. Als we werkelijk begaan zijn met het verminderen van misdaad, dan moeten we kijken naar de oorzaak van de misdaad. Dan blijkt dat elke rechtsstaat haar eigen misdaad voortbrengt. Wichmann ontmaskert het vermeende recht tot straffen als diepgeworteld wraakinstinct. Maar is dat instinct te rechtvaardigen?

Honderd jaar na Wichmanns dood, in een samenleving die steeds harder roept om hardere straffen, is haar betoog nog onverminderd actueel. Marthe Kerkwijk zorgt voor de inleiding en hertaling van Clara Wichmanns vlammende woorden.

Clara Wichmann (1885-1922) was filosoof, jurist, feminist en vredesactivist. Ze promoveerde op de geschiedenis van het strafrecht en streed voor het vrouwenkiesrecht. Ze was directeur Criminologie van het CBS, docent sociale filosofie en programmamaker bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.

Dinsdag 3 oktober, 20.00 uur, kleine zaal
Toegang €10

GEANNULEERD

Lees verder
Film
5 Oktober 2023

Saint Omer

Frans rechtbankdrama en aanklacht tegen racisme

Laurence Coly is een Senegalese immigrante in Frankrijk die terechtstaat voor de moord op haar vijftien maanden oude dochtertje. Coly heeft, zo vertelt ze in de rechtszaal, haar baby op een avond naar zee gedragen, zodat de golven haar kindje konden meenemen.

In Saint Omer, het schitterende speelfilmdebuut van de Franse regisseuse Alice Diop, gaat het er niet om te bepalen of Coly schuldig is, maar om te begrijpen wat er is gebeurd. Diop, die de echte zaak rond de Frans-Senegalese Fabienne Kabou enkele jaren terug zelf volgde in de rechtszaal, maakte een tot nadenken stemmende, fictieve reconstructie.

https://www.youtube.com/watch?v=hSuQ1bwRGqI

donderdag 5 oktober, 19:30 uur

Lees verder
Aan tafel / LAATSTE KAARTEN / Theater
6 Oktober 2023

TheaterTapas

Heerlijk 3 gangen walking dinner en 2 gangen theater

Vorig seizoen waren beide TheaterTapas avonden binnen enkele dagen uitverkocht, daarom nu opnieuw vijf avonden in Verhalenhuis Haarlem: TheaterTapas! Twee overheerlijke theatervoorstellingen om over na te praten, omlijst door een drie gangen tapasdiner (met vegetarische optie) in de vorm van een walking dinner.

Marie Körbl & Iris Bakker ontmoetten elkaar in Zodiac de Musical en laten deze avond twee verschillende voorstellingen zien waarin je kan genieten van een divers palet aan disciplines en (muzikaal) materiaal.

ERROR

We kennen het allemaal; je staat op het punt om de deur uit te gaan, klaar voor de dag, en je ziet dat je je T-shirt verkeerd om hebt aangedaan. Onhandig draai je het shirt om en terwijl je dat doet stoot je je kleine teen tegen een kastje. Het voelt alsof je de strijd tegen een voorwerp verliest. 

In ERROR volgen we twee personages in het midden van de chaos van hun leven. Een tragikomische muziektheatervoorstelling over overprikkeld zijn en hoe daarmee om te gaan. 

BLUE TIT 

Gevoed door de blauwe borst beginnen we aan ons leven op aarde. Ook al heb je ze niet, je kan er simpel weg niet omheen. De borst die niet gezien word, de borst die veracht word. De borst die verleid en gestreeld word. De borst die verwaarloosd of omarmd word. Een voorstelling vol herkenbaarheid, tekst, muziek, zang en humor.

In Blue tit volgen we het verhaal van de vergeten vrouwelijke voorgevel en alle gebreken en geschenken die daarbij horen. Blue tit toont de belichaming van de overwinningen en worstelingen die het vrouw zijn met zich meebrengt.

Marie Körbl is in 2016 afgestudeerd van de opleiding Urban Contemporary (JMD) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarna heeft ze een master gevolgd op Mountview Academy of Theatre Arts in Londen die zij in 2018 afrondde. Sindsdien was zij te zien in verschillende musicals en immersieve theaterprojecten zoals Sonneveld, Mamma Mia (UK), Hotel Wonderland en It Went Dark (Studio Puck van Dijk).

Iris Bakker is in 2020 afgestudeerd van de opleiding Muziektheater aan Codarts conservatorium Rotterdam. Sindsdien was zij te zien in verschillende musicals, films, series en theatervoorstellingen zoals Fun Home, Nieuw Zeer, Heartbeats, FILTER (trailervoorstelling Theater Oostpool). In 2020 is zij genomineerd voor de Musical Award Aanstormend Talent voor haar rol in Fun Home. Komend theaterseizoen zal zij te zien zijn in Gulliver’s Reizen door producent Maxtak in een regie van Marije Gubbels. 

Vrijdag 6 oktober, 19:00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Toegang €25

Lees verder
Jeugd / LAATSTE KAARTEN / Theater
7 Oktober 2023

Kinderboekenweek: Thuis (2+)

Reis mee met Anastasiia en Djonnik naar hun nieuwe thuis

Deze voorstelling is zonder woorden maar vol betekenis! In een sprookjesachtig tafereel met geanimeerde schilderijen en passende muziek worden de kinderen meegezogen in de wereld van Anastasiia en haar hondje Djonnik. Een spannende, grappige en ontroerende voorstelling vol beweging, muziek en animatie. De voorstelling ‘Thuis’ is geïnspireerd op het persoonlijke verhaal van maker Anastasiia Liubchenko. Zij verliet haar huis in Oekraïne om op zoek te gaan naar een nieuw thuis in Nederland.

Als door een storm hun huis verdwijnt moeten ze op zoek gaan naar een nieuw huis. Een huis waar ze zich weer thuis kunnen voelen. Tijdens hun zoektocht door de meest verschillende landschappen, ontmoeten ze allerlei dieren.
Zouden ze in één van de huizen van hun dierenvrienden kunnen wonen? Het huis van de giraf is veel te groot, het huis van de pinguïn te koud, maar ze geven niet op! Uiteindelijk lukt het ze een huis te vinden waar ze zich thuis voelen. Wil je weten hoe? Maak dan de reis met Anastasiia en Djonnik mee en ontdek samen hun nieuwe thuis!

Na de voorstelling mogen de kinderen op het podium hun eigen wenshuis tekenen.

https://youtu.be/tDSnD0XvqBE

Zaterdag 7 oktober, 10.30 uur
Toegang €10

Lees verder
Film / LAATSTE KAARTEN
7 Oktober 2023

Respect

Biopic Aretha Franklin: The Queen arrives

Tot haar dood in 2018 was Aretha Franklin zelf betrokken bij de ontwikkeling van deze biopic over haar leven, wat mogelijk verklaart waarom de zwarte bladzijden uit de geschiedenis (een kinderzwangerschap, een onveilige thuissituatie, foute mannen, alcoholisme) nogal vlak worden behandeld. Franklin maakte echter één uitstekende keuze: ze selecteerde Jennifer Hudson (Dreamgirls) voor de hoofdrol. Qua uiterlijk en stemgeluid is de gelijkenis niet eens zo groot, maar Hudson heeft precies de juiste uitstraling en intensiteit. Dankzij haar fenomenale optreden en de vele sterke bijrollen ontstijgt de film z’n clichématige script.

Aretha Franklin. Eén van de meest succesvolle soloartiesten van de twintigste eeuw. 'The Queen of Soul'. Een vrouw die niet alleen bekend is om haar ongeëvenaarde en onevenaarbare strot, maar ook om haar diepe godsdienstigheid en bovenal haar voortdurende strijd voor gelijke rechten voor zwarte Amerikanen als prominent gezicht in de burgerrechtenbeweging. Drie jaar na haar overlijden is Respectde onvermijdelijke Hollywoodfilm over haar leven, waarbij Liesl Tommy het op zich heeft genomen al deze aspecten in een enkel portret te vangen.

https://youtu.be/MbJxw0ixut0

Zaterdag 7 oktober, 20.00 uur

Lees verder
Muziek
8 Oktober 2023

Doulce Memoire – Sur le montagnes

Muzikale tocht naar de Oostenrijkse bergtoppen

Het Haarlemse kamerkoor Doulce Memoire neemt u graag mee op een muzikale tocht van de Lage Landen naar de bergtoppen van het voormalige Oostenrijks-Habsburgse Rijk. Het koor zingt a capella.

In vier liederen uit de laat 15de, begin 16de eeuw hebben de Vlaamse componisten Isaac en Josquin en hun Oostenrijks/Zwitserse tegenhangers Paminger en Senfl op prachtige wijze bijbelse liefdespoëzie getoonzet.

Met zevenmijlslaarzen stappen we door de tijd om te laten horen dat bijbelse teksten ook 20ste-eeuwse componisten als Manneke en Straesser nog altijd weten te inspireren. In Psaume 121 richt Manneke zijn blik naar de bergen wanneer hij de hulp van de Eeuwige wil inroepen. Straesser verzoekt in zijn Motetus Christus de sluier weg te nemen opdat hij Hem kan volgen. We sluiten af met Eschers hoopvolle boodschap in Le vrai visage de la paix: de vredesduif woont het liefst in de harten van de mensen. 

Zondag 8 oktober, 14.30 uur

Lees verder
Literair
10 Oktober 2023

De Haarlemse Dichtlijn

Maandelijkse poëzieavond van de Haarlemse Dichtlijn

De unieke formule van de Haarlemse Dichtlijn garandeert bijzondere poëtische belevingen: elke dichter is welkom op het podium en het publiek wordt aangemoedigd om te luisteren. Met een zestal programma’s per seizoen, op de tweede dinsdag van de maand, schitteren sterren, starten debutanten en zegeviert de woordkunst.

In oktober komt liedjesschrijver, zanger en trompettist Frank Robbers de dichtkunst muzikaal omlijsten. In 2021 kwam zijn album 'Dichterbij' uit met gezongen gedichten. "De verwondering die voelbaar is in de gedichten klinkt door in de muziek. Met Franks klassieke harmonisatie en lyriek in combinatie met zijn jazzy trompetspel ademt dit album zijn unieke persoonlijke sfeer." -we zijn benieuwd! 

Gedichtencarrouseldichter is Conny Veenings-Molenaar. Deze maand komt haar debuutbundel uit: Aalscholver in het Onland. Voor de carrousel krijgen jullie van haar het gedicht 'Dakkoffer':

Ook hoog op het dak 
Heb ik bagage 
Lichte spullen 
Ze drukken 
Niet zo zwaar   
Stel je voor 
Warme lucht stijgt op 
Ontelbare druppeltjes 
Condenseren in de dakkoffer 
Tot wolk   
Twee dragers zijn genoeg

Anneruth Wibaut is de presentator van dienst. Wil je deelnemen als dichter, mail dan met haar via podia@haarlemsedichtlijn.nl.

Dinsdag 10 oktober, 20.00 uur
Toegang €0, reserveren noodzakelijk

Lees verder
Lezing
12 Oktober 2023

Dante lezing – Italofiel Ellen Russe

Een markante, veelzijdige en gedreven kunstenares

Herman Baartman over Ellen Russe; pianiste, declamatrice, actrice, auteur, italofiel (en niet zo’n beetje) en oprichtster van de nu 86 jaar oude ‘Vereniging Dante Alighieri Haarlem’. Een patriciërsdochter, geboren in 1889 als Lilian Vijgh, maar later geïnspireerd door Sint Franciscus, kampioen van het armoede-ideaal. Anglicaans opgevoed, maar later haast Roomser dan de paus.

Ze stond op goede voet met toonaangevende Italiaanse auteurs en werd vereerd met audiënties bij Mussolini. Een vrouw die alles met verve deed en haar overtuigingen onvermoeibaar uitdroeg op schrift, op het podium en vanachter de radiomicrofoon. In 1942 overleed ze in Bloemendaal, 53 jaar oud. Op haar grafsteen een verwijzing naar Dante:  ‘Angelica farfalla’. ‘Siam’ vermi, nati a formar l’angelica farfalla– we zijn wormen, geboren om een engelachtige vlinder te worden’.  

Herman Baartman is oud-voorzitter van de ‘Vereniging Dante Alighieri Haarlem'.

Donderdag 12 oktober, 20.15 uur
Toegang
€ 11 Zitplaats niet-leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)
€4 Zitplaats leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)

Lees verder
Muziek
13 Oktober 2023

Maurits Fondse – 1984

Songs en verhalen uit een muzikaal topjaar

Vorig jaar kreeg Maurits Fondse met zijn programma over Billy Joel de grote zaal vol én plat. Dit jaar gaat hij terug naar zijn muzikale topjaar 1984.

"In 1984 was ik 14 jaar en mijn muzikale wereld ontplofte.
In 1984, het jaar dat in Engeland wordt beschouwd als het beste popjaar van de jaren ‘80, kwam er ongelooflijk veel nieuwe en goede muziek het universum binnen. Als puber opgroeiend in een kleine Zeeuwse stad, slorpte ik alles op. Songs die mijn leven voor altijd hebben bepaald. Ik zou door deze muziek muzikant worden en zo geschiedde.

In ‘1984’ ga ik terug naar dat bijzondere jaar en zing de hits en andere songs van o.a. Talk Talk, Paul Young, Prince, Tom Robinson, Cindy Lauper, Tim Finn, Hall & Oates en vertel de verhalen achter de songs en kruip in de huid van deze songwriters. 1984, wat een jaar!

1984. Een paar feiten. ‘Thriller’ van Michael Jackson komt uit…Marvin Gay wordt door zijn vader vermoord…Sting stopt met The Police…de film ‘Purple Rain met Prince komt uit…en ik word 3e in een lokale talentenjacht met mijn vertolking van ‘Every Breath you Take’.

Met als decor die wonderlijke jaren ‘80, die voor de één muzikaal niets heeft voortgebracht en voor de ander, zoals ik, muziek, die in de eeuwigheid zal voortbestaan."

https://www.youtube.com/watch?v=QmgRqnZAygo

Vrijdag 13 oktober, 20.00 uur
Toegang €13,50

Lees verder
Muziek
14 Oktober 2023

Popkoor Harlem Nocturne zingt verhalen

Verhalen achter de popsongs in het Verhalenhuis

Harlem Nocturne is hét popkoor van Haarlem. Zij verzorgen een avond met veel zang en vertellen het veelal vrolijke, verdrietige of spannende verhaal achter een aantal nummers. Met rond 60 enthousiaste koorleden zingen ze meerstemmig de geraffineerde en spannende arrangementen die dirigent/pianist Geert Bremer speciaal voor hen maakt.

Het zijn nummers met een verhaal en met dat verhaal laten ze u deze avond graag uitgebreider kennis maken. Het zijn vaak verrassende teksten die schuilgaan in popnummers, teksten die we altijd uit volle borst hebben meegezongen, maar nooit bij stil hebben gestaan. Laat u zich meevoeren en geniet van de herkenbaarheid van de nummers.

Dit optreden is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Haarlem

Zaterdag 14 oktober, 20.00 uur, grote zaal

Lees verder
Muziek
15 Oktober 2023

Immanuelkoor – staalkaart van ons kunnen

Kamerkoormuziek van Fauré, Mendelssohn en Lauridsen

Het Immanuelkoor is een gemengd kamerkoor onder leiding van Sarah Elias. Het verzorgt op hoogtijdagen de muzikale invulling van kerkdiensten in de Immanuelkerk in Haarlem en de oude Kerk in Spaarndam. Daarnaast treedt het koor op in eigen concerten. Het repertoire is veelzijdig: religieus en niet-religieus, klassiek en eigentijds. 

Zingen met plezier staat centraal tijdens de repetities, maar het ontwikkelen van zangtechniek, koorklank en interpretatie is minstens zo belangrijk. Wat heeft de componist precies bedoeld? Hoe breng je dat naar het publiek? In deze 'Staalkaart van ons kunnen' delen we de resultaten van die inspanningen graag met u. Het programma omvat onder andere muziek van Fauré, Mendelssohn, Whitacker en Lauridsen. Organist Jeroen Koopman verleent zijn medewerking.

Zondag 15 oktober, 15.00 uur, grote zaal

Lees verder
Literair / Overdag / Workshop
16 Oktober 2023

Schrijven over… aarde in je leven

Onderzoek schrijvend de elementen van je leven

Iedereen heeft verhalen over zijn leven. Die verhalen intrigeren. Ze gaan over hoe je naar het leven kijkt, over hoe toevalligheden je levenspad bepalen, of over wat je zomaar kan overkomen en hoe je daar vervolgens mee omgaat. Dit seizoen kun je autobiografisch schrijven met schrijfcoach Susanne Gijsbers over de elementen van je leven: Aarde, water, lucht en vuur.

Blok 1: Aarde

Het element aarde is vast. In deze laag van de werkelijkheid gaat het over de fysieke, het aanraakbare. Je huis, je spullen, je plek. Waar voel je vaste grond onder je voeten, onder welke omstandigheden kun je stevig staan? Waar is het juist drijfzand? In deze laag is alles begrensd. We schrijven over tastbare zaken. Over het lichaam, over jouw plek en over grenzen. Wat hebben ze je te vertellen over jezelf? 

16 en 30 oktober, 13 november 2023

Blok 2: Water

Het element water is de oersubstantie van ons bestaan. Het is vloeibaar. In dit watergebied is alles in beweging. Hier gaat het over stromen. De tijd doet hier mee. Het gaat over de levensstroom. Hoe zit het met jouw vitaliteit, met je dag en weekritme. Hoe breng je afwisseling in je leven. Welke gewoontes heb je gevormd en hoe dienen die je? We schrijven over jouw levensstroom, over je gewoontes en aanleg en temperament. 

15, 29 januari en 12 februari 2024

Blok 3: Lucht

Het element lucht markeert je relatie met de buitenwereld. Het aantrekken en afstoten. Het luchtgebied is het terrein van de voorstellingen en de gedachten van gevoelens en emoties. Ook het gebied van je dromen. Als alles mogelijk is wat zou je dan doen? Het gaat over de mensen die je aantrekt en alle rollen die je vervult. Je schrijft over relaties met mensen, dieren, de natuur, over de beleving van schoonheid en dromen die je al dan niet wilt waarmaken.

11, 25 maart en 8 april 2024

Blok 4: Vuur

Het vierde element is vuur. Wat zet jou in vuur en vlam? Welke richting wil jij op of ben je opgegaan? Hier gaat het over doen. Over jouw sturende ‘ik’ dat dingen mogelijk maakt. Het ik dat bewuste keuzes maakt in het leven en ergens voor opstaat. Het gaat over je leven in eigen hand nemen en de verantwoordelijkheid voor je daden erkennen. Je schrijft over keerpunten, over levensthema’s en je krijgt meer zicht op je eigen kompas.

13 , 27 mei, 10 juni 2024

Over Susanne Gijsbers

Na haar studie (communicatiewetenschap UvA) is Susanne als redacteur en later als freelance tekstschrijver en journalist gaan werken voor verschillende bladen. Portretten en levensverhalen, dat werd haar terrein. Later volgde ze een opleiding tot biografisch coach. Nu schrijft ze met groepen en individuen. Daarbij staat de eigen biografie als bron voor zelfonderzoek centraal.

Maandag 16 en 30 oktober, en 13 november, 13.30-16.00 uur
Toegang €
60

Lees verder
Theologie
17 Oktober 2023

Theologie café – Is de natuur voor ons geschapen?

Actuele thema's in een nieuw daglicht

Het Filosofie Café is al jaren een vaste waarde in Verhalenhuis Haarlem met sprekers uit het hele land en actuele onderwerpen. Vanaf dit seizoen is er ook een Theologie Café met ds. Werner Pieterse en diverse gasten die deze avonden thema’s als vluchten, duurzaamheid, seks en macht in een nieuw daglicht zetten. Aan de hand van bijbelse verhalen en andere bronnen komt zo een gesprek op gang over onze eigen tijd en wereld.

‘en God zag dat het goed was…’ 

Is de natuur ‘voor ons’ geschapen?’ is mens het ‘middelpunt van de schepping?’ Heeft het Bijbelse scheppingsverhaal iets te zeggen in dse dagen van klimaatverwoesting of is ze er mede schuldig aan. 

Onder leiding van ds. Werner Pieterse en in gesprek met elkaar onderzoeken we of het verhaal van de ‘schepping’ uit het Bijbelboek Genesis aanknopingspunten biedt voor een betere omgang met de natuur.

Dinsdag 17 oktober, 20.00 uur of
Donderdag 19 oktober, 14.00 uur
Toegang € 8

Lees verder
Filosofie / Lezing
18 Oktober 2023

Lammert Kamphuis – You only die once

'Lowlands filosoof' in gesprek over het leven en de dood

Van één ding in ons leven kunnen we zeker zijn: we gaan er een keer aan. Daar denken we liever niet te veel aan, omdat het de sfeer zo verpest. Maar we kunnen volgens veel filosofen de zekerheid van de dood ook gebruiken om ons leven vandaag zo intens en mooi mogelijk te leven. Tijdens deze interactieve bijeenkomst daagt filosoof Lammert Kamphuis je op een ontspannen manier uit om stil te staan bij sterfelijkheid. Daarnaast onderzoek je met de andere deelnemers hoe de houding ten opzichte van de dood per cultuur en tijd verschilt.

Rond de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg organiseert het Netwerk Palliatieve Zorg Midden- & Zuid-Kennemerland en Amstelland & Meerlanden een avond met het thema 'You only die once'. Voor wie geïnteresseerd is om na te denken over de eindigheid van het leven.

Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker. Hij sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands, is hoofddocent bij The School of Life Amsterdam en was huisfilosoof bij 5 Uur Live op RTL4.
In 2018 kwam ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ uit. In augustus 2023 verschijnt zijn nieuwe boek ‘Verslaafd aan ons eigen gelijk’.

Woensdag 18 oktober, 19.30-21.00 uur, grote zaal

Lees verder
Aan tafel / Lezing
19 Oktober 2023

Lunch & lezing – De wereld van de Paddenstoel

De kenner over de prachtigste soorten

De serie ‘Lunch & …’ wordt georganiseerd met Seniorenclub Haarlem. Iedere maand is er een lunch gevolgd door een interessante lezing of leuk optreden. Voor de presentatie wordt u getrakteerd op een heerlijke lunch (broodjes en zelfgemaakte vegetarische soep, dit keer uiteraard paddenstoelensoep!)

In de natuur kun je het hele jaar paddenstoelen vinden maar in de herfst staan de bossen en velden vol met deze bijzondere natuurverschijnselen. Dat ze bijzonder en mysterieus zijn vond men al eeuwen geleden. In de sprookjes en verhalen over kruidenvrouwtjes, medicijnmannen en heksen komen altijd paddenstoelen voor! En namen als Elfenbankje en Heksenkring nodigen uit tot fantastische verhalen.
Nu er steeds meer bekend wordt over de paddenstoel, weten we ook meer over de belangrijke functies die de paddenstoel, en de schimmel waar hij bij hoort, heeft. Wat zijn deze functies en waarom groeit hij bij een bepaalde boom of juist niet? Is hij giftig of juist smakelijk en hoe weet je dat?

Ellen Koomen en Ellen Verwiel, natuurgidsen IVN  gaan in deze bijeenkomst in op functie van schimmels en paddenstoelen. Hun belang voor de natuur, hun plek in het ecosysteem en natuurlijk zijn er ook mooie verhalen over het mysterie van de paddenstoel!

Donderdag 19 oktober, 12.00-14.00 uur
Toegang €9,50

Lees verder
Filosofie / Overdag
19 Oktober 2023

Theologie café – Is de natuur voor ons geschapen?

Actuele thema's in een nieuw daglicht

Het Filosofie Café is al jaren een vaste waarde in Verhalenhuis Haarlem met sprekers uit het hele land en actuele onderwerpen. Vanaf dit seizoen is er ook een Theologie Café met ds. Werner Pieterse en diverse gasten die deze avonden thema’s als vluchten, duurzaamheid, seks en macht in een nieuw daglicht zetten. Aan de hand van bijbelse verhalen en andere bronnen komt zo een gesprek op gang over onze eigen tijd en wereld.

‘en God zag dat het goed was…’ 

Is de natuur ‘voor ons’ geschapen?’ is mens het ‘middelpunt van de schepping?’ Heeft het Bijbelse scheppingsverhaal iets te zeggen in dse dagen van klimaatverwoesting of is ze er mede schuldig aan. 

Onder leiding van ds. Werner Pieterse en in gesprek met elkaar onderzoeken we of het verhaal van de ‘schepping’ uit het Bijbelboek Genesis aanknopingspunten biedt voor een betere omgang met de natuur.

Donderdag 19 oktober, 14.00 uur
ook op dinsdag 17 oktober om 20.00 uur
Toegang € 8

Lees verder
Literair / Overdag / Workshop
20 Oktober 2023

Schrijven over… Stilte

Schrijfmeditatie met schrijfcoach Susanne Gijsbers

Vorig seizoen was deze schrijfmeditatie zo snel vol dat we deze tijdens het Stilte Festival graag nogmaals aanbieden, dit keer op de vrijdagochtend. Iedereen heeft verhalen over zijn leven. Die verhalen intrigeren. Ze gaan over hoe je naar het leven kijkt, over hoe toevalligheden je levenspad bepalen, of over wat je zomaar kan overkomen en hoe je daar vervolgens mee omgaat. Schrijven over stilte is een bijzondere ervaring!

Waar vind je stilte? Kun je de stilte horen? Kun je luisteren naar de stilte? In een land waarin we met velen boven op elkaar wonen, is de stilte soms ver te zoeken. Wanneer ervaar je stilte? Zijn de geluiden van de natuur een vorm van stilte? Eckart Tolle heeft het over de innerlijke stilte. Je diepste besef van jezelf, van wie je bent, hangt nauw samen met innerlijke stilte. Stilte om je heen helpt, maar je hebt haar niet nodig om innerlijke stilte te vinden. Zelfs bij lawaai kun je je bewust zijn van de innerlijke stilte ónder het lawaai. Hoe zit dat bij jou? In deze schrijfmeditatie gaan we op zoek naar stilte in je leven. 

Na haar studie (communicatiewetenschap UvA) is Susanne Gijsbers als redacteur en later als freelance tekstschrijver en journalist gaan werken voor verschillende bladen. Portretten en levensverhalen, dat werd haar terrein. Ze heeft veel mensen geïnterviewd over persoonlijke onderwerpen. Onderwerpen die mensen na aan het hart liggen.

Vrijdag 20 oktober, 10.00-12.00 uur
Toegang €
15

Lees verder
Film
20 Oktober 2023

Return to Seoul

Geadopteerde Franse twintiger Freddie op zoek naar haar roots

Oscar voor beste buitenlandse film. Freddie (van Frédérique) werd geboren in Zuid-Korea en als baby geadopteerd door een stel uit Parijs. Na 25 jaar besluit ze impulsief op het vliegtuig naar Seoul te stappen, waar ze met gemengde gevoelens op zoek gaat naar haar biologische ouders. Dat leidt tot heftige ervaringen. Haar biologische vader kan moeilijk van de drank afblijven en de familie begrijpt door het grote cultuurverschil niet dat zij misschien wel helemaal niet in Korea bij hen wil blijven.

Cambodjaans-Franse regisseur Davy Chou (Diamond Island) baseerde dit drama op ervaringen van een vriendin, en werkte hoofdpersoon Freddie uit met vertolkster Park Ji-min, die een sterk acteerdebuut maakt. De film zit vol fraaie, tragikomische scènes. Freddie is een intrigerend complex personage, en is constant bezig met aantrekken en weer afstoten.

https://www.youtube.com/watch?v=mv48_f7Lu_w

Vrijdag 20 oktober, 20:00 uur

Lees verder
CANDLELIGHT CONCERT / Muziek / UITVERKOCHT
21 Oktober 2023

Tribute aan Hans Zimmer

Klassieke filmmuziek bij de warme gloed van kaarslicht

Zaterdag 21 oktober, 19.00 uur, grote zaal

Lees verder
CANDLELIGHT CONCERT / Muziek / UITVERKOCHT
21 Oktober 2023

Coldplay meets Imagine Dragons

De grote hits in stijlvolle klassieke uitvoering bij kaarslicht

Zaterdag 21 oktober, 19.00 uur, grote zaal

Lees verder
Jeugd / Theater
22 Oktober 2023

De Baron die Alles Verzon (6+)

Meespeelvoorstelling rondom opschepperige verhalen

Op vermakelijke wijze biedt Martijn Donders een kijkje in de keuken van een theatermaker en in de fantastische wereld van onder meer de Baron van Münchhausen. Met behulp van het publiek en improvisatie komen de verhalen in deze avontuurlijke meespeelvoorstelling tot leven. Komt dat zien, komt dat doen!

Ergens in een klein en verlaten theater loopt een mannetje binnen. Het is de directeur. Het theater is rijp voor de sloop en aan hem de taak om het laatste decor en het aangevreten script op te ruimen… Tot zijn verbazing ontdekt hij ineens publiek op de tribune! Hij wil de mensen niet teleurstellen en na enige aarzeling besluit hij dat er dan ook maar iets gespeeld moet worden. Maar hoe speel je de uitbundige en prachtige verhalen van weleer in je eentje met anderhalve man en een paardenkop? En wie kent de Leugenbaron eigenlijk nog?

GRATIS DOEJEMEE WORKSHOPS!
Bij de het doejemeeatelier van Ella van Kaam kunnen kinderen voorafgaand aan- of na afloop van de voorstelling ‘de Baron die alles verzon’ zelf creatief aan de slag. Door subsidie van de Nationale Kindertheaterweek is workshop deelname gratis!

‘De fantasie mag rijkelijk vloeien want karton, plakband en splitpennen zijn volop aanwezig. En is je creatie klaar dan kun je kijken hoe het tot leven komt in een heus schimmenspel. Daarnaast neem ik de lichtbak mee, de combinatie licht met zacht zand maakt van iedereen een zandtovenaar. De Baron is niet de enige met een grote fantasie!’

Meedoen is alleen voor de kinder-bezoekers van de voorstelling. Reserveren is noodzakelijk want er is maar plaats voor 15 kinderen per workshop!

Zondag 22 oktober, 15:00 uur
Toegang €10
(Speciaal verlaagd tarief voor de Nationale Kindertheaterweek)
Workshop €0 (alleen voor kinderen die naar de voorstelling gaan)

Lees verder
Groene Horizon
23 Oktober 2023

Stilte, Venster Op Een Duurzame Wereld

Dik Bol portretteerde docenten, klimaatactivisten en bevlogen kunstenaars

Dik Bol exposeert van 23 oktober t/m 6 november deze foto's in de foyer van Verhalenhuis Haarlem.
De natuur wordt ieder jaar stiller. In de hele wereld sterven dieren en planten uit. Ook in Nederland neemt de rijkdom van de natuur dramatisch af als bloeiende weiden veranderen in Monsanto-grasvelden en heidevelden verdrogen. In 1963 schreef de Amerikaanse schrijver Rachel Carson het profetische boek Silent Spring over de stilte die ontstaat als de natuur gestorven is. Zestig jaar later wordt de nood steeds zichtbaarder. Voor fotograaf Dik Bol was dat reden om een podium te geven aan mensen die daar echt iets aan willen veranderen. Zodat het niet stil wordt in de wereld. Hij portretteerde  vele docenten, klimaatactivisten en bevlogen kunstenaars die de handen uit de mouwen steken voor een duurzame toekomst. 

Dik Bol: “Vanaf de jaren tachtig ben ik straatfotograaf en heb een groot aantal fotoreizen naar landen in Europa, Zuidelijk Afrika en Midden-Amerika gemaakt. Voor sociale projecten ben ik in Nicaragua, Peru, Marokko, Kenia, Ethiopië en Zimbabwe geweest. Voor onderwijsprojecten heb ik samen gewerkt met docenten en studenten uit Portugal, Ierland, België en Polen.”  

Maandag 23 oktober t/m maandag 6 november

Lees verder
Theater
24 Oktober 2023

LARA en ik, een (half) leven samen

Thomas Boer speelt 'rouwe' biografische vertelling met live muziek

Het liefdesverhaal van Thomas en Lara laat zich vertellen als een romantische film. Als Lara (dan 44) in het najaar van 2020 ernstig ziek wordt, besluit Thomas het verhaal van hun liefde op te schrijven. Amper 8 maanden later sterft Lara en laat hem haar dagboeken na. 

Acteur Thomas Boer maakt de balans op van hun leven samen. Nietsontziend vertelt hij hun verhaal vanaf het eerste begin als hij haar als 10-jarige in bomen ziet klimmen, hun puberliefde als ze 15 zijn, hoe ze elkaar na jaren weer terugvinden, 16 jaar samenleven, kinderen krijgen, tot het eind, als ze ziek wordt en sterft.

Welke universele ‘lessen’ over de liefde, leven, ziekte en dood liggen verborgen in hun verhaal, in zijn verhaal? Een verhaal met pieken en dalen, van elkaar kwijt raken en terugvinden, over omgaan met verlies, de grens tussen feit en fictie, droom en werkelijkheid, romantiek en de sleur van alledag.

Thomas Boer (1976) is acteur en schrijvend theatermaker. Hij speelde onder andere bij Het Laagland, De Wetten van Kepler, Productiehuis Brabant en De Gevangenismonologen en maakt voorstellingen over alledaagse en actuele thema’s. LARA en ik, een (half) leven samen is zijn meest persoonlijke voorstelling ooit.

Lorijn von Piekartz (1992) is gitarist en componist/ producer. Hij studeerde aan het conservatorium in Utrecht (2015), Hij was lange tijd vast bandlid van Jett Rebel en is de vaste gitarist van o.a. Maan, Shirma Rouse, Natalia (B) en Akua Naru(VS). Daarnaast speelde in en componeerde hij voor De Gevangenismonologen en Eén van ons (Christine Otten) onder regie van Kasper Kapteijn.

Concept en uitvoering: Thomas Boer
tekst: Thomas Boer en Lara Clarkson
live muziek: Lorijn von Piekartz
tekst- en regieadvies: Madeleine Matzer
Dramaturgisch advies: Céline Buren
met speciale dank aan Dion Vincken en Matzer Theaterproducties

https://www.youtube.com/watch?v=KYU2-2AEJCQ

Dinsdag 24 oktober, 20.00 uur, grote zaal

Lees verder
Kunst
26 Oktober 2023

Première: Film Spaarnrijkstraat project

Urban art project met bewoners van de Spaarnrijkstraat

Bewoners uit de Spaarnrijkstraat en een team pubermeiden uit Noord hebben samen met kunstenaars Marion van der Vegt (Rebup) en Hans Bossmann een kunstproject gemaakt in hun eigen straat. De film is een levendig verslag van het project. Feestelijke vertoning in bijzijn van bewoners en kunstenaars. Na de vertoning is er een Q&A.

Donderdag 26 oktober 19:30 uur
Toegang €5

Lees verder
LAATSTE KAARTEN / Muziek
27 Oktober 2023

Ligconcert harp

Annelies Kole speelt wegdroomstukken

Neem zelf een matje en indien gewenst dekentje mee!

De toenemende haast en stress in onze maatschappij zorgt de laatste jaren voor een opvallende tegenbeweging, een zoektocht naar plekken van rust, bewustzijn en soms meditatie. Ligconcerten en stilteconcerten zijn hiervoor heel geschikt. Al jaren zijn de ligconcerten een vaste waarde in ons programma met onverminderd veel belangstelling. Zo kan iedereen op vrijdagavond ontspannen het weekend in!

Harpiste Annelies Kole speelt op haar pedaalharp en 27-snarige therapie-harp waarmee ze rondloopt. Ze gebruikt een loopstation om lagen op te bouwen zodat ze daaroverheen kan improviseren. Daarbij gebruikt ze ook een tonguedrum  en chimes. De muziek van Remy van Kesteren bestaat uit repeterende motieven en verassende elementen. De klank van de harp in combinatie met deze stukken is ideaal om bij weg te kunnen dromen.

Vrijdag 27 oktober, 20.30 uur

Lees verder
Jeugd / Theater / UITVERKOCHT
28 Oktober 2023

De Kleine IJsbeer (2+)

10.00 uur voorstelling uitverkocht, 2e voorstelling toegevoegd!

De kleine ijsbeer van Theater Stof is gebaseerd op het boek Een ijsbeer in de tropen van Hans de Beer. Theater Stof heeft alles uit de kast gehaald om met handgemaakte poppen en een stoffen decor het verhaal van De kleine ijsbeer tot leven te wekken. Ga jij ook mee op avontuur met ijsbeer Lars? In een handgemaakt stoffen decor nemen ze je mee in dit ontroerende verhaal over vriendschap, dapper durven zijn en de kracht en schoonheid van de natuur. Lars woont met zijn vader op de Noordpool, maar op een dag breekt zijn ijsschots af en vaart Lars in zijn eentje naar de andere kant van de wereld. Hier ziet hij allemaal gekke groene planten en onbekende dieren. Hij is in de tropen! Komt hij ooit nog thuis?

Theater Stof maakt beeldend, aaibaar en muzikaal jeugdtheater voor kinderen van 2 - 8 jaar. We laten ons inspireren door de fantasie, het enthousiasme en de belevingswereld van de allerkleinsten. Theater Stof bestaat uit Mirthe van der Meulen en Sarah Strassburger. Wij gebruiken en combineren onze creatieve en pedagogische achtergrond en -opleiding bij het maken van onze voorstellingen. Na afloop van de voorstelling kunnen de kinderen vrij spelen in ons aaibare decor!

https://www.youtube.com/watch?v=TyC9zkhfrZc

Zaterdag 28 oktober, 10:30 uur

Lees verder
Jeugd / LAATSTE KAARTEN / Theater
28 Oktober 2023

De Kleine IJsbeer (2+) – Extra voorstelling

Theater Stof is terug met beroemd verhaal

Wegens grote belangstelling is een tweede voorstelling toegevoegd, nu dus om 10.00 én 11.30 uur!

De kleine ijsbeer van Theater Stof is gebaseerd op het boek Een ijsbeer in de tropen van Hans de Beer. Theater Stof heeft alles uit de kast gehaald om met handgemaakte poppen en een stoffen decor het verhaal van De kleine ijsbeer tot leven te wekken. Ga jij ook mee op avontuur met ijsbeer Lars? In een handgemaakt stoffen decor nemen ze je mee in dit ontroerende verhaal over vriendschap, dapper durven zijn en de kracht en schoonheid van de natuur. Lars woont met zijn vader op de Noordpool, maar op een dag breekt zijn ijsschots af en vaart Lars in zijn eentje naar de andere kant van de wereld. Hier ziet hij allemaal gekke groene planten en onbekende dieren. Hij is in de tropen! Komt hij ooit nog thuis?

Theater Stof maakt beeldend, aaibaar en muzikaal jeugdtheater voor kinderen van 2 - 8 jaar. We laten ons inspireren door de fantasie, het enthousiasme en de belevingswereld van de allerkleinsten. Theater Stof bestaat uit Mirthe van der Meulen en Sarah Strassburger. Wij gebruiken en combineren onze creatieve en pedagogische achtergrond en -opleiding bij het maken van onze voorstellingen. Na afloop van de voorstelling kunnen de kinderen vrij spelen in ons aaibare decor!

https://www.youtube.com/watch?v=TyC9zkhfrZc

Zaterdag 28 oktober, 10:00 en 11.30 uur

Lees verder
Meer