Aan tafel / Lezing / UITVERKOCHT
18 April 2024

Lunch & Lezing – Paviljoen Welgelegen

Voormalig conservator Gerrit Bosch over de geschiedenis

Gerrit Bosch, voormalig conservator van Paviljoen Welgelegen, geeft een lezing over Paviljoen Welgelegen. De heer Bosch was in 2008/2009 nauw betrokken bij de restauratie van dit historisch zo belangrijke pand. Met behulp van zijn kennis en afbeeldingen zal hij ons kennis laten maken met het innerlijk en uiterlijk van het gebouw.

Aan het eind van de 18de eeuw liet de Amsterdamse bankier Henry Hope (1735-1811), “Huize Welgelegen” bouwen als zijn buitenverblijf aan de rand van de Haarlemmerhout. Het neoclassicistische huis werd in de Franse tijd door Koning Lodewijk Napoleon gebruikt als één van zijn paleizen.

Sinds 1930 is Paviljoen Welgelegen de zetel van het provinciaal bestuur en daarmee in gebruik als provinciehuis van Noord-Holland. 

Vóór de presentatie wordt u getrakteerd op een heerlijke lunch (broodjes en zelfgemaakte vegetarische soep), verzorgd door de Seniorenclub Haarlem.

Donderdag 18 April, 12.00 -14.00 uur
Locatie: Verhalenhuis Haarlem

Lees verder
Film
18 April 2024

Film+ : Ida

Op zoek naar Polens verdrongen verleden

Ida is een van die films die je meer dan één keer kunt zien. Dat kan thuis natuurlijk, maar op groot doek met goed geluid is wel zo mooi. Voor de liefhebber draaien we drie klassieke films over grote levensthema's. Een kort woord vooraf van ds. Werner Pieterse scherpt onze blik. Na afloop is er voor wie wil een drankje met ontmoeting en nagesprek.

wearepublic
Gratis toegang met uw WeArePublic reservering. Kijk op wearepublic.nl

Bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. In het Polen van de jaren zestig bezoekt de jonge, devote novice Anna, op instigatie van haar moeder-overste, haar enige familielid. Haar cynische, kettingrokende tante vertelt haar dat ze niet Anna heet maar Ida. En dat ze Joods is. Om te achterhalen wat er precies is geschied, beginnen de tegenpolen aan een queeste door Polen. Het wordt een ontluisterende reis. Ida van de Britse Pool Pawel Pawlikowski is een verstild, bij tijd en wijle schokkend drama, dat niet alleen door de schitterende zwart-witfotografie en uitgebalanceerde shots herinneringen oproept aan het werk van Robert Bresson en - vooral - Carl Th. Dreyer.

https://youtu.be/412tfAWF4zw

Donderdag 18 april, 19.30 uur

Lees verder
Aan tafel / Theater / UITVERKOCHT
19 April 2024

TheaterTapas

Heerlijk 3 gangen walking dinner en 2 gangen theater

Vorig seizoen waren beide TheaterTapas avonden binnen enkele dagen uitverkocht, daarom nu opnieuw vijf avonden in Verhalenhuis Haarlem: TheaterTapas! Twee overheerlijke theatervoorstellingen om over na te praten, omlijst door een drie gangen tapasdiner (met vegetarische optie) in de vorm van een walking dinner.

Simon Verlinden, finalist bij het Amsterdams Kleinkunstfestival 2024 heet u welkom in de voorstelling ‘Graag!’

U kent hem niet. Hij u ook niet. Maar hij heet u welkom. Van harte. Want hij heeft u nodig. Omdat het op die manier gezelliger is. Omdat er al zoveel zelf moet. Omdat samen koffie drinken lekkerder is. Geraken twee bomen die naast elkaar groeien ooit uitgepraat? Hij weet het niet.

Graag! is een absurde, tragikomische rollercoastervoorstelling waarin je wordt meegezogen in het leven van Simon Verlinden. Zijn roze bril perspectief staat haaks op het cynisme van vandaag en zijn poëtische blik op de wereld maakt van het alledaagse iets betoverends. Noem hem een hopeloze romanticus of een tevredenheidsexpert, maar niet naïef. Want hij is niet naïef, hij is idealistisch.

Simon (1997) groeide op in Leuven, België, waar hij wiskundige ingenieurswetenschappen studeerde en uiteindelijk aan een doctoraat in de sterrenkunde begon. Hoewel de mysteries van het heelal hem steeds zullen interesseren, gaf het onderzoek hem geen voldoening. Hij koestert al jaren de droom om op het podium te staan en maakt met deze voorstelling zijn eerste stap: one small step for man, one giant leap for Simon Verlinden.

2e voorstelling

"NORA – een POPconcert” is een theatraal, energiek en feministisch popconcert over het losbreken uit je Poppenhuiscomplex en het op zoek gaan naar je eigen stem. “Mijn pop is zo groot gegroeid dat ze alle ruimte heeft ingenomen. En nu is er geen ruimte meer voor mij, de vrouw in mij. Dus mijn vrouw vertrekt, en ik blijf alleen achter met mijn pop.”

Het klassieke personage Nora uit “Een Poppenhuis” reclaimt the narrative in haar theatrale, eigentijdse popconcert. Met inspiratiebronnen Henrik Ibsen en Kurt Weill bezingt Nora nu haar eigen verhaal en herschrijft zo twee mannelijke bronnen naar een vrouwelijk perspectief.

Wat als het personage Nora uit 1879 in 2024 een popconcert geeft? Het repertoire van Nora gaat van een zacht poprequiem tot een pophit waarop je wil dansen in de club.

Een muziektheatervoorstelling geschreven door Daniëlle Deddens met muziek van Wijnand Gomes. De eindregie is in handen van Loulou Hameleers (lid van Club Gewalt).

Vrijdag 19 april, 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Toegang €25

Lees verder
MUZIEKHUIS023
20 April 2024

Muziekhuis023 – The winner takes it all

Met diverse bands van HIT en de Rob Acda Award in de kleine zaal

Lees verder
Muziek
21 April 2024

Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap

Voorjaarsconcert Haarlemse Harmonieën

Op zondagmiddag 21 april zal het Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap met solist Jan Willem Baljet (bariton) een bijzonder optreden geven. Centraal in het programma staan werken van Haarlemse componisten, Haarlemse tekstdichters en liederen over Haarlem. 

Nummers die onder andere gezongen worden zijn ‘Verdronken Vlinder’ van het Haarlemse duo Boudewijn de Groot/Lennaert Nijgh en het gedicht ‘Zij zag mij en groette‘ van de vroegere Haarlemse stadsdichteres Sylvia Hubers dat speciaal voor de uitvoering voor Zang en Vriendschap op muziek is gezet.  Sylvia Hubers zal, bij wijze van intermezzo, dit gedicht en nog enkele andere voordragen. 

Klassiek, pop en musicals
Naast werken met een duidelijk Haarlems signatuur, wordt muziek van Beethoven en Brahms ten gehore gebracht. U kunt bijzondere popnummers zoals It was a Very Good Year en Brothers in Arms verwachten. Bovendien worden enkele nummers uit het musicalrepertoire gezongen. Solist is de Haarlemse bariton Jan Willem Baljet, Gerrie Meijers speelt piano en orgel  en het geheel staat onder leiding van dirigent Arno Vree.

Het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap, opgericht in 1830, is een levendig koor en bestaat uit 60 zangers. In december 2023 heeft het koor nog succesvol opgetreden met het concert Musicals Unlimited in de Grote Zaal van de Phil. 

Zondag 21 april, 14.30 uur

Lees verder
Kunst / LAATSTE KAARTEN / Lezing
25 April 2024

De kleurrijke beelden van Chagall

Het Nieuwe Testament als inspiratie: schilderijen en glas in lood

De serie van drie le`ingen over Chagall wordt besloten op 25 april met schilderijen en glas in lood ramen, geïnspireerd door verhalen uit het Nieuwe Testament. Het lijkt vreemd dat een joodse kunstenaar zich inlaat met christelijke thema’s. Maar Chagall was ruimdenkend. Soms schilderde hij Jezus als gekruisigde Jood juist ook om te waarschuwen tegen antisemitisme. En soms maakte hij glas in lood ramen voor een kerk als teken van verzoening tussen jodendom en christendom. Vooral zijn ramen van de kerk in Mainz zijn adembenemend mooi. 

wearepublic
Gratis toegang met uw WeArePublic reservering. Kijk op wearepublic.nl

Dr. Kick Bras was PKN predikant, docent spiritualiteit aan de Theologische Universiteit te Kampen, hoofdredacteur van het blad Herademing en is auteur van verschillende boeken over meditatie, spiritualiteit en mystiek. Bras heeft zich verdiept in de Nederlandse mystiek en geeft workshops over meditatievormen uit de christelijke spiritualiteit, maar ook lezingen over de achtergronden van beeldende kunst en spiritualiteit zoals Van Gogh en kunststromingen uit vorige eeuwen.

Donderdag 25 april, 20.00 uur

Lees verder
CULTUURTUIN / Filosofie / LAATSTE KAARTEN / Theater
26 April 2024

La Grande Finale – Linssen & Provily

Maand van de filosofie - lichte voorstelling over de dood

Dinda Provily en Emma Linssen vormen een jong filosofisch theater-duo. Ze spelen 'La Grande Finale', een filosofische voorstelling die op zeer komische wijze licht werpt op de meest jammerlijke gebeurtenis uit het leven: onze dood. "Niet eerder zag ik een voorstelling die filosofisch, zo inhoudelijk, helder én humoristisch tegelijkertijd is", zo schreef iemand uit het publiek. Het filosofiecafé in Emmen schreef onder andere "De toeschouwer wordt bij de keel gegrepen terwijl hij lacht én aan het denken wordt gezet, en bovendien kennismaakt met het gedachtegoed van Sartre en Heidegger." 

wearepublic
Gratis toegang met uw WeArePublic reservering. Kijk op wearepublic.nl

Over La Grande Finale

Dinda en Emma staan stil bij de (on)zin van de dood. Wat is de betekenis van een leven dat eindigt? Heeft ons bestaan nog wel zin als het hoe dan ook voorbij gaat? In La Grande Finale worden twee dode filosofen, Martin Heidegger en Jean-Paul Sartre, tot leven gefantaseerd. Misschien weten zij inmiddels meer. Zoals het een spannend filosofisch duel betaamt, staan de wijsgeren uiteindelijk lijnrecht tegenover elkaar. Even, heel even zijn ze ‘akkoord’, maar na een paar shotjes Zuid-Duitse schnaps zijn ze ‘absoluut niet akkoord’. Gelukkig maar. Dwars door alle vurige argumenten van de dode mannen heen zien we twee jonge vrouwen, bezeten en begeesterd door de wijsbegeerte, op zoek naar redding voordat het eindigt. Maar alles loopt af, ook een script. Of is er nog tijd? De rollen zijn uitgespeeld, Heidegger en Sartre begraven, maar wij leven nog.

https://youtu.be/74Bt7buR43I

Vrijdag 26 april, 20.00 uur
Toegang €6 (speciaal verlaagde toegangsprijs door samenwerking Maand van de Filosofie, Cultuurtuin en Verhalenhuis Haarlem)

Lees verder
CULTUURTUIN / Film / LAATSTE KAARTEN
28 April 2024

The Duke

Charmante stumper steelt kunstwerk om de wereld te veranderen

Zondag 28 april, 19.30 uur
Toegang €6

Lees verder
CULTUURTUIN / Muziek
28 April 2024

Als de liefde niet bestond

Spearman & Booy theaterconcert. Toegang €6!

Lees verder
LAATSTE KAARTEN / Lezing
30 April 2024

Verrassend Huis te Zaanen

Schrijver Wim van Hooff over zijn nieuwste boek

Wie in Haarlem (Noord) heeft niet van het Huis te Zaanen in het Zaanenpark gehoord? Onze (groot)ouders zijn daar vast op avontuur geweest om een appeltje te pikken in de tuinen van Bredius. Velen van ons zullen in het Zaanenbos hebben gespeeld of bij de bibliotheek boeken hebben geleend. Wat weten we eigenlijk van de historie van het huis, of was het nou eerder een kasteel?

In samenwerking met
Stichting Historisch Schoten

In deze lezing over Huis te Zaanen wordt men  meegenomen naar het Schoten en Haarlem van vóór 1250 waar in de Zaanstreek onder de Heren van Zaenden de geschiedenis van ‘ons Huis te Zaanen’ is ontstaan. Vanaf die tijd ontvouwt de geschiedenis zich naar het heden en komen we in Haarlem-Noord, het oude Schoten terecht. Een uniek verhaal, dat de historie over bijna acht eeuwen Ambacht- en Huis te Zaanen samenbrengt.

Dinsdag 30 april, 15.00 en 20.00 uur

Lees verder
Lezing
30 April 2024

Verrassend Huis te Zaanen

Schrijver Wim van Hooff over zijn nieuwste boek

Wie in Haarlem (Noord) heeft niet van het Huis te Zaanen in het Zaanenpark gehoord? Onze (groot)ouders zijn daar vast op avontuur geweest om een appeltje te pikken in de tuinen van Bredius. Velen van ons zullen in het Zaanenbos hebben gespeeld of bij de bibliotheek boeken hebben geleend. Wat weten we eigenlijk van de historie van het huis, of was het nou eerder een kasteel?

In samenwerking met
Stichting Historisch Schoten

In deze lezing over Huis te Zaanen wordt men  meegenomen naar het Schoten en Haarlem van vóór 1250 waar in de Zaanstreek onder de Heren van Zaenden de geschiedenis van ‘ons Huis te Zaanen’ is ontstaan. Vanaf die tijd ontvouwt de geschiedenis zich naar het heden en komen we in Haarlem-Noord, het oude Schoten terecht. Een uniek verhaal, dat de historie over bijna acht eeuwen Ambacht- en Huis te Zaanen samenbrengt.

Dinsdag 30 april, 15.00 en 20.00 uur

Lees verder
Film / Herdenken
2 Mei 2024

Schindler’s List

Oorlogsprofiteur redde tijdens de 2e WO ruim duizend Joodse arbeiders

Prachtfilm met treffende muziek, bekroond met zeven Oscars, naar de gelijknamige roman van Thomas Keneally. De Duitse zakenman Oskar Schindler (Neeson) is een nazi die denkt een slaatje te kunnen slaan uit de oorlog door in Krakau een potten- en pannenfabriek te openen. Als werknemers zijn immers goedkope, Joodse dwangarbeiders beschikbaar. Het is Schindler aanvankelijk alleen om het geld te doen, maar als hij getuige is van een zuivering in het getto komt hij tot inkeer. Uiteindelijk gebruikt hij zijn hele vermogen om meer dan duizend Joden te redden.

Schindler’s List is in Amerika ontvangen als de beste film ooit gemaakt over de holocaust, wat twaalf Oscarnominaties opleverde. Uitbundig geprezen worden het sobere spel, het documentaire realisme en de zwart-wit fotografie. In Europa is de film veel controversiëler ontvangen. Terecht, want er zijn veel kanttekeningen te plaatsen bij Spielbergs benadering van de holocaust. Gaat de film wel over de holocaust? Of gaat hij over een geslaagde reddingsactie van een Duitser tegen het decor van de holocaust?

https://youtu.be/myD_iI_b2xc?si=ERYP-3W2imNn0WY4

Donderdag 2 mei, 19.30 uur

Lees verder
Muziek / Theater
3 Mei 2024

Frieda!

Frieda Belinfante: Verzetsstrijder, celliste, dirigente, lesbienne

Dit programma gaat over het muzikale multi-talent Frieda Belinfante (1904-1995). Tijdens de voorstelling staat alle muziek in dienst van haar levensverhaal met ondermeer muziek van Daniel Belinfante, Henriette Bosmans, Ernest Bloch, Camille Saint-Saëns, Antonin Dvořák en Fanny Mendelssohn. Daarnaast vertellen Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever uitgebreid haar verhaal, zodat de luisteraars meegenomen worden in het leven van deze ‘sterke vrouw’.

wearepublic
Gratis toegang met uw WeArePublic reservering. Kijk op wearepublic.nl

Frieda Belinfante verklaarde vlak voor haar dood dat ze ‘vijftig jaar te vroeg werd geboren’. Ze was de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Daarnaast was ze celliste, verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre (ze had o.a. een relatie met componiste Henriette Bosmans). Ze trad op in Het Concertgebouw, maar uiteindelijk werd haar carrière gedwarsboomd door de Tweede Wereldoorlog. Ze werd – als dochter van een joodse vader – zeer actief in het verzet. Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog o.a. één van de initiatiefnemers van de explosie op het Bevolkingsregister in Amsterdam en vervalste vele persoonsbewijzen. Ze vlucht uiteindelijk via Zwitserland naar Amerika, waar ze de Amerikaanse nationaliteit aanneemt. Ze was in Nederland bevriend met o.a. kunstenaars Willem Sandberg, Gerrit Jan van der Veen, Willem Arondéus en Melle Oldeboerrigter, musici Rosa Spier, Hans Schouwman, Sem Dresden en Jo Feltkamp. Velen van haar collega-kunstenaars overleefden de oorlog niet… Ze wordt in Amerika een zeer succesvolle dirigente en richt haar eigen orkest op, waarmee ze vele concerten geeft. Daarnaast wordt ze daar een veelgevraagd muziekdocente.

Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever verkennen de grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen waarin muziek in een breder kader wordt geplaatst. Tijdens de concerten vertellen ze daarom uitvoerig over de muziek. Afgelopen jaren maakte het duo o.a. Vertelconcerten over 'Jeroen Bosch', 'Het einde van de Eerste Wereldoorlog' en 'Suzanne Leenhoff, de vrouw van Edouard Manet’. 

Oihana en Lineke werkten samen met o.a. musici van De Nationale Opera, het Radio Filharmonisch Orkest, dansers, acteurs en vertellers. Zij spelen hun programma's door heel Nederland en daarbuiten. Tevens besteedt ook Radio 4 regelmatig aandacht aan hun bijzondere programma's. 

https://youtu.be/nks6T6MwI7k

Vrijdag 3 mei, 20.00 uur
Toegang €
13

Lees verder
Overdag / Verhaal
4 Mei 2024

Open Joodse Huizen

Huizen van Verzet in Haarlem, Jan de Roos vertelt

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet wil de verhalen vertellen en levend houden over mensen die in WOII slachtoffer van de naziterreur werden. Omdat ze Jood waren, of verzetsstrijder, of…
Op 4 mei vertellen nabestaanden, getuigen van toen of mensen die zich verbonden voelen met de slachtoffers. In of nabij het huis van waaruit ze hun dood tegemoet gingen ontstaat een extra tastbare dimensie. 

Een eerbetoon aan Liesje Prins en haar helpster Lyda Reijer, en door hen aan álle slachtoffers van de naziterreur. Auteur Jan de Roos vertelt aan de hand van foto's een toegankelijk verhaal verhaal, ook zeer geschikt voor kinderen.

Voordat zij verraden werden, hadden de Joodse ouders van de vijffarige Liesje Prins uit Amsterdam haar op de Atjehstraat ondergebracht, waar het meisje liefdevol werd verzorgd door muzieklerares Lyda Reijer. Het verhaal speelt zich niet alleen in Haarlem af maar ook in Amsterdam, het Gooi, Zaltbommel en bij Lyda’s zus Rie en haar man Jo van der Voort die in Tilburg hielpen bij de onderduik. Totdat Jodenjagers een inval deden, met dramatische gevolgen...Jan heeft in het buitenland familieleden van zowel Lyda als Liesje kunnen vinden en een boekje over hen geschreven. Ontroerend is dat hij kon putten uit het babyboek van Liesje, gemaakt door haar moeder, nu in het Jewish Museum van Sydney, Australië.

Zaterdag 4 mei, 13.30 uur
Gratis toegang, reserveren noodzakelijk

Lees verder
Overdag / Verhaal
4 Mei 2024

Open Joodse Huizen

Huizen van Verzet in Haarlem, Ron Huijboom vertelt

De oorlog is nog geen verleden tijd. Hoe was het voor jou als kind, als je ouders onderduikkinderen in huis hadden en de Duitsers in het gebouw ertegenover zaten? Dat was hier om de hoek het geval, waar de twee tienerzoons Max en Eddie van juwelier Cohen van het Houtplein door de ouders van de toen kleine Ron Huijboom (1940) in huis waren genomen.

Ron vertelt hoe dat in die tijd ging. Hoe er gezorgd werd dat hij als kind de onderduikers niet per ongeluk kon verraden. Welke opofferingen zijn ouders zich oplegden om te voorkomen dat ze ontdekt konden worden. De beide jongens overleefden de oorlog daardoor, in tegenstelling tot hun vader (vergast in Auschwitz) en hun moeder en zusje (aan typhus bezweken in Bergen- Belsen).

Zaterdag 4 mei, 15.00 uur
Gratis toegang, reserveren noodzakelijk

Lees verder
Muziek
8 Mei 2024

Gratis concert Ricciotti Ensemble

Een avond live symfonische muziek voor iedereen toegankelijk

Het straatsymfonieorkest Ricciotti Ensemble is er voor alle mensen en brengt muziek waar en wanneer dat maar kan in een avondvullend concert, gratis! Zij vinden dat het kunnen luisteren naar live symfonische muziek voor iedereen toegankelijk moet zijn omdat we weten wat muziek kan doen met mensen. Muziek verbindt, maakt je vrij, kan je raken, doet je bewegen, nadenken en voelen. Muziek brengt mooie dingen teweeg in een samenleving en het zit in het DNA van ons orkest om proactief het mooiste en breedste repertoire te laten horen op locaties waar mensen wonen, werken en ontspannen. 

Daarom speelt het Ricciotti ensemble overal en voor iedereen symfonische muziek op straat, in het asielzoekerscentrum, in verzorg- en verpleeghuizen, in het vliegtuig of de gevangenis, maar ook in het buitenland en nu dus ook gratis in Verhalenhuis Haarlem! Het Ricciotti ensemble bestaat uit 43 jonge enthousiaste professionele en amateurmusici.

Bas Wiegers studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Freiburg. Na een succesvolle carrière als violist heeft hij zich in de loop der jaren als dirigent ontwikkeld.
Hij is vaste gast bij het Weense ensemble Klangforum Wien en leidde daarnaast vele ensembles and orkesten in het binnen- en buitenland, waaronder het Rotterdams Filharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, WDR Symphonieorchester Köln, Het Gelders Orkest, philharmonie zuidnederland, Noord Nederlands Orkest, Britten Sinfonia, Athens State Orchestra, Estonian National Symphony, Asko|Schönberg, MusikFabrik en Ensemble Modern.

https://youtu.be/0yXI8dCZHMg?si=tUv5UIrkuQHmZW7V

Woensdag 8 mei, 20.00 uur
Toegang gratis, reserveren noodzakelijk

Lees verder
Film
11 Mei 2024

Golda

Onconventioneel portret van een ijzeren, maar ook menselijke vrouw

Psychologisch drama over Golda Meir tijdens de Jom Kipoer-oorlog van 1973, waarin de kijker als het ware in het belegerde hoofd van de Israëlische premier wordt geplaatst. Israëls ‘Iron Lady’ stond destijds namelijk onder hoogspanning, want het Israëlische leger had zich laten verrassen door Egypte en Syrië, en bij de kettingrokende Golda was bovendien kanker geconstateerd.

Het bescheiden budget van deze film, die zich vooral in kantoren en bunkers afspeelt, valt iets te veel op, maar de Britse actrice Helen Mirren is fantastisch als de eigenzinnige Meir. Het camerawerk is van Nederlander Jasper Wolf (Monos).

Verenigd Koninkrijk/​Verenigde Staten 2023. Biografie van Guy Nattiv. Met o.a. Helen Mirren, Camille Cottin, Ed Stoppard, Liev Schreiber en Ellie Piercy.

https://youtu.be/zGrgxjvD77w

Zaterdag 11 mei, 20.00 uur

Lees verder
Muziek
12 Mei 2024

Haarlems Koor Lokaal – Les Yeux de ma mère

Moederdag concert met werken van Haydn, Elgar en Sullivan

Franz Joseph Haydn begon zijn componisten carrière in 1761 aan het beroemde Habsburgse hof in dienst van vorst Esterhàzy en werkte rond 1795 als zelfstandig componist in Londen. In Wenen componeerde hij de beroemde Orgelmis voor koor, sopraan-soliste en een klein ensemble dat bestond uit 2 violen, 1 cello en een orgel. De piano canzonette die hij eind van de 18e eeuw in Londen schreef werd in de 19e eeuw gebruikt als begeleiding voor een werelds lied dat klonk in de Victoriaanse theaters.

Met deze twee gezichten van  Haydn begint het concert van Koor Lokaal. Na de pauze een collage van stijlen waarin we natuurlijk met een knipoog met Arno Hintjens’ Les Yeux de Ma Mère moederdag niet vergeten. 

Isabel Houtmortels, sopraan

Leonoor van der Merwe en Maartje Rosmulder, viool

Hidde Marsman, cello

Willem Stroman, orgel

Simon van Prooijen, piano

o.l.v. Matthijs Broers

Zondag 12 mei, 15.00 uur

Toegang €8/€16 (aan de zaal € 19)

Lees verder
LAATSTE KAARTEN / Literair / Workshop
13 Mei 2024

Schrijven over… vuur in je leven

Onderzoek schrijvend de elementen van je leven

Iedereen heeft verhalen over zijn leven. Die verhalen intrigeren. Ze gaan over hoe je naar het leven kijkt, over hoe toevalligheden je levenspad bepalen, of over wat je zomaar kan overkomen en hoe je daar vervolgens mee omgaat. Dit seizoen kun je autobiografisch schrijven met schrijfcoach Susanne Gijsbers over de elementen van je leven: Aarde, water, lucht en vuur.

De elementen aarde, water en lucht waren eerder dit seizoen al aan de beurt, als laatste is in blok 4: Vuur aan de beurt.

Het vierde element is vuur. Wat zet jou in vuur en vlam? Welke richting wil jij op of ben je opgegaan? Hier gaat het over doen. Over jouw sturende ‘ik’ dat dingen mogelijk maakt. Het ik dat bewuste keuzes maakt in het leven en ergens voor opstaat. Het gaat over je leven in eigen hand nemen en de verantwoordelijkheid voor je daden erkennen. Je schrijft over keerpunten, over levensthema’s en je krijgt meer zicht op je eigen kompas.

Over Susanne Gijsbers

Na haar studie (communicatiewetenschap UvA) is Susanne als redacteur en later als freelance tekstschrijver en journalist gaan werken voor verschillende bladen. Portretten en levensverhalen, dat werd haar terrein. Later volgde ze een opleiding tot biografisch coach. Nu schrijft ze met groepen en individuen. Daarbij staat de eigen biografie als bron voor zelfonderzoek centraal.

Maandag 13, 27 mei en 10 juni 13.30-16.00 uur
Toegang €
60

Lees verder
Filosofie / Lezing
14 Mei 2024

Filosofie café – Schokeffecten bij klimaatverandering

Wouter Kusters - filosoof over shock, paniek en optimisme

Wat gebeurt er als de toestand van de wereld echt tot je doordringt? Als je je volledig bewust bent van de immense dreigingen van klimaatverandering en ecologische destructie? Hoe kan je dan nog rustig slapen? Wat zeg je tegen je (klein)kinderen? Wie roep je ter verantwoording?

In Schokeffecten laat Wouter Kusters zien hoe hijzelf reageerde toen hij besefte hoe diep we in de problemen zitten. Hij analyseert mogelijke reacties van shock, paniek en angst tot berusting, vertrouwen en zelfs optimisme. Hoe kunnen we uit het verblindende licht van de dreigende ondergang ontsnappen, zonder dat we onze ogen ervoor sluiten? Hoe houden we ons geestelijk staande? Wat kunnen en moeten we denken? Is er nog wel filosofie mogelijk?

Uiteindelijk biedt Kusters perspectief. De eerste alarmschok leidt tot duurzaam alarmisme, en blinde paniek wordt filosofische paniek. Het is tijd voor verantwoordelijkheid.

Wouter Kusters is filosoof, taalwetenschapper en schrijver. Zijn debuutboek Pure waanzin werd bekroond met de Van Helsdingenprijs en de Socrates Wisselbeker. Tien jaar later won hij opnieuw de Socrates Wisselbeker met Filosofie van de waanzin, dat ook internationaal veel succes heeft met vertalingen naar het Engels, Chinees en Arabisch.

Dinsdag 14 mei, 20.00 uur, kleine zaal
Toegang €10

Lees verder
Aan tafel / Lezing
16 Mei 2024

Lunch & lezing – Onze unieke duinen

Uniek landschap in onze achtertuin

De serie ‘Lunch & …’ wordt georganiseerd met Seniorenclub Haarlem. Iedere maand is er een lunch gevolgd door een interessante lezing of leuk optreden. Voor de presentatie wordt u getrakteerd op een heerlijke lunch (broodjes en zelfgemaakte vegetarische soep).

Wadden, Schiermonnikoog, stuivende duinen, helm, helmgras

U heeft vast wel eens een duinwandeling gemaakt en zich afgevraagd hoe dit in de wereld unieke landschap nu precies in 'onze achtertuin' terecht is gekomen. Hoe ontstaan duinen, hoe kunnen we ze behouden en wat zien wij niet wat de duinwachter wel ziet?

Marc Janssen, directeur stichting Duinbehoud (een onafhankelijke landelijke organisatie voor de bescherming van de duinen), vertelt over het natuurbeheer in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland:
het stoppen van de waterwinning met herstel van vochtige duinvalleien, het graven van gaten in de zeereep in het kader van dynamisch kustbeheer, het afplaggen van duingebieden ter bestrijding van de Amerikaanse vogelkers en de noodzaak van begrazing vanwege de stikstofdepositie. Hierbij worden beelden van bijzondere planten en dieren in het duingebied vertoond.

Donderdag 16 mei, 12.00-14.00 uur
Toegang €9,50

Lees verder
Film
16 Mei 2024

Le meraviglie

Dromerig-realistisch Italiaans drama

Deze Italiaanse film van Alice Rohrwacher gaat over een imkerfamilie in het prachtige Umbrië die een geïsoleerd bestaan erop naleven totdat een televisieploeg neerstrijkt op het platteland. Ze zijn voor hun realityshow op zoek naar een authentieke familie. Voor de oudste van de zussen gaat een hele nieuwe wonderlijke wereld open.

In samenwerking met
Dante Alighieri

Persoonlijke, maar volgens schrijver/regisseur Rohrwacher niet autobiografische film over de rol van het landschap, de landbouw en de tradities. Met als middelpunt de jonge, debuterende actrice Maria Alexandra Lungu als oudste dochter Gelsomina, die ondanks haar twaalf jaren de meest volwassene van het gezin is. Winnaar van de Grand Prix (zeg maar: de op een na beste film) op het filmfestival van Cannes in 2014.

https://youtu.be/Taix4zMVF1E

Donderdag 16 mei, 19.30 uur

Lees verder
LAATSTE KAARTEN / Muziek
17 Mei 2024

Chansons met Annemarie Brijder

Annemarie zingt over alles wat ze niet snapt

Van de voordelen van biologische groenten tot de economische crisis, en van de liefde tot de dood. Annemarie zingt over alles wat ze niet snapt. Met haar ontwapenende chansons – in Nederlands en Frans – doet ze opgewekt pogingen de wereld een beetje beter te begrijpen. Met humor, lichtheid en hier en daar een felle uithaal neemt ze haar publiek mee in haar zoektocht.

Annemarie Brijder, singer-songwriter (van oorsprong bioloog), treedt afwisselend op in Nederland en Frankrijk. Ze staat met haar deels Franstalige, deels Nederlandstalige liedjesvoorstelling in verschillende theaters en op poëziepodia. In 2019 won ze de Aanmoedigingsprijs van het Utrechts Kleinkunst Festival.

In Frankrijk speelde zij onder meer op chansonfestival Les Nuits du Chat in Montpellier en verzorgde zij het voorprogramma van chansonnier Yves Duteil in Vauvert. En nu is ze hier, bij ons in Het Verhalenhuis!

In samenwerking met Alliance Française Kennemerland. 

https://www.youtube.com/watch?v=YCldd3bxLkA&t=27s

Vrijdag 17 mei, 20.00 uur

Lees verder
Film
18 Mei 2024

The Salt of the Earth

Een portret van de wereldwijd gerenommeerde fotograaf Sebastião Salgado

Fraai vormgegeven documentaire over Braziliaanse sociaal fotograaf Sebastião Salgado, die wereldberoemd werd met omvangrijke projecten als Workers en Migrations. In de documentaire zien we Salgado, die zelf alleen in zwart-wit fotografeerde, afwisselend in kleur en zwart-wit. In kleur wanneer hij voor zijn nieuwste fotoproject Genesis de wereld over reist en wordt gefilmd door zoon Juliano. In zwart-wit wanneer hij tegen Wenders vertelt over zijn eerdere werk, waarin vooral het menselijk lijden centraal staat. Salgado kon die ellende op zeker moment niet langer aanzien en zocht troost in de natuur. Voor Genesis fotografeerde hij louter ongerepte natuur.

Wim Wenders: "Salgado was iemand die een belangrijke baan als econoom opgaf en opnieuw begon. Omdat hij niet naar de wereld wilde kijken aan de hand van getallen en grafieken. Hij was niet geïnteresseerd in de economie van een land, maar in de mensen. Dat lijkt me wel een belangrijke boodschap voor de mensen van nu. En hij was geen toerist, hè. Hij vliegt niet ergens naartoe, neemt dan een paar foto’s en vliegt weer terug. Hij blijft daar. Hij is tijdens de genocide verschillende keren naar Rwanda geweest en zat daar maandenlang. Zijn vrouw wist niet eens of hij nog leefde. Deze man had het recht om daar foto’s te maken. Hij leefde ze."

https://youtu.be/BIw1xPI5y9A

Zaterdag 18 mei, 20.00 uur

Lees verder
Film
19 Mei 2024

Past lives

Twee Oscar nominaties! Tedere en wijze film over verbondenheid

Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York. 

In haar debuut onderzoekt toneelschrijver Celine Song noties van het lot, de liefde, en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn. De film Past Lives werd daarmee de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance eerder dit jaar, wordt door velen één van de beste films van 2023 genoemd en maakte kans op de Oscar voor Beste Film en voor Beste Originele Scenario.

https://youtu.be/-nhxUqGFaAo

Zondag 19 mei, 19.30 uur

Lees verder
Lezing / Muziek
21 Mei 2024

Verhalen uit de wereld van pleegzorg

Drie verhalen, drie betrokkenen, één muzikante

Er wordt veel geschreven en gezegd over jeugd- en pleegzorg in de media en iedereen vindt er wel iets van. En waarom zou je ook eigenlijk een beschadigd kind in huis nemen? Maar hoe kijken de mensen er tegenaan die zelf in een pleeggezin hebben gezeten of pleegouder zijn?

Een volwassen pleegkind, een moeder en een pleegmoeder vertellen hun levensverhaal. Hoe heeft het leven deze mensen gevormd, wat heeft pleegzorg betekent in hun leven en waar staan ze vandaag?

Singer-songwriter Noraly Hendriks speelt een aantal nummers die de verhalen prachtig illustreren.

 Voor iedereen die meer wilt weten over pleegzorg of die van een mooi levensverhaal houdt.

Dinsdag 21 mei, 20.00 uur, kleine zaal

Lees verder
Muziek / UITVERKOCHT
24 Mei 2024

Ampzing speelt Robert Long – 5e allerlaatste concert!

En... wederom zijn mooiste liedjes

De vier concerten van Ampzing waren vliegensvlug uitverkocht, en daarom is besloten toch nog een vijfde en laatste concertdatum aan toe te voegen op zondag 24 mei! Tijdens de huidige optredens van het Ampzing Genootschap eren zij hun muzikale voorbeelden. Ditmaal is Robert Long (1943-2006) aan de beurt. Het programma van deze avond bestaat uit eigen werk en liedjes van Robert Long.

Het Ampzing Genootschap is inmiddels 25 jaar een begrip in Haarlem en ver daarbuiten. Deze groep Haarlemmers zet zich in voor de Nederlandse taal en strijdt tegen overbodige Engelse leenwoorden. De Ampzingers doen dit op luchtige wijze met boeken, radioprogramma's, geluidsdragers, optredens (in Nederland en Vlaanderen), standbeelden, illustraties en muziek.

Het Ampzing Genootschap maakt eigen liedjes die ook door andere artiesten worden gespeeld. Zo werden er liedjes opgenomen door Rob de Nijs en Boudewijn de Groot. Bij de Grote of st. Bavo staat een borstbeeld van Samuel Ampzing. Gemaakt door het Ampzing Genootschap.

Het Ampzing Genootschap bestaat uit: Henny Leeflang, Joost Mulder, Fons Stam, Maarten Brock, Henk Tijbosch, Alain Timmers en Eric J. Coolen. Meer informatie op www.ampzing.nl

Vrijdag 24 mei, 20.00 uur, kleine zaal
Toegang € 15 regulier of € 20,00 incl. poster + set 5 bierviltjes van illustrator Eric Coolen

Lees verder
CULTUURTUIN / Theater
25 Mei 2024

Cultuurtuin Comedy Night

Een avond vol stand-up comedy

Alinea 1

Alinea 2

Zaterdag 25 mei, 20.00 uur
Toegang € 6

Lees verder
Jeugd / Theater
26 Mei 2024

Rat van avontuur (4+)

Rat van avontuur (4+)

Zondag 26 mei, 14.00 uur
Toegang € 6,00

Lees verder
CULTUURTUIN / Muziek
26 Mei 2024

Francisco’s Fleet & Maria Masur

Double Bill concert van topmusici uit Noord!

Zondag 26 mei, 16.00 uur
Toegang € 6

Lees verder
Meer