Jeugdfilm

Film
1 September 2024

Ezra

Autistische jongen, speelbal tussen gescheiden ouders

Het Amerikaanse komische drama Ezra is genoemd naar de autistische jongen die de speelbal wordt van een twist tussen zijn ouders en de autoriteiten. Ezra is een fijngevoelige jongen die gewoon een beetje bijzondere aandacht nodig heeft. Hij kan niet tegen heftige prikkels of tegen fysieke aanraking. Ezra's vader Max probeert zijn brood te verdienen als stand-upper waarbij hij regelmatig hulp krijgt van zijn zoon. 

Max leeft gescheiden van Ezra's moeder en woont bij zijn vader met wie hij een ingewikkelde relatie onderhoudt. Wanneer Max met zijn ex en Ezra bij de dokter belandt loopt het bezoek uit de hand. Max heeft het opmerkelijke vermogen om overal een puinhoop van te maken. In de nasleep van de gebeurtenissen bij de dokter neemt Max een rigoureus besluit met dramatische gevolgen, waarbij ook nog eens een professioneel buitenkansje een rol dreigt te gaan spelen.

De vader van Max wordt gespeeld door Robert De Niro die lange tijd op de automatische piloot lijkt te acteren door een mopperige eigengereide vader neer te zetten. Tijdens een sleutelscène wordt echter duidelijk dat het gemakzuchtig overkomende acteerwerk eigenlijk heel vakkundig is. De meeste lof valt echter te beurt aan de jonge acteur die de jonge titelrol invult. De vijftienjarige debutant is zelf gediagnosticeerd met autisme en zet een razendknappe naturelle prestatie neer.

Verenigde Staten 2023. Komedie van Tony Goldwyn. Met o.a. Bobby Cannavale, Whoopi Goldberg, Rose Byrne, Willem A. Fitzgerald, Robert De Niro en Rainn Wilson.

https://youtu.be/_HV26mKageo?si=zB-cjvjzkC-2F1tk

Zondag 1 september, 15.00 uur

Lees verder
Filosofie / Lezing
3 September 2024

Filosofie café – Spelen met waarden

Erasmus, Spinoza en dat wat ons bindt, door Ronald van Raak

Ronald van Raak gaat te rade bij de twee grootste filosofen uit de Nederlandse geschiedenis. Erasmus en Spinoza zijn filosofen die in ons land lang werden gehaat, om vervolgens te worden vereerd. Denkers die in weinig opzichten met elkaar te vergelijken zijn, maar toch beiden symbolen werden van vrijheid en tolerantie. Erasmus hield tijdgenoten een morele spiegel voor in de Lof der Zotheid (1511). Spinoza beschreef in zijn Ethica (1677) een uitdagende morele filosofie.

In Spelen met waarden, betalen met gedachten onderzoekt Ronald van Raak hoe het denken van Erasmus en Spinoza tot stand kwam en welke waarden eraan ten grondslag lagen. Hij vertelt hoe hun denkbeelden door de tijd heen werden gebruikt en wat hun filosofie kan betekenen in het huidige debat over de vraag wat ons nog met elkaar verbindt.

Fragment

‘Volgens Erasmus kunnen gedeelde waarden niet van buitenaf worden opgelegd, maar moeten deze uit de mensen zélf komen. Hij wierp de vraag op hoe de maatschappij burgers in staat kon stellen om zichzelf moreel te ontwikkelen, om op deze manier inzicht te krijgen in de verplichtingen die we hebben tegenover elkaar. Voor Erasmus staat of valt een vrije samenleving met de vrijheid die we aan anderen gunnen.’ 

Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en is als raadslid verbonden aan de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).

Dinsdag 3 september, 20.00 uur

Lees verder
Film
6 September 2024

One Life 

De redding van 600 kinderen uit de handen van de nazi's

Indrukwekkende biografiefilm over Sir Nicholas Winton (briljant gespeeld door Anthony Hopkins), een Britse beurshandelaar die aan de vooravond van WO II honderden Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s wist te houden. Per trein vervoerden hij en zijn team de kinderen vanuit Centraal-Europa naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze een veilig nieuw thuis kregen. We volgen de hoogbejaarde Winton in de jaren tachtig, en in flashbacks tijdens de oorlogsjaren.

One Life is ontroerend gespeeld door Anthony Hopkins en laat treffend zien wat voor bureaucratische megaklus het was die van Winton een oorlogsheld maakte.

One Life isvertolkt door Anthony Hopkins (The Two Popes, The Father, The Silence of the Lambs), Helena Bonham Carter (The Crown, de Harry Potter-films, Sweeney Todd), Johnny Flynn (Emma, Beast) en Sir Jonathan Pryce (The Two Popes, The Wife).

https://youtu.be/eF5QJgrUuMM?si=YfD-yBTHPDkLWiLB

Vrijdag 6 september, 20.00 uur

Lees verder
Film / Muziek
8 September 2024

Klanken van Oorsprong – Poekoel Teroes!

Dé documentaire over Nederlands-Indische muziek

Regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions) toont in haar nieuwe documentaire Klanken van Oorsprong het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond. Samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders moesten zij tussen 1945 en 1962 gedwongen terug naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland.

Nederlands-Indische bands als “The Tielman Brothers” en “The Crazy Rockers” vinden direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.

Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen, hebben ze ook veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

The Blue Diamonds

Mozaïek van verhalen

Deze muzikale documentaire gaat over de belangrijke rol die deze artiesten speelden in de Nederlandse popmuziek. Het is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden en de herkomst van de geportretteerden. Afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal uit het koloniale tijdperk.

Ook in Verhalenhuis Haarlem:
Zondag 15 september - Books on Tour
Een evenement met drie bekende en minder bekende schrijvers en een optreden van Bintangs gitarist Johnny Laporte!

https://youtu.be/TeOv6izmnfM?si=chPl3TRlYMYmtdmY

8 september, 15.00 uur

Lees verder
Filosofie / Lezing
10 September 2024

Filosofie café – De filosofie achter horror

Dimitri Goossens over de relatie tussen doodsbesef, kunst en cultuur, en religie

Van Dr. Frankenstein en Dracula tot The Walking Dead en The Last of Us – vanaf zijn ontstaan in de romantiek tot op de dag van vandaag is horror mateloos populair. Angstaanjagende monsters en choquerende beelden blijven generaties kijkers boeien. Maar wat is er zo intrigerend aan deze ogenschijnlijk platte vorm van vermaak? Is er een diepere betekenis te ontwaren in de bloederige wereld van slashers, shock en gore?

Volgens de Vlaamse filosoof Dimitri Goossens valt in horror de hartslag van de menselijke conditie te beluisteren. Hij beschrijft waar het genre vandaan komt en legt uit waarom het ons blijft achtervolgen en fascineren. Aan de hand van filosofen als Bataille, Nietzsche, Kristeva en Foucault verkent Goossens de horror onder het bed van onze westerse cultuur. Daar opent zich een afgrond waarin de dood, monsters, het abjecte en de walging zich ongemakkelijk aan ons opdringen. Zo houdt horror ons een duistere spiegel voor, waarin beelden van het onmenselijke ons nieuwe en verhelderende inzichten bieden in ons mens-zijn en onze sterfelijkheid.

Dimitri Goossens is filosoof en historicus. Hij is als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen doodsbesef, kunst en cultuur, en religie. Hij verkent daarbij noties als transgressie, het sublieme en het abjecte. Als de ‘horrorprofessor’ is hij een veelgevraagde gast in de media en komt hij nu ook eenmalig naar Verhalenhuis Haarlem!

Dinsdag 10 september, 20.00 uur

Lees verder
Lezing
12 September 2024

Dante Alighieri – De Italiaanse Prinses

Het rusteloze leven van Marianne van Oranje-Nassau

De Italiaanse prinses is het verhaal van het verzwegen leven van een
vrijgevochten prinses, Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883). Ze trouwt op
twintigjarige leeftijd, maar vlucht al snel naar Italië (Ischia, Napels, Rome) en koopt aan het Lago di Como een villa. 

Deze avond wordt georganiseerd door de SOCIETÀ DANTE ALEGHIERI Comitato di Haarlem

Als ontdekt wordt dat ze een affaire heeft met haar koetsier barst de bom. Na vele omzwervingen betrekt ze Villa Celimontana in Rome, die ze omtovert tot een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars.

Deze lezing wordt verzorgd door Willemijn van Dijk.

Donderdag 12 september, 20.00 uur
Toegang €
11,50 Zitplaats niet-leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)
€4,50 Zitplaats leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)

Lees verder
Jeugd / Theater
15 September 2024

De Kleine Prins (6+) – Theatergroep HoutjeTouwtje

Kijken met je hart

Theatergroep HoutjeTouwtje speelde ondermeer de Vos en Haas theaterstukken in een altijd uitverkocht Verhalenhuis Haarlem. Bij het Open Huis is hun nieuwste voorstelling te zien: De Kleine Prins. 

Een vliegtuigje stort neer in de woestijn en de piloot, amper bekomen van de val, kijkt recht in de ogen van de Kleine Prins, die hem vraagt: ‘Toe, teken een schaap voor me?’ Zo start een reis met de Kleine Prins door zijn wondere wereld vol onbegrijpelijke volwassenen, een Slang en een Vos en natuurlijk: Zijn geliefde Roos, die hij achterliet, maar die hij nu terug moet vinden. We leren over de ware betekenis van vriendschap en dat je de werkelijkheid alleen goed kan zien als je durft te kijken met je hart.

Op hun eigenzinnige wijze hebben de mannen van Houtjetouwtje een heerlijke, uitvergrote kijkdoos gecreëerd waarin een wereld in- en uitschuift die letterlijk van bordkarton is gemaakt. Deze frisse kijk op de klassieke poppenkast is wederom van eigen hand, net als de poppen en de muziek, die dit keer live wordt uitgevoerd. Een eigentijdse bewerking van het bekende boek van Antoine de Saint-Exupéry.

https://vimeo.com/683739474

Zondag 15 september, 14.00 uur

Lees verder
Film
15 September 2024

De Terugreis

Een reis om nooit te vergeten

Na Rocco & Sjuul en Neem me mee is 'De terugreis' al de derde bitterzoete seniorenkomedie in een paar maanden tijd. Centraal staan de nurkse Jaap (Van Waardenberg) en de dementerende Maartje (Breederveld), die al zo’n vijftig jaar samen zijn en nog één laatste autoreis naar Spanje ondernemen.

Daarbij worstelen ze met een papieren landkaart, draaien ze oude bandjes van Radio Veronica en staren ze vol onbegrip naar de sushi in een wegrestaurant. Een tikje neerbuigend wel, zo’n wereldvreemde verbeelding van hedendaagse zeventigers. Toch een mooie film, vooral dankzij de sympathieke acteurs.

Nederland/​België 2024. Drama van Jelle de Jonge. Met o.a. Leny Breederveld, Martin van Waardenberg, Ivan Pecnik, Janni Goslinga en Trudy de Jong.

https://youtu.be/FzzGsDz2G-g?si=qkl-LFtn8DRhWe90

Zondag 15 sept, 19.30 uur

Lees verder
Lezing
19 September 2024

Lunch & Lezing: Imker Pim Lemmers

Over bijen, honing, imkers en ongewenste gasten als wespen en horzels

Pim Lemmers is één van Nederlands bekendste imkers. Vanuit Haarlem verzorgt hij bijenkasten van Den Haag tot Alkmaar. Zo heeft Pim bijenvolken op het Catshuis, paleis Noordeinde en op het dak van de Tweede Kamer staan. In Kennemerland staan de bijen op het dak van het stadhuis van Haarlem, het raadhuis van Heemstede en in de tuin van de Provincie Noord-Holland. Hij verzorgt ook al vele jaren de bijen op het Thijsseshof in Bloemendaal.

Kortom: een imker met grote liefde, passie en respect voor de natuur en de bijen. Met met al ruim 35 jaar ervaring vertelt hij bevlogen over (wilde) bijen en hun rol in de natuur. Dit verhaal mag je niet missen. Last van een wespennest of horzels? Bel Pim en hij komt de ongewenste gasten weghalen.

Voor de lezing serveert de Seniorenclub Haarlem u een lekkere lunch met broodjes, soep en een drankje.

Donderdag 19 september, 12.00-14.00 uur

Lees verder
Lezing / Muziek
19 September 2024

Verhalen uit de wereld van pleegzorg

Drie verhalen, drie betrokkenen, één muzikante

Er wordt veel geschreven en gezegd over jeugd- en pleegzorg in de media en iedereen vindt er wel iets van. En waarom zou je ook eigenlijk een beschadigd kind in huis nemen? Maar hoe kijken de mensen er tegenaan die zelf in een pleeggezin hebben gezeten of pleegouder zijn?

Een volwassen pleegkind, een moeder en een pleegmoeder vertellen hun levensverhaal. Hoe heeft het leven deze mensen gevormd, wat heeft pleegzorg betekent in hun leven en waar staan ze vandaag?

Singer-songwriter Noraly Hendriks speelt een aantal nummers die de verhalen prachtig illustreren.

 Voor iedereen die meer wilt weten over pleegzorg of die van een mooi levensverhaal houdt.

Donderdag 19 september, 20.00 uur, kleine zaal

Lees verder
Film
20 September 2024

Bonnard, Pierre et Marthe  

Romantisch drama over de Franse schilder Pierre Bonnard

Als de schilder Pierre Bonnard op een dag de raadselachtige Marthe ontmoet, is hij op slag verliefd. Onafscheidelijk vanaf de eerste minuut verruilt het stel al snel de kleine Parijse studio voor een groot, afgelegen huis langs de Seine waar Pierre volop kan schilderen. Zijn kunstzinnige vriendengroep heeft echter zijn bedenkingen bij deze nieuwe muze, die de carrière van Pierre weleens in de weg kan zitten. Ondertussen blijft Bonnard in contact met het leven in de stad en zijn vrienden zoals schilder Monet en de rijke kunstliefhebster Misia Godebska. Het idyllische leven verandert wanneer hij de jonge kunststudente Renée ontmoet; een ontmoeting die Marthe ertoe drijft haar lot in eigen handen te nemen.

Alliance Française Kennemerland
In samenwerking met Alliance Française Kennemerland

Bonnard, Pierre et Marthe is een romantisch drama over de Franse schilder Pierre Bonnard en zijn grote muze Marthe, die op meer dan een derde van zijn werken staat afgebeeld. De film van regisseur Martin Provost (Séraphine) ging in première op het Filmfestival van Cannes en ontving internationaal veel lof voor het schilderachtige kleurgebruik en de sterke vertolkingen van Cécile de France en Vincent Macaigne.

https://youtu.be/O6K3nYGTVu4?si=EHbGquhvIN2HUFtf

Vrijdag 20 september, 20.00 uur

Lees verder
Muziek / Theater
22 September 2024

Molo Uku

Theatrale vertelling over de Molukse cultuur en geschiedenis

De voorstelling Molo Uku laat de rol zien die de Molukken in de ontstaansgeschiedenis van Nederland heeft gehad. De middag bestaat uit drie delen die elk een uniek perspectief bieden op de geschiedenis en cultuur van de Molukken:
Hoe ik Molukker werd - Een persoonlijke monoloog van Erno Pickee over zijn ontdekking van zijn Molukse roots. 
Molo Uku - Een theatrale presentatie van een deel van de graphic novel, waarin de aankomst van de VOC op de Molukken wordt beschreven. Tijdens deze scène wordt het publiek getrakteerd op een Molukse versnappering. 
Hoe wij Nederlander werden - Een gesprek tussen Erno, Gibrael en Esther over de invloed van de Molukken op de Nederlandse geschiedenis en de diepe wortels van het VOC-systeem in onze maatschappij. 

Tussendoor brengt rapper Gibrael Mustamu hedendaagse rap over het onderwerp en zingt Esther Nijehoven traditionele Molukse liederen. 

Zondag 22 september, 15.30 uur, kleine zaal

Lees verder
Beeldend / CULTUURTUIN / Muziek
27 September 2024

Garden of delight – Lichtbende

Eenmalig visueel verbluffend concert over liefde en verlangen

Lichtbende komt eenmalig naar Haarlem!

Licht-Kunst-Concert met orgel, zang, percussie, strijkers en prachtige live projecties.

Majanka Fotografie

LICHTBENDE maakt sinds 2010 muziektheater en licht-kunst-concerten met analoge, live gemaakte projecties en livemuziek.
Een samensmelting van beeldende kunst, muziek en theater. Lichtbende dompelt je onder in de magische wereld, waarin de liefde in diverse stadia wordt verkend.

Een indrukwekkende totaalbeleving van ingenieuze toverlantaarnprojecties en (nieuwe) muziek in een ruimtelijke setting van projectieschermen.

ORGEL, ZANG, PERCUSSIE, STRIJKERS EN LIVE PROJECTIES op muziek van
Cevin Volans - Régis Campo - Meredith Monk - Jacob TV -  Mauricio Kagel -  Kurt Schwitters - Georg F. Händel -  David Lang

UITVOERENDEN MUZIEK
Francesca Ajossa, orgel - Helene Jank, zang en percussie - Nina Künzel, zang - Tim van Breemen, zang - Jan van der Plas, cello - Djessy van den Dries, viool

CREATIVES EN PRODUCTIE
Rob Logister & Marie Raemakers, productie, concept, projectiebeelden, decor, techniek en muziekkeuze -
Jeannette van Steen: eindregie
https://vimeo.com/883719543

Vrijdag 27 september, 20.30 uur

Lees verder
CULTUURTUIN / Jeugd / Theater
29 September 2024

Tot op de Bodem (6+)

Een wonderbaarlijke ontdekkingsreis in de bodem

Zaterdag 29 september, 14.30 uur
Toegang € 6

Lees verder
CULTUURTUIN / Jeugd / Theater
29 September 2024

Tot op de Bodem (6+)

Een wonderbaarlijke ontdekkingsreis in de bodem

Zondag 29 september, 16.30 uur
Toegang € 6

Lees verder
CULTUURTUIN / Film
29 September 2024

A casa tutti bene

Hilarische film, lekker over de top Italiaanse familieruzie!

Zondag 29 september, 19.30 uur
Toegang €6

Lees verder
Lezing
1 Oktober 2024

Filosofie café – Het zoölogisch manifest 

EcoTrip Festival editie met Erno Eskens

Het nieuw te verschijnen boek van de bekende filosoof en politicoloog Erno Eskens komt eind september uit en gaat over de rechten voor alles wat leeft, oftewel het zoölogisch manifest.

Erno Eskens (1964) is filosoof en politicoloog. Hij studeerde filosofie en politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1992 was hij betrokken bij de oprichting van Filosofie Magazine, het tijdschrift waar hij later hoofdredacteur werd. Hij is uitgever filosofie en wetenschap bij Noordboek. Voorheen was hij programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.

Daarnaast is Eskens een van de initiatiefnemers van de Maand van de filosofie. Hij organiseerde de eerste Nacht van de filosofie in 2001, waarbij hij ook de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek in het leven riep. Vanaf 2002 tot juli 2010 werkte Eskens als uitgever bij Veen Magazines. Hij kreeg de boekenuitgeverij onder zich en gaf filosofie- en wetenschapsboeken uit.

Dinsdag 1 oktober, 20.00 uur

Lees verder
Jeugd / Theater
6 Oktober 2024

Kinderboekenweek: Rare Snuitert (4+)

Een muzikale ode aan de fantasie met als thema: wees jezelf!

Voor iedereen vanaf vier jaar die zich weleens anders voelt. Dus voor alle rare snuiters van de wereld!

Fief is een ‘buitenbeentje’, een ‘zingt altijd hard in haar alleentje’, een ‘speelt op het schoolplein in d’r eentje.’ Ze verzint het liefst spannende verhalen en de zolder is daarvoor de allerbeste plek! Daar kan ze haar fantasie de vrije loop laten en beleeft ze de meest spannende en grappige verhalen. 
Maar deze keer gebeurt er iets geks! De zolder komt tot leven en Fief belandt in een hele nieuwe wereld. De wereld van Koning Rare Snuitert. In die wereld is er wel één groot probleem: de koning is sip. Hij snottert en snuitert en maakt iedereen een beetje verdrietig. Alle spullen op zolder veranderen in bijzondere personages die hard aan het werk zijn om een feest te organiseren om de koning op te vrolijken. Zal het Fief en haar nieuwe vrienden lukken om de koning weer aan het lachen te krijgen?

De Amazones is een spetterend, jong en vernieuwend muziektheatercollectief. Zij maken activistische voorstellingen en zetten zich in voor een mooiere wereld voor iedereen. De Amazones bestaat uit Ayla van Summeren, Judith Boesen, Pepijn van den Berg en Willemijn Böcker. Samen stellen ze zich als doel om eigentijdse thema’s en problematiek met hun publiek onder de loep te nemen door middel van muziektheater doorspekt met humor. Ze brengen muzikaal theater vol lef en nieuwe verhalen voor jong en oud.

https://vimeo.com/819777499

Zondag 6 oktober, 15.00 uur

Lees verder
Lezing
10 Oktober 2024

Dante Alighieri – Mathilda van Toscane

Een van de machtigste vorsten in de Hoge Middeleeuwen

Gravin Mathilde van Toscane (1046-1115) is een van de machtigste vorsten in de Hoge Middeleeuwen. In deze turbulente tijd, waarin het doorgaans mannen zijn die de dienst uitmaken, houdt de eigenzinnige Mathilde zich staande.

De naam van deze geëmancipeerde, strijdbare gravin is onlosmakelijk verbonden met de ‘Gang naar Canossa’. Haar stamburcht in de Apennijnen is het toneel van de beroemde boetetocht die keizer Hendrik IV moet ondernemen om zich te verzoenenmet paus Gregorius VII. Mathilde is niet alleen de gastvrouw van die topontmoeting maar ook de belangrijkste bemiddelaar.

Deze lezing wordt gehouden door Gregor Dijkhuis.

Deze avond wordt georganiseerd door de SOCIETÀ DANTE ALEGHIERI Comitato di Haarlem
Gregor Dijkhuis

Donderdag 10 oktober, 20.15 uur
Toegang €
11,50 Zitplaats niet-leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)
€4,50 Zitplaats leden Dante Alighieri (incl. 2x koffie/thee)

Lees verder
Muziek
12 Oktober 2024

Kamerkoor van Zangstudio Haarlem – Noorderlicht

De a capella koormuziek uit Scandinavië kent een lange traditie. Als geen ander weten componisten als Knud Nystedt, Ola Gjeilo en Pärt Uusberg te boeien met hun kristalheldere akkoorden en veelal homofone settingen. Het Kamerkoor van Zangstudio Haarlem zingt enkele van hun mooiste werken.

Waar Arvo Pärt’s muziek vanuit deze traditie evolueerde tot een minimalistische esthetiek, grijpt Veljo Tormis terug naar de volksmuziek, soms zoet, dan weer grillig. Bijzonder is het werk Tchernobyl van de IJslandse componist Hildur Guðnadóttir, gecomponeerd voor de gelijknamige miniserie. 

Er wordt gezongen in de oorspronkelijke talen: Latijn, Ests en Livonisch, een uitgestorven taal uit Letland. Het werk Tchernobyl wordt gezongen in het Oekraïens. Het kamerkoor staat onder leiding van dirigent Michel Poels.

Zaterdag 12 oktober, LET OP LATERE AANVANGSTIJD: 20.30 uur

Lees verder
Kunst / Lezing
15 Oktober 2024

De geheimen van het Elysée

Een kijkje in het hart van de politieke macht en de etalage van Frankrijk. 

In de lezing Achter de gesloten deuren van het Élysée worden de vertrouwelijke deuren van het Palais de l’Élysée voor u geopend, het hart van de politieke macht en de etalage van Frankrijk. Dit buitengewone paleis in hartje Parijs wordt omgeven door een prachtig park van 2 ha grenzend aan de beroemde Champs-Élysées.
Niet alleen 25 presidenten van de Franse Republiek, prinsen en keizers hebben hun stempel gedrukt op deze illustere residentie, maar ook vrouwen, zoals Madame de Pompadour, Caroline Murat-Bonaparte, Keizerin Eugénie en alle Premières Dames. Het Élysée is het paleis dat de republikeinse monarchie belichaamt en waar alle ogen op gericht zijn als het uur ernstig is, maar het is tevens het theater van politieke intriges, persoonlijke tragedies en anekdotes.

Alliance Française Kennemerland
In samenwerking met Alliance Française Kennemerland

Barbara Stammer Lapouge neemt u mee naar de vertrekken met hun delicate houtwerk en gordijnen vol geschiedenis, staatsgeheimen en schandalen en vertelt u het verhaal van het paleis, dat 300 jaar geleden door de Graaf van Évreux werd gebouwd. 

Dinsdag 15 oktober, 20.00 uur

Lees verder
Aan tafel / Lezing / Spiritualiteit
17 Oktober 2024

Lunch & Lezing – Het Kloosterleven

Bloei van 90 jaar benedictijns leven

De serie ‘Lunch & …’ wordt georganiseerd met Seniorenclub Haarlem. Iedere maand is er een lunch gevolgd door een interessante lezing of leuk optreden. Voor de presentatie wordt u getrakteerd op een heerlijke lunch (broodjes en zelfgemaakte vegetarische soep).

Hans Ooteman, oblaat van de Benedictijnen Abdij te Egmond, vertelt hoe het contemplatieve kloosterleven hier in Kennemerland is ontstaan, hoe historisch de relatie was tussen de Graven van Holland en de Abdij van Egmond, en hoe daar met een onderbreking van enkele eeuwen alweer 90 jaar benedictijns leven bloeit.

Hij gaat aan de hand van illustratiemateriaal in op het dagelijks leven van de monniken, dat meer lijkt op ons leven buiten de abdij dan velen denken. Hij houdt een leefmodel voor waarmee velen buiten het klooster iets zouden kunnen.

Donderdag 17 oktober, 12.00-14.00 uur

Lees verder
Film
22 Oktober 2024

Film+: Festen

Onthulling van een gruwelijk geheim uit het verleden

Festen is een van die films die je meer dan één keer kunt zien. Dat kan thuis natuurlijk, maar op groot doek met goed geluid is wel zo mooi. Voor de liefhebber draaien we vier klassieke films over grote levensthema's. Een kort woord vooraf van ds. Werner Pieterse scherpt onze blik. Na afloop is er voor wie wil een nagesprek.

Het grote verjaardagsfeest van de zestigjarige pater familias Helge ontspoort wanneer zoon Christian in diens feestrede een schokkende mededeling doet over zijn vader. Festen was de eerste film die volgens de Dogme 95-regels werd gemaakt, dus: zoveel mogelijk naturel gefilmd, zonder sets, rekwisieten of muziek. Het dwong de makers te focussen op het drama. En het werkte: na de première op het filmfestival van Cannes volgde een minutenlange ovatie. De overdonderde regisseur Vinterberg had jaren nodig om dit niveau weer te bereiken.

Denemarken/​Zweden 1998. Drama van Thomas Vinterberg. Met o.a. Ulrich Thomsen, Henning Moritzen, Thomas Bo Larsen, Paprika Steen en Birthe Neumann.

https://youtu.be/9vFDEPrrMdo?si=rwWMovO29fr2Es-q

Dinsdag 22 oktober, 19.30 uur

Lees verder
CULTUURTUIN / Jeugd / Theater
26 Oktober 2024

Jaszak (2+)

Briljante mime over een mens zonder dak

Zaterdag 26 oktober, 10.30 uur
Toegang € 10

Lees verder
CULTUURTUIN / Muziek
26 Oktober 2024

Matthieu Acosta Trio

Flamencogitarist, Percussionist en Dwarsfluitist

Zaterdag 26 oktober, 20.00 uur
Toegang € 6

Lees verder
CULTUURTUIN / Jeugd / Theater
28 Oktober 2024

Jasper Smit – mijn feestje (7+)

Straks komt er niemand op mijn feestje

Zondag 27 oktober, 16.00 uur
Toegang € 6

Lees verder
Filosofie / Lezing
5 November 2024

Filosofie café – Walt Whitman en Hannah Arendt

Over verkiezingsdag in de VS en democratische samenleving

Mensen zijn geen los zand, maar gras. Elk blad is anders en tegelijk zijn ze alle verbonden. Gras is taai en veerkrachtig, het sterft en komt steeds weer terug. De Amerikaanse dichter Walt Whitman gebruikte dit beeld in zijn visioen van de toekomstige democratische samenleving. Bijna twee eeuwen later is Whitmans spirituele kijk op natuur en samenleving onverminderd actueel.

In De kracht van gras verbindt Jan-Hendrik Bakker Whitmans denken en dichten met dat van Hannah Arendt en de Europese traditie van het humanisme. De ecologische en democratische crises vragen om een radicale filosofie waarin kosmos, persoon en samenleving één geheel vormen. Dit boek laat de lezer niet alleen kennismaken met de reikwijdte van Whitmans geest, maar zoekt ook naar manieren om met Whitman de toekomst tegemoet te treden.

Jan-Hendrik Bakker (1953) studeerde filosofie, psychologie en literatuur en promoveerde in de wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als journalist werkte hij voor de Haagsche Courant en het AD. De afgelopen vijftien jaar schrijft hij voornamelijk over literatuur en filosofie, onder andere voor TPO Magazine, en schreef onder meer Grond. Een pleidooi voor aards denken en een groene stad. Voor het eerste essay uit Welkom in Megapolis werd hem de Jan Hanlo Essayprijs (Klein) 2007 toegekend. 

Uit het juryrapport: ‘Bakker heeft veel te danken aan het kunstwerk dat hij prachtig weet te beschrijven en dat hij perfect weet te benutten voor zijn essay over de relatie cultuur/natuur, stad/platteland. (…) Aldus slaagt hij erin de tegenstelling tussen kunst en wildernis zo te beschrijven dat het inzicht van de lezer werkelijk wordt verdiept.'

Dinsdag 5 november, 20.00 uur

Lees verder
Lezing / Muziek
7 November 2024

Verhalen uit de wereld van pleegzorg

Drie verhalen, drie betrokkenen, één muzikante

Er wordt veel geschreven en gezegd over jeugd- en pleegzorg in de media en iedereen vindt er wel iets van. En waarom zou je ook eigenlijk een beschadigd kind in huis nemen? Maar hoe kijken de mensen er tegenaan die zelf in een pleeggezin hebben gezeten of pleegouder zijn?

Een volwassen pleegkind, een moeder en een pleegmoeder vertellen hun levensverhaal. Hoe heeft het leven deze mensen gevormd, wat heeft pleegzorg betekent in hun leven en waar staan ze vandaag?

Singer-songwriter Noraly Hendriks speelt een aantal nummers die de verhalen prachtig illustreren.

 Voor iedereen die meer wilt weten over pleegzorg of die van een mooi levensverhaal houdt.

Donderdag 7 november, 20.00 uur, kleine zaal

Lees verder
Muziek
9 November 2024

Puisque tout Passe – Met andere ogen

Muziek van Gesualdo, bewerkt door Stravinsky

Haarlems Vocaal Ensemble Puisque tout Passe brengt dit najaar opnieuw een bijzonder concert. Rode draad van het programma vormen de Sacrae Cantiones, ofwel geestelijke gezangen, die Carlo Gesualdo di Venosa (1560-1613) schreef. Een aantal Cantiones is incompleet overgeleverd. Igor Stravinsky (1881 – 1971) heeft vele eeuwen later aan drie daarvan zijn eigen muzikale interpretatie gegeven, zodat ze alsnog kunnen worden uitgevoerd. Aan het programma werken ook twee trombonisten mee. In de Sacrae Cantiones mengen we vocale en instrumentale stemmen, gespeeld door deze trombonisten. Nog nooit eerder zijn deze geestelijke gezangen op die manier ten gehore gebracht.

Daarnaast zingt het koor op deze Cantiones geïnspireerde werken van twee hedendaagse componisten, Claudia Rumondor en Morris Kliphuis. Het programma wordt aangevuld met een aantal madrigalen van Gesualdo, dus wereldlijke muziek, en een aantal kleinere werken van Stravinsky.

Het realiseren van vocale dromen. Dat doen de zangers van Puisque tout Passe al ruim 30 jaar. Met inzet, gedrevenheid en plezier. Onder de artistieke leiding van dirigent René Nieuwint, worden muzikale grenzen verlegd. Door een gedurfde programmering heeft het koor een eigen plaats verworven in het Haarlemse culturele leven.

Zaterdag 9 november, 20.00 uur
Zondag 10 november, 16.00 uur
Toegangsprijs Voorverkoop € 17,50
(incl. drankje na afloop)
, aan de zaal € 20 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
Jeugd / Theater
10 November 2024

Het huis aan de overkant (7+)

Dingen zijn niet altijd zoals ze lijken…

Halloween is pas net achter de rug, maar in Verhalenhuis Haarlem kun je nog naar deze jeugdvoorstelling voor kinderen vanaf 7 jaar die wel houden van een spannend verhaal. Geen toegang onder 7 jaar dus! Een voorstelling over vooroordelen en nepnieuws, geïnspireerd op de animatiefilm Monsterhouse van Steven Spielberg.

Thomas baalt. Hij is verhuisd naar een nieuwe stad. Hij mist zijn vrienden. Alles is daar anders. Aan de overkant staat een vreemd huis. De mensen in de straat zeggen dat het er spookt. In het huis woont een man die op een oude tovenaar lijkt, met ontploft haar en een kromme neus. Buurvrouw Tinie zegt dat hij zijn vrouw heeft opgegeten. Thomas wil weten wat het echte verhaal is. Met zijn vriendin Loena gaat hij op onderzoek uit en samen ontdekken ze het verrassende geheim van Het Huis aan de Overkant. Dingen zijn niet altijd zoals ze lijken…

John de Winter weet met zijn briljante stemmetjes ieder personage tot leven te wekken in deze voorstelling die aan alle kanten klopt en je op het puntje van je stoel laat zitten, jong én oud!

https://vimeo.com/914767214

Zondag 10 november, 15.00 uur

Lees verder
Meer