Spiritualiteit
27 Januari 2022

Labyrintcyclus: Vingerlabyrint workshop

Tips om zelf een vingerlabyrint te maken

Het is niet altijd mogelijk een labyrint te lopen. Als je toch met een labyrint wilt werken, dan is een vingerlabyrint een goed alternatief.

Een vingerlabyrint kun je voor je op tafel of op je knieën leggen en loop je met je vinger(s).
In deze workshop leer je van Gerard van der Waard en Ad de Graaf met een vingerlabyrint te werken. Je krijgt tips om er zelf een te maken. Je leert waar je op kunt letten opdat je ook echt iets kunt ervaren. En hoe je met eigen thema’s kunt werken, gewoon in je eentje of met anderen in je thuisomgeving.

Zaterdag 30 oktober, 13.00-16.00 uur: Inloop gratis, reserveren vereist
Zaterdag 30 oktober, 16.30 uur: Stilteloop, gratis, reserveren vereist
Donderdag 11 november 20.00 uur: introductie labyrint

Donderdag 25 november, 20.00 uur: Lopen met een thema
Donderdag 27 januari , 20.00 uur: Vingerlabyrint
workshop

Toegang 11 en 25 november en 27 januari €
7,50 per avond
Toegang 30 oktober € 0 (wel reserveren)
Passe-partout Labyrintcyclus: € 20

Lees verder
Lezing
27 Januari 2022

Rechtse partijen in de Italiaanse politiek

Krijgt Italië toch niet een volledig rechts-populistische regering?

Jarl van der Ploeg - De rol van de rechtse partijen in de Italiaanse politiek Het Nederlandse nieuws vanuit Italië werd tot voor kort bepaald door een duidelijk thema: de opkomst van de rechts-populistische Matteo Salvini en de nog rechtsere, zelfs tegen het neofascisme aanschurende Giorgia Meloni (zie foto hierboven). Het zou een kwestie van tijd zijn eer deze twee rechtse eurosceptici samen een regering zouden vormen, met alle gevolgen van dien voor Italië, Europa en hun gezamenlijke financiële en vluchtelingenprobleem. Sinds die zorg voor het eerst de kop op stak, zijn we alleen al een paar regeringen verder en staat niet Salvini aan het roer, maar de gematigde Mario Draghi. En kijken we naar de peilingen, dan zien we niet de Lega of Fratelli d’Italia aan kop staan, maar die aloude Partito Democratico. Betekent dit dat Italië toch niet één van de eerste West-Europese landen wordt met een volledig rechts-populistische regering? En betekent de aanstelling van Mario Draghi dat het euroscepticisme in Italië nu definitief tot het verleden behoort? Dat we definitief geen uscITA, of Italexit, krijgen, dat Italië gewoon in de euro blijft en dat het allemaal goed komt? Of moeten we ons, ondanks alles, nog altijd zorgen maken?

Jarl van der Ploeg
Deze avond wordt georganiseerd door de SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI Comitato di Haarlem

In zijn lezing vertelt Jarl van der Ploeg over al deze ontwikkelingen en geeft hij een antwoord op bovenstaande vragen. Jarl van der Ploeg (1987) studeerde geschiedenis, Italiaans en journalistiek aan de universiteiten van Groningen en Bologna en was tot voor kort correspondent voor de Volkskrant in Italië. In die hoedanigheid publiceerde hij talloze reportages vanuit alle twintig regio’s van het land, schreef verhalen vanaf migrantenboten voor de kust van Libië, vanuit de ziekenhuizen van Bergamo en over de misbruikconferentie in Vaticaanstad. Uiteraard deed hij ook verslag van de vondst van het vermeende graf van Romulus, de eerste koning van Rome, op het Forum Romanum en (zo mogelijk nog historischer) de laatste wedstrijd van de achtste koning van Rome, Francesco Totti, in het Stadio Olimpico. Als vervanger van zowel Aaf Brandt Corstius als Sylvia Witteman schreef hij tijdens zijn correspondentschap ook meerdere columns over zijn leven in Italië en de cultuurverschillen die hem daar tijdens dat leven opvielen. Dat resulteerde in 2019 in zijn boek 'Wegens vakantie gesloten'.

Deze lezing wordt in het Nederlands gehouden.

Donderdag 27 januari, 20.15 uur
Toegang voor leden Dante Alighieri €
3, voor niet-leden € 9 inclusief twee consumpties

Lees verder
Jeugd
30 Januari 2022

Vos en Haas: Vos schept op (4+)

Jeugdtheater om je vingers bij af te likken

Uit de keuken van Vos komen de heerlijkste geuren. Hij is een verrassing aan het koken voor zijn vrienden. Als Vos even weg is werpt Haas, stiekem, een blik in de pan. Vos is woest! Hij wil geen eten uit blik, hij kookt alleen maar met verse ingrediënten! Uil kookt alleen maar met pakjes en Jak eet nooit aan tafel, dat is veel te saai. Vos neemt graag de tijd om te koken en te eten. Zal het hem lukken al zijn vrienden aan één tafel te krijgen, voor de hartigste maaltijd ooit? Een vrolijke voorstelling met veel humor en opzwepende muziek, waarin de meest onverwachte personages opduiken en waarmee zowel kinderen als hun ouders zich prima zullen vermaken. 

Houtje touwtje brengt de derde voorstelling in de Vos en Haas trilogie met vrolijke poppen, opzwepende liedjes en verse ingrediënten! De Vos en Haas voorstellingen zijn een collage en bewerking van korte verhalen van Sylvia Vanden Heede met illustraties van de Haarlemmer Thé Tjong-Khing. De illustrator maakte speciaal voor deze voorstelling de postertekening.

https://www.youtube.com/watch?v=5h0u310-t2M

Zondag 30 januari, 15.00 uur
Toegang €10

Lees verder
Lezing / Literair
1 Februari 2022

Boekpresentatie Lidy Schutten

Ben ik trouw gebleven aan het kind in mij?

Nu haar levenseinde nadert, reflecteert de Zweedse Marit op de bepalende momenten in haar leven. De oorlog, de studie geneeskunde, haar werk in Zweeds Lapland en Afrika en diverse relaties hebben haar voor bijzondere uitdagingen gesteld. Ze is deze uitdagingen aangegaan ondanks haar onzekerheid en het verlangen om alles te laten zijn zoals het altijd is geweest. In haar veelbewogen leven heeft ze een andere kant van zichzelf leren kennen. Tekenen en schilderen hebben haar geholpen om beide kanten inzichtelijk te maken. Nu vraagt Marit zich af: heeft het leven mij veranderd? Ben ik nog dezelfde die ik altijd al was of ben ik een andere vrouw geworden? Vind ik nog het kind in mij? Een verrassend en ontroerend boek over een rijk leven.

Lidy Schutten-Wieldraaijer (Almelo, 1953) woont in Purmerend, is gehuwd en moeder van twee kinderen. Zij werkte onder meer als kerkelijk werker ouderenpastoraat binnen de PKN-gemeente Haarlem Noord en als geestelijk verzorger bij de Stichting Kennemerhart in Haarlem. Haar werkervaring heeft haar geleerd dat een mensenleven soms grillig kan verlopen. Ze is altijd geboeid geweest door de verschillende manieren waarop mensen zich verhouden tot hun levensloop. Na haar pensionering in 2019 is ze gaan schrijven aan een fictief levensverhaal. Tijdens een rondreis door Zweden stond het voor haar vast dat dit land het decor moest worden voor het boek. Marit is haar debuutroman.

Dinsdag 1 februari, 14.30 uur
Toegang € 5

Lees verder
Film / Kunst
3 Februari 2022

Laura Meddens – Eerst zien dan geloven

Documentaire, Q&A en foyer expo

De blinde schilderes Laura Meddens schildert op gevoel en op de herinneringen van vroeger toen zij nog wel kon zien. In de documentaire Eerst zien dan geloven van Juul Epping krijgt de kijker inzicht in het leven en de werkwijze van deze bijzondere en gedreven kunstenares.

“I cannot see what I’m painting but do know what I want to express.”
“Ik kan niet zien wat ik schilder maar weet wel wat ik wil uitdrukken.”


Laura Meddens

https://www.youtube.com/watch?v=N39aKl_JkOA&t=1s

Donderdag 3 februari, 20.00 uur
Toegang € 7.50

Lees verder
Film
5 Februari 2022

Mata Hari, The Naked Spy – Première

Film van Haarlemse maker Machiel Amorison

Documentaire van de Haarlemse maker Machiel Amorison over het turbulente leven van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari. De film zal kort worden ingeleid door de Haarlemse filmjournalist Henk Maurits, die zijdelings betrokken was bij de productie van de film.

Honderd jaar geleden stond Mata Hari tegenover het vuurpeloton als een veroordeelde spion. Het was op dit moment dat de legende van Mata Hari, de verleidelijke spion, werd geboren. Nieuw ontdekte documenten werpen twijfel op haar schuld en onthullen verrassende waarheden over haar leven.

Machiel Amorison groeide met het verhaal dat zijn betovergrootmoeder nog in de klas had gezeten bij de als Margaretha Zelle geboren Friezin (1876-1917). Drie jaar geleden ging deze Nederlands-Amerikaanse productie in première in de VS. In Nederland is de film pas één keer vertoond in Den Haag. De documentaire met speelfilmfragmenten is grotendeels in Nederland opgenomen met een Nederlandse balletdanseres in de hoofdrol. Actrice Thekla Reuten leest voor uit brieven van Mata Hari.

Zaterdag 5 februari, 20.00 uur
Toegang €10

https://youtu.be/g-4zaFIWKvM
Lees verder
Muziek / Overdag
6 Februari 2022

The Story of Jewish Jazz

Een concert met een verhaal

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is echter geen alom bekende muziekgeschiedenis.

Een project van Stichting KunstenDialoog i.s.m.
Mirjam van Dam– tekst en zang
Ed Boekee – piano
Roberto Vittorio Haliffi – drums
Lior Kuperberg – saxofoon
Omer Govreen – contrabas

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bistu Schejn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazz zanger Slim Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten zoals spaghetti, pork stew, potato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus. En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘Funny Valentine’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek. Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastisch muziek, geschreven door George Gershwin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.

https://www.youtube.com/watch?v=NLfl177Z0Ak

Zondag 6 februari, 15.00 uur
Dinsdag 8 februari, 14.00 uur
Toegang € 12

Lees verder
Muziek / Overdag
8 Februari 2022

The Story of Jewish Jazz

Een concert met een verhaal

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is echter geen alom bekende muziekgeschiedenis.

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bistu Schejn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazz zanger Slim Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten zoals spaghetti, pork stew, potato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus. En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘Funny Valentine’ geschreven zijn door Joodse componisten?

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek. Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastisch muziek, geschreven door George Gershwin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.

https://www.youtube.com/watch?v=NLfl177Z0Ak

Zondag 6 februari, 15.00 uur
Dinsdag 8 februari, 14.00 uur
Toegang € 12

Lees verder
Filosofie
8 Februari 2022

Filosofie café: Drogredenen

Net zo schadelijk voor het debat als fakenieuws

Voor iedereen die weleens met de mond vol tanden staat en de discussietrucjes van de gesprekspartner beu is. Op social media, in politieke discussies, het maatschappelijk debat en aan de borreltafel, overal wemelt het van nepnieuws en desinformatie, maar ook van discussietrucs als jij-bakken en whataboutismen. Voor nepnieuws is terecht veel aandacht, maar voor drogredenen vreemd genoeg veel minder – terwijl die toch net zo schadelijk zijn voor een open en eerlijk debat. Komt dat doordat we eigenlijk niet zo goed bekend zijn met drogredenen? En wat kunnen we hiervan leren met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht?

Van veel drogredenen heb je vast weleens gehoord, maar hoe herken je ze in het echt? En belangrijker: hoe verweer je je ertegen? In Drogredenen onderzoekt Paula Steenwinkel de grens tussen redelijk redeneren en discussietrucs. Ze geeft een helder overzicht van de meest voorkomende drogredenen, legt uit wat ze inhouden en waarom ze werken, geeft voorbeelden uit de praktijk en laat zien hoe je ze onschadelijk maakt. Elke drogreden wordt geïllustreerd met een cartoon van Fokke & Sukke.

Paula Steenwinkel is auteur, trainer, docent en ontwikkelaar van methoden academische vaardigheden, kritisch denken en helder communiceren. Ze is gefascineerd door wat er fout gaat in onderzoek, denken en discussies.

Dinsdag 8 februari, 20.15 uur
Toegang €
7,50

Lees verder
Lezing
10 Februari 2022

De Italiaanse jaren van Maria Montessori

Zoektocht naar de "rommeligheid" in Maria Montessori 's leven

Eind 1913 ging de 38-jarige Maria Montessori in Napels aan boord van de Cincinnati, waarmee ze naar New York zou varen. Het was haar eerste reis naar de VS en het begin van het internationale succes van haar onderwijsmethode, die ook in Nederland snel voet aan de grond kreeg. Zij ligt in Noordwijk begraven, “Ver van het land dat ze zo intens beminde, ver van haar dierbaren die hier begraven liggen”, aldus de tekst op een herdenkingsplaat in Rome. “Dat heeft zij zo bepaald, omdat zij wilde getuigen van de universaliteit van het werk dat van haar een wereldburgeres maakte”. Wat gaat verloren in dit nogal gladgestreken publieke beeld van Maria Montessori? Dat is de centrale vraag in deze lezing van Marjan Schwegman. Zij gaat op zoek naar de ‘rommeligheid’ in Montessori’s leven, en concentreert zich daarbij op haar Italiaanse jaren (1875 – 1913). Die jaren blijken alle ingrediënten te bevatten van een Verdi-opera: familie conflicten, gepassioneerde liefde, geheimen, verraad en eenzaamheid. Om Montessori’s voor die tijd onconventionele ontwikkeling als vrouw en wetenschapster te kunnen begrijpen, is kennis van wat er in haar Italiaanse jaren gebeurde onontbeerlijk. Zij geven diepte en reliëf aan de statige, altijd in het zwart geklede Dr. Montessori en haar onderwijssysteem.

Deze avond wordt georganiseerd door de SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI Comitato di Haarlem

Marjan Schwegman (1951) is historica, gespecialiseerd in de geschiedenis van het moderne Italië . Zij is emeritus-hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en was in 2017-2018 Cleveringa-hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en was vervolgens aan verschillende universiteiten werkzaam. Van 2003 tot 2007 was ze directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome. Van 2007 tot 2016 was ze directeur van het NIOD. In haar onderzoek staat de relatie tussen gender, geweld en natievorming centraal.

Donderdag 10 februari, 20.15 uur
Toegang voor leden Dante Alighiere €
3, voor niet-leden € 9 (inclusief 2 drankjes)

Lees verder
Jeugd
13 Februari 2022

Hadassa – Ster van Perzië (7+)

Een moedige vrouw zegt wat ze denkt


Hadassa - Ster van Perzië is een spannend en indrukwekkend verhaal over de moed om te zeggen wat je denkt en te zijn wie je bent. In een sober decor  met slechts enkele rekwisieten, brengt verteller John de Winter op meesterlijke wijze een eigentijdse versie van het verhaal van Esther. Zijn stemgebruik is zo gevarieerd en zijn lichaamshouding zo krachtig, dat je het verhaal voor je ogen ziet gebeuren alsof je er zelf bij bent. 

De koning van Meden en Perzen zoekt een nieuwe bruid. Soldaten plunderen de straten in de stad om de mooiste meisjes te vinden. Ook Hadassa, het nichtje van de poortwachter, wordt meegenomen. In het paleis wordt ze opgeleid door Hegai, de hofkleermaker en stylist. Hadassa wordt nog mooier dan ze al is en de koning kroont haar tot nieuwe koningin. Maar dan is er nog: Haman, de eerste minister. Een ijdele kwast, die een nieuwe wet heeft laten maken, waarin staat dat alle poortwachters moeten buigen voor hem – de grote Haman. De oom van Hadassa weigert dit en Haman wordt zo woest dat hij hem wil doden. Met gevaar voor eigen leven probeert Hadassa haar oom te redden van een wisse dood. 

https://www.youtube.com/watch?v=rz6iaJ15nmk

Zondag 13 februari, 15.00 uur
Toegang € 9

Lees verder
Groene Horizon / Lezing
15 Februari 2022

Ecotrip: Creatieve interventie voor Moeder Aarde

Mark Woerde, reclameman met maatschappelijke visie

Mark Woerde, voormalig reclamemaker en Haarlemmer, zet al jaren zijn talent in om de wereld een beetje mooier te maken. Hij gaat hierin heel ver en is volgens het Amerikaanse AdAge 1 van de 50 meest creatieve personen op aarde. Vanavond deelt hij de achtergronden bij de creatieve interventies van zijn hand die u zeker kent zoals Burendag.

In het tweede deel van de avond brainstormt hij met u mee rond twee creatieve campagnes op klimaatgebied voor Haarlem. Het begon met het bedenken van het concept ‘Burendag’, wat elk jaar in september wordt gevierd in Nederland. Vanwege de klimaatconferentie in Glasgow kwamen, mede door zijn inzet, de religieuze wereldleiders 4 oktober bijeen in Vaticaanstad met een duidelijke oproep, ook aan hun achterban, tegen vervuiling en klimaatverwarming.

Het gaat nu om de zorg voor Moeder Aarde , wat alle religies gemeen hebben. Mark: ”Het gaat ook om de hemel op aarde proberen te creëren samen." Hoe pakte hij en zijn organisatie LetsHeal dit aan? Hoe creëerden ze een plan de campagne dat echt aanslaat? Waar liggen de veranderingskansen? Wat is zijn eigen motivatie? En waarom werkt hij het liefst onder de radar? Mark vertelt zijn verhaal, wordt geïnterviewd en vanuit de zaal kan iedereen vragen stellen. In het 2e deel spelen wij zijn organisatie, en gaan samen creatief brainstormen rond twee lokale klimaat-campagnes die moeten raken. Kom op nieuwe ideeën en deel jouw creativiteit op deze avond met impact voor Moeder Aarde én Haarlem.

Dinsdag 15 februari, 20.15 uur
Toegang € 5

Lees verder
Groene Horizon / Lezing
16 Februari 2022

Inspiratieavond water en wijkvergroening

Hoogheemraad en landschapsarchitect over water en groen 

Niets doen is geen optie. Meer doen met water en groen in de buurt helpt een hoop en geeft hoop. Dat is de kern boodschap van deze avond waar twee sprekers zullen vertellen over hun plannen die inspiratie bieden.

Bieke van Hees
Bas Knapp

Landschapsarchitecte Bieke van Hees maakte met haar wijkwerkgroep het complete buurtplan: De Indische Buurt Noord groener. Hoe maak je een versteende buurt groener? Een presentatie over dit project, met inspiratie en tips, ook voor andere buurten. Hoe begin je en waar loop je tegenaan? Een verhaal over groen, ecologie, water én werken aan een hechtere buurt. Om er zin in te krijgen en ook te gaan doen.

De jonge bestuurder Bas Knapp van het Waterschap Rijnland heeft een heldere visie en concrete plannen voor de komende jaren met het plan ‘water wijst de weg - niets doen is geen optie'. Waterbestendig bouwen hier in Zuid-Kennemerland, waterbergingen, opengewerkte tegels leggen en plukken groen en stadstuintjes in versteende straten en buurten. Alle kleine beetjes helpen en veel kleine beetjes samen is een hele hoop. En dat geeft hoop voor onze toekomst. Wat verlangt hij van de gemeente en van de bewoners? Welke hulp heeft hij in de aanbieding? Kom luisteren en vragen stellen.

Woensdag 16 februari, 20.00 uur
Toegang €
5

Lees verder
Aan tafel / Groene Horizon / Lezing / Overdag
17 Februari 2022

Lunch en lezing – Groen doen en groen beleven

Hoe maken we het beste gebruik van het groen

Het positieve verband tussen ons welzijn en groene natuur is onomstotelijk aangetoond. In deze presentatie wil Wim Swinkels, voorzitter van de afdeling Zuid-Kennemerland van het IVN samen met u onderzoeken waar en hoe we in ons dagelijks leven het beste gebruik kunnen maken van het groen om ons heen. Dat kan op kleine schaal al in de vensterbank of op het balkon, wat uitgebreider als we een tuin of moestuin hebben, maar ook door te genieten van de prachtige en soms onbekende natuur in en om Haarlem. Zelfs in het centrum van de stad Haarlem kunnen we de meest bijzondere dier- en plantensoorten vinden en direct buiten de stad liggen sommige van de mooiste natuurterreinen van ons land. Ook de manier waarop we omgaan met de natuur kan variëren van meditatie, 'bosbaden' of stiltewandelingen tot tuinieren of vrijwilligerswerk in een natuurgebied.

Tijdens deze bijeenkomst willen we praktische tips bespreken om zelf of samen met anderen volop gebruik te maken van de inspiratie die de natuur ons kan bieden. Wim Swinkels: “Als IVN willen we bijdragen aan een duurzame samenleving, dus gericht op het behoud van de biologische diversiteit en vitaliteit van de aarde.”

Voor de presentatie wordt u getrakteerd op een heerlijke lunch (broodjes en zelfgemaakte vegetarische soep), verzorgd door de Seniorenclub Haarlem en Kennemerhart Oppeppers. Iedereen is welkom, reserveren is noodzakelijk in verband met de inkopen voor de lunch.

Donderdag 17 februari 2022, 12.00 uur
Toegang €
7,50 inclusief lunch en drankje

Lees verder
Groene Horizon / Lezing
17 Februari 2022

De bezielde tuin – spiritualiteit in tuinen 1

Lezingenserie van dr. Kick Bras

De serie van drie lezingen over bezielde tuinen die vorig jaar geprogrammeerd stond wordt nu alsnog gegeven door dr. Kick Bras. De lezingen zijn los van elkaar te volgen. Bekijk de inleidende video hieronder voor meer informatie over de drie lezingen.

  1. De betekenis van de tuin in diverse religies
    De betekenis van de tuin in diverse religies. In een drietal bijeenkomsten willen we ons verdiepen in de spirituele betekenis van tuinen en tuinieren. In deze eerste bijeenkomst gaat het over kloostertuinen, islamitische tuinen, zentuinen. Maar ook over hedendaagse spirituele tuinen.
https://youtu.be/3Yw0-PvL6W0

Donderdag 17 februari, 20.00 uur
Toegang €7,50

Lees verder
Film / Overdag
18 Februari 2022

Wad

Leven op de grens van water en land

In ‘Wad' leren we het op wereldschaal unieke karakter van het Nederlandse Waddengebied kennen door de ogen van een grijze zeehond. We volgen het dier vanaf de geboorte tot aan zijn zoektocht naar een partner door het Waddengebied. Een reis door alle verschillende leefgebieden (ecotopen) in alle seizoenen op die het Waddengebied rijk is. Zo maken we uitgebreid kennis met andere bewoners van het Waddengebied die ieder op hun eigen wijze proberen te overleven in het onverbiddelijke leefklimaat.

Het leven in het Waddengebied is dynamisch en zwaar; het is een kwestie van overleven. Op het constante snijvlak tussen eb en vloed in verschillende leefmilieus (van zandplaat tot jong duin, van mosselrif tot kwelder) moet elke bewoner telkens de strijd aangaan met medebewoners, de getijden en het klimaat. Met het accepteren van hun eigen nietigheid en bewonderenswaardige flexibiliteit, tonen alle Wadbewoners hun enorme inspanning waardoor ze in dit unieke ecosysteem kunnen over leven. Een film die respect oproept voor de vindingrijkheid en veerkracht van de Waddennatuur en bovenal de verwondering prikkelt.

https://youtu.be/K4x53UmtpdY

Vrijdag 18 februari, 14.30 uur
Toegang € 7,50

Lees verder
Filosofie / Lezing
18 Februari 2022

Socratisch gesprek – EcoTrip reisleiders gezocht

Filosofie café met Henriëtta Joosten

We hebben voorlopers en leiders nodig om Haarlem duurzaam te maken. Maar wat moet een ‘eco trip’-reisleider allemaal kunnen? En wat juist niet? Hoeveel hebben we er eigenlijk nodig? En wat weerhoudt ons ervan om zelf het voortouw te nemen?

Tijdens een lichte, speelse versie van het socratisch gesprek onderzoeken we het thema: ‘eco-trip’-reisleider. Wat roept dit thema op? Welke vragen rakelt dit onderwerp op? Een paar vragen verkennen we aan de hand van concrete ervaringen. Samen op zoek naar verrassende inzichten.

Praktisch filosofe Henriëtta Joosten begeleidt dit jaar een aantal socratische gesprekken in het Verhalenhuis. Een speelse, lichte variant van het socratisch gesprek: iedereen, jong en oud, kan meedoen. 

Vrijdag 18 februari, 20.00 uur
Toegang € 8

Lees verder
Film / Jeugd / Overdag
19 Februari 2022

Hallo Wereld (4+)

Minstens 10 diersoorten juichen "hallo wereld"

Wie ben ik? Heb ik pootjes? Hoe leer ik ademen? En oh ja … wat ik eet ik eigenlijk graag? Minstens tien verschillende diersoorten worden geboren, leven en overleven langs de rivier. De ransuil vliegt op en leeft z’n tweede leven ‘s nachts! De watervogel maakt zich onzichtbaar, doet de zeewierdans en vangt zo een vis. De ijsvogel zoekt naar een plekje in de zon. Ontdek wie de oeverbouwer is en maak kennis met een gigantische snoek, die op zoek gaat naar groot avontuur. En dan zijn er nog de moerasschildpad, de bosvleermuis en de vuursalamander. Samen juichen ze: “Hallo wereld!”

https://youtu.be/FjjrA8Pfb5Q

Zaterdag 19 februari, 10.30 uur
Speciale toegangsprijs €5

Lees verder
Groene Horizon / Muziek / Overdag
19 Februari 2022

Earth Song – Kamerkoor les Moucherons

Visuele en auditieve ode aan de aarde

Op 24 december 1968 werd die iconische foto gemaakt van de Aarde vanuit de ruimte. Het beeld van de Aarde in de ruimte, die opkomt vanachter de maan, veranderde revolutionair onze kijk op onze planeet. Duurzaam omgaan met de aarde werd een nieuw adagium.

Nu ruim 50 jaar later bezingt kamerkoor Les Moucherons onze planeet in al haar hoedanigheden. Het hart van het programma Earth Song bevat bijzondere koorwerken van een aantal Britse en Amerikaanse componisten. Zoals de bijzondere ode aan de aarde ‘Hymn to Gaia’ van de Britse componist Alec Roth. Zoals ‘Earth seen from above’, een koorwerk als een ruimtereis van de Amerikaanse Meredith Monk. En natuurlijk ‘Earth Song’, van de Amerikaan Frank Ticheli.

De koorzang wordt omlijst door visuals van Chris Wentink en een landschap van natuur-klanken door Damaris Kort.

Dirigent: Antje de Wit
Visuals: Chris Wentink
Soundscape: Damaris Kort

De aarde zoals ze is bedoeld…
In haar veelkleurigheid en diversiteit van continenten, wateren, dieren, planten en mensen, 
de aarde als drager en voedingsbodem van heel ons menselijke leven,  
de aarde waaraan wij onze doden toevertrouwen, 
de aarde voor onze kinderen en hun toekomst, 
en de aarde, gezien van verre, daar midden in de onmetelijke ruimte van het heelal.
https://www.youtube.com/watch?v=cN1rcNF04N8

Zaterdag 19 februari, 20.00 uur (grote zaal)
Toegang €12

Lees verder
Groene Horizon / Jeugd / Overdag
20 Februari 2022

EcoTrip Festival: Baas in het bos (4+)

Muzikale jeugdtheater voorstelling over de veranderende natuur

Een weekend vol klimaatvriendelijke cultuur voor jong en oud! Deze jeugdtheatervoorstelling draait om de vragen: Wat is de natuur eigenlijk? En waar begint en eindigt deze?
Jonas woont samen met zijn vader naast een bos. In dat bos kraaien, knorren en piepen de dieren om het hardst. Kraai is op zoek naar rups, rups zoekt haar familie en haar familie plaagt de eik. Maar vandaag niet.

Vandaag houden de dieren zich muisstil. In de verte hoort Jonas hoe de zagen met hun vlijmscherpe tandjes de bomen wegvreten. Langzaam verandert het bos in een nieuwbouwwijk en verdwijnen de huizen van de dieren. Het bos verzamelt zich in de grote eik. “Er moet iets gebeuren!” kakelt iedereen door elkaar. Want wie is nu eigenlijk de baas in het bos?

https://vimeo.com/505642001

Zondag 20 februari, 14.00 uur
Toegang € 9

Lees verder
Filosofie / Lezing
22 Februari 2022

Socrates lezing – Jacqueline Duurland

Van vragensteller tot gespreksmenner

De Griekse filosoof Socrates (ca.470 - 399 v.Chr.) was niet alleen de grote inspirator voor Plato maar geldt als ijkpunt voor de westerse filosofie. Zo worden de filosofen van oudere datum de presocraten genoemd, zij die voorafgingen aan Socrates. Wat was er nu zo bijzonder aan deze specifieke denker, die zichzelf graag als horzel van Athene zag?  In een lezing van een uur vertelt Jacqueline Duurland je over het leven, de bijzonderheden en de dood van Socrates en zij laat zien hoe zijn wijze van vragenstellen tot een methodiek heeft geleid die zeer actueel is.

Socrates was namelijk iemand die echt dóórvroeg en op die manier meer aan het licht bracht dan gebruikelijk. In het bedrijfsleven wordt het socratisch gesprek ingezet om medewerkers van een organisatie vruchtbaar te laten nadenken waar het om gaat in een bepaald facet van het werk. Maar ook privé kun je mooie resultaten met een socratisch gesprek bereiken. Na de pauze gaan we samen al filosoferend ervaren wat een socratisch gesprek als mogelijkheden heeft. En krijgt u de smaak te pakken, dan is het mooi om te weten dat Henrietta Joosten in het Verhalenhuis van februari t/m april ook nog enkele socratische gesprekken gaat leiden.

Dinsdag 22 februari en donderdag 24 februari, 20.15 uur
Toegang €
11
LET OP: Dezelfde lezing wordt op 2 verschillende avonden georganiseerd

Lees verder
Filosofie / Lezing
22 Februari 2022

Socrates lezing – Jacqueline Duurland

Van vragensteller tot gespreksmenner

De Griekse filosoof Socrates (ca.470 - 399 v.Chr.) was niet alleen de grote inspirator voor Plato maar geldt als ijkpunt voor de westerse filosofie. Zo worden de filosofen van oudere datum de presocraten genoemd, zij die voorafgingen aan Socrates. Wat was er nu zo bijzonder aan deze specifieke denker, die zichzelf graag als horzel van Athene zag?  In een lezing van een uur vertelt Jacqueline Duurland je over het leven, de bijzonderheden en de dood van Socrates en zij laat zien hoe zijn wijze van vragenstellen tot een methodiek heeft geleid die zeer actueel is.

Socrates was namelijk iemand die echt dóórvroeg en op die manier meer aan het licht bracht dan gebruikelijk. In het bedrijfsleven wordt het socratisch gesprek ingezet om medewerkers van een organisatie vruchtbaar te laten nadenken waar het om gaat in een bepaald facet van het werk. Maar ook privé kun je mooie resultaten met een socratisch gesprek bereiken. Na de pauze gaan we samen al filosoferend ervaren wat een socratisch gesprek als mogelijkheden heeft. En krijgt u de smaak te pakken, dan is het mooi om te weten dat Henrietta Joosten in het Verhalenhuis van februari t/m april ook nog enkele socratische gesprekken gaat leiden.

https://www.youtube.com/watch?v=DKwecwRae8c

Dinsdag 22 februari en donderdag 24 februari, 20.15 uur
Toegang €
11
LET OP: Dezelfde lezing wordt op 2 verschillende avonden georganiseerd

Lees verder
Kunst / Lezing
23 Februari 2022

De Gouden Koets nader belicht

Ooit geschenk van het volk, nu beladen door erfgoed op zijpanelen

In het seizoen 2021-2022 geeft kunsthistorica Maya Mutlu bijna maandelijks een interactieve lezing over interessante tentoonstellingen die nu te zien zijn in Haarlem, Amsterdam of Leiden. Een verrijking of inleiding voor wie de tentoonstelling nog wil gaan bekijken, een verdieping voor als u al geweest bent. Tot en met 27 februari 2022 is in Museum Amsterdam een meerstemmige tentoonstelling over en mét de Gouden Koets te zien.

Maya Mutlu geeft u een verdiepende lezing over deze tentoonstelling. In deze expositie reflecteren zestien kunstenaars uit verschillende generaties en met diverse culturele achtergronden op de Gouden Koets. De Gouden Koets is ook middelpunt. Ooit een geschenk van het volk aan de toen achttienjarige Wilhelmina bij haar inhuldiging in 1898, en nu vooral beladen erfgoed door de zijpanelen. Ooit het symbool van welvaart, de trots van de Nederlanden, nu onderdeel van een actueel debat. Moet de Gouden Koets voor altijd een museumstuk blijven?

Woensdag 23 februari, 20.00 uur
Toegang €
10

Lees verder
Muziek
25 Februari 2022

Samen Dromen – Syrische muziekavond

Kennismaking met Syrische Haarlemmers en hun muziek

Muziek brengt de mensen samen en maakt hun dromen waar, daarmee start een reeks van evenementen van samen dromen met de titel "Muziek Verbindt Mensen". Op deze eerste avond geeft Jawa Manla een presentatie over Arabische muziek. Daarna speelt zij met haar band “Saba” oriëntaalse muziek. Lekkere Syrische hapjes zullen op deze avond zeker niet ontbreken.

Jawa Manla (1996) is een Syrische ud speler. Zij vormt samen met Lucie Lelaurain (dwarsfluit) en Khorshid Dadbeh (Perzische luit) de Saba Band. Tien jaar geleden is Jawa uit Syrië weggegaan. Eerst naar Egypte, daarna naar Turkije. Sinds zes jaar woont zij met haar familie in Nederland. Haar ud is steeds met haar meegereisd, hij hoort bij haar en bij haar leven.

https://youtu.be/xFBoqlbrCKM

Vrijdag 25 februari, 19.30 uur
Toegang € 7 (incl. Syrische hapjes)

Lees verder
Jeugd / Overdag
26 Februari 2022

Wi Wa Wit (2+)

Magische zintuigelijke winterervaring

Sneeuwvlokken dwarrelen door de lucht. Even zie je geen hand meer voor ogen. Bedekt met een laag sneeuw ziet de wereld er heel anders uit. Alles is WIT en helemaal stil… WIE of WAT ligt verborgen onder die witte deken? Kijk, voel en luister mee: we laten ons vallen in de zachte sneeuw, glijden over het harde ijs, bibberen van de kou en krijgen het warm in ons holletje.

© Kees van Putten

Wi Wa Wit is een zintuiglijke dansvoorstelling over de winter en al zijn verschillende kanten. Door middel van dans, spel, live muziek en vormgeving nemen de spelers het publiek mee op een ontdekkingsreis. De kinderen worden verleid om samen te kijken, te luisteren en mee te voelen. Iedere voorstelling eindigt met een nagesprek en ten slotte leren de kinderen voor ze naar huis gaan nog een dans.

https://youtu.be/wVhF8Mn8mMw

Zaterdag 26 februari, 10.30 uur (grote zaal)
Toegang €9

Lees verder
Film / Jeugd / Overdag
27 Februari 2022

Pluk van de Petteflet (5+)

Een feest van herkenning voor jong en oud

Op een mooie dag komt een klein rood kraanwagentje onder de poort van de Petteflet doorrijden met aan het stuur een jongetje van een jaar of acht. Het is Pluk en hij is op zoek naar een huisje om in te wonen. Als hij zijn tentje wil opzetten in de Torteltuin ontmoet hij Dollie de Duif die hem attendeert op het leegstaande torenkamertje boven op de Petteflet. Pluk vraagt zich af of hij daar wel mag wonen, maar Dollie weet het zeker. De kamer staat toch leeg.

In de Petteflet maakt Pluk allerlei nieuwe vrienden, zoals Aagje, de Stampertjes en Meneer Pen, maar ook de dieren Zaza, Langhors, Karel met de houten poot en Duizeltje. Wanneer hij op een dag ontdekt dat de Torteltuin vernietigd dreigt te worden, zet Pluk alles op alles om zijn vriendjes te redden. Maar of dat hem lukt...

https://youtu.be/Byz-FUj6wFU

Zondag 27 februari, 13.30 uur
Toegang € 6,50

Lees verder
Filosofie / Lezing
1 Maart 2022

Paul van Tongeren, Denker des Vaderlands

Vriendschap en Filosofie

Er is iets vreemds aan de hand met de relatie tussen filosofie en vriendschap; iets vreemds en iets problematisch. Enerzijds dwingen ervaringen met vriendschap ons na te denken over wat eigenlijk vriendschap is, anderzijds kan die typisch filosofische vraag een bedreiging vormen voor de vriendschap. Ik zal proberen uit te leggen dat dit kenmerkend is voor een hele lange geschiedenis van nadenken over vriendschap, en het vooral toelichten aan de hand van een tekst van Plato. Onlangs publiceerde Paul van Tongeren het boek Doodgewone vrienden. Nadenken over vriendschap.'

Nederland, Nijmegen, 3 februari 2021Paul van Tongeren, filosoof Foto: Merlijn Doomernik Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

Paul van Tongeren is sinds dit jaar Denker des Vaderlands en was tot zijn emeritaat gewoon hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (1988-2015) en buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven (België) en tevens als geassocieerd onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika). Zijn wetenschappelijk werk is in vele talen vertaald en heeft twee kernpunten: enerzijds de filosofie van Nietzsche en anderzijds de wijsgerige ethiek, met een voorliefde voor de klassieke traditie van de deugdethiek. Zijn Nederlandstalige boeken zijn gericht op een breder publiek en bereiken hoge oplages. Ook maakte hij drie luisterboeken met colleges (over ethische theorieën, over Aristoteles en over Nietzsche). In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker voor het urgentste en oorspronkelijkste Nederlandstalige filosofieboek. Hij schrijft columns voor Filosofie Magazine en is sinds 2005 lid van het Filosofisch Elftal van het dagblad Trouw. ​Meer over Paul van Tongeren en zijn nieuwste publicatie: https://paulvantongeren.nl

Dinsdag 1 maart, 20.15 uur
Toegang € 11

Lees verder
Herdenken / Lezing
1 Maart 2022

Marinus van den Berg – rouwen in de tijd

Liefdevol verhaal over thema’s als afscheid, rouw, verlies en zorg

Getijden Uitvaartzorg presenteert in samenwerking met Stichting Nabestaandenzorg een lezing in het Verhalenhuis in Haarlem. Hiervoor hebben we niemand minder dan Marinus van den Berg uitgenodigd.

Marinus van den Berg heeft landelijke bekendheid opgebouwd met zijn kenmerkende begeleiding tijdens diverse zorg- en rouwprocessen en kan liefdevol en toegankelijk vertellen over thema’s als afscheid, rouw, verlies en zorg. Wat ervaren mensen eigenlijk in rouw, welke hulp hebben zij nodig, hoe ga je hierover met elkaar in gesprek en welke impact hebben overlijdens tijdens Corona op rouwprocessen?

Marinus heeft verschillende boeken geschreven over deze onderwerpen en staat bekend om zijn warme, liefdevolle uitspraken en gedichten die voor iedereen ruimte laat om zich te herkennen. Op 28 november neemt hij ons mee in zijn ervaringsverhalen over ‘rouwen in de tijd’. Heeft u vooraf een specifieke vraag over de lezing van Marinus, stuur dan een email aan info@getijdenuitvaartzorg.nl of info@stichting-nabestaandenzorg.nl.

https://www.youtube.com/watch?v=twsRlgTGIz0

Dinsdag 1 maart, 20.15 uur
Toegang € 7,50

Lees verder
Groene Horizon / Lezing
3 Maart 2022

De bezielde tuin – spiritualiteit in tuinen 2

Lezingenserie van dr. Kick Bras

De serie van drie lezingen over bezielde tuinen die vorig jaar geprogrammeerd stond wordt nu alsnog gegeven door dr. Kick Bras. De lezingen zijn los van elkaar te volgen. Bekijk de inleidende video hieronder voor meer informatie over de drie lezingen.

2. De arcadische tuin: tuin van liefde en macht.
In deze tweede bijeenkomst gaat het over tuinen als symbool van liefde en macht, zoals die bijvoorbeeld werden vormgegeven in de tuinen van buitenplaatsen als Beeckestein en Het Loo. Maar ook in de tuincultuur van gewone mensen en hun verlangen naar een eigen paradijsje.

https://www.youtube.com/watch?v=3Yw0-PvL6W0

Donderdag 3 maart, 20.00 uur
Toegang €
7,50

Lees verder
Cursus / Filosofie / Overdag
4 Maart 2022

Mediteren met Etty Hillesum

Kick Bras over de spirituele en religieuze teksten van Etty Hillesum

Judith Koelemeijer publiceert dit voorjaar een biografie over Etty Hillesum. Deze jonge joodse vrouw maakte in de oorlogsjaren een enorme psychische en spirituele ontwikkeling door. Daarvan getuigt zij in haar dagboek en brieven op indrukwekkende wijze. Haar spiritualiteit is niet in een hokje te stoppen, maar heeft iets universeels. Het is een levensmoed en levenskracht die geput wordt uit diepe bronnen en die het opneemt tegen de inktzwarte werkelijkheid van de Jodenvervolging. Mediteren met teksten van Etty Hillesum is dan ook verrijkend, maar ook confronterend. Want het roept vragen bij je op, die een eerlijk antwoord verdienen.

In een serie van zes bijeenkomsten van een uur gaan we mediteren met spirituele en religieuze teksten van Etty Hillesum. Het is de bedoeling dat u voor de hele serie intekent. We krijgen op elke bijeenkomst eerst kort informatie over Etty, vervolgens oefenen we ons in een basishouding voor meditatie. Daarna mediteren we in stilte over een tekst. En tenslotte delen we met elkaar wat we aan haar tekst beleefd hebben.

Vrijdag 4, 11, 18, 25 maart en 1 en 8 april, 13.30 uur
Toegang € 20 voor de hele serie

Lees verder
Meer