Muziek
1 April 2023

Muziekhuis plug & play | Alessio Miraglia

8 Korte sets van Haarlemse en (inter)nationale acts

Zaterdag 1 April is er weer een Muziekhuis evenement: plug & play!
Deze keer komen er 8 bands en singer songwriters een korte set spelen waardoor het een hele gevarieerde avond wordt, leuk voor alle leeftijden. De entree is gratis.

De avond zal worden gehost door Alessio Miraglia.
Alessio heeft onder andere meegewerkt aan de soundtracks van Beauty and the Beast (2017), Batman v. Superman (2016) en Toy Story 4 (2019). Ook heeft Alessio muziek geschreven voor Ferrari, National Geographic, ITA, FOX Sports, Netflix, CBS, Hulu, Discovery Channel, A&E Networks, Pininfarina, MTV, Peacock, en nog veel meer. Van 19:00 tot 20:00 uur kun je genieten van zijn prachtige composities. Ook tussen de acts door zal je Alessio zeker horen. Mis deze unieke kans niet om een ​​van 's werelds meest getalenteerde muzikanten live te zien optreden. Tot snel bij Muziekhuis Plug & Play!

Line up:
The Ennrons
Liedewij Lente
New Exhibit
The Bear is Named Sully
Romy B
PINKEYE
Joelle & Nimaro
Tan Tan

https://www.youtube.com/watch?v=plf0hSCyZXA&t=0s

Zaterdag 1 april, 19.00 uur
Toegang € gratis
Reserveren niet nodig

Lees verder
Muziek / Overdag
2 April 2023

Pergolesi Ensemble – Stabat Mater

Met inleiding van de alt Marianne Selleger

Het gerenommeerde Pergolesi Ensemble doet jaarlijks terugkerende uitvoeringen van Pergolesi’s welbekende Stabat Mater en doet dat dit jaar in de grote (kerk)zaal van Verhalenhuis Haarlem met haar prachtige akoestiek. Geen betere manier om in de opmaat naar pasen een moment van bezinning in te lassen dan met het luisteren naar Pergolesi’s Stabat Mater. Zij brengen een gloedvolle en emotionele uitvoering, waarbij menigeen een traan laat vloeien. Pergolesi’s Stabat Mater is een beroemd barok-oratorium uit 1736 over Maria die alleen achterblijft bij het kruis. De muziek gaat over verlies, maar ook over overleven en hoop. Dit stuk over rouwverwerking brengt de paasboodschap bij uitstek, maar dan wel wat beknopter dan de Mattheus Passie. Het stuk is troostend voor allen die een verlies van een dierbare te betreuren hebben en dit thema is extra toepasselijk in tijden van oorlog, waar de achterblijvende soldatenmoeders hun hartverscheurende leed uitschreeuwen. 

Wendeline van Houten sopraan
Marianne Selleger alt
Michiel van Dijk Sopraansaxofoon
Tilen Lebar Altsaxofoon
Dirk Hooglandt Tenorsaxofoopn
Eefje Benning Baritonsaxofoon 

Na afloop zal Stabat Mater kenner Hannie van Osnabrugge (zie www.stabatmater.info) haar boek Stabat Mater Dolorosa, een reis door zeven eeuwen muziek verkopen en signeren. Ook de cd van het Pergolesi Ensemble is te koop.

https://www.youtube.com/watch?v=tb5qUPrLNzs

Zondag 2 april, 15.00 uur (duur 65 minuten)
Toegang € 16 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
LAATSTE KAARTEN / Muziek
8 April 2023

An Other Judas Passion

Gezongen door 85 koorleden

Twee jaar lang moest deze door René v.d. Rijst geschreven Passion op de plank blijven liggen, maar nu wordt deze dan toch uitgevoerd met een heel groot koor en live band. De Nederlandstalige songs zijn dit keer van ondermeer Diggy Dex, De Dijk, Suzan en Freek, Herman van Veen en Nielson.

Dit jaar een iets minder theatrale maar vooral muzikale avond waarin diverse kanten van Judas worden belicht, want hij staat centraal in deze Passion. Iedereen is wel eens een Judas, toch?

Zaterdag 8 april, 19.30-20.30 uur
Toegang: €10 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
Literair / Muziek
11 April 2023

De Haarlemse Dichtlijn

Maandelijkse poëzie avond in Verhalenhuis Haarlem

De Haarlemse Dichtlijn organiseert haar zesde Open Podium in het Verhalenhuis. Kom en luister op dinsdagavond 11 april in de sfeervolle theaterzaal van het Verhalenhuis naar diverse dichters: ervaren en beginnend, jong en oud, ontroerende poëzie en met een knipoog, alles is mogelijk. Elke dichter leest 3 eigen gedichten voor. Als u zelf ook gedichten schrijft en deze wilt komen voordragen: van harte welkom! Meld u aan via podia@haarlemsedichtlijn.nl

Na de pauze is er een maandelijks wisselend programma.
De poëzie wordt afgewisseld met muziek van een singer-songwriter.

In april op ons podium is Diana Ozon te gast in de gedichtencarrousel. Diana Ozon is dichter, auteur, performer, tekenaar en gast-docent. Ze publiceert sinds '77 en is een bevlogen podiumfenomeen. 

Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door singer-songwriter Bert Vissers (van Bender), samen met zijn zoon Boris.

Een elftal dichters treedt aan met elk drie gedichten. Wie ook wil voordragen meldt zich aan bij de podiumcoördinator via de mail.

11 april, 20:00 uur
Toegang €0, aanmelden noodzakelijk

Lees verder
Lezing
13 April 2023

La Dolce Invasione door Daniela Tasca

De zoete invasie, 100 jaar Italiaans ijs

De lezing De zoete invasie, 100 jaar Italiaans ijs in Nederland vertelt het verhaal van Italiaanse ijsmakers in Nederland. De eerste Italiaanse ijssalons in Nederland werden geopend in de jaren twintig van de vorige eeuw door ijsmakers uit de valleien van de Boven-Veneto, een gebied met een lange traditie in de ijskunst. Maar al snel werden de Venetianen gevolgd door Toscaanse landgenoten, van oorsprong fabrikanten van gipsen beeldjes (figuristi), die in de jaren van de crisis van de jaren dertig noodgedwongen van baan moesten wisselen. Sindsdien is de Italiaanse ijssalon (la gelateria italiana) een begrip dat behoort tot het Nederlandse culturele erfgoed, zoals blijkt uit de recente opening van ijssalon Venezia in het Openluchtmuseum. De lezing van Daniela Tasca is gebaseerd op tientallen historische foto’s en historische documenten. Veel van het materiaal is ongepubliceerd, afkomstig uit openbare en particuliere archieven, en door haarzelf verzameld ter gelegenheid van een tentoonstelling in 2014 in Longarone.

Daniela Tasca, sinds 1989 in Nederland, is onderzoekster, schrijfster en programmamaakster bij Stichting Culturissima, en artistiek directeur van het project 1001 Italianen. Zij is bekend van haar boek ‘1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden’ (Singel Uitgeverijen, 2016) over de migratiegeschiedenis van Italianen in Nederland.

De lezing wordt gegeven in het Italiaans met Nederlandse ondertiteling. Ook door degenen die nog niet zo lang Italiaanse les hebben gehad is het een plezierige uitdaging om de lezing bij te wonen. Daniela kan daarbij moeiteloos overstappen van het Italiaans naar het Nederlands, mocht dat nodig zijn.

Donderdag 13 april, 20.15 uur
Toegang €4 voor leden (incl. 2 keer koffie/thee),
€10 voor niet leden (incl. 2 keer koffie/thee)

Lees verder
Lezing
14 April 2023

De kracht van Anne Frank

Anne Frank, Etty Hillesum en Charlotte Salomon

In een serie van drie bijeenkomsten met inleiding en onderling gesprek verdiepen we ons onder begeleiding van dr. Kick Bras in de kracht van Anne Frank, Etty Hillesum en Charlotte Salomon. Drie vrouwen die allen vermoord zijn in Auschwitz. Steeds komen drie aspecten aan bod: de kracht van inkeer, de kracht van erotiek en liefde, en de kracht van spiritualiteit. 

Anne Frank geeft in haar dagboek en in haar verhaaltjes blijk van een snelle ontwikkeling van meisje tot jonge vrouw. Haar dagboek is een spiegel van haar innerlijk waarin wij de kracht van haar inkeer in zichzelf leren kennen, maar ook haar ontluikende erotiek. De kortstondige verliefdheid op Peter helpt haar om haar verlangen naar liefde te ontplooien. Ze zoekt ook steun en inspiratie in haar geloof en ontdekt zo de kracht van spiritualiteit. Met behulp van foto’s en teksten maken we kennis met haar kracht en bespreken wat dit bij onszelf oproept.

Bijeenkomst 1: De kracht van Anne Frank - vr 14 april, 15.00 uur
Bijeenkomst 2: De kracht van Etty Hillesum - vr 28 april, 15.00 uur
Bijeenkomst 3: De kracht van Charlotte Salomon - wo 3 mei, 20.00 uur

Vrijdag 14 april, 15.00-17.00 uur
Toegang €8

Lees verder
Muziek
14 April 2023

Ligconcert Denisius

Muziek om bij weg te dromen...

De toenemende haast en stress in onze maatschappij zorgt de laatste jaren voor een opvallende tegenbeweging, een zoektocht naar plekken van rust, bewustzijn en soms ook meditatie. Ligconcerten en stilteconcerten zijn hiervoor heel geschikt.

Muziek raakt.
Muziek heelt.
Muziek verbindt.
Muziek maakt je bewust.
Het ene moment ontroert het je.
Het andere moment zet het je stil, en dan weer in beweging.
Wat Dennis kan met zijn muziek: is je werkelijk en oprecht raken. Soms leidt dat tot stilte.
Dan weer tot een gesprek. Een moment van herkenning: “oh ja” en “weet je nog toen…”

Dennis laat zich inspireren door grote muzikanten als The Beatles, spirituele schrijvers als Eckhart Tolle, maar bovenal wordt Dennis geïnspireerd door mensen en ontmoetingen. Kortom: door het leven zelf. Dit is de rode draad in zijn repertoire. Hij zong/speelde voorheen o.a. in Les Miserables, Montezuma’s Revenge en speelt regelmatig met Tijn Touber.

Muziek om bij weg te dromen… Een ligconcert met Dennis Kivit. Kom langs, doe je ogen dicht en laat je meenemen door de warme stem van Dennis en de mooiste songs van The Beatles. Get back to where you once belonged – Keer terug naar je hart! Dennis zal in dit concert naast liedjes van The Beatles ook zijn eigen Nederlandstalige songs vertolken.

Dit concert duurt ruim een uur en vindt plaats in de grote zaal waarbij jij om de vleugel heen ligt en de muziek heel dichtbij komt terwijl je ogen zijn gesloten.

Vrijdag 14 april, 20.30 uur
Toegang €11

Neem zelf matjes, kussentjes en een dekentje mee om op gepaste afstand van elkaar te gaan liggen.

Lees verder
Muziek
15 April 2023

Barbers & Bishops – Fantastic Voyage

Reis door de tijd van Britse klassieke en popmuziek

Het Haarlems zangerscollectief Barbers & Bishops is al 40 jaar een begrip in Haarlem en ver daarbuiten. Het kenmerkt zich door een unieke combinatie van gelijke stemmen – variërend van diepe bas tot hoge alt – en een ongekend grote afwisseling in repertoire. In het repertoire zijn alle denkbare muziekstijlen vertegenwoordigd. Zo wordt met groot gemak middeleeuwse muziek van Perotinus en Dufay afgewisseld met contemporaine klanken van Pärt, Zappa en Radiohead. Het ensemble treedt regelmatig op zowel in binnen- als buitenland, o.a. recentelijk in Japan, Georgië en Duitsland.

In het programma Fantastic Voyage maken we een reis door de tijd van de Britse klassieke en popmuziek. Van de 3-stemmige mis van William Byrd, muziek van Thomas Tallis en John Dowland via Part-songs van Edward Elgar naar popmuziek arrangementen van de Beatles, Eric Clapton (Tears in Heaven), Pink Floyd en het titelstuk Fantastic Voyage van David Bowie.

De groep bestaat uit de volgende zangers: Ardo Ebbinge, Winfried Kolner, Vincent
Tichelman, Bas Halsema (muzikaal leider), Willem Schreuder, Gerard Smits, Frans
Bremer, Paul Jansen en Gerard Vromans.

Zaterdag 15 april, 20:00 uur
Toegang €15
(incl. drankje na afloop)

Lees verder
Muziek
16 April 2023

Kamerkoor Coro Zanzare

Temperamentvol lenteconcert

Een 15-koppig kamerkoor, een bezield gitaarspeler, een bevlogen dirigent. Muziek die doet denken aan de tango en teksten over mysterie, hartstocht, smart, hartstocht en de dood. Dit zijn de ingrediënten van het Coro Zanzare lenteconcert. Centraal in dit concert staat het werk Romancero Gitano van componist Mario Castelnuovo-Tedesco op teksten van dichter Federico García Lorca. In zeven delen word je in sterk afwisselende tempi meegenomen in liefde en strijd op teksten die de Spaanse cultuur en landschappen bezingen. Dit werk wordt omlijst met vijf Franse en Argentijnse liederen die je doen wegzwijmelen maar soms ook doen grinniken.

Castelnuovo Tedesco en Federico Garcia Lorca Romancero Gitano is geschreven door de Italiaanse componist Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968). Voor de tekst maakte hij gebruik van Poema del Cante Jondo van Federico Garcia Lorca (1898-1936). De titel is afkomstig van een ander werk van dezelfde Spaanse dichter

Dirigent: Sarah Barrett
Gitarist: Peter Constant
Kamerkoor: Coro Zanzare

Zondag 16 april, 15.30 uur
Toegang €15 (incl. drankje na afloop)

Lees verder
Literair / UITVERKOCHT
17 April 2023

Schrijven over ‘Schoonheid’

cursus in autobiografisch schrijven door Susanne Gijsbers

Autobiografisch schrijven is een vorm van zelfonderzoek. Je krijgt opdrachten en associatieoefeningen waardoor je als vanzelf tot schrijven komt. Door het beschrijven van momenten uit je leven ontdek je iets wezenlijks over jezelf. Je herinnert je wat jij belangrijk vindt, waar je geïnspireerd door raakt. Je schrijft in een groep van maximaal 10 mensen. Het voorlezen van je stukje en het in stilte luisteren naar de verhalen van anderen is ook een onderdeel. Voorlezen is nooit verplicht. We sluiten af met een dichtvorm. Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen. Iedereen kan het.

Beauty is in the eye of the beholder. Schoonheid is een subjectief begrip. Momenten van
schoonheid kunnen je soms de adem benemen. Schoonheid kan betekenis geven, kan ‘zin’
geven. Wat betekent schoonheid voor jou? En welke troost ligt erin besloten? Daar gaan
we in deze schrijfmiddag naar op zoek.

Autobiografisch schrijven is een vorm van zelfonderzoek. Je krijgt opdrachten en associatieoefeningen waardoor je als vanzelf tot schrijven komt. Door het beschrijven van momenten uit je leven ontdek je iets wezenlijks over jezelf. Je herinnert je wat jij belangrijk vindt, waar je geïnspireerd door raakt. Je schrijft in een groep van maximaal 10 mensen. Het voorlezen van je stukje en het in stilte luisteren naar de verhalen van anderen is ook een onderdeel. Voorlezen is nooit verplicht. We sluiten af met een dichtvorm. Je hebt geen schrijfervaring nodig om deel te nemen. Iedereen kan het.

Susanne Gijsbers studeerde communicatiewetenschap en is opgeleid tot biografisch coach. Ze heeft een praktijk waarin ze mensen begeleidt met zingevingsvragen en geeft cursussen autobiografisch schrijven met groepen.

Maandag 17 april, 13.30 uur
Toegang €15
per keer (de bijeenkomsten zijn ook los te volgen)

Lees verder
Filosofie
18 April 2023

Filosofie van het boerenverstand

Jan Warndorff over zijn boek 'Geen idee'

Dit filosofie café wordt geleid door Jan Warndorff en gaat over verschillende verhalen waaronder eurocentrisme en antrocopentrisme. Wij leven in het multiculturele mondiale dorp, en in de schaduw van een dreigende ecologische catastrofe. Dit is een nieuwe situatie die ook om een nieuwe manier van denken vraagt, die bovenal rekening houdt met wat voor alle levende wezens op het spel staat: het leven zelf. 

Maar daar heeft de westerse filosofie zich nooit goed toe kunnen verhouden, omdat het de mens als kennend wezen (de ‘homo sapiens’) tegenover een stoffelijke, kenbare werkelijkheid stelt. Terwijl het leven zelf zich niet voordoet als een rationeel kenbaar ding tegenover ons, maar is als een mysterie wat ons overkomt. Hoe zullen we ons hiertoe verhouden?

Geïnspireerd door oosterse filosofie en door de levensfilosoof bij uitstek, José Ortega y Gasset (1883-1955), stel ik voor om het leven te benaderen, niet als iets om te leren kennen maar om zo goed mogelijk van te houden. Maar hoe doe je dat, wat houdt dat in – en is het ook mogelijk om liefhebbend te denken?

Drs. Jan Warndorff is geboren en getogen in west en oost Afrika, en verbleef daarnaast ook in de Verenigde Staten, Israël, Engeland en Brazilië. Hij is in 1996 afgestudeerd aan de Universiteit voor Humanistiek. In 2017 verscheen bij Lemniscaat zijn debuut, ‘Geen idee: filosofie van het boerenverstand’, gevolgd in 2021 door ‘Ik ben de wereld: anders denken in de 21e eeuw.’ Voor meer informatie zie www.janwarndorff.nl

Citaten over ‘Geen idee: filosofie van het boerenverstand’:

“Zelden lees je zoveel oprechte verwondering terug in een filosofische publicatie” (Trouw, mei 2017)

“Een verrassend en fris boek over wat ‘het leven’ eigenlijk is” (NRC, augustus 2017)                                                                

Citaten over ‘Ik ben de wereld: anders denken in de 21e eeuw’:

“Dit boek is duidelijk geschreven vanuit een diepe betrokkenheid met het lot van de aarde. De urgentie van Warndorffs betoog spat ervan af.” (NRC, november 2021)

“In slechts honderd bladzijden schreef Warndorff een vurig pleidooi voor een dieper besef van het wonder van ons bestaan, dat je in een ruk uitleest.” (Filosofie Magazine, december 2021)

Dinsdag 18 april, 20.00 uur
Toegang €8

Lees verder
Aan tafel / Lezing / Overdag
20 April 2023

Lunch & Lezing: Tuinvogels

Presentatie door Vogelhospitaal Haarlem

Deze middag vertelt een medewerker van het Vogelhospitaal Haarlem over tuinvogels:
hun leefwereld, hun gedrag en hun interactie met de mens. De vraag wat de mens kan
doen en vooral moet laten om de vogels optimaal te laten leven staat centraal.
Tevens wordt uw kennis getest: welke tuinvogels zijn er, waar herkent u ze aan en hoe
klinken ze? U zult verrast worden: er zijn veel meer tuinvogels dan u denkt!
Het Vogelhospitaal Haarlem heeft als doel hulp te verlenen aan in het wild levende vogels
die in nood verkeren. Dit doen ze door aan beschermde vogels die door ziekte,
verwonding of verwezing, niet zelfstandig in de vrije natuur kunnen overleven, tijdelijk op te
vangen, te verzorgen en te revalideren. De opvang is zodanig ingericht dat de vogels zo
spoedig mogelijk kunnen terugkeren naar de vrije natuur. Daarbij wordt zoveel mogelijk
voorkomen dat de dieren onnodige stress ervaren of letsel oplopen en zoveel mogelijk zijn
soorteigen gedrag kan blijven vertonen na terugkeer in de vrije natuur.

Het Vogelhospitaal Haarlem heeft als doel hulp te verlenen aan in het wild levende vogels die in nood verkeren. Dit doen ze door aan beschermde vogels die door ziekte, verwonding of verwezing, niet zelfstandig in de vrije natuur kunnen overleven, tijdelijk op te vangen, te verzorgen en te revalideren. De opvang is zodanig ingericht dat de vogels zo spoedig mogelijk kunnen terugkeren naar de vrije natuur. Daarbij wordt zoveel mogelijk voorkomen dat de dieren onnodige stress ervaren of letsel oplopen en zoveel mogelijk zijn soorteigen gedrag kan blijven vertonen na terugkeer in de vrije natuur.

Voor de presentatie wordt u getrakteerd op een heerlijke lunch (broodjes en zelfgemaakte vegetarische soep). Iedereen is welkom, reserveren is noodzakelijk in verband met de inkopen voor de lunch.

Donderdag 20 april, 12.00 - 14.00 uur
Toegang € 9 (incl. lunch en 1 drankje)

Lees verder
Lezing / Spiritualiteit / Workshop
20 April 2023

Labyrint lopen – Squaring the circle

Verbind hemel en aarde in het labyrint

Een bijzondere titel met een diepe symboliek: de cirkel is vanouds het symbool van de zon en van God het vierkant staat voor de aarde. Hemel en aarde worden met elkaar verbonden. Dit is ook de diepere betekenis van het octogonale Amiens labyrint.

Dit labyrint heeft dezelfde indeling als het Chartreslabyrint, echter zijn de banen recht. Daardoor ervaart men het lopen ervan ook anders dan in de gebruikelijke ronde labyrinten. In deze workshop gaan we werken met het aarde-element en het verhevene. Zoals altijd doen we dit ervarend: beide aspecten in jezelf met elkaar verbinden tot een ´hemel op aarde´. Het Amienslabyrint was kennelijk erg gewild: 80 km ten oosten van Amiens ligt hetzelfde labyrint in de kathedraal van Saint Quentin.

Donderdag 20 april, 13.30 uur
Deelname €8

Lees verder
Film
20 April 2023

Close

Aangrijpende, met prijzen overladen film over vriendschap

De dertienjarige Léo en Rémi zijn al jaren beste vrienden en gaan heel vanzelfsprekend met elkaar om. Maar wanneer ze voor het eerst naar de middelbare school gaan en een klasgenoot – die ziet hoe close de twee zijn – vraagt of ze een paartje zijn, ontkent Léo geschrokken en begint hij zich opzichtig van Rémi af te keren. Mooi verteld en uitstekend gespeeld; vooral door de jonge Dambrine als de door schuld verteerde Léo, die ziet wat het verbreken van de vriendschap doet met Rémi.

Waardige opvolger van transgenderdrama Girl, het met prijzen overladen regiedebuut van de Belgische regisseur Lukas Dhont.

Met zijn tweede film won regisseur Lukas Dhont (Girl) de prestigieuze Grand Prix van het Film Festival Cannes 2022. De film ging eerder dit jaar in wereldpremière op het Festival van Cannes. De eerste vertoning werd door het publiek in Cannes onthaald met een ellenlange staande ovatie van ruim 15 minuten.

https://www.youtube.com/watch?v=-FpnF_i8tek

Donderdag 20 april, 19.30 uur
Toegang €6

Lees verder
LAATSTE KAARTEN / Lezing
21 April 2023

EXTRA: Verhalen uit de wereld van pleegzorg

Levensvormende verhalen over een hoopvolle toekomst

Alles wat je meemaakt in je leven vormt je.  Soms raak je onderweg beschadigd. Maar blijf je dan gewond, of lukt het een eigen hoopvolle toekomst te schrijven? 

Een volwassen pleegkind, een moeder en een pleegmoeder vertellen hun levensverhaal. Hoe heeft het leven hen gevormd, wat heeft pleegzorg hen gebracht en wat heeft hen geholpen om verder te gaan. 

Er is een muzikante die een aantal nummers speelt die deze verhalen prachtig illustreren. Deze vertelavond wordt georganiseerd door Kenter Jeugdhulp.

Donderdag 16 februari, 20.00 uur UITVERKOCHT
Extra datum: dinsdag 7 maart, 20.00 uur UITVERKOCHT
Tweede extra datum: vrijdag 21 april, 20.00 uur LAATSTE KAARTEN
Toegang €5

Hieronder kunt u de tickets voor 21 april reserveren:

Lees verder
Overdag
22 April 2023

Wandeling door Schoten

Verhalen uit een bijzondere buurt

Haarlem Noord bestond vroeger nog bijna niet. Het dorp Schoten wat al bij de Cronjéstraat begon, werd op 1 mei 1927 door Haarlem geannexeerd. Schoten kent een rijke historie die door wandelgids Hans Hulsbergen aan u wordt toegelicht in deze wandeling door Schoten. Deze start bij Verhalenhuis Haarlem aan de van Egmondstraat en duurt ongeveer 2 uur.

Vanwege de zanderige bodem was het ondoenlijk om als afscheiding tussen de landerijen sloten te graven. Daarom werden de landerijen met houten schaaldelen omheind, of afgeschot.

Zo een afgeschot stuk land werd aangeduid met schot of schoot. Zo werd het gebied aangeduid als de Schooten. Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn, maar is allerminst zeker. Al in het jaar 866 kwam Schoten voor op een lijst van goederen van de kerk van Utrecht, dus we kunnen wel spreken van een zeer oude naam.

In juni 2005 werden op de voormalige gemeentegrenzen van Schoten vijf borden geplaatst waarop staat: "Schoten gem. Haarlem". Dit gebeurde op verzoek van de Stichting Historisch Schoten en met toestemming van het gemeentebestuur van Haarlem. De borden bevinden zich op de Schoterweg, de Rijksstraatweg, de Spaarndamseweg, de Vergierdeweg en de Jan Gijzenkade.

Zaterdag 22 april en zaterdag 17 juni, 15.00 uur
Deelname €5

Lees verder
Muziek
23 April 2023

Vocaal Ensemble La Grenouille

Tapas Musicales, Spaanse muziek

La Grenouille trakteert u op Spaanse muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok.  
Hemelse en aardse hapjes, hartige en zoete, zware en licht verteerbare, alles staat op het menu. Het kamerkoor zingt zowel in het Spaans als in Latijn, meestal a capella maar soms met begeleiding van instrumentaal ensemble La Voz Humana. Het ensemble verzorgt tevens enkele tussendoortjes op deze smakelijke middag.

Vocaal Ensemble La Grenouille is een Haarlems kamerkoor onder leiding van Chris Frölich. Ze daagt de zangers uit zelfstandig te zingen en hun muzikale grenzen te verleggen. Het koor zingt muziek uit alle stijlperiodes met een licht accent op Oude Muziek.

Ensemble La Voz Humana is een jong oudemuziekensemble dat in 2018 is opgericht door studenten en alumni van het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Het ensemble zet zich in voor de historisch geïnformeerde uitvoering van barokmuziek van het Iberisch en het Italiaanse schiereiland en de Nieuwe Wereld . Het hoofddoel van het ensemble is het onderzoeken, ontdekken en uitvoeren van (verwaarloosde) Iberische en Latijns-Amerikaanse barokmuziek uit de 17e en vroege 18e eeuw. Ensemble La Voz Humana is ook actief bezig de kunst van het improviseren nieuw leven in te blazen. Improvisatie was een essentieel onderdeel van de uitvoeringspraktijk in de 17e en 18e eeuw, wat de muziek een gevoel van spontaniteit en frisheid geeft.

Zondag 23 april, 15.00 uur
Toegang €15

Lees verder
Lezing
28 April 2023

De kracht van Etty Hillesum

Anne Frank, Charlotte Salomon en Etty Hillesum

In een serie van drie bijeenkomsten met inleiding en onderling gesprek verdiepen we ons onder begeleiding van dr. Kick Bras in de kracht van Anne Frank, Etty Hillesum en Charlotte Salomon. Drie vrouwen die allen vermoord zijn in Auschwitz. Steeds komen drie aspecten aan bod: de kracht van inkeer, de kracht van erotiek en liefde, en de kracht van spiritualiteit. 

Etty Hillesum heeft in haar dagboek en brieven een fascinerend beeld geschetst van een spirituele ontwikkeling in de oorlogsjaren tot in kamp Westerbork toe. De therapie die ze volgde hielp haar om in zichzelf in te keren en daar bronnen van kracht te vinden. Haar sterke, spontane en ruimhartige erotiek hielp haar om intense relaties aan te gaan en leerde ze ook om te zetten in grote liefde voor medemensen in nood. En haar mystieke vorm van spiritualiteit maakte haar tot een grote inspiratiebron voor velen. Ook deze middag zullen we na een inleiding met elkaar spreken over de blijvende betekenis van haar teksten. 

Bijeenkomst 1: De kracht van Anne Frank - vr 14 april, 15.00 uur
Bijeenkomst 2: De kracht van Etty Hillesum - vr 28 april, 15.00 uur
Bijeenkomst 3: De kracht van Charlotte Salomon - wo 3 mei, 20.00 uur

Vrijdag 28 april, 15.00-17.00 uur
Toegang €8

Lees verder
77 jaar vrij / LAATSTE KAARTEN / Muziek / Theater
28 April 2023

De poppenspeler van Warschau

Muziektheater over keuzes, moed en overlevingskunst

‘De poppenspeler van Warschau’ is een ontroerend verhaal over levens die zich verweven, bezien vanuit het perspectief van vriend én vijand. Een vertelling over hoe de hoop levend blijft zelfs in tijden van oorlog en chaos. Deze muzikale vertelvoorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman ‘De poppenspeler van Warschau’ van de Engels-Duitse schrijfster Eva Weaver. Zij gebruikte ware feiten en werkelijke personages als basis voor haar roman.

Warschau 1939. De Duitsers vallen Polen binnen en de Tweede Wereldoorlog begint. Mika Hernsteyn, een joodse tiener probeert te overleven in het getto van Warschau. In een oude jas van zijn opa, vol met verborgen zakken, vindt hij enkele handpoppen. Samen met zijn nichtje Elly brengt hij die tot leven. Met zijn poppenspel vrolijkt hij zieke kinderen verslagen buren en wanhopige familieleden op. Iedereen in het getto heeft het over de magie van die poppenspeler die niet alleen afleiding, maar ook troost biedt. Tot de jongen op een dag staande wordt gehouden door een Duitse soldaat en gedwongen wordt tot een geheim leven. Dat levert zowel gevaren als kansen op. Wanneer het getto wordt ontruimd lijkt ontsnappen onmogelijk. Wie overleeft die hel op aarde? Welke keuzes kun je nog maken als het er echt op aankomt?

Vrijdag 28 april, 20.00 uur
Toegang €
12,50

Lees verder
Film
29 April 2023

She Said

Moedige journalistiek onderzoek start #MeToo-beweging

She Said is een indrukwekkende film die laat zien hoe twee journalisten van The New York Times de seksuele intimidatie en het misbruik van Harvey Weinstein aan het licht brachten. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Megan Twohey en Jodi Kantor, die voor hun onderzoek de Pulitzerprijs wonnen.

De film is spannend, gedetailleerd en aangrijpend, met uitstekende acteerprestaties van Carey Mulligan en Zoe Kazan als Twohey en Kantor. She Said is een film die de moed en de vastberadenheid van de journalisten en de overlevenden eert, en die een belangrijke bijdrage levert aan de #MeToo-beweging.

https://www.youtube.com/watch?v=DQW38zWoRR8

Zaterdag 29 april, 20.00 uur
Toegang €6

Lees verder
CULTUURTUIN / Jeugd / Theater
30 April 2023

Worteltjes van Oranje (4+)

Koninklijk muziektheater over Willem

Hoe vond Willem de Zwijger zijn stem terug? En waarom zijn wortels oranje? Dat verhaal begint bij Prins Willem I. Janna de Lathouder brengt met haar expressieve en muzikale vertelstijl het verleden dichterbij. 

De prins zorgt goed voor zijn volk en beantwoordt alle vragen die hij krijgt. Maar dan gaat neef Filip zomaar op Willems troon zitten! Filip geeft nooit antwoord en hij verzint alleen maar stomme regels. Willem wordt heel stil; het volk wil hem vast niet meer, denkt hij. Gelukkig bedenkt het prinselijk konijn een Worteltjesplan. Zal Willem van Oranje zijn moed terugvinden? Een verhaal uit de 16e eeuw over wortels, knuffels… en opkomen voor jezelf en anderen.

Janna is schrijver van kinderboeken en historische toneelstukken. Met Laboman Producties maakt zij muziektheatervoorstellingen over de Nederlandse geschiedenis, van riddertijd tot WOII. Met haar expressieve en muzikale vertelstijl neemt zij de kinderen mee naar een andere wereld en een andere tijd. Het verleden dichtbij gehaald! Janna is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht als regisseur en theaterdocent.

https://vimeo.com/766929513?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=13501666

Zondag 30 april, 14.00 uur
Toegang €5

Lees verder
CULTUURTUIN / Dans
30 April 2023

Laten we dansen!

Danstheater Vos laat iedereen dansen

Alinea 1

Alinea 2

Datum, tijd
Toegang €

Lees verder
CULTUURTUIN / Film / Jeugd
30 April 2023

Waar is Anne Frank (8+)

European Film Award: Beste animatiefilm

In de animatiefilm 'Waar is Anne Frank' laat Israelische filmmaker Ari Folman (WALTZ WITH BASHIR) zien hoe Anne Frank voortleeft in Amsterdam en vraagt hij zich af of we wat van haar geleerd hebben. De film is hartverwarmend en confronterend tegelijk en ging op het filmfestival van Cannes in wereldpremière, werd door de European Film Awards genomineerd voor Beste Animatiefilm en is de openingsfilm van het Kaboom Animation Festival in Amsterdam.

Verleden en heden komen op indrukwekkende wijze geanimeerd tot leven.

Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank aan wie zij haar dagboekbrieven schreef, is op mysterieuze wijze tot leven gekomen in het Achterhuis. Kitty vraagt zich af waar Anne is, neemt het dagboek mee en gaat op onderzoek uit. Verbijsterd ontdekt Kitty dat Anne overal en nergens is. In dit Europa, dat worstelt met nieuwe uitdagingen, vindt Kitty een manier om de boodschap van Anne opnieuw betekenis te geven.

https://www.youtube.com/watch?v=_hWvsOOvkeU

Zondag 30 april, 16.00 uur
Toegang €5

Lees verder
CULTUURTUIN / Film
30 April 2023

Zwartboek (16+)

Klassieker van Paul Verhoeven

Alinea 1

Alinea 2

Datum, tijd
Toegang €

Lees verder
77 jaar vrij / Muziek / Overdag / Theater
2 Mei 2023

In de schaduw van het Achterhuis

Ondanks oorlog gaat het leven gewoon door

In de Schaduw van het Achterhuis is een muzikale voorstelling die een persoonlijk familieverhaal vóór, in en na de oorlog vertelt, over hoe gewone mensen in uitzonderlijke omstandigheden kwamen. Ook 78 jaar later kennen weinigen deze geschiedenis, die zich afspeelde nabij het wereldberoemde Achterhuis. 

De grootouders van violiste Sandra Kox raken bevriend met de ouders van Anne Frank, Otto en Edith Frank en met Miep en Jan Gies, de helpers van de onderduikers in het Achterhuis uit de Rivierenbuurt in Amsterdam. Passages in het dagboek van Anne verhalen over de geboorte van Sandra’s moeder, over haar opa maar ook de hond van de familie komt in beeld. Vooral gaat het verhaal over het leven van mensen dat, ondanks de verschrikkingen van de oorlog, toch gewoon doorging en over hoe te overleven.

Dramaturge Marianne van Vliet regisseerde de voorstelling op basis van het dagboek van Miep Gies, gesprekken met en herinneringen van de betrokkenen en fragmenten uit het dagboek van Anne Frank. Hendrik-Jan Bosma is verantwoordelijk voor de muzikale vormgeving en arrangementen, waarbij hij aansluit op de sfeer van de tekst; wrang, soms hoopvol, dan weer verstild, maar ook licht.

Elise Keep, zang Evelien Dubbeldam, cello
Carien van Opstal, verteller Hendrik-Jan Bosma, piano
Sandra Kox, viool Marianne van Vliet, teksten en regie

https://youtu.be/Q_eEIPqmEcU

Dinsdag 2 mei 2023 14.00 en 20.00 uur
Toegang €
12,50

Lees verder
77 jaar vrij / Muziek / Theater
2 Mei 2023

In de schaduw van het Achterhuis

Ondanks oorlog gaat het leven gewoon door

In de Schaduw van het Achterhuis is een muzikale voorstelling die een persoonlijk familieverhaal vóór, in en na de oorlog vertelt, over hoe gewone mensen in uitzonderlijke omstandigheden kwamen. Ook 78 jaar later kennen weinigen deze geschiedenis, die zich afspeelde nabij het wereldberoemde Achterhuis. 

De grootouders van violiste Sandra Kox raken bevriend met de ouders van Anne Frank, Otto en Edith Frank en met Miep en Jan Gies, de helpers van de onderduikers in het Achterhuis uit de Rivierenbuurt in Amsterdam. Passages in het dagboek van Anne verhalen over de geboorte van Sandra’s moeder, over haar opa maar ook de hond van de familie komt in beeld. Vooral gaat het verhaal over het leven van mensen dat, ondanks de verschrikkingen van de oorlog, toch gewoon doorging en over hoe te overleven.

Dramaturge Marianne van Vliet regisseerde de voorstelling op basis van het dagboek van Miep Gies, gesprekken met en herinneringen van de betrokkenen en fragmenten uit het dagboek van Anne Frank. Hendrik-Jan Bosma is verantwoordelijk voor de muzikale vormgeving en arrangementen, waarbij hij aansluit op de sfeer van de tekst; wrang, soms hoopvol, dan weer verstild, maar ook licht.

Elise Keep, zang, Evelien Dubbeldam, cello,
Carien van Opstal, verteller, Hendrik-Jan Bosma, piano,
Sandra Kox, viool, Marianne van Vliet, teksten en regie

https://youtu.be/Q_eEIPqmEcU

Dinsdag 2 mei 2023 14.00 en 20.00 uur
Toegang €
12,50

Lees verder
Lezing
3 Mei 2023

De kracht van Charlotte Salomon

Anne Frank, Charlotte Salomon en Etty Hillesum

In een serie van drie bijeenkomsten met inleiding en onderling gesprek verdiepen we ons onder begeleiding van dr. Kick Bras in de kracht van Anne Frank, Etty Hillesum en Charlotte Salomon. Drie vrouwen die allen vermoord zijn in Auschwitz. Steeds komen drie aspecten aan bod: de kracht van inkeer, de kracht van erotiek en liefde, en de kracht van spiritualiteit. 

Charlotte Salomon maakte een verbluffend kunstwerk door haar familiegeschiedenis tegen de achtergrond van de Jodenvervolging weer te geven in geschilderde beelden en teksten. Door zich intens te concentreren op  haar innerlijke beelden vond zij de kracht om het drama te verbeelden van liefde en erotiek als overwinning op de dood. De bron van haar spiritualiteit vond zij niet in het geloof in God, maar in de kracht van de liefde die door de dood heengaat. Deze keer komen we ‘s avonds bijeen om met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van haar beelden en teksten.

Bijeenkomst 1: De kracht van Anne Frank - vr 14 april, 15.00 uur
Bijeenkomst 2: De kracht van Etty Hillesum - vr 28 april, 15.00 uur
Bijeenkomst 3: De kracht van Charlotte Salomon - wo 3 mei, 20.00 uur

Woensdag 3 mei, 20.00-22.00 uur
Toegang €8

Lees verder
Film
7 Mei 2023

De Acht Bergen

Een verhaal over vriendschap, liefde en de natuur

De acht bergen is een prachtige film over de vriendschap tussen twee jongens die opgroeien in de Italiaanse Alpen. Pietro en Bruno ontmoeten elkaar als kinderen en delen hun passie voor de bergen, maar ook hun eenzaamheid en verlangen naar iets anders.

De film volgt hun levenspaden die soms samenkomen en soms uit elkaar gaan, maar altijd verbonden blijven door de band die ze hebben gesmeed in de natuur. De film is een visueel spektakel dat de schoonheid en de uitdagingen van het bergleven laat zien, en een ontroerend verhaal dat je raakt in je hart.

https://www.youtube.com/watch?v=QAJnd16VxuM

Zondag 7 mei, 16:00 uur
Toegang €6

Lees verder
Aan tafel / Muziek / Theater / UITVERKOCHT
12 Mei 2023

NIEUW: TheaterTapas

Heerlijk 3 gangen walking dinner en 2 gangen theater

Een nieuw theater initiatief in Verhalenhuis Haarlem: TheaterTapas!
Twee overheerlijke theatervoorstellingen om over na te praten, omlijst door een drie gangen tapasdiner (met vegetarische optie) in de vorm van een walking-dinner.

Halve zolen lopen blaren

Een verhalend liedjesprogramma over de liefde, het leven en de blaren. Want zijn we allemaal niet weleens een halve zool en lopen we allemaal niet weleens een blaar? Aangevuld met gedichten en anekdotes brengt Adrian Ammerlaan geestige en verhalende nummers terwijl hij zichzelf met de piano begeleidt. Over zijn grootste frustraties, kleine geluksmomentjes en mannen die er alles doen om een vrouw in bed te krijgen.

Schol & Bol spelen UNGEMAK

Het drie-kussen-moment dat uitloopt in een knuffel - oh, toch kussen? - Nee, niet. Wel? Twee kussen en een schouderklop. Een houding vinden voor je lichaam op de dansvloer. Of in een lift staan van 0 naar 3 met een oude bekende. Omdat het leven van het ene ongemak in het andere valt, besloten Schol & Bol er een muziektheatervoorstelling over te maken met schrijnende humor en zelf geschreven muziek.  

In UNGEMAK komen twee vrouwen elkaar weer tegen in een overvolle lift nadat hun relatie pijnlijk beëindigd is. Drie verdiepingen lijken eeuwig te duren en de twee proberen, ieder op hun eigen manier het ongemak te doorbreken.

https://youtu.be/_jc_RrrWnBA

Vrijdag 12 mei, 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Toegang €20 (incl. 2 voorstellingen en 3 gangen tapas diner, excl. drankjes)

Lees verder
Filosofie
16 Mei 2023

Filosofie café – Van Aristoteles tot algoritme

Filosofie van kunstmatige intelligentie

De toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) lopen uiteen van gezichtsherkenning tot google translate en gezichtsherkenning. Maar tegelijkertijd rijzen er fundamentele filosofische vragen over AI. Bijvoorbeeld of vertaalmachines en spraakassistenten recht kunnen doen aan hoe de betekenis van taal tot stand komt. En de mogelijke inzet van gezichtsherkenning is in potentie een niet eerder vertoonde vorm van toezicht: nooit meer iemand onbespied.

Guido van der Knaap behandelt dergelijke vraagstukken in zijn boek “Van Aristoteles tot algoritme” tegen de achtergrond van de filosofische traditie. In zijn lezing vertelt hij hierover, en laat zo met behulp van denkers als Ludwig Wittgenstein en Michel Foucault een filosofisch licht schijnen op AI.

Hij studeerde wijsbegeerte, logica en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daar als docent bij de opleiding kunstmatige intelligentie. Van Aristoteles tot algoritme is zijn debuut.

Dinsdag 16 mei, 20.00 uur
Toegang €10

Lees verder
Meer