Categorie: CULTUURTUIN

Mirabel redt haar wonderlijke familie

Alinea 1

Alinea 2

Datum, tijd
Toegang €

RESERVEREN (klik hieronder op ‘voeg toe aan winkelmandje’)

– HaarlemPas houders €5 korting. Vul in bij het kortingcode veld: HaarlemPas

Selecteer een gebeurtenis in het vak blok instellingen

Zondvloedverhalen uit allerlei levensbeschouwingen

Bij het woord ‘zondvloed’ denken veel mensen aan Noach en zijn ark vol met dieren terwijl een vloedgolf de wereld verzwolg. Maar in de wereldreligies en levensbeschouwingen komen meer zondvloedverhalen voor met daarin hoofdrollen voor geïrriteerde goden, gigantische vissen en mammoeten die niet in de boot stapten en daardoor uitstierven. Deze verhalen zijn op dit moment actueler dan ooit, want met de dreigende zeespiegelstijging staat ons mogelijk een nieuw zondvloedverhaal te wachten.

In deze theatervoorstelling vertelt Erik Jan Tillema over zijn eigen relatie met de zee en verbindt hij de verhalen uit verschillende tradities met de actualiteit om zich zo af te vragen: komt na ons de zondvloed? Soms komisch, soms ernstig, maar altijd met het water tot aan zijn lippen. De veelzijdige muzikant Victor Posch begeleidt hem op piano, saxofoon, dwarsfluit en met zang.

Zondag 29 oktober, 16.00 uur
Toegang €5

Virtuose muzikale familie

TRIO RUSANOVSKY bestaat uit Leon Rusanovsky, voormalig solo-altist in het Nederlands Kamer Orkest, en zijn twee kinderen Julia en Arthur Rusanovsky. Hun muziekprogramma’s bestaan uit klassiek repertoire afgewisseld met bekende volksliederen, tango’s, improvisatie en eigen composities. Zij presenteren een kleurrijk, levendig, melancholisch en emotioneel programma waarbij de viool, altviool, piano en gitaar in verschillende combinaties te horen zijn.

Het trio treedt op in kleine en grote zalen in binnen- en buitenland, o.a. in het Concertgebouw van Amsterdam, tijdens het Grachtenfestival, de “Grundbuchhalle” in Hamburg en de “Russian American Culture Centre” in New York. Tijdens het staatsbanket in Berlijn hebben twee leden van het ensemble de muzikale omlijsting verzorgd voor het Nederlandse koningspaar en bondspresident Steinmeier.

E. Ysaÿe Trio “le londres” voor twee violen en altvioolI.Poco maestoso. Allegro moderato ma risoluto
H. Wieniawski Etudes-Caprices op. 18 voor viool en 2de viool / altviool ad libitum. II.  Andante – Agitato e vigoroso IV. Tempo di saltarella – ma non troppo vivo
My Yiddishe Mama voor twee violen en altviool 
Oekraïense liederen voor twee violen en piano
M. Legrand Les Parapluies de Cherbourg voor twee violen en piano
C. E. Almarán Un Historia de un Amor voor twee violen en gitaar
Tumbalalaika voor twee violen en gitaar

Zondag 28 mei, 15.00 uur, Grote zaal
Toegang €5

Koninklijk muziektheater over Willem

Hoe vond Willem de Zwijger zijn stem terug? En waarom zijn wortels oranje? Dat verhaal begint bij Prins Willem I. Janna de Lathouder brengt met haar expressieve en muzikale vertelstijl het verleden dichterbij. 

De prins zorgt goed voor zijn volk en beantwoordt alle vragen die hij krijgt. Maar dan gaat neef Filip zomaar op Willems troon zitten! Filip geeft nooit antwoord en hij verzint alleen maar stomme regels. Willem wordt heel stil; het volk wil hem vast niet meer, denkt hij. Gelukkig bedenkt het prinselijk konijn een Worteltjesplan. Zal Willem van Oranje zijn moed terugvinden? Een verhaal uit de 16e eeuw over wortels, knuffels… en opkomen voor jezelf en anderen.

Janna is schrijver van kinderboeken en historische toneelstukken. Met Laboman Producties maakt zij muziektheatervoorstellingen over de Nederlandse geschiedenis, van riddertijd tot WOII. Met haar expressieve en muzikale vertelstijl neemt zij de kinderen mee naar een andere wereld en een andere tijd. Het verleden dichtbij gehaald! Janna is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht als regisseur en theaterdocent.

Zondag 30 april, 14.00 uur
Toegang €5

European Film Award: Beste animatiefilm

In de animatiefilm ‘Waar is Anne Frank’ laat Israelische filmmaker Ari Folman (WALTZ WITH BASHIR) zien hoe Anne Frank voortleeft in Amsterdam en vraagt hij zich af of we wat van haar geleerd hebben. De film is hartverwarmend en confronterend tegelijk en ging op het filmfestival van Cannes in wereldpremière, werd door de European Film Awards genomineerd voor Beste Animatiefilm en is de openingsfilm van het Kaboom Animation Festival in Amsterdam.

Verleden en heden komen op indrukwekkende wijze geanimeerd tot leven.

Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank aan wie zij haar dagboekbrieven schreef, is op mysterieuze wijze tot leven gekomen in het Achterhuis. Kitty vraagt zich af waar Anne is, neemt het dagboek mee en gaat op onderzoek uit. Verbijsterd ontdekt Kitty dat Anne overal en nergens is. In dit Europa, dat worstelt met nieuwe uitdagingen, vindt Kitty een manier om de boodschap van Anne opnieuw betekenis te geven.

Zondag 30 april, 16.00 uur
Toegang €5

Overwin je eigen ego!

Muziektheater over het overwinnen van je eigen ego en hoe jezelf in een hoekje duwen kan leiden tot verdriet en frustraties met thema’s en sferen die verwijzingen leveren aan zwart wit thriller films zoals die van Alfred Hitchcock. 

Olivier de Graaff wordt zojuist wakker van een blackout in een motelkamer die duidelijk gesloopt is. Vlak voor het publiek binnenkomt heeft er een hevig voorval plaatsgevonden. In deze voorstelling leer je hem kennen als een voormalig brave jongen die nu zijn plek in deze ruimte en situatie probeert te vinden. 

Gewijzigde speeldata: zondag 26 februari 16.00 uur en 20.00 uur

Muziektheater over eenzaamheid, immigratie en botsende culturen

De Zomer In Mij is een modern sprookje dat vertelt over eenzaamheidimmigratie, verschillende botsende culturen en vervreemding. De mens heeft het universele verlangen ergens bij te horen. Maar waarom is dat niet zo makkelijk en zijn veel mensen zo eenzaam?

Als je een plaats verlaat, blijft een deel van jou daar achter. Je gaat dan op twee plekken wonen, in twee landen, in twee tegengestelde seizoenen. Iets in jou is verdeeld. Het is alsof je een geest hebt achtergelaten; iets dat vastgebonden is gebleven op de plek die je hebt achtergelaten. Of: alsof jij de geest bent op de plek waar jij nu woont“.

De Argentijns-Nederlandse actrice Paula Lima heeft een zinnenprikkelende muzikale theatervoorstelling gemaakt samen met muzikanten Guillermo Celano en Iman Spaargaren.

De Zomer In Mij is een poëtische poging om het ongrijpbare te benoemen van wat het is om buitenlander te zijn. Van wat het is en hoe het voelt om een taal te spreken en in een land te wonen dat niet van jou is. Paula, de hoofdpersoon van ‘De zomer in mij’, woont bijna 12.000 kilometer van haar geboorteplaats. Soms wordt die afstand overbrugd met een simpel telefoontje naar haar moeder. Soms is die afstand letterlijk een zee die niet kan worden overgestoken. 

De tekst is van de prijswinnende Argentijnse tekstschrijver en regisseur Fabian DiazAbdel Daoudi is onze regisseur.

De voorstelling is met financiële ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting NORMA, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kattendijke Drucker Stichting, Gemeente Haarlem en Stichting Marea tot stand gekomen.

Zaterdag 25 maart, 20.00 uur
Zondag 26 maart, 16.00 uur
Toegang €5

Overwin je eigen ego!

Muziektheater over het overwinnen van je eigen ego en hoe jezelf in een hoekje duwen kan leiden tot verdriet en frustraties met thema’s en sferen die verwijzingen leveren aan zwart wit thriller films zoals die van Alfred Hitchcock. 

Geschrokken wakker worden op een locatie die voor hem vreemd is. Duidelijk een motelkamer waar geen twee stenen meer op elkaar staan. Hier, in deze kamer, moet Olivier accepteren wie hij is en wie hij was. Olivier was voor zijn doen altijd enorm netjes en punctueel,  zonder dat hij ooit zichzelf tegengekomen was. Mag hij zichzelf eigenlijk wel? En wilt hij wel als zichzelf door? Op een absurde manier kijken we naar hem terwijl hij zichzelf leert kennen, na het maken van dramatische keuzes die hem in deze vreemde kamer liet belanden.

Acceptatie is een ingewikkeld begrip. Hoe besluiten mensen verder te gaan na keuzes gemaakt te hebben en hoe roeien ze met de riemen die ze hebben. In deze voorstelling kunnen we gaan zien welke stappen mensen meemaken voor ze op een eindpunt terecht komen. Met als basis de spanning en vibe van vroegere thrillers in theater en film laten we deze spannende overgang van gebeurtenis naar acceptatie zien.

Gewijzigde speeldata: zondag 26 februari 16.00 en 20.00 uur