Start op


6 Juli 2021

Lezing over tentoonstelling die nu in het Stedelijk te zien is

Komend seizoen geeft kunsthistorica Maya Mutlu bijna maandelijks een interactieve lezing over interessante tentoonstellingen die nu te zien zijn in Haarlem, Amsterdam of Leiden. Een verrijking of inleiding voor wie de tentoonstelling nog wil gaan bekijken, een verdieping voor als u al geweest bent.

Armand Baag, Abaysa e go na maysa, ca 1973, collectie Sura en Surina Baag, Amsterdam
Jules Chin A Foeng, ‘Chinese slippers’, 1980-83, olieverf op doek, Collectie Patrick Chin A Foeng

Surinaamse School: van Paramaribo tot Amsterdam die nu te zien is in het Stedelijk Museum, biedt een kijk in de kleurrijke kunstwereld van Suriname tussen 1910 en 1985. De tentoonstelling laat een caleidoscopische diversiteit aan stijlen zien. Zo merken we al snel dat “de Surinaamse School” niet te vatten is in één stijl zoals wij die kennen van bijvoorbeeld de Haagse School. Juist díe diversiteit maakt de Surinaamse kunst tot een dynamische weerspiegeling van de naast elkaar bestaande culturen en hun uitingen binnen het land. Een uitzondering vormt het werk van Nola Hatterman(1899-1984) als enige witte Nederlander, maar niet zonder reden: ze raakte als Amsterdamse schilder gefascineerd door ten eerste de zwarte schoonheid en later in de cultuur van Surinamers in Amsterdam, later in Paramaribo. De fotografische werken van Gezusters Curiel(Augusta en Anna) zijn fascinerend vanwege de rol van fotografie ten opzichte van beeldvorming van koloniale opdrachtgevers. Er is veel te zien, maar ook veel weggelaten. Activisme en religie zijn ook onderwerpen die naar voren komen, waarbij verzet en toeëigening sterk te zien en te voelen zijn. Hindoeïsme heeft al een eeuwenlange beeldtraditie, maar de verboden Winti kreeg pas na de afschaffing van het verbod in 1971 een visuele traditie. Met als resultaat zinderende landschappen van o.a. Armand Baag(1941-2001).

Mutlu is gespecialiseerd in de Nieuwste Tijd aan de UvA. Sinds haar afstuderen in 2004 geeft zij rondleidingen, lezingen en workshops aan kunstliefhebbers van alle leeftijden. Door haar bi-culturele, Turks-Nederlandse achtergrond en jarenlange verdieping in o.a. de collectie Tropenmuseum, Van Gogh Museum en het Scheepvaartmuseum, heeft zij een zeer breed kennisveld. Ze laat zich graag fascineren, ontroeren en inspireren door de verbeeldingskracht van de makers. Ze verrijkt de kunstervaring van de kijker door haar enthousiasme en verdieping in de onderwerpen.

Dinsdag 6 juli, 20.15 uur
Toegang €7,50

Reserveren

– Uitsluitend direct met iDeal betaalde reserveringen zijn geldig.
– Indien u meer plaatsen tegelijk boekt, gaan wij er van uit dat u naast elkaar mag zitten zonder 1,5 meter afstand. Mag u nog niet naast elkaar zitten, maak dan 2 losse reserveringen.
– U hoeft geen ‘test voor toegang’ bij ons te doen aangezien wij ervoor kiezen om minder dan 50 bezoekers per voorstelling toe te laten. De gebruikelijke Covid maatregelen zoals de 1,5 meter regel, mondkapje en toegangsgesprek blijven van kracht.

Ticket Type Price Cart
06-07 Zitplaats € 7.50
Add to Cart