25 Juni 2022

Resultaten Goudmakersbijeenkomsten in Haarlem Noord

De expositie ‘’Beeldende brieven naar andere tijden’’ komt voort uit de Goudmakers bijeenkomsten in Haarlem Noord onder leiding van Pietsjanke Fokkema. De expositie laat brieven zien van buurtbewoners naar o.a. een ex-vriend, een oma die niet gekend was, een overleden en niet gekend broertje, naar een overledenen wel gekende vader. Tijdens het schrijven van een brief werd er contact gemaakt met de aangesprokene; er werden vragen gesteld en er werd een beeld opgebouwd van de aangesproken persoon. Hoewel een ander wordt aangesproken en het over de ander gaat, gaat de brief vooral over de schrijver. Die heeft zijn/haar vragen; die vormt zich een beeld van de persoon. Het tekenen ging gelijk op met het schrijven; een getekend verhaal vertelt weer andere dingen. Het brief schrijven gaat over het vragen stellen aan jezelf via de ander.

Briefschrijven is een persoonlijke en intieme interactie. Hoe kwetsbaar durf je te zijn wanneer je naar iemand een brief schrijft? De deelnemers hebben de meest ontroerende brieven geschreven en getekend. De brieven worden in een totaal kunstwerk getoond: verrassend en boeiend! Kom om 15.30 uur naar de presentatie en opening van de expositie. Pietsjanke Fokkema zal een toelichting geven op het proces en ook de deelnemende buurtbewoners zijn aanwezig. Na 16.00 uur proosten we met buurtbewoners, deelnemers van Goudmakers en cultuuraanbieders van Haarlem Noord op de afloop van het Goudmakers project.

Wat is Goudmakers? Het project Goudmakers heeft de afgelopen maanden met 70 buurtbewoners uit Haarlem Noord onder professionele begeleiding gewerkt aan project en over theater, muziek en kunsten het (leren) creëren. Deelname aan Goudmakers bood de kans om creatieve talenten te (her)ontdekken en contact te maken met de buurt en haar bewoners. Ervaring of talent was niet nodigen deelname was gratis.

Goudmakers is een samenwerking tussen Hart, Kennemerhart Oppeppers en Stichting GoudenVerhalen. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrage van de gemeente Haarlem, VSB fonds, stichting RCOAK, Stichting Hofje Codde en Van Beresteyn en J.C. Ruigrok stichting.

Programma:
15:30 uur Presentatie Pietjanske Fokkema en opening Expositie Beeldende brieven
16:00 – 18.00 uur Buurtborrel
Toegang gratis (consumpties voor eigen rekening) voor een hapje wordt gezorgd.

Zaterdag 25 juni, 15.30 uur
Toegang gratis, aanmelden niet nodig