Voorstelling met filosofische verhalen van Bette Westera en muziek van Diederik van Essel
Bette Westera (1958) schrijft gedichten, liedjes, verhalen en non-fictie voor alle leeftijden. Haar dichtbundels Doodgewoon en Uit elkaar (Gottmer 2014 en 2019) werden bekroond met de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterseprijs. Bette is behalve schrijver ook vertaler van tal van prentenboeken, ondermeer van Dr. Seuss en Julia Donaldson.
In de serie In de geest van (Samsara 2024 en 2025) geeft ze volwassen lezers een inkijkje in het gedachtengoed van grote denkers, dichters en doeners als Martin Buber, Nelson Mandela en de Perzische dichter Omar Khayyám. Samen met haar man – gitarist Diederik van Essel – geeft Bette muzikale poëzievoorstellingen bij haar boeken.
Martin Buber (1878-1965) was een Joodse godsdienstfilosoof, die een grote hoeveelheid Chassidische verhalen heeft verzameld en opgetekend. Het zijn vertellingen vol diepe wijsheid en sprankelende humor. Schrijver Bette Westera koos een paar van zijn pareltjes uit voor haar boekje In de geest van Martin Buber. Die pareltjes klinken vanavond in het Verhalenhuis, met muzikale illustraties van gitarist Diederik van Essel.
De rabbi vroeg eens aan zijn leerlingen: ‘Weten jullie wanneer de nacht eindigt en de dag begint?’ De leerlingen dachten na over de vraag van de rabbi. Een van hen antwoordde: ‘Is dat misschien het moment waarop je uit de verte een hond van een schaap kunt onderscheiden?’ ‘Nee,’ zei de rabbi. ‘Is het als je uit de verte het verschil kunt zien tussen een dadelboom en een vijgenboom?’ ‘Nee,’ zei de rabbi. ‘Wanneer is het dan?’ vroegen de leerlingen. ‘De dag begint als je in de gezichten van de mensen die je tegenkomt je broeders en zusters herkent,’ antwoordde de rabbi. ‘Tot dat moment is de nacht nog bij ons.’
Dinsdag, 8 april, 20.00 uur
Ticketsoort | Prijs | Aantal | Winkelmandje |
---|
08-04 Zitplaats, kleine zaal | € 11,50 |