Martine van den Berg over een geschiedenis van crisis en herstel
Hoewel we onszelf graag als rationele mensen beschouwen, blijken we vaak onrealistische, bijna mythische, verwachtingen van het leven te hebben. Omringd door coaches en stapels zelfhulpboeken geloven we heilig in de maakbaarheid van het bestaan. Ook de westerse samenleving koestert dit optimisme, waardoor rampen en catastrofes ons steeds weer verrassen. Deze karaktertrek heeft veel voordelen, maar ook één nadeel: we hebben de neiging de rampen uit het verleden te vergeten. Maar onverwachte rampen zijn van alle tijden. Klimaatveranderingen in de prehistorie, de vluchtelingencrisis in de bronstijd, de Zwarte Dood: het zijn allemaal voorbeelden van catastrofes die de samenleving diep schokten en onze voorouders dwongen om nieuwe paden in te slaan. Hoe kunnen we leren van de rampen uit het verleden om onze maatschappelijke veerkracht te vergroten?
In deze interactieve lezing gaat Martine in op thema’s waar we allemaal wakker van liggen: hoe voorkomen we polarisatie, hoe maken we weer verbinding, hoe gaan we om met wij/zij-denken, wat kan ík doen om de volgende crisis te voorkomen? De auteur laat zien hoe historische anekdotes, archeologische vondsten en ooggetuigenverslagen aanknopingspunten bieden om onze weerbaarheid te versterken. Laat je inspireren door het verleden!
Martine van den Berg studeerde in Jeruzalem religie en archeologie en maakt podcasts waarin ze hedendaagse kwesties in een historisch perspectief plaatst. Naast haar liefde voor het verleden staat ze met beide benen in de moderne tijd: jarenlang werkte ze bij BigTech bedrijven zoals Microsoft, Google en IBM.
Dinsdag 20 mei, 20.00 uur
Ticket Type | Price | QTY | Cart |
---|
20-05 Zitplaats | € 11,50 |