

Martine van den Berg over een geschiedenis van crisis en herstel
De wereld waarin we leven verandert de laatste tijd zó snel, dat het soms moeilijk is om het bij te houden, laat staan te bedenken hoe we ons ertoe moeten verhouden. Wat is ons voorland: een wereldwijde economische crisis, een grote oorlog, een versnelling in klimaatverandering of, als we pech hebben, all of the above?
Soms is het zo veel dat het verleidelijk is om even geen nieuws meer te kijken en te focussen op dat wat je wél kan beïnvloeden: een fijn huis, een leuke vakantie, vul maar in. Daar is natuurlijk weinig mis mee. Maar onderschat niet wat je tegelijkertijd óók kan doen om wel degelijk een bijdrage te leveren aan een veiliger en weerbaarder wereld.
Crises en rampen zijn namelijk van alle tijden. Klimaatveranderingen in de prehistorie, de vluchtelingencrisis in de bronstijd, de Zwarte Dood: het zijn allemaal voorbeelden van catastrofes die de samenleving diep schokten en onze voorouders dwongen om nieuwe paden in te slaan. Wat kunnen we leren van de rampen uit het verleden en hoe kan dat onze veerkracht vergroten?
In deze lezing gaat Martine in op thema’s waar we allemaal wakker van liggen: hoe ga ik om met wij/zij-denken, hoe maak ik weer verbinding, wat kan ík doen om de volgende crisis te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken? De auteur laat zien hoe historische anekdotes, archeologische vondsten en ooggetuigenverslagen aanknopingspunten bieden om onze weerbaarheid te versterken. Laat je inspireren door het verleden!
Martine van den Berg studeerde religie en archeologie in Jeruzalem en werkte lange tijd bij BigTech bedrijven zoals Microsoft, Google en IBM. Sinds 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza wordt ze regelmatig uitgenodigd om op radio, in kranten en in tijdschriften context te geven aan de Israëlische samenleving en politiek.
Dinsdag 20 mei, 20.00 uur
Ticket Type | Price | QTY | Cart |
---|
20-05 Zitplaats | € 11 |