La Grenouille – Van Padbrué tot Abbestee

Vocaal ensemble La Grenouille
Marius Bruijn

Vocaal ensemble La Grenouille neemt u mee op reis langs Haarlemse componisten uit de 16e, 19e en 20e eeuw. Acteur en historicus Marius Bruijn geeft het programma theatrale accenten.
Haarlem kent een rijke geschiedenis als het om muziek gaat. We kennen de componisten door de bewaard gebleven muziek vanaf 1545.

Vocaal Ensemble La Grenouille heeft zich verdiept in de muziek van de 16e -eeuwse Cornelis Thymanszn Padbrué en de hedendaagse componist Pim Abbestee. Ondanks dat er 500 jaar tussen het componeren van de muziek zit zijn er veel raakvlakken. Het opvallendste is dat beide componisten de techniek “toonschilderen” meester zijn. Waar een schilder op zijn doek de sfeer weergeeft, zo creëren deze componisten de sfeer met klankbeelden: beide componisten spreken dezelfde muzikale taal. Daarnaast maken ze beiden gebruik van teksten van o.a. Petrarca, een 14e -eeuwse dichter die duizend liefdesbrieven schreef aan zijn onbereikbare Laura. Op zijn beurt schilderde hij een beeld met woorden.

Van Pim Abbestee worden drie primeurs gezongen, waarvan “The song of Favonius” speciaal voor La Grenouille geschreven is.
Verder zingt het koor werken van de Haarlemse componisten Helmbreker (16e eeuw), Philip Loots (19e eeuw), Albert de Klerk en van Hendrik, Willem en Jurriaan Andriessen (20e eeuw).

Vocaal Ensemble La Grenouille is een Haarlems kamerkoor. Dirigent Chris Frölich daagt de zangers uit zelfstandig hun muziek te zingen en hun muzikale grenzen te verleggen. Er wordt projectmatig gewerkt aan een afwisselend repertoire dat wordt afgesloten met één of meer concerten.

Voor dit concert werken wij samen met Marius Bruijn. Hij is theatermaker en specialist in (laat) middeleeuwse cultuur. Hij gebruikt een theatrale en beeldende werkwijze om historische verhalen voor een breed publiek aansprekend te maken.

Zondag 24 november, 15.00 uur

Please select an event in the block settings box.
Please select an event in the block settings box.
Ticket Type Price QTY Cart
24-11 Zitplaats (incl. drankje na afloop) € 15
Add to Cart