Mensen zijn geen los zand, maar gras. Elk blad is anders en tegelijk zijn ze alle verbonden. Gras is taai en veerkrachtig, het sterft en komt steeds weer terug. De Amerikaanse dichter Walt Whitman gebruikte dit beeld in zijn visioen van de toekomstige democratische samenleving. Bijna twee eeuwen later is Whitmans spirituele kijk op natuur en samenleving onverminderd actueel.
In De kracht van gras verbindt Jan-Hendrik Bakker Whitmans denken en dichten met dat van Hannah Arendt en de Europese traditie van het humanisme. De ecologische en democratische crises vragen om een radicale filosofie waarin kosmos, persoon en samenleving één geheel vormen. Dit boek laat de lezer niet alleen kennismaken met de reikwijdte van Whitmans geest, maar zoekt ook naar manieren om met Whitman de toekomst tegemoet te treden.
Jan-Hendrik Bakker (1953) studeerde filosofie, psychologie en literatuur en promoveerde in de wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als journalist werkte hij voor de Haagsche Courant en het AD. De afgelopen vijftien jaar schrijft hij voornamelijk over literatuur en filosofie, onder andere voor TPO Magazine, en schreef onder meer Grond. Een pleidooi voor aards denken en een groene stad. Voor het eerste essay uit Welkom in Megapolis werd hem de Jan Hanlo Essayprijs (Klein) 2007 toegekend.
Uit het juryrapport: ‘Bakker heeft veel te danken aan het kunstwerk dat hij prachtig weet te beschrijven en dat hij perfect weet te benutten voor zijn essay over de relatie cultuur/natuur, stad/platteland. (…) Aldus slaagt hij erin de tegenstelling tussen kunst en wildernis zo te beschrijven dat het inzicht van de lezer werkelijk wordt verdiept.’
Dinsdag 5 november, 20.00 uur
Ticket Type | Price | QTY | Cart |
---|
05-11 Zitplaats | € 11 |