Books On Tour – Indische editie

Reggie Baay
Robin Block
Johnny Laporte
Mede mogelijk gemaakt door

Het Verhalenhuis Haarlem seizoen opent met Books On Tour, een boeken event met muziek en heerlijke indische hapjes van Kokkie Londo in het teken van voormalig Nederlands-Indië. De toegang is slechts €10! Schrijver/journalist Diederik Samwel ontvangt de bekende auteur Reggie Baay, dichter/performer Robin Block en de Haarlemse Barrelhouse gitarist Johnny Laporte, die eind vorig jaar debuteerde met de autobiografische roman Zwijgen, zweeg, gezwegen. Samwel gaat met zijn gasten én met het publiek in gesprek over hun fascinatie voor Indië en over de manier waarop de Indische geschiedenis en cultuur hun werk beïnvloedt.

Reggie Baay
Van jongs af aan verdiept auteur en onderzoeker Reggie Baay zich in de (post)koloniale literatuur en geschiedenis van Nederlands-Indië. Eerst als student en later als geschiedschrijver publiceerde hij daarover talloze artikelen en verschillende boeken. Zo gaat hij in De Njai en het (foto)boek Portret van een oermoeder in op de positie van de njai, de inheemse concubine van de Europeaan in het koloniale Nederlands-Indië. Met deze boeken wil Baay, zelf kleinkind van een njai, deze vrouwen ‘een eigen gezicht geven en een rechtmatige plaats in de geschiedenis bezorgen.’ Een ander thema in zijn werk is de onderbelichte geschiedenis van de slavernij in de voormalige Nederlandse kolonie. Dit voorjaar bracht hij daarover het goed ontvangen De contactarbeiders van Deli uit, nadat hij in 2015 Daar werd wat gruwelijks verricht schreef. 

Robin Block
Schrijver, dichter en muzikant Robin Block gaat in zijn werk en tijdens zijn optredens voortdurend op zoek naar de grenzen tussen taal, muziek en performancekunst. De gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië vormt voor hem, als zoon van Indische vader en een Nederlandse moeder, een cruciale bron van inspiratie. Voor zijn laatste dichtbundel Handleiding voor Ontheemden ontving Block zowel de Granate Poëzieprijs als De Herman de Coninckprijs. Als singer-songwriter bracht hij verschillende albums uit met ‘dromerige Indiefolk’. In 2008 won hij de Grote Prijs van Nederland in de categorie Beste Muzikant. 

Johnny Laporte
Johnny Laporte verwierf vooral bekendheid als gitarist van de bluesband Barrelhouse die furore maakte in de jaren zeventig, een paar jaar later werd opgeheven en de laatste jaren opnieuw optreedt in de oude samenstelling. Als soloartiest en zogenoemde ‘indorocker’ bracht Laporte eind 2023 zijn nieuwe album That’s Me uit. Tegelijkertijd verscheen zijn roman Zwijgen, zweeg, gezwegen, waarvoor hij zijn eigen levensverhaal als uitgangspunt koos. De Volkskrant recenseerde Laportes literaire debuut als een ‘familiekroniek die zich ontwikkelt tot een bovennatuurlijke thriller waarin luid en duidelijk echo’s van Couperus De stille kracht zijn te horen. En nog onderhoudend ook.’ 

Books on Tour…
… is een initiatief van De Vrije Uitgevers in samenwerking met Verhalenhuis Haarlem. De organisatoren bieden een gevarieerd programma rond literaire fictie en non-fictie, kunst en muziek. Dat gebeurt op locaties buiten de grote steden waarbij ook jonge, lokale schrijvers, dichters en artiesten een podium krijgen. Eerdere edities van Books on Tour waren gewijd aan onder meer Suriname, Reizen, Depressies en Creativiteit, Nieuwkomers, Moluks cultureel erfgoed, Artificial Intelligence (AI) en Orde of Chaos (over de status van onze Democratie).  De komende maanden staan ook edities in Vught, Amersfoort, Eindhoven Breda en Holten op het programma.

Zondag 8 september – Film Klanken van oorsprong: Poekoel Teroes
Dé documentaire over Nederlands-Indische muziek
Meer informatie en reserveren

Zondag 22 september – Molo Uku
Theatrale vertelling over de Molukse cultuur en geschiedenis
Meer informatie en reserveren

Zondag 15 september, 15.00-17.30 uur

Ticketsoort Prijs Aantal Cart
15-09 Zitplaats incl. indische hapjes, excl. drankjes € 10
Voeg toe aan winkelmandje